Dodaj do ulubionych

400 osób w Dziekanowie Polskim

11.06.07, 21:39
Dziś w Dziekanowie Polskim odbyło się spotkanie przeciwników trasy po wale na
którym miałam przyjemność być. Rozpoczęto szereg działań mające na celu
wyeliminowanie trasy po wale jako durnego pomysłu.
Bravo Dziekanów czekamy na Buraków, Łomianki Dolne, Kępe Kiełpińską, których
kilkunastu przedstawicieli również było!!!!

Zgodnie z listami obencości na spotkaniu było ponad 400 osób. Oj dużo, ludzie
w końcu się zmobilizowali i postanowili działać, ja też!
pozdrawiam wszystkich forumowiczów obecnych na spotkaniu:)

Obserwuj wątek
    • wawek26 Re: 400 osób w Dziekanowie Polskim 11.06.07, 22:13
      ja tez byłem na spotkaniu i uwazam,że spotkanie było żenujące - ja jako
      mieszkaniec Dziekanowa Nowego miałem wielki ubaw słuchająs Sternickiego
      krzyczącego na obecną władzę - nasuwa się myśl czy ten pan powinien zabierac
      glos w tej sprawie - gdy tak krzyczał nasunąłmi się pewien pomysł ponieważ
      chciał referendum - zrobmy mu takie a pyniae niech brzmi " czy jesteśza tym,
      żebym Sternicki w końcu usunął stodołę, która koliduje z przebiegiem drogi? "

Co Wy Szanowni forumowicze na to?
      :P
      • ptasznik11 Re: 400 osób w Dziekanowie Polskim 11.06.07, 22:21
        Fakticznie było sporo osób, napewno znacznie ponad 300. Tu nie chodzi jednak o
        przerzucanie się liczbami. Nie bójmy się debaty w ICDS tylko dobrze
        zorganizowanej, bez przekrzykiwań. Argumenty za trasą w Dolinie Wisły są tak
        cienkie jak kompot z desek.
      • frags Re: 400 osób w Dziekanowie Polskim 11.06.07, 23:46
        Sternicki? Czy to ten sam sympatyczny gentleman, który w poprzedniej kadencji
        wywoływał wysypkę na papsowym licu? Teraz w jednej drużynie? Gallacticos
        Wesołego Miasteczka...
        • lomiankowicz Re: 400 osób w Dziekanowie Polskim 11.06.07, 23:54
          Nie nabijaj się fragsiu z Pana Sternickiego bo do pięt mu nawet niedosięgasz:)
          Pasowalibyście do siebie. Taki sam poziom intelektu i ta sama wszechwiedząca
          ludowa mądrość.
          • frags Re: 400 osób w Dziekanowie Polskim 11.06.07, 23:55
            lomiankowicz, a ty jak zwykle nic nie zrozumiałeś z mojego postu. Idź już spać,
            niech podyżuruje ktoś mądrzejszy, bo z tobą to i rozmawiać szkoda,.
            • zenia13 Re: 400 osób w Dziekanowie Polskim 12.06.07, 00:01
              frags napisał:

> lomiankowicz, a ty jak zwykle nic nie zrozumiałeś z mojego postu. Idź już spać,
              > niech podyżuruje ktoś mądrzejszy, bo z tobą to i rozmawiać szkoda,.

Pisząc to co powyżej, myślałeś chyba o sobie,poczytaj sobie jakie Ty bzdury
              wypisujesz,albo naprawdę jesteś głupi, albo głupa rżniesz.,raczej pewnie
              to pierwsze.
              • frags Re: 400 osób w Dziekanowie Polskim 12.06.07, 00:03
                Zeenka!! Czeeeść, dawno cię nie było, jak tam? Wszystko OK? Byle do przodu, byle
                do przodu!!!
    • siskom_tak Tak trzymać!!! 12.06.07, 00:09
      Pozdrowienia od SISKOM.
    • kw40 Re: 400 osób w Dziekanowie Polskim 12.06.07, 07:21
      Dziekanów Nowy dnia 11.06.2007

UCHWAŁA MIESZKAŃCÓW

Dnia 11.06.2007 w Dziekanowie Nowym odbyło się zebranie mieszkańców
      nadwiślańskich miejscowości w sprawie planowanego na terenie gminy Łomianki
      przebiegu drogi ekspresowej z Warszawy, wzdłuż wałów rzeki Wisła. Zebrani
      podjęli następującą uchwałę:

1. Stanowczo sprzeciwiamy się planom budowy trasy w tej lokalizacji.
      Stanowią one w istocie próbę przeniesienia, planowanego od dawna nowego
      ekspresowego połączenia z Warszawą w korytarzu przy Puszczy Kampinoskiej na
      tereny, na których żadna droga nigdy nie była zaplanowana. Zmiana lokalizacji
      trasy byłaby jawnym złamaniem zasady zaufania do państwa prawa tych obywateli,
      którzy w dobrej wierze osiedlili się na terenach nie przewidzianych pod takie
      inwestycje. Argument ten jest szczególnie ważny wobec faktu postępującej od
      wielu lat świadomej zabudowy obszarów przy istniejącej rezerwie drogowej przy
      Puszczy Kampinoskiej ( tzw. Trasa Mszczonowska ). Uważamy, że mieszkańcy tych
      terenów świadomie dokonali wyboru miejsca zamieszkania przy planowanej drodze i
      wobec tego pozbawieni są moralnego prawa do protestów w tej sprawie.
      Wobec faktu masowego wykupywania działek bezpośrednio przy rezerwie drogowej
      pod Trasę Mszczonowską oraz wobec kampanii dezinformacji prowadzonej w mediach
      przy wsparciu władz gminy poprzedniej kadencji, plany przeniesienia trasy nad
      Wisłę traktujemy jako działalność wpływowego lobby spekulantów nieruchomości.
      Stanowczo protestujemy przeciwko procederowi próby wymuszenia na organach
      administracji państwowej decyzji korzystnych dla wąskich grup interesów.
      Nie zgadzamy się na degradację leżącego wzdłuż Wisły rezerwatu ptaków objętego
      programem Natura 2000. Budowa drogi ekspresowej równolegle do rezerwatu
      spowoduje utratę bezcennych na skalę europejska zasobów przyrodniczych. Należy
      podkreślić fakt poparcia tego stanowiska przez dyrekcję Kampinoskiego Parku
      Narodowego przy aprobacie umieszczenia drogi w wariancie mszczonowskim.

2. W nadziei przecięcia niejasnych i szkodliwych lokalnych powiązań
      polityczno biznesowych zebrani podejmują decyzję o powiadomieniu o tych faktach
      wicepremiera Przemysława Gosiewskiego.

3. Jako obywatele państwa przynależnego do Unii Europejskiej zebrani
      postanawiają złożyć do Komisji Petycji Parlamentu Europejskiego zawiadomienie o
      niebezpieczeństwie budowy drogi ekspresowej w lokalizacji zagrażającej obszarom
      natura 2000.

Mieszkańcy nadwiślańskich miejscowości
      • wawek26 Re: 400 osób w Dziekanowie Polskim 12.06.07, 08:14
        Szanowny Panie Waśniewski!
        Nawołuje Pan aby angażować w akcję ratowania Doliny Wisły znajomych polityków i
        dziennikarzy - wiec może Pan da przykład i zaangażuje swojego kolegę Romana
        Giertycha czy Artura Zawiszę?
        Wydaję mi się że to byłby dobry początek kampanii.
        Co Pan na to?
        • ptasznik11 Re: 400 osób w Dziekanowie Polskim 12.06.07, 09:21
          Najlepiej by politycy trzymali się z dala od trasy S7 i żeby decydowali
          fachowcy. Politycy jednak nie chcą się trzymać z dala. Już od dawna kilka
          wpływowych polityków zapowiadało poparcie dla budowy trasy w Dolinie Wiesły- bo
          tak chce lud, a polityk jak wiadomo zawsze z ludem. Podobnie jak vice wojewoda
          Martynowski, który w Gazecie Wyborczej przed ukończeniem postępowania
          administracyjnego stwieredził, że najlepszy jest wariant nadwiślański. Wice
          wojewoda miał zapewne informację, że nad Wisłą nikt nie mieszka. Zatem
          docieranie do polityków i przedstawianie im prawdy o koncepcji "trasy po wale"
          jest konieczne.
          • papirus22 Re: 400 osób w Dziekanowie Polskim 12.06.07, 09:48
            To prawda w Dziekanowie było bardzo, bardzo dużo ludzi. Były niestety problemy
            z nagłośnieniem, trochę za mała ta szkoła na tyle osób, ale spotkanie było
            owocne. Mieszkańcy Dziekanowa wypowiedzili się jednoznacznie i potępili trasę
            wałową.
        • kw40 Re: 400 osób w Dziekanowie Polskim 13.06.07, 07:49
          Drogi Wawek. O zadnej kampanii nie ma mowy, chyba, ze ma Pan na mysli kampanie
          przeciwko trasie w Dolinie Wisly. Nie mieszajmy razem roznych tematow.
          Zawiadomienie P.G ma na celu zwrocenie politykom PiS uwagi, ze robienie drugiej
          Rospudy nie bedzie sie oplacac - tematu nie odpuscimy. Jesli chce Pan
          zawiadomic innych politykow, to prosze bardzo.
      • kowalik22 Re: 400 osób w Dziekanowie Polskim 12.06.07, 10:04
        Nie podoba mi się w uchwale, przytoczonej tu przez Konrada (za co bardzo
        dziękuję) ten fragment:
        >Uważamy, że mieszkańcy tych
        > terenów świadomie dokonali wyboru miejsca zamieszkania przy planowanej drodze
        > i wobec tego pozbawieni są moralnego prawa do protestów w tej sprawie.
        Dlaczego odmawiacie im tego prawa?

I intryguje mnie, dlaczego akurat do Gosiewskiego postanowiono uderzyć?
        • wawek26 Re: 400 osób w Dziekanowie Polskim 12.06.07, 10:59
          Prawda jest taka, ze wiele osob dało w przysłowiową łapę za czasów komuny jak i
          po niej po to żeby wybudowac domy w tym zarezerwowanym pasie -dlaczego?
          rozumowanie jest proste - skoro przez 30 lat nie powstała zadna droga to
          napewno nie powstanie wogole - no i teraz wielmożni obudzili się z ręką w
          nocniku - bo jak trasa ruszy przez kolejowa to nie dostana złamanego grosza za
          swoje domki - dlatego to zdanie w tekście jest uzasadnione - ja mieszkam w
          Dziekanowie i nie chce słyszeć o jakiejkolwiek trasie po wale, za nim czy przed
          nim - teren jest wyznaczony od wielu lat , więc trasa ma jak przebiegać
          • kowalik22 Re: 400 osób w Dziekanowie Polskim 12.06.07, 11:32
            No, z Twoich słów wnioskuję, że mieszkańcom domów w planowanej rezerwie chodzi
            dokładnie o to samo, co drugiej nadwiślańskiej stronie: chcą ochronić swoją
            własność.

Zatem jeszcze raz: dlaczego odmawiać im "moralnego prawa" do protestowania
            przeciwko trasie?
            • lolaxyz Re: 400 osób w Dziekanowie Polskim 12.06.07, 11:42
              Kowaliku tracę resztki wiary w Ciebie. Zazwyczaj starałam się przyjmować, że
              po prostu nie rozumiesz albo z wewnętrznej przekory starasz się dotrzeć do
              róznych aspektów omawianych problemów ale tym razem widzę jednoznacznie złą
              wolę a nawet nieudolną próbę manipulacji. Sugerujesz, że obydwu stronom chodzi
              o to samo, tyle że po stonie puszczy żadnych wyburzeń domów nie będzie a
              mieszkańcy tamtych teren ow, gdyby byli roztropni przewidzieliby możliwe w
              przyszłości odgłosy z trasy a osiedlając się w pobliżu rezerwy godzili się na
              nie. Natomiast mieszkańcy osiedli nadwiślańskich osiedlili się w tych rejonach
              z przekonaniem, że żadna trasa tam nie powstanie, tymczasem mieszkańcy Dąbrowy
              proponują WYBURZENIE ich domów, wyzywając ich przy tym od debili itp za karę,
              że śmią protestować.
              Kowaliku, naprawde myślałam, że masz tylko taki przekorny charakter :((
              • kowalik22 Re: 400 osób w Dziekanowie Polskim 12.06.07, 12:23
                Zeby dwukrotnie nie pisać, do Loli i Ptasznika jednocześnie:
                Lolka, sprytna z Ciebie besyjka. Faktycznie, jestem co do zasady przekorna i
                lubię dotrzeć do róznych aspektów omawianych problemów. I w tej sprawie jest
                tak samo. Nie mam złej woli, rozumiem powody, dla których przeciwnicy trasy
                nadwiślańskiej uważają, że mają jakby większe prawo do protestowania przeciwko
                trasie. Napisał o tym bardzo trafnie Ptasznik:” chcemy tylko żeby prawo było
                przetrzegane” .
                I ten argument, bardzo trafny i zasadny znalazł się w uchwale
                mieszkańców: „Zmiana lokalizacji
                trasy byłaby jawnym złamaniem zasady zaufania do państwa prawa tych obywateli,
                którzy w dobrej wierze osiedlili się na terenach nie przewidzianych pod takie
                inwestycje.”
                Uważam jedynie, że co innego bonić swoich racji racjonalnymi argumentami (jak
                ten cytowany właśnie), a co innego stawać w jawnej opozycji przeciwko innym
                mieszkańcom. Należy stawać przeciwko zamierzeniom, nie przeciwko ludziom.

Nie wiem, czy jasno się wyraziłam, ale naprawdę nie mam już sił patrzeć na to,
                jak w sprawie trasy antagonizuje się (zupełnie zbędnie) mieszkańców.
                I w moim odczuciu takim zbędnym argumentem był ten o odbieraniu moralnego prawa
                innym mieszkańcom.
                Ptasznik napisał:
                > Kowalik wzywam Cię : opowiedz się po jasnej stronie mocy.
                :)

• ptasznik11 Re: 400 osób w Dziekanowie Polskim 12.06.07, 11:47
              Kowalik , ty taka inteligentna osoba nie rozumiesz podstawowej różnicy:
              Mieszkańcy terenów nadwiślańskich jak rownież mieszkańcy przy puszczy
              podejmowali decyzje o budowie domów w oparciu o plany przestrzennego
              zagospodarowania. Plany są jawne i każdy rozsądny człowiek przed podjęciem
              decyzji o życiowym znaczeniu powinien sprawdzić co będzie w jego okolicy. To
              część mieszkańców Dąbrowy teraz chce podrzucić kukułcze jajo nam. My nie
              zamiatamy śmieci pod słomiankę sąsiada, chcemy tylko żeby prawo było
              przetrzegane. Jeżeli wybudowałem dom przy oczyszczalni ścieków , to nie mam
              teraz moralnego prawa żądać przeniesienia tej oczyszczalni pod osiedlę Tęcza.
              Kowalik wzywam Cię : opowiedz się po jasnej stronie mocy.
            • wawek26 Re: 400 osób w Dziekanowie Polskim 12.06.07, 12:04
              Kowalik może ty jesteś zle ułożony psychicznie?
              nie rozumiesz podstawowej zasady:
              ja postawiłem tu dom zgodnie z prawem - tzn mam pozwolenia i inne potrzebne
              dokumenty, a tamci co mieszkaja w "świetle " nowej trasy przez kolejowa zrobili
              to za ŁAPÓWY - podkreślam to jeszcze raz ŁAPÓWY - czyli niezgodnie z prawem -
              to ich problem - ja nikogo od debili nie wyzywam - moim zdaniem debilem jest
              ten, co wiedzac,że trasa jest planowana w miejscu lub bliskim poblizu jego domu
              to i tak sie tu pobudował .
              Nadal nie widzisz różnicy?

• robert_c Kowalik 12.06.07, 13:14
                Oczywiście każdy ma prawo wyrażac swoje zdanie na dany temat.
                Tu jednak nie o to chodzi.
                Mieszkańcy terenów koło rezerwy pod Trasę NS (S7) mają prawo czuć się oszukani,
                zwłaszcza przez klikę byłego burmistrza, którzy wydawali pozwolenia na budowę
                pod puszczą przekonując jednocześnie ludzi, że trasa zostanie przeniesiona nad
                Wisłe.
                jednak pretensje o to ludzie powinni miec do byłego już burmistrza
                Sokołowskiego, a nie do całej reszty ludzi mieszkajacych w Łomiankach.
                To nie mieszkańcy terenów nadwislańskich podrzucają drogę mieszkańcom Dąbrowy,
                tylko na odwrót.
                Tymczasem złośc dąbrowiaków idzie w kierunku mieszkańców Kiełpina, Dziekanowa,
                Burakowa, czy Łomianek Dolnych o to, że ci nie chcą by dąbrowiacy podrzucili im
                trasę. To absurd.

Czytam od wielu miesiecy dyskisje na łamach tego forum na temat wariantów
                trasy. Często sam w nich uczestniczę. I wiedzę, podobnie jak wszyscy, że
                argumenty za trasą po wale są miętkie, czy nawet nie ma ich wcale. ludzie jak
                bajm-mot, czy zachodni007 nie potrafią nic w zasadzie sensownego nap[isac, czy
                powiedzieć. Jedyną ich działalnością jest wzbudzanie nienawiści i wzajemnuch
                pretensji oraz posługiwanie się kłamstwem i obłudą.
                Jak chocby pisanie na ulotkach, czy na stronie internetowej, że dyrekcja KPN
                nie ma nic przeciwko trasie nad Wisłą. To oczywiste kłamstwo. Zostało to nawet
                ostatnio wyjasnione bezpośrednio (ponownie) w dyrekcji KPN. Dostali oni skan z
                ulotki stowarzyszenia Sokołowskiego.

Kowalik. Przejdź na jasną stronę mocy.
                • kowalik22 Re: Kowalik 12.06.07, 13:23
                  Robercie_c, jestem zawiedziona... Jedynie post mi adresujesz, nie wątek?;)
                  A na poważnie - już się w tym temacie wypowiedziałam. Powyżej.

robert_c napisał:
                  > Kowalik. Przejdź na jasną stronę mocy.

Coście się uparli? ;))
                  • ptasznik11 Re: Kowalik 12.06.07, 13:29
                    Po prostu lubimy cie. Kowalik śmiało, przechodź na jasną stronę mocy.
                    • kowalik22 Re: Kowalik 12.06.07, 13:43
                      ptasznik11 napisał:
                      > Po prostu lubimy cie.

;))) Ptaszniku, dawno się tak nie uśmiałam. Jeszcze się śmieję, w klawisze
                      ledwie trafiam ;)
                      A którędy na tę jasną stronę? :) Smoła (pewnie w jakimś jasnym kolorze) i
                      pierze (jasne, że białe) przygotowane, oczywiście?
                      ;))
                      • ptasznik11 Re: Kowalik 12.06.07, 15:07
                        Kowaliku więcej zaufania do ludzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka