kmsanczia 02.02.07, 14:09 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=56420474&a=56420474 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
papirus22 Re: Budowa czy kupno domu - co na to Łomiankowicz 03.02.07, 17:04 Zależy od wielu spraw między innymi czasu, pieniędzy, możliwości. Budując swój dom sami wybieramy wszystko i o wszystkim decydujemy. Uważam, że jak ktos planuję budowę domu na lata, to warto wybudować swój. Jeżeli planujemy dom na kilka kilkanaście lat to można kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: Budowa czy kupno domu - co na to Łomiankowicz 04.02.07, 01:18 Ja uważam że wszystko zależy od konkretnego przypadku. Ale kupujac dom rozpoczety trzeba się dobrze znać, zeby ocenić co się kupuje. Największe ryzyko to kupic dom wykończony, bo wtedy nie widać do i ile zostało spartolone i jakie materiały były użyte. A niestety budujący domy na sprzedaż nie inwestują w dobre materiały i zwykle budują w pośpiechu. Potem dzieją się cuda. Odpowiedz Link Zgłoś
boziewicz Re: Budowa czy kupno domu - co na to Łomiankowicz 14.11.07, 12:49 Dokładnie. Widziałem budowy seryjne lokalnego developera. Płytkie fundamenty, szybka robota (niekoniecznie to jest minus), widze problemy po dwóch trzech mroźnych zimach jak dobrze grunt przemarznie i odpuści. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Budowa czy kupno domu - co na to Łomiankowicz 03.02.07, 17:12 Podobno pierwszy dom warto kupić używany i patrząc na niego - zastanowić się jak by sobie wybudować ten własciwy. Odpowiedz Link Zgłoś
i_bella Re: Budowa czy kupno domu - co na to Łomiankowicz 04.02.07, 18:11 kupiłam dom i patrząc na niego nie wybudowałam tego właściwego, ale na pewno wiem, co lubię, a czego w nim nie lubię. budowa czy kupno to jedno. Mam wrażenie, że wykończenie domu to coraz trudniejsze zadanie - ostatnio gdzieś "weszłam" w jakąś wystawę grzejników - nie dość, że naprawdę wyglądało jak jakaś wystawa prac kogośtam, to przyprawiło mnie to wszystko o lekki zawrót głowy. Odniosłam wrażenie że bez architekta wnętrz to chyba nie można domu wykończyć... a to były tylko grzejniki. Nie chcę myśleć o reszcie, choć właśnie przeglądam cudny katalog firmy Gaggenau. Smeg się może schować. Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: Budowa czy kupno domu - co na to Łomiankowicz 04.02.07, 22:10 No to stoisko z czajnikami elektrycznymi omijaj szerokim łukiem! Lub sierpem, jak kto woli... :) Nie słuchaj pań Senyszyn czy Szczuki. Nie musisz starać znać się na grzejnikach. Zostaw to płci przeciwnej. Odpowiedz Link Zgłoś
ooolgaa Re: jednak korzystniej było kupić dom lub działkę 13.11.07, 19:49 wcześniej. ceny do 1000 zł/m2 w Dąbrowie Leśnej i bliskiej okolicy porażają. Odpowiedz Link Zgłoś
adam-bronisz Re: Budowa czy kupno domu - co na to Łomiankowicz 04.02.07, 12:30 cieakawe za ile kupisz działkę. Może się okazać ,że taniej jest kupić dom od firmy. Dlatego ,że grunty bardzo drożeją . Podobno w Klaudynie sprzedają już działki po 600 zł/m2 .800 m2 to prawie 0,5 mln zł. Transakcje podobno dochodzą do skutku w tydzień. Ciekawe jakie ceny działek pojawią się teraz w Lomiankach i za Łomiankami.Skoro w Zielonym Kampinosie w Cybulicach Małych w osiedlu, ceny działek z uzbrojeniem i współwłasnością drogi to 200 zł/m2. Działka 1000 m2 to 200 tys. zł pzdr i życze powodzenia w budowie domu. Odpowiedz Link Zgłoś
14marcin Re: może taniej w gminie Czosnów ? austryjacy 14.11.07, 09:17 nawet austryjacy chcą tam budować segmenty w Małocicach. www.nowodworska.net/news.php?id=31 Odpowiedz Link Zgłoś
raash Re: Budowa czy kupno domu - co na to Łomiankowicz 14.11.07, 12:57 IMHO na chwilę obecną żadne z powyższych. Chyba że ktoś ma działkę kupiona już jakiś czas temu to wtedy oczywiście budowa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
14marcin Re: zastój, jesień 2007r.-działki 19.11.07, 09:12 w kupowaniu działek.Tak twierdza u Lebiedzia. Za drogo. www.rp.pl/artykul/70084.html Odpowiedz Link Zgłoś
eewa18 kosztorys budowy domu 10.12.07, 20:12 nie jest tak żle? www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,7325/Itemid,266/ Odpowiedz Link Zgłoś
eewa18 Re: tanie domy do budowy w Warszawie 14.12.07, 14:32 koszt okolo 2200 zł/m2. Pod klucz domek jednorodzinny. Na własnej działce. Tylko ta tania działka. www.rembiewski.pl/index.htm Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: tanie domy do budowy w Warszawie 14.12.07, 14:44 Pod klucz czyli zamek w drzwiach jest ale w środku betonowe posadzki i tynki? ;) Do tej pory wydałam 3600/m2 (lub 2500/m2 licząc surowy strych). A jeszcze kupa wydatków i roboty, zwłaszcza koło domu. Także trzeba brać poprawkę na te wyliczenia, zwłaszcza że robocizna już podrożała prawie dwukrotnie w ciągu pół roku. Odpowiedz Link Zgłoś
nakuj Re: wszystko zależy od zasobności portfela 19.12.07, 18:12 żeby było za co budować i utrzymać malutką dziuplę . Ale idzie ciężko w 2008r. Taka prognoza. www.bankier.pl/wiadomosc/Saxo-Bank-W-2008-r-ropa-po-175-USD-spadki-na-gieldach-do-40-proc-1686827.html Odpowiedz Link Zgłoś
21ciekawy taniej kupno domku 08.06.08, 13:02 przy tym zakleszczeniu sie cen działek. Odpowiedz Link Zgłoś