eewa18 06.12.06, 21:36 za Łomiankami w Czosnowie. Krążą już legendy ,że sprzedano PGR W Czosnowie pod jakieś ogromne inwestycje. Fundusze Inwestycyjne coś miały kupić. W wakacje. Czy coś wiecie o tych inwestycjach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dwa11 Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 06.12.06, 23:16 nic konkretnego. jedno jest pewne - wszędzie, ale nie w gminie Łomianki Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 06.12.06, 23:20 to może i dobrze, że nie w Łomiankach. Tutaj brak wod-kan, ulic, pomysłów ... Tutaj osiedlom, a zwłaszcza tym wyższym niż parter z poddaszem a niższym niż 5 pięter - mówi się stanowcze nie. Tutaj jest i ma pozostać kameralne, Zielone Miasteczko - nie poligon "spekulantów", prawie jak inwestorów ... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 06.12.06, 23:54 Ja nic przeciwko Irlandczykom nie mam, zwłaszcza jeżeli przywiozą na to wielkie pole irlandzką whisky Odpowiedz Link Zgłoś
dwa11 Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 06.12.06, 23:59 tego i każdego innego elementu cywilizacji Łomianki nie potrzebują. Wystarczą szambiarki Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 07.12.06, 00:40 Whisky to elemnt cywilizacji? Whisky była znacznie wcześniej niż szambiarki! Odpowiedz Link Zgłoś
grzybowaa Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 07.12.06, 11:08 A Guinessa też przywiozą?? Jeśłi tak to ja chętnie. Odpowiedz Link Zgłoś
krka7 Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 09.02.07, 15:38 dobry alkohol mają, forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=778&w=56927877&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
eewa18 Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 02.05.07, 10:48 maja kupić byłą jednostkę wojskowa w pobliżu Kazunia . Takie plotki krążą. Zaczął sie u nich zastój w nieruchomosciach . Pukają do nas. Są potrzebni. Odpowiedz Link Zgłoś
eewa18 Re: czy to jest za stacją POL -OIL 07.12.06, 21:49 po prawej czy lewej stronie. Jeszcze stoją tam tablice na sprzedaż tereny. A więc nie sprzedane. Odpowiedz Link Zgłoś
mimika35 Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 11.12.06, 10:00 ciekawe co tam wybudują ? Odpowiedz Link Zgłoś
2foremka Re: A może to Polacy z Wysp, 31.01.07, 23:06 wykupują ziemię po PGR-ach, dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73497,3886663.html Odpowiedz Link Zgłoś
mazowianka Re: A może to Polacy z Wysp, 09.02.07, 15:51 Już kupili właśnie w Łomnie po PGR jadąc w stronę Nowego Dworu po prawej stronie aż do samej Wisły. Mają już projekty na zagospodarowanie całego terenu, przy trasie ma powstać centrum biznesowe,hotele,salony samochodowe w głębi dzielnica mieszkaniowa na 35000 tys. mieszkańców,szkoły, przedszkola,bazy wioślarskie,boiska sportowe.Własna oczyszczalnia,stacja uzdatniania wody. Nawet ładnie to wygląda nawet sobie zaplanowali poszerzenie ulicy Rolniczej? Wszystkie dokumenty złożyli w Gminie Czosnów,Rada ma się temu przyjrzeć i wydać opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: A może to Polacy z Wysp, 09.02.07, 15:55 O fajnie. Kiedy zwłaszcza ta osada wioślarska. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
i_bella Re: A może to Polacy z Wysp, 09.02.07, 15:59 jesssus....zachód normalnie, tak wszystko po prostu zaplanowali, łącznie z bazą wioślarską (o szkołach i przedszkolach nie wspomnę). Cuda, Panie, cuda! Odpowiedz Link Zgłoś
grzybowaa Re: A może to Polacy z Wysp, 09.02.07, 16:48 A którędy mieszkańcy tego miasta miedzy Czosnowem a Łomiankami dojadą do Warszawy? Odpowiedz Link Zgłoś
mazowianka Re: A może to Polacy z Wysp, 09.02.07, 23:02 grzybowa nie zgaduj przecież napisałam zaplanowali sobie ul. Rolniczą dwupasmową do granicy z Łomiankami przez domy w Pieńkowie. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo998 Re: A może to Polacy z Wysp, 10.02.07, 07:41 mazowianka napisała: > Nawet ładnie to wygląda nawet sobie zaplanowali poszerzenie ulicy Rolniczej? 35000 ludków ma tam mieszkać, na pasie ekologicznym grupa sokoła planowała około 50.000, czyli razem przybyłoby nam z obsługą prawie 100.000 sąsiadów. Koniec świata ,trzeba spływać z tego smrodku zgiełku i tłoku. Jest to zemsta sokoła.Najpierw ich zanęcił domorosły wizjoner, dał ciała to poszli do sąsiada. Odpowiedz Link Zgłoś
stih Re: Chyba nie Polacy z Wysp, 10.02.07, 07:56 mazowianka napisała: > w głębi dzielnica mieszkaniowa > na 35000 tys. > wydać opinię. A betonowe blokowiska też będą mieli- katastrofa. Odpowiedz Link Zgłoś
maaciejkaa Re: Chyba nie Polacy z Wysp, 11.02.07, 12:06 W Gazecie Czosnowskiej opisali zamiary Irlandyczkow. czosnow.pl/gazeta/nr47/strona1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
grzybowaa Re: Chyba nie Polacy z Wysp, 18.02.07, 10:42 no bardzo ładnie, ale ja nadal nie wiem, jak tych 30.000 ludzi dojedzie do pracy do Warszawy - CODZIENNIE!! Jeśli zaplanowali sobie wyjazd Rolniczą, to chyba ktoś im powinien pokazać jak ta ulica wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Chyba nie Polacy z Wysp, 18.02.07, 11:31 Co tam Rolnicza! Pózniej będą mieli do wyboru Wiślaną lub Raabego:)) Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: Chyba nie Polacy z Wysp, 18.02.07, 12:52 Nie ma co się denerwować, moim zdaniem. Po pierwsze - wcale nie wiadomo, czy ta inwestycja ruszy, a po drugie: doczytałam, że te 30.000 mieszkańców to ma być w perspektywie 20 - 30 lat. Toż w tym czasie jakieś kompleksowe rozwiązania komunikacyjne muszą się pojawić. Dzień dobry wszystkim:) Odpowiedz Link Zgłoś
adasha Re: Może przedłużą tramwaj do Czosnowa a może dale 18.02.07, 19:23 przez nowe irlandzkie miasto " Dublinek w Łomnej Las " nowodworski.info/index.php?option=com_content&task=view&id=26 Odpowiedz Link Zgłoś
12polia Re: A dalej k/ Nowego Dworu - Norwegowie 11.02.07, 18:46 podobno " Nafciarze " kupują około 200-300 ha pod " Nowe Miasto". Koło Zakroczymia. Wszystko będzie dojeżdzać przez trasę gdańską, Odpowiedz Link Zgłoś
12danka Re:Sprzedadzą projekt innym inwestorom 15.07.07, 12:50 i dobrze zarobią. Odpowiedz Link Zgłoś
kiix Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 12.02.07, 21:08 Może ktoś ma informację, jaki był mechanizm sprzedaży gruntu Irlandczykom. Kto łaskawie chce uszczęśliwić mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa111 Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 12.02.07, 22:00 Nie było żadnego mechanizmu. To jest rynek i konkurencja - również między gminami. Nie ma co tupać i się obrażać. Na razie prowadzi Czosnów. Co potrafią Łomianki? Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 12.02.07, 22:06 dwa111 napisała:Na razie prowadzi Czosnów. Ale w jakim sensie prowadzi? Odpowiedz Link Zgłoś
dwa111 Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 12.02.07, 22:09 Przyciągnął wielkie pieniadze. Łomianki ich nie potrzebują? Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 12.02.07, 22:12 Pewnie że potrzebują, ale - jak to mówił pewien minister - nie za wszelka cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa111 Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 12.02.07, 22:17 Mnie nie razi cena, którą - chyba - jest gotów zapłacić Czosnów. To jest przedmieście metropolii i już. Cisza, kameralność, wtopienie w naturę - to chyba nie w tym miejscu /choć rozumiem, że można tego żałować/. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 12.02.07, 22:33 Między "wtopieniem w naturę" a mieszkaniem w mieście jest duży dystans. Co zrobi Czosnów? Ja nie wiem. Natomiast nie traktowałbym całej sprawy w kategorii (jak zacząłeś) jakiegoś współzawodnictwa między Łomiankami a Czosnowem. No i wszystko nie jest takie jednoznaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa111 Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 12.02.07, 22:39 Oczywiście. Łomianki na inwestycji w Łomnej - jeśli do niej dojdzie - mogą skorzystac na wiele sposobów. Ale to wymaga współdziałania z sąsiadem a nie dezawuowania i lekceważenia. Od paru dni paru ludzi - mam nadzieję - zorientowalo się, że przedmieście Warszawy nie kończy się na Warszawskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 12.02.07, 22:51 E tam nie słyszalem, zeby ktoś dezawuował Czosnów. Częściej podawany jest jako dobry przykład. Jeżeli w projekt zaangażowane są duże pieniądze, to z pewnością ten projekt (z jakimiś zmianami) przejdzie. I nie ulega wątpliwości, że tak duża inwestycja musiałaby zdecydowanie wpłynąć na sytuacje Łomianek (pozytywnie i negatywnie). Oczywiscie nie należy się też za bardzo podniecać, bo są to na razie plany. A plany są zawsze optymistyczne, bo inaczej nie przyciągnęłyby kapitału, nie dawałyby nosnej wizji. Natomiast zawsze plany stykaja się z rzeczywistością, ograniczeniami, konkurencją, uwarunkowaniami itp. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa111 Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 12.02.07, 23:00 Tak, tak. Rzeczywistość "poprawi" plany. Zasadniczy problem to jednak to czy już dzis rozumiemy, że Łomianki to część przyszłej linii "gdańskiej" dzielonej z Czosnowem. I że to może być coś naprawdę wielkiego na mapie... Odpowiedz Link Zgłoś
adasha5 Re: Nowe miasto w powiecie ? 12.02.07, 23:24 Czosnów . Irlandzka Inwestycja. Tak to zostało opisane w " Tygodniku Nowodworskim" z 8-14 lutego 2007r.str 5. Drugi duży ośrodek w powiecie ma powstać w ciągu kilku lat. Do tego Prezentacja koncepcji zagospodarowania terenu inwestycji " Łomna Las " Całkowity koszt budowy dzielnicy mieszkaniowej mają wynieść 1,814 mld zł Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Nowe miasto w powiecie ? 13.02.07, 09:31 adasha5 napisał: Drugi duży ośrodek w powiecie ma powstać w ciągu kilku lat. Szkoda ze nie w tym roku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mazowianka Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 12.02.07, 22:25 Czosnów jeszcze nic nie przyciągnął, przez irlandczyków została dopiero złożona do gminy " PREZENTACJA KONCEPCJI ZAGOSPODAROWANIA TERENU INWESTYCJI ZLOKALIZOWANEJ WE WSI ŁOMNA LAS "GMINA CZOSNÓW, POLAND Teraz dopiero na sesji mają się zastanawiać jak tę żabę połknąć, tereny zostały kupione od prywatnego człowieka. W podsumowaniu napisali: Prognozowane korzyści dla Czosnowa: 15,300 nowych miejsc pracy 10,000 miejsc pracy w czsie realizacji inwestycji. Szcunkowa wielkość wpływów do Gminy z podatków od nieruchomości i gruntów ( z wyłączeniem terenów mieszkaniowych) 18,750,000 PLN na rok. Cała powierzchnia terenu inwestycji to 164.95 ha. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa111 Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 12.02.07, 22:29 Propozycja została sformułowana - w formie rozwiniętej - wobec Czosnowa. Oni mogą z niej skorzystać. My na razie takich opcji nie mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 12.02.07, 22:30 > Szcunkowa wielkość wpływów do Gminy z podatków od nieruchomości i gruntów > ( z wyłączeniem terenów mieszkaniowych) 18,750,000 PLN na rok. Kiedy te wpływy miałyby się pojawić w tej wysokości w budżecie gminy? (okres inwestowania ile ma trwać) Odpowiedz Link Zgłoś
mazowianka Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 12.02.07, 22:37 Nie mogę wam wszystkiego napisać tak od zaraz, bo co byśmy robili jutro, teraz idę spać,dobranoc wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 12.02.07, 22:44 O, nieładnie tak. Rozbudzić ciekawość i sobie pójść:) Spać. A ja nie zasnę z tej ciekawości;) Odpowiedz Link Zgłoś
bolo998 Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 13.02.07, 16:11 kowalik22 napisała: > > Szacunkowa wielkość wpływów do Gminy Z takim optymizmem to podajecie, jakby tą szacunkową wielkość wpływów można wpłacić na wieloletnią lokatę terminową. Odsetki będą rosły a naród się będzie radował. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 13.02.07, 16:27 Szacunki mają to do siebie, że są jedynie "szacunkowe". Nie wiadomo, czy Czosnów zdecyduje się na inwestycję w takiej skali, ale chciałabym zauważyć, że gdyby w takiej właśnie wysokości były z tej inwestycji wpływy do budżetu (coroczne i tylko z tytułu podatku od nieruchomości), to skalę ich wielkości można dostrzec dopiero przy ich porównaniu. Proponuję porównie do budżetu rocznego Gminy Łomianki. To jest mniej więcej jedna trzecia rocznego dochodu Łomianek. Wiesz, ile "rury" można za to położyć? Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 13.02.07, 17:09 Porównanie do rocznego budzetu Łomianek czy Czosnowa nie jest najlepsze, ponieważ te wpływy będa pod warunkiem, że powstanie wielka aglomeracja, która też będzie przecież miała ogromne potrzeby budżetowe. To nie jest tak, że te wpływy będą dla tego Czosnowa, ktory jest dzisiaj. Tymi wpływami trzeba będzie obsłużyć całe nowe miasto (z przyleglościami). Czyli wplywy będa znacznie większe, ale też potrzeb 10 razy więcej. Nie można porównywać przyszłych "szacunkowych" (a zatem optymistycznych) wpływów do obecnych potrzeb. To jest wielki błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 13.02.07, 17:38 Co do zasady, to oczywiście zgoda. Będą mieszkańcy, będą koszty (szkoły, przedszkola, komunikacja itd.). Zauważ jednak, że ten szacunek obejmuje jedynie wpływy z podatku od nieruchomości, który w budzecie gminy stanowi niewielką część (przepraszam za ten brak precyzji, nie chce mi się tego % sprawdzać). Do tego należy dołożyć wpływy z udziału w podatku od osób fizycznych (a pewnie i prawnych). A to juz są duże kwoty i duży udział w ogólnych dochodach. Oczywiście nie mamy pojecia, na ile szacunki (te 18 mln)przedstawione w tej koncepcji są realne, nie znamy przecież kubatury i przeznaczenia tych budynków, ale jednakże sprawa, choć pewnie dla niektórych kontrowersyjna, jest ciekawym przypadkiem. Na pewno wartym dogłebnego rozważenia (przez Czosnów). Odpowiedz Link Zgłoś
eewa18 Re: Czy przedłuża linie tramwajową do Czosnowa? 13.02.07, 19:38 z warszawskiego żoliborza. Może to jest jakiś sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Czy przedłuża linie tramwajową do Czosnowa? 13.02.07, 19:47 eewa18 napisała: > z warszawskiego żoliborza. > Może to jest jakiś sposób. Na pewno, a potem Irlandczycy metro podciągną :) Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 13.02.07, 19:45 Tyle ze te 18 mln szacunkowych (czyli optymistycznych) wplywow z podatkow z tego wielkiego przedsiewziecia wcale nie powala na kolana. Co to jest 18 mln?! Dziś kawalek dzialki w Łomiankach kosztuje 0,5 mln. Mam nadzieję, ze ktoś sie pomylił i że chodzi o euro a nie złotowki (co też nie powodowaloby zawrotu głowy). O ile pamiętam, to wpływy z podatku od nieruchomosci stanowią w Łomiankowskim budżecie kilkanascie procent, czyli pewnie jakieś 7-9 mln (nie wiem, jak to się sprawdza). Jeżeli trzeba zbudować tak wielką inwestycję, ściągnąć 30 tys. nowych mieszkańcow,by podwoić wpływy z podatku od nieruchomosci, to ja już wiecej się nie wtrącam. Odpowiedz Link Zgłoś
mazowianka Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 13.02.07, 21:59 Obiecałam że napiszę więcej o tej inwestycji,wiec piszę to co widzę w dokumentach przedstawionych go władz gminy. Kompleks wystawienniczo-konferencyjny. 1 - Hotel 5 Gwiazdkowy pokoi 216 2 - Hotel 4 Gwiazdkowy pokoi 250 3 - Hotel 3 Gwiazdkowy pokoi 250 Centrum wystawienniczo - konferencyjne 95,000 m2 Wpływy z podatku od nieruchomości 1 960 000 PLZ/rok Dzielnica Finansowa Wpływy z podatku od nieruchomości 9 200 000 PLZ/rok Szacowana liczba miejsc pracy 8 000 Biznes Park i dzielnica przemysłu lekkiego 1 - Zabudowa przemysłu lekkiego 2 - Biura 3 - Salon samochodowy Wpływy z podatku od nieruchomości 1 297 000PLZ/rok Szacowana liczba miejsc pracy 500 Dzielnica usług miejskich 1 - Liniowy charakter zabudowy usług miejskich 2 - Istniejący park 3 - Centrum miejskie Wpływy z podatku od nieruchomości 1 320 000 PLZ/rok Liczba nowych miejsc pracy 1000 A więc chodzi tylko o podatek od nieruchomości Resztę jutro napiszę jak wrócę z pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 13.02.07, 22:08 Zważ tylko, Ess, że te 9 mln podatku jest od całej powierzchni gminy Ł. A tam owo 18 mln tylko od 165 ha. Nie mam teraz czasu (rewelacyjny film na Polsacie), ale jutro spróbuję się temu przyjrzeć (tej analizie dochodów). Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 13.02.07, 22:15 ależ oczywiście Ess, a co to jest jakieśtam 18 mln PLN czy EURO. Pikuś! Pewnie. Nie tak dawno była dyskusja o magicznym dofinansowaniu przez dewelopera do wod-kanu w wysokości 100 tys PLN. Też mało. To ja bardzo proszę o wskazówkę - ile/jakiego rzędu powinna być inwestycja aby można było śmiało przyklasnąć? Jak dumne są Łomianki w swej miernocie infrastrukturalnej oraz planowanych inwestycji aby łaskawie zgodziły się na .... ... choćby przytoczone przez Mazowiankę szacunkowe wpływy do budżetu? ps. a ponoć taka dziura w budżecie ... ale chyba była za Sokołowskiego - czyżby po 3 miesiącach nowej władzy i miliony już zbędne (żart?). Inwestuj w Łomiankach jeżeli masz tryliony na inwestycje i deklarujesz milionów naście podatków! Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 13.02.07, 23:21 Rob, ale czy jesteś pewny, że wiesz, o co ci chodzi? Jakie 100 tys? Jakie dumne Łomianki? Jakie tryliony? Co ma do tego dziura po Sokołowskim? Przecież rozmawiamy sobie luźno o inwestycji w Czosnowie! Boje sie, ze nie będziesz mogl zasnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 14.02.07, 00:15 zasnąć zawsze mogę :) w ramach luźnych dyskusji oczywiście, przypominają mi się wątki o 100 tys. od dewelopera na wod-kan łomiankowski i pogarda dla na forum (bez opcji negocjacji - niech spadają i tyle)... w ramach luźnych dyskusji oczywiście 18 mln w walucie tej czy innej to też niewiele (o Czosnowie oczywiście ustami forumowiczów łomiankowskich)... w ramach luźnych dyskusji oczywiście, przypominają mi się wątki w stylu "Łomianki dla Łomianowiczów" lub "osiedlom (czytaj Tarchomin lub Bródno, bo tylka taka wizja mogła straszyć) inwestycjom dokonujących zamachu na Zielone Miastaeczko stanowcze NIE!" W ramach luźnych dyskusji mam wrażenie, że inwestycje w Czosnowie też są złe ... bo mało inwestują, bo mało podatków z tego będzie, bo koszty będą tych tam zamieszkają itd. Fajnie jest narzekać i straszyć jakie to wielkie "zło" przytrafiło się Czosnowowi. Aż strach pomyśleć co by się stało, gdyby podobne inwestycje mogły mieć miejsce w Zielonych Łomiankach - miliony mało, Tarchominy pobudują, kosztów nakręcą dla obsługi "nowych" a "starzy będą dalej biedę klepać" w infrastukturze itd. Innych wizji brak. Wiesz Ess, odbieram Ciebie (może mylnie) jako "obywatela świata pt. Łomianki - od granicy gminy do granicy gminy". Dla Ciebie zbyt mało 18 milionów (bo cóż to jest choćby i w euro), porównujesz wartości nie dbając o skalę aby udowodnić swoją tezę. Planowaniem zatrzymałeś się w momencie wyborów i osiągnięcia upragnionego celu - usunięcia Sokołowskiego (mieć nadzieję, że słusznie). Jednocześnie negując inwestycje pod różnymi pretekstami emanujesz postawą roszczeniową - dla mnie i wszystkich rura, ulice, oświetlenie dróg, bezpieczne skrzyżowania itd. I nie utwardzać wcześniej dróg przed rurą bo zrywać trzeba będzie (inne metody nie są znane), samemu tymczasem kładąc bruk na ulicy, w której brak rury. Ess, ale czy jesteś pewny, że wiesz o Ci chodzi? Pozdrawiam, Robert. ps. powyższe w ramach luźnych rozmów oczywiście - mam nadzieję, że zaśniesz podobnie jak i powyżej podpisany. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 14.02.07, 00:21 trochę mi styl nie wyszedł - nie bierz poprzedniego postu zbyt personalnie Ess. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 14.02.07, 09:19 robert_58 napisał: nie bierz poprzedniego postu zbyt personalnie Ess W ogóle nie biorę personalnie. Nie wiem, co to znaczy, że "planowaniem zatrzymałem się w momencie wyborów". Przypominam, że ja niczego nie planuję, rozmawiam i tyle. Nie wiem, co ma do inwestycji w czosnowie nasza stara dyskusja o kanalizacji na zamowienie dewelopera. Nie widzę nic zlego w tym, iz uważam, że pozyskanie 100 tys zl w zamian za zrobienie poza kolejka inwestycji za kilka milionów jest śmieszne i wygląda na próbę korupcji. Nadal uważam, że 18 mln zl (kwota wielka z punktu widzenia budżetu przecietnego Polaka) nie jest z punktu widzenia budzetu miasta zawrotna oraz że nie mozna jej odnoscić do dzisiejszych potrzeb (bo przecież te potrzeby po wybudowaniu inwestycji sie zmienią). I tylko tyle. Właściwie to generalnie o nic mi nie chodzi. Tak gadam, zabijam czas i tyle. Natomiast jeżeli Ty uważasz, że bierzesz udział w jakimś "planowaniu" (jak widzę także już w Czosnowie) to mnie nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
lolaxyz Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 14.02.07, 10:51 Nie wiem za co/ na co/ skąd ma być te 18 mln. bo przeczytałam tylko kilka ostatnich postów ale faktycznie dla budżetu gminy to nie jest zawrotna suma. Wspomnę tylko, że ICDS kosztował nas 52 mln. a to jeszcze było wtedy kiedy koszty budownictwa były znacznie niższe niż teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 14.02.07, 10:54 Lolka, radzę - co do zasady - najpierw przeczytaj zatem:) Wszystkim - dzień dobry:) Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 14.02.07, 11:10 18 mln zł to wcale nie mało. Tylko powstaje pytanie czy totalna zmiana charakteru gminy za 18 mln to jest to czego oczekują mieszkańcy. W końcu gmina to mieszkańcy a nie jak wielu uważa urzędnicy. Zmiana startegii rozwoju to poważny i ryzykowny krok. W końcu to co teraz jest koncepcją może zostac zupełnie zmienione. Nie tak dawno była podobna koncepcja "subcentrum" miało powstac podobne miasteczko w Łomiankach. Moim zdaniem mimo wszystko nalezy zachowac logike inwestycyjną, jeżeli cała gmina kuleje inwestycyjnie, nalezy zaopatrzyc w inwestycje tych którzy czekają najdłużej. Czosnów jest trochę w innej sytuacji, a przede wszystkim nie ma wielorybka:( Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 14.02.07, 11:19 W zasadzie niemal ze wszystkim, co piszesz, sie zgadzam. Ale znowu dostrzegam w tej dyskusji także przekonanie, że starzy mieszkańcy i ich potrzeby są ważniejsze, niż nowi i ew. ich potrzeby. Papirus napisał: > Moim zdaniem mimo wszystko nalezy zachowac logike > inwestycyjną, jeżeli cała gmina kuleje inwestycyjnie, nalezy zaopatrzyc w > inwestycje tych którzy czekają najdłużej. Ładnie to nazwałeś - logika inwestycyjna. Ja rozumiem zniecierpliwienie obecnie mieszkających w Łomiankach ludzi, że chcą by ich potrzeby zostały w końcu zaspokojone, by mogli poczuć komfort posiadania "rury" i wszystkiego co się z tym wiąże - dróg, chodników itd. Ale logika inwestycyjna ma to do siebie, że sprowadza się na koniec zawsze i wszędzie do jednego - do pieniędzy. Skąd je pozyskać (odłóżmy w tych rozważaniach na bok możliwość pozyskania środkó z UE) jeśli nie z pieniędzy podatników? A im więcej podatników, tym więcej pieniędzy przecież... Odpowiedz Link Zgłoś
etaam Re: Prywatna Hiroszyma w Czosnowie 17.02.07, 23:04 kowalik22 napisała: że starzy mieszkańcy > - logika inwestycyjna. > poczuć komfort posiadania "rury" > A im więcej podatników, tym więcej pieniędzy przecież... .......tym więcej pieniędzy przecież potrzeba na budowę i utrzymanie infrastruktury i innych kosztów związanych z dziłanialnoscią bieżącą gminy. Warszawa np. ma kilkaset razy więcej podatników niż Łomianki i Czosnów razem wzięte, ileś sal konf. parków, przystani itp. a mimo wszystko do dziś nie posiadają komfortu rury w uliczkach Bielan a w śródmieściu spotkać można kocie łby. Większość Warszawiaków z większym sentymentem ogląda kocie łby niż widoki wieżowców ze szkła i betonu. Jest bardzo prawdopodobne że różnorodne wieżowce Warszawy projektowali i budowali podobni do Irlandczyków z Czosnowa. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa111 Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 14.02.07, 12:29 Tu nie chodzi o "totalną" zmianę. Tu chodzi o sprostanie wyzwaniom obecnym i przyszłym. A to jest proces obiektywny, /na szczęście/ niezależny od tego czego chcą mieszkańcy Łomianek /a może raczej paru pozbawionych wyobrazni ludzi/. Perspektywa musi być znacznie wydłużona. Nie 2 , 3 lata - co za poprzednich władz zakończyło się brakiem inwestycji /oprócz centrum Łomianek/ i zapaścią finansową. To ma być oparte na wizji sięgającej dalej i rozsądniej. Niczego nie ujmując Burakowowi, to było kiedyś miasteczko o pewnym znaczeniu - a dzisiaj? mimo dobrego położenia blisko Warszawy. Kiedyś może być Łomna i jej mała część Łomianki - zielone i tak atrakcyjne jak obecny, niedoinwestowany Buraków. Brakuje wyobrazni? Odpowiedz Link Zgłoś
jeser Re: Prywatna Hiroszyma w Czosnowie 17.02.07, 23:38 dwa111 napisała: . Niczego nie ujmując Burakowowi, to było kiedyś miasteczko o pewnym znaczeniu - a dziś > Brakuje wyobraźni O którym Burakowie piszesz małym czy dużym. Kiedy i który z nich mogło być miasteczkiem o pewnym znaczeniu. W Burakowie położonym w dolinie Wisły w XVI wieku mieszkało 12 kmieci i 3 zagrodników, był także niewielki folwark. Twoją wiedzę o Burakowie starym i jego aktualnych problemach uważam za bardzo powierzchowną. Odpowiedz Link Zgłoś
lolaxyz Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 14.02.07, 12:25 kowalik22 napisała: > Lolka, radzę - co do zasady - najpierw przeczytaj zatem:) Nie mam czasu na czytanie długich postów (widocznie wyjaśnienie o co chodzi z tymi 18 było w długim), tłumaczyłam juz nie raz. Poza tym nie mam czasu na uważne czytanie ... a że pogadac na forum lubie wiec musicie się pogodzic z pewnymi nieścisłościami w moich postach :)) Odpowiedz Link Zgłoś
eewa18 Re: To działki w Łomiankach są już po 0,5 mln ? 14.02.07, 12:20 Czy to nie lekka przesada tak myśleć? Chyba ,że ta wizja szybko się spełni w Walentynki, w dniu dzisiejszym. pzdr zakochanych i niekochanych Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: To działki w Łomiankach są już po 0,5 mln ? 14.02.07, 22:56 Obawiam się, ze juz się spelniła. Oczywiscie zależy jak duża ta dzialka i gdzie polożona. Za 1000 m (co przecież nie jest znowu tak wielkim areałem) ładnej działki w np. Dąbrowie 0,5 mln trza dać i nie marudzić. A tu jest wątek, że za metr trzeba dać i 600 zl, czyli za 1000 m wychodzi nawet 0,6 mln: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=229&w=57177216&v=2&s=0 A tu masz 2000 m ale za to przy planowanej trasie S7 za 0,55 mln www.domiporta.pl/details,193,24591-7449.asp A tu masz 1300 metrow za milion z hakiem www.domiporta.pl/details,193,23814-622-SPRZEDAZ.asp Też pozdrawiam zakochanych :) Odpowiedz Link Zgłoś
2bambosze Re: nowe miasto w powiecie? 17.02.07, 21:37 Łomna Las się zapowiada. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=36254&w=57175727&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
kolor6 Re: A może także kupują nieruchomości k/ Modlina 20.02.07, 17:25 za Nowym Dworem Maz. Krążą informacje ,że coś się dzieje z nieruchomościami w gminie Zakroczym? Także ktoś ( grupy kapitałowe ) chce dokonać dużych inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
1folio Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 22.02.07, 20:34 Nie jest z nami żle, skoro cudzoziemcy kupują u nas nieruchomosci, www.wprost.pl/ar/?O=101730 Odpowiedz Link Zgłoś
kolor6 Re: Piękne miasto w Łomnej Las, irlandzkie 23.02.07, 20:01 nowodworski.info/index.php?option=com_content&task=view&id=26 Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Piękne miasto w Łomnej Las, irlandzkie 23.02.07, 20:35 Jak traktowac artykuł w którym autorowi Irlandia myli się z Islandią? Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Piękne miasto w Łomnej Las, irlandzkie 23.02.07, 22:52 krzysiom1 napisał: > Jak traktowac artykuł w którym autorowi Irlandia myli się z Islandią? Może był po degustacji irlandzkiej whiskey (ktorej zreszta tez jestem zwolennikiem) :) Odpowiedz Link Zgłoś
kolor6 Re: Irlandia-Islandia 27.02.07, 20:00 przecież to tylko 1 literka zmieniona, Odpowiedz Link Zgłoś
matek224 Re: Irlandczycy. Czy i gdzie kupują grunty ? 18.06.07, 14:21 W Polsce . na południu i północy. www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_070618/nieruchomosci_a_37.html Odpowiedz Link Zgłoś