Dodaj do ulubionych

Wątek dla Edomy

13.05.06, 20:40
Edomo: Nie odpowiadasz na konkretne pytania Papirusa,bo widocznie sprawy
organizacji zarządzania,finansów i inwestycji są Ci obce.Więc słusznie,że nie
zabierasz na ten temat głosu.
Ale z któregoś Twego postu wywnioskowałem,że Twoją domeną jest
medycyna.Ochrona zdrowia to bardzo ważny temat.Do tej pory na forum nie był on
poruszany "problemowo".Może więc masz jakieś pomysły lub odczucia,jak poprawić
obsługę medyczną w Łomiankach?
Wątek ten będę czytał uważnie,bo na tych sprawach zupełnie się nie znam i będę
go podbijał w przyszłości,aby nie zginął wśród innych nowszych.
Obserwuj wątek
    • edoma Re: Wątek dla Edomy 13.05.06, 21:18
      Tylko , że najwięcej jest lekarzy, każdy komuś coś doradza.
      Na forum mogę ograniczyć się do ogólnych pomysłów.
      Moim zdaniem najlepiej gdy działa silny osrodek zdrowia - dla uproszczenia
      nazwijmy go "kontraktowy" , czyli klasyczna przychodnia ZOZ a obok niego
      konkurujący "niekontraktowy" , czyli Noepubliczny ZOZ.
      Te określenia nie są precyzyjne, ponieważ NZOZ też ma kontrakt z FOZ.
      W Łomiankach działają oba typy przychodni a do tego wiele gabinetów prywatnych,
      klasycznych bezkontraktowych.
      W porównaniu z innymi miejscowościami pod Warszawą jesteśmy w lepszej sytuacji,
      ponieważ mamy pod ręką Szpital Dziecięcy w Dziekanowie Leśnym. Jaki jest , taki
      jest ale fzchowcy dobrzy, zwłaszcza laryngolodzy (to jest moje prywatne zdanie).
      Jak poprawić sytuację ? Tylko poprzez rozwój następnych placówek Niepublicznych.
      To jest podobnie jak z innymi usługami, jest rynek, są inwestorzy są klienci.
      Tu mamy zagadnienie finansowania usług medycznych właśnie z kontraktów z
      Funduszem, czyli ubezpieczalnią.
      Gdyby każdy mógł pozyskać taki kontrakt, to przychodni NZOZ byłobymultum.
      Kto by się jednak utrzymał na rynku, to inna sprawa.
      Każdy, kto ma już swoje lata, pamięta, że w Polsce nie ma swobodnego dostępu do
      leczenia, to jest cały czas fikcja .
      Regulatorem jest pieniądz, odległość od ośrodka lub szpitala, dostępność
      środowiskowa itp.
      W Łomiankach moim zdaniem powiniem powstać jeszcze jeden NZOZ, bo z pewnością
      jest na to zapotrzebowanie.
      Popatrz na stomatologów. Jest ich do wyboru, tylko bez kontraktowych.
      W NZOZ jest kontraktowy i są kolejki. Inna sprawa jaki jest poziom usługi w
      którym gabinecie.
      Ale i tak przy takim wzroście liczby mieszkańców (proszę już leczyć wysypkę
      alergiczną jeśli ktoś ją ma na "nowych"), jeszcze jeden NZOZ ma egzystencję
      zapwenioną.
      Poprawa organizacji pracy w przychodni ZOZ na ul Szpitalnej to oddzielny temat.
      Brycezjonie, dbaj o niski poziom cholesterolu, nie denerwuj się b. i zwłaszcza
      vceb. to się zaraz lepiej poczujesz.
      • brycezion Re: Wątek dla Edomy 13.05.06, 22:12
        Edomo: Dziękuję za Twój post.Czuję się b.dobrze,burmistrzowie mi w tym nie
        przeszkadzają.
        Ale do rzeczy,bo widać,że masz dobre rozeznanie w sprawach o których piszesz w
        tym wątku.Więc zostawmy na boku drobne docinki.
        Jak spowodować założenie nowego NFOZ?
        Istniejący przy POLMO już zaczyna być przeładowany.
        Jak poprawić działalność ZOZ-u na Szpitalnej?
        • brycezion Re: Wątek dla Edomy 13.05.06, 22:56
          Podbijam
          • papirus22 Re: Wątek dla Edomy 13.05.06, 23:27
            Jezli chodzi o służbę zdrowia wieel z nia robiono, ale nikt nie podjał się
            prawdziwej liberalizcji rynku. To jest jedyny sposób na uzdrowienie sytuacji.
            Było wszystko, tylko pryzwatyzacji i uwolnienia rynku nie było. Jest to
            dzidzina w europie która zarabia jako jedna z najlepszych, jeżeli nie było
            reformy za kilka lat to wszystko padnie, a lekarz będzie sie witał zdrastwuj
            cie. Nie ma innej alternatywy czy ktoś to lubi czy nie. Trzeba uczciwie
            sprywatyzować częśc szpitali i uwolnic rynek inaczej będzie jak bedzie:(
            • brycezion Re: Wątek dla Edomy 13.05.06, 23:32
              Papirus: Pewnie masz rację.Ale ja chcę pomówić o Łomiankach.I może Edoma coś nam
              pomoże w tej materii.
              • brycezion Re: Wątek dla Edomy 14.05.06, 12:19
                Podbijam
                • lashana1 Re: Wątek dla Edomy 14.05.06, 14:19
                  Aleś narozrabiała Edomo. I patrząc trzeżwo na sprawę, słabiutko poruszasz sie w
                  materi nie dotyczącej medycyny. I może to i dobrze. Każdy w królestwie swym jest
                  królem. Może więc uświadzmiaj wszystkich na forum w tej dziedzinie. Ja uznam
                  Twój autorytet, bo sprawy te w większości sa mnie obce.
                  • edoma Re: Wątek dla Edomy 14.05.06, 21:47
                    Nie cieszcie się, nie odpowiadam na pwene pytania pewnych Panów, bo nie mam
                    jeszcze sprawdzonych danych , obiecałam, że odpowiem, to słowa dotrzymam i
                    basta.
                    A co do organizacji ochrony zdrowia 9to jest fachowa nazwa), to nie ma
                    możliwości rozwiązania problemu w skali kraju bez decyzji politycznych, chyba
                    zdajecie sobie Państwo z tego sprawę.
                    Cały problem polega na tym, że "prywatyzacja" którą jak mniemam ma na myśli
                    Papirus22 nie powinna polegać na uwłaszczeniu "nomenklatury " lekazrskiej w
                    szpitalach, tylko na prywatyzacji finansowej centralnej instytucji finansowej
                    jaką jest ZUS.
                    Zwłaszcza chodzi mi o organizację przepływów finansowych w skali kraju,
                    województw, powiatów , miast na prawach aglomeracji wydzielonyxh, i oczywiście
                    gmin.
                    zachodzi komnieczność skorelowania kapitalizacji przekazywanych składek z
                    wydatkam.
                    Dopiero na taki wskaźnik należy nałożyć wysokość należnych a niezapłaconych
                    składek i policzyć koszt finansowy w czasie.
                    Wtedy dopiero wyjdzie na jaw kto zarabia na naszych składkach a kto traci.
                    W skali kraju składki wpływają bowiem bardzo różnie, w zależności od stopnia
                    zurbanizowania i dynamiki rozwoju regionu.

Tak więc, ZUS jest w istocie poborcą podatkowym i zapasowym kołem ratunkowym
                    dla Ministra Finansów.
                    Oczywiście Brycezion pewnie zaraz powie, że on się na tym zna lepiej, no pewnie
                    tak, tylko są różni specjaliści.

Ale gdzie tu Łomianki.
                    Pamiętajcie, że szpitale działają w różnych strukturach : podlegają odpowiednio
                    marszałkom województw, starostom powiatów , prezydentom miast i akademiom
                    medycznym.
                    Tylko wobec tych ostatnich Minister Zdrowie pełni rolę organu założycielskiego.

Cała reszta ochrony zdrowia ( w uproszczeniu) - to przychodnie , czyli POZ
                    podstawowa opieka zdrowotna.
                    Tu zaczyna się historia z rodzajami ZOZów , NZOZów, itp.

W Łomiankach o ile nie pojawi się inwestor chcący założyć następny NZOZ -
                    sytuacja nie ulegnie zmianie.
                    Sprawa jest trudna, bez kontraktu na usługi medyczne z FOZ nikt nie otworzy
                    poważnego zakładu.

Pytajcie o szczegóły bo nie miejszce tu na ogólne opisy.
                    • brycezion Re: Wątek dla Edomy 14.05.06, 22:45
                      Edomo:Na czym się znam,to wiem i zabieram głos.Na służbie zdrowia nie znam
                      się,więc zadałem Ci 2 szczegółowe pytania.Cała dyskusja przy tym o stanie
                      Państwa jest nie na temat,bo nie mamy na nią wpływu.
                      Z Twego postu zrozumiałemże musi się pojawić prywatny inwestor dla założenia
                      NZOZ.No dobrze,a czy Ty możesz pomóc w tej materii?Masz jakieś pomysły?
                      A jak usprawniłabyś pracę ZOZ na Szpitalnej?
                      • edoma Re: Wątek dla Edomy 14.05.06, 23:07
                        Właśnie chciałam przejść do konkretó ale coś mnie oderwało.
                        Odpowiadam;
                        - nie znam nikogo z takim kapitałem, kto by założył nowy NZOZ. Szkoda.
                        Wyjaśniam jednak, że bez zaklepanego kontraktu z FOZ nikt tego nie zrobi.
                        Powstawanie nowych nzozów jest blokowane przez zastój w reformie centralnego
                        finansownia ochrony zdrowia i taka jest niestety prawda, w tym miejscu nasza
                        skala lokalna łączy się ze skalą ogólnokrajową.
                        - nasza szansa to namówienie właścicieli dużej już funkcjonującej firmy ,
                        posiadającej mocne kontrakty, np Enelmed, lub innej, do otwarcia oddziału w
                        Łomiankach.
                        - czasem jadę skrótem przez Dąbrowę i mijam opuszczone korty. Słuchajcie, to
                        jest idealna lokalizacja dla Kliniki Jednego Dnia ! Tylko czyje to jest ??
                        To a propos moich pomysłów brycezionie.
                        - praca zoz na szpitalnej - sama ten temat poruszyłam i uczciwie powiem, że nie
                        podam konkretnych rad, bo tam nie chodzę. Opinie dochodzą mnie "różne".
                        Od tego trzeba zacząć, że nie znam (bo niby jakim cudem) wysokości kontraktu
                        tej placówki.
                        To jest ciekawe, że FOZ płaci od ilości zarejestrowanych pacjentów opłatę
                        ryczałtową. Dalej : są rózne kontrakty, jest specjalistyka, czasem nie. Różnie
                        bywa, trzeba sprawdzić. Ogólnie, szefostwo każdego bez wyjątku ZOZ i zwłaszcza
                        NZOZ w kraju szuka "dojść" do dyrekcji funduszu aby załatwić najlepsze warunki
                        dla swej placówki. Tam gdzie szefostwo jest "starej zasiedziałej" daty, jest
                        słabo.
                        Tylko nie myśl, że uciekam od tematu, nic podobnego, tu raczej traktuj sprawę,
                        że adwokat nie broni sam siebie i swej rodziny .
                        • robert_58 Re: Wątek dla Edomy 14.05.06, 23:15
                          a co może być powodem braku zainteresowania np. Enelmed, Łomiankami? Wg
                          niektórych opinii mieszkają w Łomiankach osoby o zamożności powyżej średniej.
                          Dodatkowo Łomianki (jak i one same) sąsiadują z rejonami o dużym rozwoju
                          budownictwa jednorodzinnego (Kiełpin, Dziekanów, Sadowa, Adamówek itd) wraz z
                          sąsiedztwem dalszym i również pozbawionym, chyba, takich placówek (rejon Starych
                          Babic ze wszystkimi miejscowościami)
                        • brycezion Re: Wątek dla Edomy 14.05.06, 23:27
                          1.Z tymi kortami to była też cała afera,bo UMiG sprzedał część działki należącej
                          do wspólnoty mieszkańców.Ale to już historia,nie wiem czy do
                          odkręcenia.Właściciel podobno "siedzi",a budynek zdewastowano i rozkradziono.
                          Zresztą -jak widzę-to problem jest w inwestorze.
                          2.A jeśli miałabyś czas i możliwość podpowiedzieć coś w sprawie Szpitalnej,to
                          zrób to - proszę - w tym wątku.
                          PS.Na wymianę złośliwości z mojej strony - nie licz.Mnie to nie bawi.
                          • edoma Re: Wątek dla Edomy 14.05.06, 23:43
                            Żadnych złośliwości w tym wątku, chyba, że mnie ktoś do tego sprowokuje, wtedy
                            się odgryzę.
                            Korty faktycznie zdewastowane były. Ale to faktycznie nie tamat do tego wątku.

Robercie, problem w przyjściu do nas firmy w sstylu Enelmed leży w swsokości
                            początkowej inwestycji i zwrocie w czasie.
                            To, że klienci tych firm medycznych tutaj mnieszkają, nie oznacza, że będą one
                            skłonne do inwestycji.
                            Tu nie ma infrastruktury nadającej się do tych celów a niktjej nie zbuduje.
                            Gdyby całe piętro biurowca przy Warszawskiej (tam gdzie jest Bank BPH) wynajęła
                            tego typu firma, to tak. Inesstycja nie ich tylko właściciela budynku, klienci
                            i kontrakt na finasowanie ich.
                            Pamiętajmy jednak, że działalność takich firm opiera się na wykupywaniu
                            karnetów - abonamentów - na usługi medyczne. Tu znowu problem ogólny: to nie są
                            ubezpieczenia klasyczne, nie mogą iść w całości w koszta uzyskania przychodów
                            firm jednoosobowych. Ergo właściciel sam nie ubezpiecza siebie jeśli ma
                            działalność gospodarczą. Może kupić karnet zdrowotny dla swego pracownika.
                            To jest przeszkoda, widzisz ?
                            Co do Szpitalnej , coś wymyślę, to będzie dla nas lepiej gdyby ZOZ działal
                            sprawnie.

Mam natomiast badzo ważny i poważny temat 'sdrowotny" dla naszej gminy.
                            Niestety, nie poruszę go obecnie, musze coś najpierw sprawdzić.
                            Koniec na dzisiaj,
                            od jutra kierat.
                            By, by,
                            • edoma Re: Wątek dla Edomy 17.05.06, 21:37
                              Brycezjonie, jeszcze nie miałam czasu wyrobić sobie poglądu o Szpitalnej, na
                              tyle dokładnego aby coś zaproponować.
                              Mam za to do was wszystkich sprawę, raczej poważną. Przyszło mi to do głowy w
                              trakcie odpowiadania na pytania w tym wątku.
                              Otóż na terenie Łomianek i gminy funkcjonuje kilka "domów opieki".
                              Formalnie władze sanitarne dają na to zgodę , takie "firmy" nie podlegają
                              kontroli medycznej wprost. Czy zatem można spowodować kontrolę ze strony Gminy ?
                              • brycezion Re: Wątek dla Edomy 18.05.06, 00:50
                                Nie wiem jak to jest ze statutem prywatnych domów opieki społecznej.Gmina w
                                jakimś sensie może chyba kontrolować je pod względem sanitarnym i medycznym
                                skoro na ich prowadzenie wydaje zgodę rejestrując działalność gospodarczą.
                                Nie wiem czy były skargi w tej materii.To delikatny temat.Do prywatnych domów
                                opieki oddają ludzie krewnych,których nie mogą utrzymywać w swoich domach i za
                                to płacą.Czasem przychodzą ludzie samotni,których na to stać.
                                A jeżeli pensjonariusze są zadowoleni ? Albo boją się poskarżyć ?
                                Trzeba by było najpierw zrobić rozeznanie w wydziale opieki społecznej w UMiG na
                                te tematy.
                                • edoma Re: Wątek dla Edomy 19.05.06, 11:05
                                  Witam,
                                  właśnie sprawa jest delikatna ale poważna zarazem.
                                  Tak się składa, że ja osobiście nie powinnam się uaktywniać w tej sprawie, z
                                  powodów "życiowych". Potem ktoś może mówić , że stronnicza jestem.
                                  Jednak nie jest dla mnie obojętne jak są prowadzone takie placówki na terenie
                                  naszej Gminy.
                                  • j46 Re: Wątek dla Edomy 20.05.06, 21:25
                                    Może poprostu naświetl problem i okreś patologie.
                                    • edoma Re: Wątek dla Edomy 26.05.06, 22:34
                                      Powracam do mojego wątku , nie da się żyć z problemem wyborczym .

Lat temu ponad 10 pojawiły się licznie placówki mieniące się domami opieki.
                                      Warunki straszne, podopieczni ludzie zupełnie niedołeżni , czasem trudne
                                      przypadki geriatryczne, czasem po wypadkach.
                                      Istny horror.
                                      W Łomiakach poprzednia władza zupełnie się nie interesowała tym zjawiskiem,
                                      więc nawet w środku miasta one były.
                                      Potem coś się zaczęło zmieniać, placówki znikały, inne ię pojawiały.
                                      Dlatego pytam, czy ktoś z was zna takie domy , czy są sygnały o złym
                                      traktowaniu podopiecznych.
                                      Piszcie, problem ważny , moim zdaniem nacisk społeczny może wiele poprawić o
                                      ile zajdzie taka potrzeba.
                                      • papirus22 Re: Wątek dla Edomy 27.05.06, 18:48
                                        Edoma jak to "poprzednia władza", czyli mam rozumieć ze obecna się tym
                                        interesuje?
                                        Niestety obecna również się tym nie interesuje, to tylko potwierdza grę uczuć
                                        którą się wstydzisz publicznie okazać. A Iod pisała, że miłoscie się nie
                                        wstydzi to jak to jest z ta Twoją miłością do naszych władz?:)
                                        Czy to miłośc braterska, platoniczna czy może jeszcze jakaś inna:)?
                                        • j46 Re: Wątek dla Edomy 27.05.06, 21:45
                                          Starość niestety wszystkich nas czeka. Trzeba zadbać by była jak najlepsza, bo
                                          zawsze znają się cwaniacy, którzy to wykorzystają. Powstaje, więc problem jak
                                          opiekować się ludźmi starymi i niedołężnymi. Jak nadzorować tz domy spokojnej
                                          starości? Czy istnieje jakaś instytucjonalna kontrola, a może też forma
                                          społeczno samorządowej kontroli?
                                          • edoma Re: Wątek dla Edomy 27.05.06, 22:22
                                            Właśnie o to mi chodzi. Nie ma to nic moim zdaniem wspólnego z władzą obecną
                                            czy przeczłą. Napisałam tak pod wpływem podziału na tym forum panującego na
                                            epokę prrzed b Sokołem i za b Sokoła.
                                            Ale nie o to chodzi co papi wypisuje.
                                            mnie doprawdy zależy aby na naszym terenie prywatne domy opieki czuły prawdziwą
                                            kontrolę i aby nie była to żadna formalność.
                                            Jak pisałam nie bardzo mogę sama się wprost tym tematem zająć. Liczę na to, że
                                            ktoś (nie wiem kto) przeczyta mój post i zareaguje np informując nas co możemy
                                            zrobić.
                                            Tylko bez podtekstów co do władzy proszę.
                                            Myślę, że sprawa jest w spektrum zainteresowania Ośrodka Pomocy Społecznej.
                                            • brycezion Re: Wątek dla Edomy 27.05.06, 22:58
                                              Sygnałów o nieprawidłowościach na razie nie widać.
                                              Ale kontrolę można łatwo przeprowadzić wspólnie z Ośrodkiem Pomocy Społecznej i
                                              Sanepid-em.Trzeba się tym zająć.
                                              • papirus22 Re: Wątek dla Edomy 27.05.06, 23:26
                                                skoro edoma pisała źle o poprzednikach, niech napisze co przez 8 lat zrobił
                                                Sokół. Nie pytaj sąsiadki odpowiem za Sokoła- nic nie zrobił, jak w każdej
                                                innej dziedzienie!
                                                • brycezion Re: Wątek dla Edomy 01.06.06, 00:45
                                                  Podbijam zgodnie z obietnicą.
                                                  • edoma Re: Wątek dla Edomy 01.06.06, 23:29
                                                    Nie zamieżam na tym wątku polemizować z kimkolwiek na tematy "polityczne"
                                                    łomianek.

Ostatnie strajki w szpitalach to nie jest gra o pietruszkę (nie mylić z płk.).
                                                    Miałam już dawno powiedzieć, że sprawa Łodzi źle się skończy, już od wielu dni
                                                    wiedzieliśmy, że filozof Dorn zjednoczxy swą niezwykłą wprost arogancją całe
                                                    środowisko medyczne.
                                                    Jak długo można oszukiwać ludzi, że w ogóle mają ochronę zdrowia ?
                                                    Następne strajki - których należy się spodziewać - będą prowadzone nie o
                                                    pieniądze ale o p a c j e n t ó w !!

Co do Łomianek, widzę, że NZOZ rozwija się, uruchomiono POZ Rehabilitacja
                                                    Dzieci, bardzo dobrze .
                                                    Należy sprowadzić do Łomianek bogatą firmę medyczną, która posiada dodatkowo
                                                    kontrakt na usługi POZ z FOZ i będzie zainteresowana rozwojem .
                                                    To zadanie dla Burmistrza. Niestety mamy niszczęsny rok wyborczy i
                                                  • papirus22 Re: Wątek dla Edomy 01.06.06, 23:33
                                                    zapomniałas dodac nowego burmustrza.
                                                  • edoma Re: Wątek dla Edomy 02.06.06, 17:27
                                                    Tak oczywiście, że nowego b. a zwłaszcza vceb.
                                                    Ile razy mam powtarzać, że jestem przeciw. To z powodu mojej lekkiej
                                                    złośliwości robisz ze mnie ich zwolenniczkę. Niestety inni również, co mi
                                                    przestaje sie podobać. Ale to inna sprawa.
                                                    Co do POZ w łomiankach, niestety mam złe odczucia jeżeli idzie o przychodnię na
                                                    Szpitalnej. Niestety nie mam tu gotowego rozwiązania jak poprawić jej pracę bez
                                                    zwiększenia przyznanych kontraktem "wykonań".
                                                  • edoma Re: Wątek dla Edomy 04.06.06, 11:50
                                                    Dla Bryceziona podbijam mój wątek.
                                                  • mwsylwia Re: Wątek dla Edomy 05.06.06, 21:52
                                                    Droga Edomo,
                                                    czytam Twoje wypowiedzi od jakiegoś czasu i trudno mi określić w miarę
                                                    jednoznacznie Twoje poglądy. Nie będą zresztą tego robić, bo niby jakie miałabym
                                                    ku temu prawo? Żadne.

Chciałabym tylko kilka słów o naszej, łomiankowskiej służbie zdrowia.

Zgadzam się z Tobą, że dwie obecnie działające przychodnie sa przeładowane.
                                                    Prawda, że standard przychodni na Szpitalnej jest poniżej wszelkich norm,
                                                    prawda, ze w soboty nic nie jest czynne co uważam za błąd, prawda, że do
                                                    ginekologa można zapisać się tylko w piątek na dwa tygodnie naprzód, i to nie do
                                                    każdego i jeszcze wiele innych prawd...

Uwazam, ze Łomiankom potrzebna jest jeszcze jedna przychodnia, ale nie taka z
                                                    odpłatnymi wizytami czy karnetami jak Luxmed, Enelmed czy inne tego typu tylko
                                                    przychodnia podobna do tej w Proszkach. Bo ludzie, któych stać na karnet, mają
                                                    już karnety wykupione przez firmy w których pracują, w Warszawie.

Tutaj potrzebni są lekarze pierwszego kontaktu i podstawowi specjaliści leczący
                                                    ludzi "za darmo", czyli mający umowy z NFZ-em. Dziwię, się, ze do tej pory nie
                                                    ma np. zadnego stomatologa, który podpisałby kontrakt z NFZ i leczył ludzi po
                                                    jakichś minimalnych opłatach. Takiego chyba nie ma, albo nic o nim nie słyszałam.
                                                    Jest jeden problem - siedziba. Chociaż ostatnio widziałam, ze Americanos chce
                                                    wynająć swoją siedzibę...

Znam pewne małe miasto na Kujawach, biedniutkie, 14 tys. ludzi. I w tym mieście
                                                    działają trzy (3) przychodnie, jedna publiczna i dwie niepubliczne, które mają
                                                    kontrakty z NFZem, konkurują ze sobą, całkiem nieźle sa zaopatrzone, ludzie nie
                                                    czekają w kolejkach.
                                                  • brycezion Re: Wątek dla Edomy 05.06.06, 23:31
                                                    Dobrze byłoby zlokalizować trzeci ośrodek zdrowia w Dąbrowie,tak,aby były one
                                                    rozrzucone w terenie.Nie obok siebie.
                                                  • makim1 Re: Wątek dla Edomy 06.06.06, 00:30
                                                    @brycezion
                                                    Gdyby to był budynek po Americanos to pewnie z Dabrowy by tarfili (do Bumeranga
                                                    trafiają) :)
                                                  • j46 Re: Wątek dla Edomy 04.06.06, 20:55
                                                    Zalożyc s-kę na zasadach s-ki wod-kan, a edoma tak pokieruje, że natychmiast
                                                    wszystko zbankrutuje!
                                                  • esscort Re: Wątek dla Edomy 06.06.06, 00:54
                                                    Pracujacy człowiek nie ma szans dostać się w Polsce do lekarza "darmowego". Na
                                                    zwykłe dolegliwości typu zaziębienie najlepiej się leczyć u weterynarza - nie
                                                    ma kolejek, umie osłuchać, może przepisać lekarstwa (co z tego, ze na recepcie
                                                    napisane jest "dla psa"?), bierze taniej niż lekarz "ludzki". A przecież
                                                    lekarz "ludzki" i tak na koncu pyta" to co pani/panu zapisać?
                                                  • edoma Re: Wątek dla Edomy 06.06.06, 21:24
                                                    Ess nie wygłupiaj się z tym lek-wet.
                                                    Dobry diagnosta z praktyką potrafi bardzo wiele odkryć po symptomach dla
                                                    lekarzy młodych wręcz nieuchwytnych.
                                                    Jest bardzo poważny problem z kontraktacją POZ przez Fundusz ma Mazowszu.
                                                    Ciągnie się to od początku całej reformy.
                                                    Jak widać w rejonie działania ńsko-Mazurskiego Funduszu jest lepszy klimat dla
                                                    NZOZów. Dlatego w małym missteczku jest więcej możliwe.
                                                    U nas w Łomiankach jak pisałam jest miejsce dla jeszcze jednej przychodni.
                                                    Racja, że specjalistów brak. Ale to jest sprawa "zakontraktowań".
                                                    Wygląda to w praktyce tak:
                                                    - przychodzi biznesmen(lub women) do urzędnika i mówi: "pragnę otworzyć firmę
                                                    medyczną w Łomiankach".
                                                    I słyszy: " Niestety nie możemy zakontraktować większej ilości świadczeń w POZ
                                                    a o specjalistyce to niech Pan/Pani zapomni przez następne 5 lat."
                                                    "Proszę złożyć odpowiednie dokumenty (jest ich cała sterta) a odpowiedź damy po
                                                    nowym roku jak zbierze sie komisja rozpatrująca".
                                                    Wiem, bo sama byłam przy takich rozmowach.
                                                    No i co my mamy zrobić ? Jak będę chciała otworzyć NZOZ, to sama to ogłoszę,
                                                    pewnie będzie cały korowód biurokratyczny.
                                                    Co do lokalizacji w Dąbrowie, to Brycezion ma oczywiście rację, sama o tym
                                                    mówiłam.
                                                    Co do lokalu po Americanosie, proszę brać pod uwagę , że lokale muszą uzyskać
                                                    akcept sanepidu a z tym nie łatwo.
                                                    Moim zdaniem aby dobrze prowadzić NZOZ należy mieć około 2 mln zł jako kapitał
                                                    obrotowy. Oczywiście już mając przygotowany lokal, gabinety, itp.
                                                    I jeszcze jedno: nie jest to interes jak inne, nie każdy nadaje się do
                                                    prowadzenia placówki ochrony zdrowia, niezależnie czy prywatnej
                                                    czy "państwowej". Mówię to zupełnie uczciwie, na podstawie doświadczenia. Sami
                                                    się zastanówcie ile już było nowych prywatnych klinik i jak szybko
                                                    zbankrutowały. Utrzymują się i rozwijają tylko nieliczne i taka firma powinna
                                                    do nas przyść.
                                                    Zapraszam.
                                                  • edoma Re: Wątek dla Edomy 09.06.06, 21:20
                                                    Podbijam mój wątek.

Ogólna moja uwaga: niedługo dojdzie do strajku generalnego w ochronie zdrowia.
                                                    Wtedy wszyscy odczujemy jego następstwa. oczywiście nie ma mowy o klasycznym
                                                    strajku , możliwy jest inny jego rodzaj, tak by jednak placówki działały.
                                                    Niestety działania kolegi ministra Religi niczego nie zmienią.
                                                    Cała tragedia polega na powielaniu starych błędów.
                                                    Największym jest system punktacji procedur medycznych w szpitalach.
                                                    Jeśli chcecie czytać więcej, to bedę kontynuować.
                                                  • brycezion Re: Wątek dla Edomy 09.06.06, 21:58
                                                    Na czym polega system punktacji?
                                                    W USA podobno to działa.
                                                  • robert_58 Re: Wątek dla Edomy 10.06.06, 01:24
                                                    Edoma
                                                    ja poczytam z chęcią
                                                  • edoma Re: Wątek dla Edomy 11.06.06, 17:25
                                                    System punktacji jest próbą wyceny ujednoliconych procedur. Np terakochirurgia
                                                    = operacje otwartej klatki piersiowej są jednymi z najdroższych. Przyznaje się
                                                    za nie więcej punktów a za operacje "płytkie" mniej. Do punktów są przypisane
                                                    pieniądze. Ale to nie koniec, nie, nie.
                                                    Szpital może nie mieć odpowiedniej kadry, więc ma mniejszą cenę punktu. Może
                                                    nie mieć pełnej diagnostyki - tak samo. Może mieć jednym słowem mniej pieniędzy
                                                    za to samo co inny.
                                                    I właśnie z takimi patologiami zmaga się cała Polska, na tym samym terenie do
                                                    niedawna potrafiły być placówki praktycznie o podobnym poziomie usług i miały
                                                    różne wyceny procedur.
                                                    To wynik niedokończonej reformy Buzka. Nie ma odważnego, któ by otwarcie
                                                    postawił problem likwidacji niewydolnych placówek. Zatrzymano proces 'pieniądz
                                                    za pacjentem", który oznaczał dofinansowanie placówek dobrych, popularnych a
                                                    niedofinansowanie kiepskich.
                                                    Proszę pamiętajcie, że placówki są samorządowe, jak będą kiepskie, to trzeba je
                                                    zlikwidować, tylko nie było chętnych do podejmowania tak niepopularnych
                                                    decyzji. Utrzymuje się zatem placówki z niskopunktowanymi procedurami, dokłada
                                                    się do nich co roku krocie i wszyscy są zadowoleni. No poza nami pacjentami,
                                                    prawda?
                                                    Brycezionie,
                                                    w USA jest jeden mały problem:
                                                    oto istnieje spora grupa obywateli , głównie kobiet po 45 r żtcia, bez
                                                    jakiegokolwiek ubezpieczenia. Nikt nie chce się do tego dotykać, z powodów
                                                    politycznych.
                                                    Tam też jest syatem punktacji procedur, tylko pieniądz idzie do placówek wprost
                                                    z firm ubezpieczeniowych, bez hiperpośrednika, jak u nas.
                                                    Przypominam, że ZUS nie jest instytucją prywatną. W USA istnieje wynalazek o
                                                    którym dzisiaj się dużo mówi:
                                                    "koszyk usług gwarantowanych". No i co , jak nie masz ubezpieczenia, to cię w
                                                    razie wypadku uratują, pozszywają, a dalej to się martw sam, nie stać cię na
                                                    drogie leki przeciwbólowe, to proponujemy panadol.

Wracając do naszego galimatiasu, w takim koszyku powinny się znajdować
                                                    podstawowe procedury ratownicze, pierwsze dni hospitalizacji, itp.
                                                    Kto się odważy powiedzieć wyborcom, że im się należy tylko tyle a tyle i szlus?
                                                    Ja tego nie widzę, tak jak nie widzę dalszej wegetacji środowiska medycznego .
                                                    Tak długo , jak nie zajdzie prawdziwa prywatyzacja ZUS, (reprywatyzacja) tak
                                                    długo w placówkach nie będzie ieniędzy na płace dla lekarzy , pielęgniarek itd.
                                                    Druga sprawa, to cała dyskusja o większych kwotach przeznaczonych z Budżetu na
                                                    ochronę zdrowia.
                                                    Minister się dzisij cieszy, że wywalczył największy % z PKB od niepamiętnych
                                                    czasów !
                                                    Niech da spokój i idzie się uczyć finansów, choćby i w naszej Gminie, powiadam,
                                                    to ważne ale nie o to chodzi aby dalej wpychać forsę w nierentowne placówki
                                                    jadące na układach.
                                                    Zacząć od prawdziwej reformy , od ZUS, jedną uchwałą spowodować, że pieniądz
                                                    pójdzie za pacjentem, urealnić budżety samorządów. W następstwie tego
                                                    kilkanascie placówek w kraju zostanie zamkniętych. I dobrze, mniej powikłań
                                                    będzie, mniej niedoleczonych przypadków.

Nie chcę was zanudzać, ale zwracam uwagę, że za moment będziemy mieli załamanie
                                                    systemu. Nikt nie daje wiary w obietnice 'polityczne", nie da się żyć za takie
                                                    stawki i nie da się prowadzić normalnej placówki w takim systemie ich
                                                    finansowania.

Co do Łomianek, nie mamy "naszego" szpitala, jak prz
                                                  • edoma Re: Wątek dla Edomy 11.06.06, 17:49
                                                    sorry, przerwało mi coś
                                                    jak np Grodzisk Mzwowiecki, który jest siedzibą powiatu.
                                                    Nasze zmartwienie, to zachęcenie prawdziwego inwestora aby otworzył u nas
                                                    klinikę jednego dnia.
                                                    To jest moim zdaniem najlepsze wyjście z sytuacji , oczywiście należy mieć
                                                    niestety dobre rozeznanie w takich firmach, bo wydrwigroszy pełno dookoła.
                                                    Ot choćby takie ścieżki roweroqwe. niby coś dają a my mamy najpierw szpłacić.
                                                    Trzeba się bardzo pilnować Panowie, trzeba
                                                    Powrócę wkrótce z tym tematem, moim zdaniem , mamy tylko wpływ na naszą gminę,
                                                    na sytuację ogólną mniejszy , niestety.
                                                    Paniętam, jak na posiedzeniu Komisji Sejmowej była dyskusja o tym galimatiasie
                                                    z wyceną procedur.
                                                    Pewien BARDZO znany polityk nic
                                                    sorry kończę
                                                  • robert_58 Re: Wątek dla Edomy 27.06.06, 11:04
                                                    znalezione z pewnymi danymi:

"Darmowa" służba zdrowia za 800 dolarów 05:30 27.06.2006
                                                    wtorek

Aż 63 proc. wszystkich wydatków na leki pochodzi z naszych prywatnych kieszeni.
                                                    To jeden z najwyższych wskaźników na świecie -infromuje Życie Warszawy.
                                                    Statystycznego Polaka opieka zdrowotna kosztuje średnio 805 dolarów rocznie -
                                                    wyliczyli eksperci Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) w
                                                    opublikowanym wczoraj raporcie. Na tle innych krajów to niewiele - z 31
                                                    zbadanych krajów mniej wydają na ten cel tylko obywatele Słowacji, Meksyku i Turcji.

Ale oprócz ogólnej mizerii nakładów na zdrowie w Polsce dane OECD pokazują inne
                                                    negatywne trendy. Okazuje się, że aż 242 ze wspomnianych 805 dolarów pochodzi z
                                                    naszych prywatnych kieszeni. Inaczej mówiąc, już nie wystarczą składki na
                                                    Narodowy Fundusz Zdrowia ani dotacje z budżetu. By się dobrze czuć, musimy
                                                    wysupływać coraz więcej pieniędzy z domowych budżetów.

REKLAMA Czytaj dalej

W ten sposób dofinansowujemy służbę zdrowia w 30 proc. W 1990 r. te proporcje
                                                    były diametralnie różne - 96 proc. pochodziło z publicznych wydatków, a 4 proc.
                                                    - z prywatnych.

Co będzie w przyszłości? Czy będziemy dokładać do zdrowia coraz więcej? Eksperci
                                                    OECD nie odpowiadają na to pytanie. "Koszty opieki zdrowotnej rosną. Jeśli ten
                                                    trend się utrzyma, rządy państw będą musiały albo podwyższyć podatki, albo
                                                    oszczędzać na innych wydatkach, albo zgodzić się na coraz większe
                                                    współfinansowanie ze strony społeczeństwa" - czytamy w raporcie.

Który wariant wybierze Polska? - Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego problemu
                                                    - przyznaje Paweł Trzciński, rzecznik Ministerstwa Zdrowia. - Jeśli nie chcemy
                                                    mieć sprzętu sprzed 20 lat, nie obędzie się bez zwiększenia wydatkowania -
                                                    podkreśla.

Ministerstwo Zdrowia przygotowało więc program, skąd wziąć brakujące pieniądze.
                                                    Zakłada on szukanie oszczędności w obecnym systemie. - Wzrostu składki na
                                                    ubezpieczenia zdrowotne nie zakładamy - podkreśla Trzciński.

źródło: finanse.wp.pl/POD,2,wid,8368001,wiadomosc.html?rfbawp=1151398780.629
                                                  • robert_58 Re: Wątek dla Edomy 27.06.06, 11:06
                                                    Edoma,
                                                    wiesz może co knują w programie szukania oszczędności w obecnym systemie? Bez
                                                    wzrostu składki na ubezpieczenia zdrowotne?
                                                  • edoma Re: Wątek dla Edomy 29.06.06, 23:18
                                                    Witaj,
                                                    długo nie zaglądałam na forum, już ogłosili co wymyślini. Tak na prawdę nic
                                                    nowego. Bony finansowane z budżetu - mają trafić do POZ i do innych NZOZ lub
                                                    SPZOZ itd.
                                                    Spodziewać się należy oszustw i spekujacji bonami.
                                                    Ile bonów kupi "kierownik" placówki za jedną flaszkę ?? A rozliczy je tak jak
                                                    będzie chciał. Rozumiesz, to jest półśrodek w naszych warunkach słabo się
                                                    sprawdzi.

moim zdaniem najlepsze było najprostsze rozwiązanie : pieniądz idzie za
                                                    pacjentem.

Bez wzrostu składki to daleko system nie pojedzie, takie deklaracje to czysta
                                                    demagogia.
                                                    W obecnym systemie można poszukać oszczędności poprzez likwidację układów
                                                    ordynatorskich, sztucznie utrzymujących pewne kliniki i szpitale.
                                                    Jasno też mówię, za dużo mamy akademii medycznych, sami policzcie ile ich jest,
                                                    to się w głowie nie mieści. W każdej senat, rektorat, katedry, kliniki ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka