Dodaj do ulubionych

Do mieszkańców al.Chopina

08.01.07, 17:52
Drodzy sąsiedzi, może byśmy coś wspólnie wymyslili, żeby Al.Chopina dało się
przejechać bez oderwania miski olejowej , i bez zakopania się po pachy w
błocie ( zwłaszcza teraz jak jest tak mokro) . Mieszkam od niedawna na
Chopina i mam trochę problem z (dojechaniem )(dojściem) do mojej chatki.
Zreszta pewnie nie tylko ja ? Może jakąś zrzutka na gruz, albo nie wiem co
żeby tylko dało się jakoś jeździć. Pozdrawiam :-)
Obserwuj wątek
    • marg44 Re: Do mieszkańców al.Chopina 08.01.07, 19:48
      Pomysł słuszny!!! Nie wiem czy pora roku odpowiednia.
    • lolaxyz Re: Do mieszkańców al.Chopina 09.01.07, 08:43
      Inicjatywa jak najbardziej godna uwagi, pytanie tylko kiedy, jak i gdzie, no i
      za ile :/. Osobiście jestem bardzo zainteresowana wjazdem bezpośrednio z
      Wiślanej, przejazd przez Rolniczą i Szymanowskiego jest dość uciążliwy, z
      Wiślanej mielibyśmy krócej i prościej. Nie wspomnę już o wjeździe z drugiego
      końca Chopina, tam gdzie budują te bliźniaki, to dopiero koszmar.
      Czy ktoś wie co tam się dzieje przy rogu Chopina i Wiślanej?

Inna sprawa to dostęp do internetu, z czego korzystacie?
      • papirus22 Re: Do mieszkańców al.Chopina 09.01.07, 08:54
        Róg Wiślanej i Szymanowskiego to prywatna działka.
        • papirus22 Re: Do mieszkańców al.Chopina 09.01.07, 09:01
          Oczywiście chodzi mi o róg Wiślanej i Chopina:)
    • esscort Re: Do mieszkańców al.Chopina 09.01.07, 09:20
      dopóki tam macie plac budowy, jeździ ciężki sprzęt itp., to wszelkie działania
      beda miały krótktrwały charakter. No, chyba że wam asfalt albo kostkę położą
      • cruella Re: Do mieszkańców al.Chopina 09.01.07, 11:40
        Witam,
        czyżby wypowiadali się sami mieszkańcy ul. Chopina???

Mój domek dopiero powstaje i sam robi mnóstwo bałaganu.
        Niemniej jednak pomysł fajny. Szkoda tylko, że dojazd do tej ładnej okolicy jest
        dość...nieuporządkowany:(((

Planowana przeprowadzka pod koniec wakacji:)
        Nie znam sąsiadów, w zasadzie nie znam tam nikogo poza ekipą robotników. Miło
        byłoby przynajmnie wirtualnie poznać przyszłych sąsiadów:)

A wracając do drogi...sama w sobie jest dość długa, co na taką "inwestycję"
        pozostali mieszkańcy? Sami tej drogi nie zrobimy.

• iod Re: Do mieszkańców al.Chopina 09.01.07, 11:46
          Dzień Dobry Cruella,

ja to Ciebie kojarzę z innego forum chyba, witam na lokalnym łomiankowskim :)
          • cruella Re: Do mieszkańców al.Chopina 09.01.07, 12:01
            Tak, tak, pełno mnie wszędzie:)
            A ja Ciebie kojarzę z tego forum, inne osoby też kojarzę. Podglądała,
            podczytywała i zostałam. Mnóstwo lat przemieszkałam w okolicach bez dobrego
            dojazdu, kanalizacji, wody...jak najbardziej w mieście wojewódzkim.

Nic mnie już nie ruszy ale droga i ta cała reszta przydałaby się szybciej niż za
            15 lat:)))
            • iod Re: Do mieszkańców al.Chopina 09.01.07, 12:11
              nie dziwne, że Cię pełno wszędzie, skoro gadatliwa jesteś ;)
        • kmsanczia Re: Do mieszkańców al.Chopina 09.01.07, 11:51
          Cruella nie wszyscy, ale niektórzy z okolic. Ja ze Wspólnej (zaczynam na
          wiosnę), Iod też rzut beretką.
          Nic się nie bój, zrobisz parapetówkę to się poznamy. :)
          • iod Re: Do mieszkańców al.Chopina 09.01.07, 11:59
            :))) niedługo będziesz Km musiała chyba dobry zamach zrobić, by dorzucić do
            mnie "tą beretką".
            • kmsanczia Re: Do mieszkańców al.Chopina 09.01.07, 12:05
              iod napisała:
              > :))) niedługo będziesz Km musiała chyba dobry zamach zrobić, by dorzucić do
              > mnie "tą beretką".

A co, wyprowadzasz się??
              • iod Re: Do mieszkańców al.Chopina 09.01.07, 12:14
                wszystko idzie/zmierza/kroczy/ślimaczy w kierunku przeprowadzki, ale jak
                dobrze "machniesz", to dorzucisz.
                Już chyba nie umiem "zwiać" stąd, umiałabym tylko na Powiśle,ale mnie nie stać
                (w metrażach jakie mi się marzą, inaczej niż w wymarzonych już nie umiem
                pomieścić zabawek i książek dzieci).
                • kmsanczia Re: Do mieszkańców al.Chopina 09.01.07, 12:21
                  iod napisała:
                  > wszystko idzie/zmierza/kroczy/ślimaczy w kierunku przeprowadzki, ale jak
                  > dobrze "machniesz", to dorzucisz.

Ooo, to chyba się wybiorę do tego kina, widzę że szykują się jakieś ploty. :)
                  Może na mojito skoczym?
                  • lolaxyz Re: Do mieszkańców al.Chopina 09.01.07, 12:27
                    No to chwal się Iod szybko gdzie i co masz upatrzone, czy podjęte już jakieś
                    działania formalne?
                    • iod Re: Do mieszkańców al.Chopina 09.01.07, 12:30
                      mhm, chodź do kina, albo na mojito. Już nie plotkuję na forum - hahahaha ..
                  • iod Re: Do mieszkańców al.Chopina 09.01.07, 12:29
                    po dłuuuuugiej, wymuszonej abstynencji mojito brzmi lepiej niż dobrze :)
          • cruella Re: Do mieszkańców al.Chopina 09.01.07, 12:06
            Społeczne zwierzę jestem, strasznie gadatliwe i kontaktowe, jakiś parapet zawsze
            się znajdzie:))

Na razie nie mam ludzi do wykończeniówki. Nie znam okolicznych sklapów z
            materiałam do wykończenia, może nie po wszystko będę musiała jeździć do W-wy (a
            może właśnie po wszystko). Dom odbieram na wiosnę i ruszam z tymi kafelkami i
            podłogami. Na koniec parapety i cała reszta:))
            • esscort Re: Do mieszkańców al.Chopina 09.01.07, 12:09
              No, no, widzę, że na Chopina i w okolicach nieźle się zapowiada sezon
              wiosenny :)
              Chyba musicie zorganizować sobie jakieś osiedlowe ognisko, to się zintegrujecie
              i nikt w Łomiankach wam nie podskoczy.
              • kmsanczia Re: Do mieszkańców al.Chopina 09.01.07, 12:12
                Co się będziemy tak izolować, Dąbrowę też się zaprosi. ;)
                • esscort Re: Do mieszkańców al.Chopina 09.01.07, 12:30
                  kmsanczia napisała: Dąbrowę też się zaprosi. ;)

Uważam, że w ramach integracji powinno się zorganizować coś w
                  rodzaju "zwiedzania" łomianek. Wyobrażam to sobie tak: Podstawia się ełkę pod
                  kościolem w Dąbrowie. Chętni mieszkańcy wsiadają i są przewozeni np. w okolice
                  Chopina, po drodze oczywiście "przewodnik" pokazuje ciekawsze obiekty, opowiada
                  jakieś dykteryjki, historie miłosne itp. Potem mieszkańcy Chopina witają
                  przybyszów i nastepuje wspólna biesiada (oczywiście przybysze też coś z soba
                  przywożą). Potem następuje rewizyta. Oczywiście inne osiedla też mogą się
                  właczyć.
                  To jest trochę żart, ale faktycznie ze znajomością Łomianek nie jest najlepiej.
                  Spotkalem osoby z Dąbrowy, które nigdy nie były w okolicach Wisły (i
                  odwrotnie).
              • lolaxyz Re: Do mieszkańców al.Chopina 09.01.07, 12:17
                Widać, że mamy potencjał :)).
                Cruella co do wykończeniówki to chyba da się w Łomiankach. Pojechałam na
                Bartycką w sprawie wanny, mogłam zamówić i miec dostarczoną po tygodniu (+
                opłata za transport). W Łomiankach kupiłam taką samą 30% taniej i dowieźli mi
                do domu za darmo. Niewielki sklep na Warszawskiej ale można wybrać (nie wiem
                czy) wszystko w katalogów.
            • paniaa Do mieszkańców al.Chopina i Cruelli 09.01.07, 15:45
              No widzę , że Państwo przy okazji omawiania fatalnej drogi, załozyli sobie tu
              cos w rodzaju rubryki " towarzysko zapoznawczej" :-) W sumie to dobrze. Cruello
              ja też jestem dopiero nas etapie wykończeniówki i przeprowadzkę planuje na
              wiosnę. Co do zaopatrzenia w mat. budowalne polecam magazyn hurtownię na
              Wislanej, wszytsko mają i dowożą. Z innymi art. hydraulicznymi też nie powinno
              byc problemu. W zasadzie moja propozycja zrzutki na poprawienie drogi Chopina
              jest lekko bez sensu, bo Chopina jest okrutnie dłuuuuuga, więc swoją propozycję
              kieruję raczej do mieszkaców końcówki Chopina gdzie sie buduje Osiedle Zielone
              czy coś takiego. Chociaż może ktoś ma jakiś inny pomysł... Pozdrrrrr
              • lolaxyz Re: Do mieszkańców al.Chopina i Cruelli 09.01.07, 15:56
                paniaa napisała:

W zasadzie moja propozycja zrzutki na poprawienie drogi Chopina
                > jest lekko bez sensu, bo Chopina jest okrutnie dłuuuuuga,

Podoba mi się taka niekonsekwencja :))Poważnie mówie, zazwyczaj ludzie jak już
                coś palnlą (chociaż ta propozycja była całkiem sensowna) to już brną i
                nakręcają się do granic absurdu.
                A co do meritum to ja też korzystam z Woźniaka - tej hurtowni budowlanej przy
                Wiślanej i polecam.
                Do niektórych Łomiankowskich sklepów mam jednen żal - że są zbyt krótko
                pootwierane, często do 18.00 a nawet 17.00 i po pracy nie można już skorzystać
                z ich oferty.
              • cruella Re: Do mieszkańców al.Chopina i Cruelli 09.01.07, 17:16
                Oooo, dziękuję za namiary na ludzki sklep. Poprzedni remont też robiłam w
                oparciu o lokalne sklepiki.

A co do ulicy...no długa to ona jest, poprzetykana martwymi placami. I chyba w
                tym cały kłopot. Nie wiem jakie są plany gminy, kiedy i czy w ogóle planowane są
                inwestycje. Obserwowałam zmianę warty i teraz zastanawiam się co z tego wyniknie.

A gdzie jest to Osiedle Zielone? Jak znam życie to na drugim końcu:(
                • paniaa Do mieszkańców Chopina i Cruelli i Esccorta 09.01.07, 18:14
                  Escorcie Twój pomysł ogniska zapoznawczego "osiedla Chopina" bardzo mi sie
                  podoba, jakby co jestes tez zaproszony, Damy znać. Niestety obawiam się byłoby
                  to ognisko bardzo scisłego grona , mało kto z Łomiankowiczów tutaj zagląda.
                  (powtarzają się te same nicki). Chociaż kto wie , może do wiosny grono się
                  powiększy. Cruello osiedle "zielone Łomianki" jest własnie na końcu Chopina,
                  bliżej Armii Poznań, niż Wiślanej. Chociaż droga na Całej Chopina jest
                  okropna , to tam koło mnie jest chyba najgorzej. Tymniemniej problem dołów i
                  dziur mamy wszyscy mieszkańcy tej ulicy. Na gminę to raczej nie mamy co liczyć
                  przez najbliższych kilka lat. Chyba że coś wspólnie zaczniemy robić,
                  albo "molestować" kogoś w Gminie albo organizowac zrzutę na jakąs niedrogą
                  formę utwardzenia. Hmmmmm, ale jestem "konsekwentna", co drugi pos zmieniam
                  zdanie ;-0 Pogadajmy jeszcze o tym
                  • esscort Re: Do mieszkańców Chopina i Cruelli i Esccorta 09.01.07, 18:50
                    O, dzięki za zaproszenie :)) Jeżeli chodzi o frekwencję, to mialaby ona nie
                    pochodzić tylko z forum, ale głownie należaloby ją "zabezpieczyć" w realu
                    poprzez np. włożenie każdemu do skrzynki zaproszenia lub - jeszcze lepiej -
                    przejście się w 2-3 osoby po sąsiadach i osobiste poinformowanie. Na pewno
                    posktkuje, bo każdy (no, większość) chce w nowym miejscu mowić komuś dzień dobry
                    • lolaxyz Re: Do mieszkańców Chopina i Cruelli i Esccorta 10.01.07, 14:13
                      esscort napisał:

- jeszcze lepiej -
                      > przejście się w 2-3 osoby po sąsiadach i osobiste poinformowanie. Na pewno
                      > posktkuje,

Proponuję, w nagrodę za dobry pomysł, przyznanie Ci prawa do osobistej jego
                      realizacji :)).
                      Oczywiście mam na myśli "sąsiadów" z Chopina
                      • kmsanczia Re: Do mieszkańców Chopina i Cruelli i Esccorta 10.01.07, 14:29
                        lolaxyz napisała:
                        > Proponuję, w nagrodę za dobry pomysł, przyznanie Ci prawa do osobistej jego
                        > realizacji :)).

A nawet (nie bójmy się tego słowa) ZASZCZYTU poinformowania. ;))
                        • lolaxyz Re: Do mieszkańców Chopina i Cruelli i Esccorta 10.01.07, 14:39
                          Chyba poczuł się nie godzien i uciekł :((.
                          No chyba, że poleciał zapisać się do fryzjera i na solarium :))
                          • esscort Re: Do mieszkańców Chopina i Cruelli i Esccorta 10.01.07, 15:36
                            Na fryzjera i solarium jeszcze za wcześnie. Przeciez impreza m byc na wiosnę. A
                            w ogóle to raczej nie sprostałbym roli zapraszajacego - mam beznadzejna pamięć,
                            nie mam daru przekonywania itp. Moge sie podjąć jakiejs innej roli - np.
                            wypijanie toastów czy coś w tym rodzaju.
                            • kmsanczia Re: Do mieszkańców Chopina i Cruelli i Esccorta 10.01.07, 15:37
                              esscort napisał:
                              > wypijanie toastów czy coś w tym rodzaju.

To po robocie. :)
                            • lolaxyz Re: Do mieszkańców Chopina i Cruelli i Esccorta 10.01.07, 15:53
                              esscort napisał:

> Na fryzjera i solarium jeszcze za wcześnie. Przeciez impreza m byc na wiosnę.
                              A

A co jest teraz jeśli nie wiosna? :))
                  • cruella Re: Do mieszkańców Chopina i Cruelli i Esccorta 10.01.07, 10:31
                    paniaa napisała:

Na gminę to raczej nie mamy co liczyć
                    > przez najbliższych kilka lat.

Jako nowa mogę zapytać, dlaczego? Czyżby poprzednik zostawił wielki dół do
                    zasypania? W takim razie jakie są priorytety w Łomiankach? Poważnie pytam:) Na
                    co w pierwszej kolejności idą pieniądze? Bo przecież na coś idą...
                    Rozumiem, ze ul.Chopina nie musi być od razu na pierwszym miejscu:)

A co do utwardzenia...szkoda, "nasza" część to rzeczywiście dość luźna zabudowa:(
                    • papirus22 Re: Do mieszkańców Chopina i Cruelli i Esccorta 10.01.07, 11:01
                      Jak ma być na poważnie, to informuję że w najbliższym czasie jest
                      przygotowywany wspólny wniosek radnych oraz rad sołeckich( z terenu Łomianek
                      chopina, dolnych-tu gdzie nie ma dróg), aby drogi zostały wyrównane przez
                      gminę. Nastąpi to na zapewne dopiero na wiosnę. Natomiast jezeli chodzi o plany
                      to nalezy niestety od początku stowrzyć WPI, poprzednie absolutnie nie maja
                      zadnej logiki. Kolejność jest oczywista najpierw budowa wodociągu i
                      kanalizacji, później droga. W tych starych planach było to robione przypadkowo,
                      niechulujnie.
                      • cruella Re: Do mieszkańców Chopina i Cruelli i Esccorta 10.01.07, 11:51
                        Jak najbardziej poważnie pytałam:)

A wracając do wodociągu i kanalizacji, czy są jakieś propozycje, skąd zaczną
                        ewentualnie budować? Pewnie gdzieś od centrum.

Pytam, ponieważ moi rodzice czekali 15 lat. Wodociąg, gaz i kanalizacja była
                        niemal na całym osiedlu, pozostał niewielki obszar. Niestety miasto nie było
                        zainteresowane podciągnięciem tam mediów. Rodzice i kilka innych osób
                        podciągnęli sami, o kosztach nie mówię, kilkanaście razy większe niż w
                        pozostałej częśći osiedla.
                        • kmsanczia Re: Do mieszkańców Chopina i Cruelli i Esccorta 10.01.07, 12:24
                          Może jak juz wreszcie ktos weźmie za wnioski unijne to będzie taniej.
                          • habibi77 Re: Do mieszkańców Chopina i Cruelli i Esccorta 10.01.07, 15:27
                            No tak, zaczęliście od bardzo ważnego problemu, jestem bardzo zainteresowana i
                            utwardzeniem drogi i poznaniem sąsiadów z Chopina ( znam tylko Lolę). Mieszkam
                            na końcu Chopina i niestety przez to budowane osiedle musze korzystac z dojazdu
                            z drugiej strony :(
                            • lolaxyz Re: Do mieszkańców Chopina i Cruelli i Esccorta 10.01.07, 15:56
                              Cześć habibi :)), ostrzegam jutro masz najście, zgodnie z umową :)).

A co do ogniska to mam pewnien pomysł, zostanie u mnie sporo rupieci do
                              spalenia po robotach, różne worki, płyty gipskartonowe, wiaderka plastikowe,
                              słowem - jest co palić. Zrobimy sobie przy tym imprezkę (tzw. zamulanie).
                              Przynajmniej sąsiedzi straży miejskiej na mnie nie wezwą :))
                            • paniaa Do mieszkańców Chopina i Habibi77 10.01.07, 17:19
                              Hej, A na którym końcu Chopina mieszkasz? Czy bliżej Armii Poznań? Może
                              jesteśmy sąsiadkami przez ścianę, (albo raczej będzimy bo ja dopiero od wiosny
                              na dobre z gratami sie tam sprowadzę)? Tak czy inaczej pomysłl z robieniem
                              czegoś wspólnie dla dla naszego dobra spotkał sie ze sporym entuzjazmem jak
                              widzę ( narazie tylko virtualnie , ale od czegoś tzreba zacząć?)
                              To jakbyście robiły to ognisko z Lolaxyz to zaproście i mnie :-) ok?
                              • esscort Re: Do mieszkańców Chopina i Habibi77 10.01.07, 19:47
                                paniaa napisała:

> Hej, A na którym końcu Chopina mieszkasz? Czy bliżej Armii Poznań? Może
                                > jesteśmy sąsiadkami przez ścianę

Pamietam taki kawał: Jest ośrodek wczasowy, w ktorym dwóch kuracjuszy dobrało
                                się pod względem zamiłowania do spędzania wolnego czasu przy butelce. Pili dwa
                                tygodnie. Nadchodzi koniec turnusu. Faceci - oczywiscie przy butelce -
                                zaczynają się egnać.
                                - No powiedz mi, skąd ty właściwie jesteś
                                - Z Warszawy
                                - O, to super, ja też.
                                - A na jakiej ulicy mieszkasz?
                                - Na Wilczej.
                                - Kapitalnie, ja też na Wilczej. Spod ktorego numeru jesteś?
                                - No, spod 12
                                - Stary, niemozliwe! Ja też mieszkam pod 12!
                                - Co ty powiesz? A numer mieszkania?
                                - No, 6
                                - Gienek!
                                - Tatuś!

Ten kawał przypomniał mi się po poście paniaa, która na forum poznała (być
                                może) sąsiadkę zza ściany :)
                                • habibi77 Re: Do mieszkańców Chopina i Habibi77 11.01.07, 12:53
                                  Esscorcie, dowcip dowcipem, ale byliśmy z moim ślubnym w podobnej sytuacji.
                                  Byliśmy na wczasach w Grecji i jak to na wczasach wieczorem imprezki, moj mąż
                                  zaczął opowiadać dowcipy, a towarzystwo mówi znamy, okazało się, że mieszkali w
                                  bloku na przeciwko, a poznaliśmy się 2000 km od domu.
                                  Paniaa, widzę z okna budujące się bliźniaki, chyba sztuk 32 ma być docelowo,
                                  czy Twój dom to parterówka z zadaszonym tarasem??
                                  • iod Re: Do mieszkańców Chopina i Habibi77 11.01.07, 13:14
                                    proponuję założyć Stowarzyszenie Mieszkających Gdzie Indziej. Zaczynam Wam
                                    chyba powoli zazdrościć.
                                    • habibi77 Re: Do mieszkańców Chopina i Habibi77 11.01.07, 13:18
                                      Cześć Iod, nie ma czego zazdrościć, po wyjściu z dzieckiem na spacer
                                      obowiązkowe mycie kółek, niestety teraz trasę spacerów mam ograniczoną, bo
                                      niestety droga(nienazwana)nie przejezdna dla mojego trójkołowca, w druga stronę
                                      też nie lepiej, mam nadzieję, że coś z tym zrobią, bo ciężko się mieszka w tej
                                      okolicy.
                                      • paniaa Re: Do mieszkańców Chopina i Habibi77 11.01.07, 19:15
                                        A nie to ja ciut dalej się postawiłam , za tymi bliźniakami w ilości 32 szt.
                                        Tak nawiasem mówiąc to to osiedle ma być terenem zamkniętym ( przynajmniej tak
                                        jest w ofercie developera) , zastanawiam się tylko w jaki sposób zamknięte, bo
                                        nie byłabym szczęśliwa gdyby odcięli mi tą drogę od Rolniczej od Chopina .
                                  • raash Re: Do mieszkańców Chopina i Habibi77 11.01.07, 23:09
                                    habibi77 napisała:
                                    > Paniaa, widzę z okna budujące się bliźniaki, chyba sztuk 32 ma być docelowo,
                                    > czy Twój dom to parterówka z zadaszonym tarasem??

Na razie buduje się 14, a docelowo ma być rzeczywiście 32 ..
                                    Wiem bo w jednym z nich zamieszkam .. ;-)
                                    Sorrki za off top .. Wreszcie jakiś wątek w którym przyszłych sąsiadów bliższych
                                    lub dalszych można poznać ;-)
                                    Chopina w okolicy tego osiedla bliźniaków , rzeczywiście może być trudno
                                    przejezdna, ale i tak jest niemal autostradą w porównaniu z "drogą" biegnącą
                                    wzdłuż tych budowanych bliźniaków ;-/
                                    BTW: Ma ktoś pojęcie jak się tak uliczka ma/może nazywać (to prawie przedłużenie
                                    Jedności Robotniczej) ??

• habibi77 Re: Do mieszkańców Chopina i Habibi77 12.01.07, 11:35
                                      Witaj raash,
                                      niesty ta droga(bo trudno ją nazwać ulicą) nie posiada jeszcze nazwy.
                                      Mam nadzieję, że nie zrobią z niej drogi dojazdowej tylko do mini osiedla.
                                      • papirus22 Re: Do mieszkańców Chopina i Habibi77 12.01.07, 12:52
                                        No właśnie niewiadomo jak będzie z tą uliczką.

W tytule wątku można było wpisać osiedle Chopina, wtedy wpisujących było
                                        jeszcze więcej:)
                                        • habibi77 Re: Do mieszkańców Chopina i Habibi77 12.01.07, 13:35
                                          Tą drogą dojeżdżają również mieszkańcy ul. Wspólnej. Mam nadzieję, że nie
                                          dojdzie do tego i droga pozostanie przejezdna dla wszystkich. To dopiero byłby
                                          koszmar z dojazdem do mojej posesji :(((
                                          • papirus22 Re: Do mieszkańców Chopina i Habibi77 12.01.07, 14:06
                                            Byłem obejrzeć te drogi, są one w fatalnym stanie. Jednak najwcześniej będzie
                                            można do nich się zabrać dopiero na wiosne.
                                          • raash Re: Do mieszkańców Chopina i Habibi77 12.01.07, 14:17
                                            habibi77 napisała:

> Tą drogą dojeżdżają również mieszkańcy ul. Wspólnej. Mam nadzieję, że nie
                                            > dojdzie do tego i droga pozostanie przejezdna dla wszystkich. To dopiero byłby
                                            > koszmar z dojazdem do mojej posesji :(((

Znaczy zakładasz, że ktoś mógłby ją zamknąć ??
                                            Na ile się orientuje to droga ma być ogólnie dostepna. Ogrodzenia bliźników będą
                                            przebiegać mniej więcej tak jak obecne ogrodzenie prowizoryczne budowy czyli ok
                                            8 metrów od ściany domku. Możliwe, że droga będzie poszerzona tak aby mogły się
                                            tam normalnie minąć dwa samochody, w chwili obecnej to niemożliwe :-/ Na planach
                                            działek developera jest wpisane taka uwaga i zanaczona linia do której część
                                            działki może być przeznaczona na poczet poszerzenia drogi. Niestety jak na moje
                                            techniczne "oko" nawet z tą rezerwą będzie chyba zbyt wąsko żeby można było
                                            normalny chodnik zrobić w przyszłości. Natomiast nie wiem jaki jest status
                                            prawny tych działek (pustych po drugie stronie drogi). Domki które stoją vis a
                                            vis budowanych bliźników są odsuniete od tej drogi o ok. 20-30 metrów a teren
                                            przy samej drodze jest pusty. Rozsądnie byłoby w pozwoleniech na budowe
                                            czegokolwiek na tych działkach umieścić taką uwagę jak przy bliźniakch o
                                            rezerwie na drogę/chodnik (wtedy można by się pokusic o normalną uliczkę z
                                            porządnycmi chodnikami kiedyś w przyszłości ofkos... Zresztą dzisiaj się tam
                                            wybieram to jeszcze się porozglądam po tym kątem.
                                            Pozdr

• papirus22 Re: Do mieszkańców Chopina i Habibi77 12.01.07, 15:16
                                              Cały problem Łomianek to brak planów, złe chyba obowiązujce studium, któe
                                              wymaga wielu zmian. Niestety to potrwa.
                                              Mogę się założyć, że część działki w drodze jest prywatna, tak to jest w
                                              Łomiankach. Za szerokiej drogi to się tu raczej nie da zrobić.
                                              Na pewno końcówka ul. Wspólnej (ta własnie od jedności) jest prywatną działką
                                              dobrze, że nieogrodzona jak dalej.
                                              • raash Re: Do mieszkańców Chopina i Habibi77 12.01.07, 22:40
                                                papirus22 napisał:

> Cały problem Łomianek to brak planów, złe chyba obowiązujce studium, któe
                                                > wymaga wielu zmian. Niestety to potrwa.

No to akurat taki niechlubny standard w wielu miastach i gminach w Polsce ..

> Mogę się założyć, że część działki w drodze jest prywatna, tak to jest w
                                                > Łomiankach. Za szerokiej drogi to się tu raczej nie da zrobić.

Nie chodzi, żeby była jakaś niesamowicie szeroka normalnie dwa pasy po jednym w
                                                każdą stronę plus jakiś chodnik. Z tego co się orientuję to położenie drogi
                                                wzdłuż z kostki wzdłuż tego osiedla bliźniaków zakładał w planach developer.
                                                Zależy co z pustymi działkami po drugiej stronie tej drogi będzie się działo.
                                                Na ile będzie to wykonalne i czy z własnych środków (znaczy klientów) trudno mi
                                                stwierdzić możliwe też liczą na jakieś wsparcie gminy trudno mi powiedzieć
                                                To jednak nastąpi nie za szybko bo oddanie pierwszego etapu (14 bliżniaków) to
                                                koniec tego roku (może będą szybciej), a drugiego etapu to czerwiec 2008.
                                                Wcześniej nie ma sensu robić porządnej nawierzchni bo samochody dostawców
                                                materiałów rozwalą ..

> Na pewno końcówka ul. Wspólnej (ta własnie od jedności) jest prywatną działką
                                                > dobrze, że nieogrodzona jak dalej.

Upsss tego nie wiedziałem .. tu mnie troszkę zmartwiłeś :-[
                                                • papirus22 Re: Do mieszkańców Chopina i Habibi77 12.01.07, 22:46
                                                  w poprzedniej wersji studum jedności była drogą zbiorczą czyli (20-35m), w
                                                  ostatniej jest lokalną. A lokalne to się zaczynaja chyba nawet od 6 lub 8m. Nie
                                                  mam przy sobie rozporządzenia:)
                                                  • raash Re: Do mieszkańców Chopina i Habibi77 12.01.07, 23:01
                                                    papirus22 napisał:

> w poprzedniej wersji studum jedności była drogą zbiorczą czyli (20-35m), w
                                                    > ostatniej jest lokalną. A lokalne to się zaczynaja chyba nawet od 6 lub 8m. Nie
                                                    > mam przy sobie rozporządzenia:)

Ale pamięć masz niezłą :-P Jeżeli założymy, że od 6m to razem z zapasem w
                                                    działkach na których budowane bliźniaki może byłoby możliwe aczkolwiek na styk,
                                                    ale 8 metrów to już bez udziału w drodze działek na przeciwko bliźniaków raczej
                                                    nie ma szans ..
                                                    Ale 25-30 m ?? Nie chciałbym się czepiać, ale to czysta s/f. Wystarczy się raz
                                                    przejechać Jedności Narodowej między Warszawską a Rolniczą, żeby zobaczyć, że to
                                                    nie realne ..
    • izabela1972 Re: Do mieszkańców al.Chopina 12.01.07, 13:32
      I ja też niedługo będę właścicielką domku przy Chopina :) tzn. gdzieś między
      Chopina a Wspólną.
      • lolaxyz Re: Do mieszkańców al.Chopina 12.01.07, 13:52
        No to witamy kolejmą sąsiadkę :))
    • lolaxyz Re: Do mieszkańców al.Chopina 16.01.07, 09:37
      Napiszę posta dla zasady, żeby Mieszkający Gdzie Indziej nie byli górą :))
      • paniaa Re: Do mieszkańców al.Chopina Ciąg dalszy 16.01.07, 17:59
        To ja dołożę trzy grosze. Otóz wykonałam telefon do Gminy ( wydział
        infrastruktury) i przedstawiłam problem jeżdżenia po Chopina. Otrzymałam
        obietnicę, że jak tylko będzie parę dni bez opadów ( a więc kiedy błotko się
        osuszy) to może gmina podsypie gdzie niegdzie gruzem. Nie wiem czy Pan chciał
        mnie raczej spławić czy rzeczywiście coś zrobią. Może gdyby więcej osób
        zadzwoniło w tej samej sprawie to coś by ruszyło.
        • papirus22 Re: Do mieszkańców al.Chopina Ciąg dalszy 16.01.07, 20:50
          ja na pewno zadzwonię, jednak przygotowywany jest wniosek odnowy nawierzchni na
          całym osiedlu chopina i łomianach dolnych. Fatalna sytuacja jest również na ul,
          wspólnej szczególnie przy jedności i na brzegowej, gdzie drogi były zniszczone
          przez betoniarki. W zasadzie prawie wszystkie nieutwardzone na obu osiedlach
          drogi wymagają co najmniej wyrówniania. Trzeba poczekać na jeszcze trochę, aż
          zostaną podpisane umowy z wykonawcami, no i poczekac na przejście zimy, bo
          nawet teraz wyrówanienie niewiele da bo w błocie drogi znowu będą rozjeżdzone.
    • mezar73 Re: Do mieszkańców al.Chopina 30.01.07, 19:54
      Witam wszystkich chopinowcow !
      Poki co mam tylko dzialke (droga prostopadla do chopina i koscielnej drogi,
      rownolegla do szymanowskiego, na samym koncu chopina, itp... :) ), ale zgodnie z
      ambitnymi planami chcemy w sierpniu rozpoczac budowe i wprowadzic sie w 2008.
      Poki co szukam architekta (=kierownika budowy pelniacego nadzor inwestorski w
      jednym) no i oczywiscie ekipy budowlanej. Wszelkie sugestie mile widziane ! :)
      Pozdrawiam sasiadow i czlonkow Stowarzyszenia Mieszkających Gdzie Indziej!
      • robert_58 Re: Do mieszkańców al.Chopina 30.01.07, 22:48
        zadzwoń do Domeny w Burakowie - architekt, projektant, kiero, nadzór ...

Różne opinie słyszałem o Domenie - ja nie narzekam.

tel. (22) 751-60-70
        • kmsanczia Re: Do mieszkańców al.Chopina 30.01.07, 22:52
          Tez szukam niezależnego kiero (tzn. niezależnego od ekipy budowlańców;), ale
          takiego który jest na każdym ważniejszym etapie budowy i rzeczywiście kontroluje
          a nie tylko wbija pieczątkę do dziennika. Rob napisz coś więcej, ile taka
          przyjemność kosztuje i jak to wygląda w praniu.
          • robert_58 Re: Do mieszkańców al.Chopina 30.01.07, 23:01
            przyjemność różnie kosztuje - negocjujesz Ty i kiero.

Jest jeden kiero w Ł. obsługujący kilka inwestycji. Wg mnie bardzo kompetenty
            człowiek z satysfakcjonującym planem "nadzoru". Niestety słyszałem o nim tylko
            plotki ale dość pozytywne (ja go nie wybrałem z innych względów).

Mój kiero oraz ins. nadzoru to inna bajka le jest bardzo OK
      • kmsanczia Re: Do mieszkańców al.Chopina 30.01.07, 22:55
        mezar73 napisał:
        > Witam wszystkich chopinowcow !
        > Poki co mam tylko dzialke (droga prostopadla do chopina i koscielnej drogi,
        > rownolegla do szymanowskiego, na samym koncu chopina

Pod powyższym mógłby się podpisać każdy z chopinowców. ;)

Przyszłego sąsiada wita przyszła sąsiadka. :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka