Dodaj do ulubionych

a co z referendum?...

14.11.06, 11:01
wszystko dobre co się dobrze kończy :),a co w sprawie referendum?Widmo Sokoła
pozostało...
Obserwuj wątek
    • papirus22 Re: a co z referendum?... 14.11.06, 11:03
      Pisalismy o tym wielokrotnie ono nic nie zmieni, ma takie same znaczenie dla
      instytucji decydujących co uchwała rady miasta, a takie uchwały zostały podjete
      już 2 razy. Nic to nie wnosi poza generowaniem kosztów.
      • exo6 Re: a co z referendum?... 14.11.06, 11:05
        oczywiście nie można anulować..znów kaska w błoto..
        • kowalik22 Re: a co z referendum?... 14.11.06, 11:09
          exo6 napisała:

> oczywiście nie można anulować..znów kaska w błoto..

No cóż - "zaszłości"...
        • krzysiom1 Re: a co z referendum?... 14.11.06, 11:09
          Oczywiście...
          • j46 Re: a co z referendum?... 14.11.06, 11:47
            Po prostu ta trasa miała być kiełbasą wyborczą Sokołowskiego! Niedopracowana, z
            dużą ilością emocjonalnych, lecz z brakiem merytorycznych argumentów, rysowana
            przez amatorów, nadęta jak balon, który dziś już pękł. Pisaliśmy o sprawie
            supermarketu i decyzji Sokołowskiego w poprzednich wyborach. Całe szczęście, że
            mądrości i świadomości społeczna społeczeństwa Łomianek zwyciężyła.
            Nie oznacza to jednak, że sprawa tras trafiła do kosza. Mamy, o co walczyć.
            Drogi główne muszą być. Ale drogi, które będą zabezpieczone maksymalnie przed
            szkodliwym oddziaływaniem na okolicę, drogi, które nie będą granicami
            poszczególnych enklaw Łomiankowskich, lecz poprzecinane siecią poprzecznych
            przejść i przejazdów. To nie mogą być drogi śmierci dla naszych mieszkańców.
            Ponadto te drogi muszą zapewnić nam szybko i szybki dojazd do Warszawy.
            Jest to temat rzeka, więc sprawę omawiam w skrócie. Proszę, więc wybaczyć pewne
            uproszczenia.
          • kowalik22 Re: a co z referendum?... 14.11.06, 12:33
            Trzeci...
            • j46 Re: a co z referendum?... 14.11.06, 19:33
              Czwarta!
              • kowalik22 Re: a co z referendum?... 14.11.06, 19:36
                J, ten "trzeci" nie było do Ciebie. Ani o tobie. Ani nic w tym rodzaju.
                Bawimy się(??!!) z Krzysiomem. Ale Ty nie masz z tym nic wspólnego. Ani to z
                Tobą.
                Szczerze.
                • lomek2 Re: a co z referendum?... 14.11.06, 19:49
                  Kowalik, miej wyrozumiałość dla tych którzy czytają forum, żeby się czegoś
                  dowiedzieć!
                  Pojawia się odpowiedź, wchodzę żeby zobaczyć co tam merytorycznego, a to tylko
                  Ty bredzisz znowu trzy-po-trzy.
                  Są strony na których płacą za kliknięcia. Tam idź!
                  :)
                  • kowalik22 Re: a co z referendum?... 14.11.06, 19:57
                    Lomek na mnie nakrzyczał. Chlip. chlip...
                    Że bredzę, napisał. Chlip, clip...
                    To i pewnie nie chce, żebym mu odpowiedziała.
                    Dlaczego jednak na mnie krzyczy, a na J - nie? ;)
                    Przecież też "bredził" cztery-na-trzy:)

I tak "tam" nie pójdę;)

• flap1 Re: a co z referendum?... 14.11.06, 19:49
                  Na spotkaniu przedywborczym nowy burmistrz wspominał, że jest sznasa na
                  unieważnienie referendum przez wojewodę.
                  Mnie sie wydaje, ze on było pomyślane jako akcja propagandowa do drugiej tury
                  wyborów. Teraz zupełnie nie ma sensu i kazdej kasy szkoda. Pewnie jesli o tym
                  nadal beda decydowaly stare władze, to się ono odbędzie by komuś dać jeszcze
                  zarobić.
                  • redakcja.lomianki.info Re: a co z referendum?... 14.11.06, 19:56
                    a ktoś coś robi żeby referendum się nie odbyło???
                    bo jeżeli będzie to moim zdaniem należy zabrać w tej kwestii głos.
                    • esscort Re: a co z referendum?... 14.11.06, 20:10
                      Referendum to chyba juz musi sie odbyć. Mogłby je najwyzej zatrzymac wojewoda,
                      ale musialby mieć jakąś podstawę prawną. Referendum uchwaliła rada gminy i
                      pewnie ona by mogła je odwolać. Ale formalnie rady obecnie nie ma! Stara
                      przestała istnieć, a nowa jeszcze nie zaingurowała dzialalności. Nie znam się
                      na KPA i innych tego typu wymysłach, ale na zdrowy rozum sytuacja wydaje mi sie
                      bez wyjścia. Czyli - kasa w błoto.
                    • brycezion Re: a co z referendum?... 14.11.06, 20:14
                      KOŁ zajął w/s referendum jednoznaczne stanowisko w piśmie do p.Niegodzisz.
                      Redakcja.lomianki je zamieściła.P.Niegodzisz obiecała,że będzie opublikowane w
                      GŁ lub specjalnym wydaniu.Dla przypomnienia podbijam wątek.
                      • esscort Re: a co z referendum?... 14.11.06, 20:17
                        Pismo, pismem. My tu kombinowaliśmy, czy można w ogóle odwolac referendum.
                        Sadzę, że zainteresowanie bedzie niewielkie, ale przecież cala machina musi być
                        uruchomiona. Na szczęscie odpada II tura na burmistrza, więc troche kasy się
                        zaoszczędzi.
    • kowalik22 Re: a co z referendum?... 14.11.06, 21:15
      Teraz poważnie i na temat.
      Tak myślę, że może jednak lepiej byłoby, by referendum się odbyło.
      Pomimo kosztów.
      Po pierwsze, sam fakt jego uchwalenia i konieczności przeprowadzenia
      jest "zaszłością", nie obciąża więc nowych władz.
      Po drugie, w programie PZ było coś tak - dla mnie - na okrągło trochę, że
      zaakceptuje każde rozsądne rozwiązanie trasy. Obstawiam, że może być tak, że
      kazdy rozumie to inaczej.
      Skoro jednak, pomimo hasła budowy SOŁ burmistrz nie wygrał, to może znaczyć, że
      ludzie nie chcą jednak SOŁ.
      Więc nie ma ryzyka (a w każdym razie niewielkie) że wynik referendum
      będzie "za".
      A wynik referendum ostatecznie zakończy spory.

Oberwę? ;)
      • ptasznik11 Re: a co z referendum?... 14.11.06, 21:18
        Oj Kowalik , upierając się przy referendum wywołasz jakąś wojnę domową.Jeżeli w
        referendum większość opowie się za wszystkozałatwiającą trasą po wale,
        Burmistrz będzie zmuszony wolę ludu wykonać i asfalcik przeciągnąć przez Las
        Młociński do Wisłostrady. W odwecie mieszkańcy Młocin podejmą referendalną
        decyzję o skierowaniu Wisły z powrotem przez Lublin do Krakowa. Z braku dopływu
        wody Bałtyk uschnie. Czy tego chcemy ?
        • janek9912 Re: a co z referendum?... 14.11.06, 21:22
          Przypominam że nowy burmistrz głosował za referendum.
          • krzysiom1 Re: a co z referendum?... 14.11.06, 21:24
            janek9912 napisał:

> Przypominam że nowy burmistrz głosował za referendum.

I co wg. Ciebie z tego wynika?
            • janek9912 Re: a co z referendum?... 14.11.06, 21:25
              krzysiom1 napisał:

> janek9912 napisał:
              >
              > > Przypominam że nowy burmistrz głosował za referendum.
              >
              > I co wg. Ciebie z tego wynika?

Przecież nawołujecie do bojkotu
              • krzysiom1 Re: a co z referendum?... 14.11.06, 21:28
                MY?
                Nie zauważyłem żeby nowy burmistrz nawoływał do bojkotu.
                Ja nawołuję, brycezion i ptasznik ale to ani "my" ani tym bardziej burmistrz.
                • janek9912 Re: a co z referendum?... 14.11.06, 21:30
                  krzysiom1 napisał:

> MY?
                  > Nie zauważyłem żeby nowy burmistrz nawoływał do bojkotu.
                  > Ja nawołuję, brycezion i ptasznik ale to ani "my" ani tym bardziej burmistrz.

No Krzysiu wy "Potrzeba zmian"
                  • brycezion Re: a co z referendum?... 14.11.06, 22:04
                    Janek9912: Czytasz chyba wyrywkowo ważne informacje lub masz krótką pamięć lub
                    nie umiesz kojarzyć faktów.Polecam wątek "KOŁ o referendum" i mój post z 9.11.
                    godz.20.46. Tak wyglądało przygotowanie uchwały o referendum i głosowanie.
                    • janek9912 Re: a co z referendum?... 14.11.06, 22:09
                      Pszczoła jako wspólny kandydat potrzeby zmian i koł wyrazil swoje zdanie w
                      głosowaniu
                      • krzysiom1 Re: a co z referendum?... 14.11.06, 22:11
                        Moze po prostu Pszczoła jako radny, nie mógł zabronić mieszkańcom Ł.
                        wypowiedzeniea się w tym temacie?
                        • janek9912 Re: a co z referendum?... 14.11.06, 22:13
                          a jako burmistrz niechce referendum ciekawe
                          • krzysiom1 Re: a co z referendum?... 14.11.06, 22:14
                            janek9912 napisał:

> a jako burmistrz niechce referendum ciekawe

Jak na to wpadłeś?
                            Czytałeś gdzieś?
                            Może słysząłeś jak to mówił?
                            Wiem! Przyśniło Ci się?
                            • janek9912 Re: a co z referendum?... 14.11.06, 22:19
                              przecież pszczoła i potrzeba zmian to jedność, a może nie
                              • krzysiom1 Re: a co z referendum?... 14.11.06, 22:20
                                Spytaj się Pszczoły...
                                • brycezion Re: a co z referendum?... 14.11.06, 22:35
                                  Janek9912: Czy Ty chcesz się kłócić czy wiedzieć ?
                                  • janek9912 Re: a co z referendum?... 14.11.06, 22:53
                                    Ja to wiem, wsparliście go więc będziecie odpowiadać na równi z nim
                                • flap1 Re: a co z referendum?... 14.11.06, 23:08
                                  krzysiom1 napisał:

> Spytaj się Pszczoły...
                                  Ja się spytałem. Oczywiście widzi bezsens referendum a zwłascza z tak
                                  postawionymi pytaniami. Referendum to cześc kampani wyborczej kontrkandydata.

A to że głosował za?

O to nie spytałem, ale
                                  domysłam się wielu powodów taktycznych by tak postapił. Niektóre:
                                  - bo i tak by przeszła
                                  - po to by bezsensowa uchwala została uchylona( dzis Prezydent to samo zrbił z
                                  lustracyjną)
                                  - by wytrącić argument, że jest przeciw odwoływaniu się do mieszkańców
                                  - by nie wytrącac sobie argumentów w przypadku II tury
                                  - bo uchylenie jej tuż przed II turą było by wielkim ciosem dla Sokoła.
                                  - bo i tak nawet pozytywny wynik referendum nie ma wpływu na decyzje, najwyżej
                                  na czas.
                                  etc.
                                  Szkoda gadac o referendum. Są ciekawsze sprawy.
                                  • janek9912 Re: a co z referendum?... 14.11.06, 23:14
                                    czyli gracz

> - po to by bezsensowa uchwala została uchylona( dzis Prezydent to samo zrbił
                                    z
                                    > lustracyjną)

lustracyjną podpisał
                                    • flap1 Re: a co z referendum?... 15.11.06, 00:19
                                      janek9912 napisał:
                                      > lustracyjną podpisał
                                      No własnie, jednocześnie deklarując ,ze jest do d. i albo ją znowelizuje albo
                                      skieruje do trybunału. Tak się czasem robi w polityce i nie ma nic złego w tym
                                      ze WP głosował za.
                                      • janek9912 Re: a co z referendum?... 15.11.06, 00:21
                                        flap1 napisał:

> janek9912 napisał:
                                        > > lustracyjną podpisał
                                        > No własnie, jednocześnie deklarując ,ze jest do d. i albo ją znowelizuje albo
                                        > skieruje do trybunału. Tak się czasem robi w polityce i nie ma nic złego w
                                        tym
                                        > ze WP głosował za.

>
                                        czyli za a nawet przeciw
                                        • lomek2 Re: a co z referendum?... 15.11.06, 03:18
                                          LPR-owcowi trzeba wykładać takie proste rzeczy? Idź do Romka, to Ci powie, jak
                                          się gada do kamery na prawo co innego, na lewo co innego, a robi jeszcze coś
                                          innego. I to nawet nie z potrzeby a "z zasady".
                                          :)))
                                      • brycezion Re: a co z referendum?... 15.11.06, 00:25
                                        Flap1 : To nawet nie była polityka.Tak została ustawiona uchwała i zredagowane
                                        pytania.Opisałem to Jankowi w poście o 22.04.
                  • krzysiom1 Re: a co z referendum?... 14.11.06, 22:07
                    Na forum jest krzysiom i jego opinie a nie opinie PZ!
      • krzysiom1 Re: a co z referendum?... 14.11.06, 21:20
        Tak.
        Kowalik.
        TAK!
        Jak zwykle masz rację:))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka