hiuppo 09.05.06, 20:42 Temat jest generalnie dość ciekawy i nie wiem kiedy nie wytrzymam i tam zajrzę ;) www.werttrew.fora.pl/viewtopic.php?t=185 Fotki: fjk.servegame.com/galerie/kampinos/ I jak wrażenia? ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
papirus22 Re: Kwatera dowodzenia na Dąbrowie 09.05.06, 21:11 niezłe, zawsze było zamkniete. Taki niepozorny budynek i tak blisko, mogłaby być atrakcja turystyczną:) Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Kwatera dowodzenia na Dąbrowie 09.05.06, 21:18 Strasznie nowoczesna ta kwatera, pachnie peerelem. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Kwatera dowodzenia na Dąbrowie 09.05.06, 22:06 Zobaczcie. Takie niby nic a przez tyle lat wzbudzało tak dużo emocji. Jakie niestworzone historie na temat tego obiektu snuto w Łomiankach i okolicy? Podziemne lotnisko, skład głowic atomowych do rakiet wystrzeliwanych z Dębiny itp, itd... Czar prysł... Odpowiedz Link Zgłoś
randolff Re: Kwatera dowodzenia na Dąbrowie 09.05.06, 22:03 Byłem tam. Nie schodziłem co prawda na dół bo bałem się zostawić roweru samopas. Widok dosyć opłakany. Totalna demolka. Atrakcja turystyczna to z tego żadna. Gdyby nie położenie z dala od cywilizacji mógłby być fajny lokal gastronomiczno-rozrywkowy. Chociaż nie wiem czy utrzymanie takiej podziemnej budowli byłoby opłacalne. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Kwatera dowodzenia na Dąbrowie 09.05.06, 22:05 atrakcja jest trzeba odrestaurowac nieco i zrobic odp.marketing:) Odpowiedz Link Zgłoś
randolff Re: Kwatera dowodzenia na Dąbrowie 09.05.06, 22:20 Wydasz miliony na remont i będziesz wpuszczał wycieczki szkolne po 3 zł od łebka? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Kwatera dowodzenia na Dąbrowie 09.05.06, 22:29 Jak dla mnie sto razy większą atrakcją turystyczną są forty w Modlinie, Cybulicach, Janówku, Dębinie czy Czosnowie. Niby nie nasz teren ale bardzo blisko. Naprawdę są fajne, tylko żal patrzeć jak są rozkradane i niszczone, zarówno przez czas jak i ludzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Kwatera dowodzenia na Dąbrowie 09.05.06, 22:50 Z tych samych klimatów. Miejsce gdzie w tej chwili pływa prom do Białołęki to nic innego jak przygotowana przeprawa przez Wisłę, po dnie dla naszych czołgów. Nie mam pojęcia po co to było, za to znam kilka dokładnie tak samo przygotowanych miejsc. Spotkałem nawet mieszkanca Tarchomina(rodowitego) który twierdzi iż w latach 70/80 w Burakowie/Trachominie nasza armia trenowała przeprawę przez Wisłę czołgami po dnie.. Słyszał ktoś o takim fakcie? Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Kwatera dowodzenia na Dąbrowie 09.05.06, 23:01 krzysiom1 napisał: nic innego jak > przygotowana przeprawa przez Wisłę, po dnie dla naszych czołgów. > Nie mam pojęcia po co to było A bo pewnie nie byłeś czołgistą w wojsku. Ja byłem, więc wiem, że przeprawa czolgiem po dnie to dosyć typowe podrózowanie tym urzadzeniem przez przeszkodę wodną. Nie jest to przyjemne. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Kwatera dowodzenia na Dąbrowie 10.05.06, 08:46 To że czołgi po dnie jeżdziły to każdy dzieciak w latach 70 z programów o wojsku w TV wiedział. Moje pytanie "po co?" dotyczyło Wisły. Rozumiem na Bugu(atak na wschód:)) na Łabie czy Odrze ale na Wiśle? Przecież doktryna Układu Warszawskiego zakładała atak na zachód, Wisła był "wewnętrzną" rzeką, więc te przygotowane przeprawy na Wiśle są dla mnie zagadką. Odpowiedz Link Zgłoś
hiuppo Re: Kwatera dowodzenia na Dąbrowie 10.05.06, 08:52 Po co? Po to, że mosty (zwłaszcza przy tak znikomej ilości jak w Warszawie) to piękny cel na początek wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr1271 Re: Kwatera dowodzenia na Dąbrowie 10.05.06, 14:45 Krzysiom, skoro lubisz oglądać fortyfikacje, a prom już pływa to polecam Ci wycieczkę rowerową do Beniaminowa. Ja z reguły jeżdżę do Płochocińskiej i dalej tą drogą na Nieporęt i w (to się chyba nazywa) Kątach Węgierskich na rondzie skęcam w prawo na most nad kan. Żerańskim. Potem w lewo. Jedziesz prosto drogą równoległą do Płochocińskiej (mniej samochodów!!!). Dalej (po dojeździe do trasy Nieporęt-Marki) droga trochę się komplikuje, ale jeśli masz mapę 50-tkę dasz sobie radę. Ale jest łatwiejszy (choć dalszy wariant) - jedziesz do Nieporętu, skręcasz na Białobrzegi/Rynię. W Białobrzegach na rondzie w prawo i potem prosto, aż dojedziesz do tej twierdzy. Daleko ale moim zdaniem warto. Natomiast co do tego punktu dowodzenia, to krew mnie zalewa jak widzę rozkopywaną tę niedaleką wydmę, z bunkrem na szczycie, tuż przy czarnym szlaku. Rozkopywana jest we wszystkich kierunkach. Co tam się dzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Kwatera dowodzenia na Dąbrowie 10.05.06, 15:36 Znam Beniaminów, podobnie jak większość fortów wokół Warszawy. W naszej okolicy najfajniejszym fortem z zewnętrznego pierścienia fortów Twierdzy Modlin jest fort w Cybulicach. Jeszcze do niedawna miał unikalną pancerną kopułkę obserwacyjną-jednak poddała się złomiarzom. Wewnątrz niektórych pomieszceń można jescze odczytać napisy cyrylicą. Odpowiedz Link Zgłoś
randolff Re: Kwatera dowodzenia na Dąbrowie 10.05.06, 16:15 Z tego co wiem, ślady rycia na wydmach w oklicach tego obiektu spowodowali złomiarze wyrywający kable, których dośc sporo biegło do Centrum dowodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
hiuppo Re: Kwatera dowodzenia na Dąbrowie 10.05.06, 08:57 Przychylam się do tego. Ja nie słyszałem o udostępnionym do zwiedzania podobnym obiekcie w Polsce. A jakoś w Łomiankach ciężko mówić o zwiedzaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Kwatera dowodzenia na Dąbrowie 10.05.06, 09:04 Z czasów "najnowszych" faktycznie nie ma oficjalnie udostępnionych tego typu obiektów -szkoda. Obudzimy się za 1o lat że to równiez był nasza historia i warto by coś zachować dla potomnych. Odpowiedz Link Zgłoś