evolutionofsound 27.04.08, 17:00 Czy ktos z Was bedzie mieszkac (lub to na razie rozwaza) na Zielonych Polach? Z ew. sasiedzkim pozdrowieniem! ----------------------------- www.blueandyellow.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
esscort Re: Osiedle Zielone Pola 27.04.08, 18:36 A gdzie są te Pola? Wiem, że skoro nie wiem, to ani tam pewnie nie mieszkam, ani nie rozważam. Pytam z ciekawości. Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: Osiedle Zielone Pola 27.04.08, 19:49 esscort napisał: >Pytam z ciekawości. Dla zaspokojenia ciekawości: www.osiedlezielonepola.pl/ Przy ul. Chopina - ma to być niewielkie, ale bardzo, bardzo nowoczesne osiedle inspirowane wzorami skandynawskimi. Zetknąłem się z tym przypadkowo - ktoś znajomy rozważał. Pewnie cena też będzie bardzo nowoczesna... Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: Osiedle Zielone Pola 27.04.08, 21:26 750 tysięcy za 170m2 segment na mikrodziałce za to z zamontowanymi ściemniaczami, alarmem i "piecem dwufunkcyjnym" :) Nie wiem czy to dużo czy mało. Na pewno ciekawiej niż 2x mniejsze mieszkanie z warszawskim mrówkowcu. Szczególnie jeśli ktoś nie musi do Wawy codziennie zaiwaniać. Odpowiedz Link Zgłoś
jojcorz Re: Osiedle Zielone Pola 28.04.08, 09:41 lomek2 napisał: > ... > Szczególnie jeśli ktoś nie musi do Wawy codziennie zaiwaniać. > ... lomek, to "zaiwaniać" świadczy o tym iż Ty z przedziału [powojenny wysyp w latach 1945 - 1955]. Tak? Nie musisz odpowiadać. Twoje dane to - TWOJE DANE! :) Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: Osiedle Zielone Pola 12.05.08, 15:47 Głupi ponoć nie jestem, ale ich cennika nie rozumiem. Raz piszą 760 tysięcy a na tej samej stronie 840 tysięcy, przy czym 840 tysięcy jest z gwiazdką, która jest nie wyjaśniona. Bo nie sadzę że tyle kosztuje "* wejście z komórek do domu opcjonalne" :) Ja wiem, że stówa "w te czy wewte" to drobiazg, ale całość pachnie mi profesjonalizmem "po polsku" :))) Albo próbą "podjarania jelenia". A tak na marginesie - wie ktoś co to za stwór "piec dwufunkcyjny", bo nie słyszałem. Może jakaś specjalna konstrukcja stworzona dla tego osiedla? ;) Np piec na torf lub kolki ? :P Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Osiedle Zielone Pola 12.05.08, 21:22 lomek2 napisał > A tak na marginesie - wie ktoś co to za stwór "piec dwufunkcyjny", bo nie > słyszałem. Może jakaś specjalna konstrukcja stworzona dla tego osiedla? ;) Np > piec na torf lub kolki ? :P lomek2 napisał: > Głupi ponoć nie jestem, ale ich cennika nie rozumiem. Raz piszą 760 tysięcy a n > a > tej samej stronie 840 tysięcy, przy czym 840 tysięcy jest z gwiazdką, która jes > t > nie wyjaśniona. Bo nie sadzę że tyle kosztuje "* wejście z komórek do domu > opcjonalne" :) > Ja wiem, że stówa "w te czy wewte" to drobiazg, ale całość pachnie mi > profesjonalizmem "po polsku" :))) Albo próbą "podjarania jelenia". > > A tak na marginesie - wie ktoś co to za stwór "piec dwufunkcyjny", bo nie > słyszałem. Może jakaś specjalna konstrukcja stworzona dla tego osiedla? ;) Np > piec na torf lub kolki ? :P > lomek2 napisał: > Głupi ponoć nie jestem, ale ich cennika nie rozumiem. Raz piszą 760 tysięcy a n > a > tej samej stronie 840 tysięcy, przy czym 840 tysięcy jest z gwiazdką, która jes > t > nie wyjaśniona. Bo nie sadzę że tyle kosztuje "* wejście z komórek do domu > opcjonalne" :) > Ja wiem, że stówa "w te czy wewte" to drobiazg, ale całość pachnie mi > profesjonalizmem "po polsku" :))) Albo próbą "podjarania jelenia". > > A tak na marginesie - wie ktoś co to za stwór "piec dwufunkcyjny", bo nie > słyszałem. Może jakaś specjalna konstrukcja stworzona dla tego osiedla? ;) Np > piec na torf lub kolki ? :P > dwufunkcyjne łączą zalety kotła CO i przepływowego gazowego podgrzewacza wody użytkowej (inaczej: termy, piecyka). posiadają wzbiorcze naczynie przeponowe i układy regulacji, co pozwala na całkowicie automatyczną pracę kotłów. układ automatycznej regulacji posiada priorytet ciepłej wody użytkowej (cwu), co oznacza, że woda jest podgrzewana w momencie jej poboru, po zakończeniu korzystania z cwu, kocioł automatycznie wraca do funkcji grzania co. kotły wiszące dwufunkcyjne przystosowane są do współpracy ze sterownikiem pokojowym i/lub regulatorem pogodowym z czujką zewnętrzną. niedogodnością kotłów dwufunkcyjnych są ograniczenia w ilości wytwarzania cwu (praktycznie do 10-15l/min). wystarcza to dla natrysku, umywalki czy zlewozmywaka, (ale przy korzystaniu z wanny, czy wielodyszowego panelu prysznicowego mogą się już pojawić problemy). Wiem, wiem:) Wg. Ciebie powinno być "kocioł" ale przeciętny Polak używa słowa "piec" i wszyscy wiedzą o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: Osiedle Zielone Pola 12.05.08, 22:06 Obawiałbym sie kupić cokolwiek w "zawodowej" firmie dla której kocioł i piec to jeno i to samo. A tym bardziej coś za 800 tysięcy :) Nie wymieniałbym też kotła dwufunkcyjnego jako zalety, bo to upierdliwa niedogodność. Chyba że ktoś lubi mocne wrażenia podczas kąpieli :))) Ciepłej wody nie tylko jak na lekarstwo, ale tez niestabilna temperatura. Nawet baterie termostatyczne sobie nie radzą z tym luksusem :) To po prostu kolejna oszczędność inwestora, którą usiłuje przekuć na ekstra luksus... Odpowiedz Link Zgłoś
anyram Re: Osiedle Zielone Pola 13.05.08, 12:38 gwiazdka oznacza, że do ceny należy doliczyć wynagrodzenie dla biura sprzedjacego ofertę osiedla Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: Osiedle Zielone Pola 13.05.08, 13:37 Jeszcze raz - dwie ceny na jednej stronie, ba, nawet na jednym ekranie: niższa bez gwiazdki i prawie 100 tys wyższa z gwiazdką. ... Odpowiedz Link Zgłoś
terrago Re: Osiedle Zielone Pola 28.04.08, 00:25 Jak dla mnie to "osiedle" to dramat. "Rewelacyjne" jest ona od sroda. Jak w niedziele rano wszyscy stana w oknach to bedzie super:-) Poza tym osiedle nie jest budowane od nowa poczawszy od funadamentow. Fundamenty sa stare i czesci scian tez. Odpowiedz Link Zgłoś
zmiletu Re: Osiedle Zielone Pola 28.04.08, 18:10 Nic z tego nie rozumiem :( Mozesz - dla słabszych - jaśniej? Odpowiedz Link Zgłoś
evolutionofsound Re: Osiedle Zielone Pola 28.04.08, 18:11 > Poza tym osiedle nie jest budowane od nowa poczawszy od funadamentow. > Fundamenty sa stare i czesci scian tez. Moze to by tlumaczylo brak piwnic i podziemnych garazy? ----------------------------- www.blueandyellow.pl Odpowiedz Link Zgłoś
fregata10 Re: Osiedle Zielone Pola 28.04.08, 19:41 Potwierdzam Osiedle jest budowane na murach , zapomnianej budowy. Początkowo myślałem że magazyny będą budować a tu hi tech budownictwo pnie się w górę. Odpowiedz Link Zgłoś
marta76 Re: Osiedle Zielone Pola 28.04.08, 19:44 wczoraj przejeżdżałam obok i nie podoba mi się.Te drewniane elementy na elewacji sprawiają wrażenie jakby za najpóźniej rok miały napęcznieć i zacząć odpadać. Odpowiedz Link Zgłoś
zmiletu Re: Osiedle Zielone Pola 29.04.08, 07:27 To co mówisz by tłumaczyło ruiny, które widac jak się wejdzie na satelite na Zumi. Faktycznie cos tam stoi. Nie wiem czy to, że cegły czy mury postały jakiś - nawet kilka lat - w czymś przeszkadza. W końcu powinny wytrzymac kilkaset, co nie? ;) A co do dech, które napęcznieją - ciekawe. Muszę o tym poczytać. Ale może też są jakies środki impregnujące, które temu zapobigną? Zastanawiam się nad tym i żywo mnie to interesuje, bo osiedle mi się podoba. Nie jest standardowym klockiem przypominającym zabudowę z lat '80 - czyli wreszcie nie głęboki PRL. To nie są tez "projekty gotowe", które zalały Polskę i juz patrzec na nie nie można. Po prostu: wreszcie coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
anyram Re: Osiedle Zielone Pola 29.04.08, 09:15 nie znam się na budownictwie, ale jakie to ma znaczenie że na starych fundamentach budują nowe domy? Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: Osiedle Zielone Pola 29.04.08, 22:43 Na fundamentach żadnego. A nawet lepiej! Ale stare ściany należy rozebrać. Odpowiedz Link Zgłoś
anyram Re: Osiedle Zielone Pola 28.04.08, 10:28 bylismy zainteresowani kupnem segmentu na tym osiedlu, jednak przeraził na dojazd do Warszawy - pracujemy w Warszawie, mamy małe dziecko, segmenty nam sie podobały, no moze poza tymi mikro ogródkami Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Osiedle Zielone Pola 28.04.08, 19:36 anyram napisała: > bylismy zainteresowani kupnem segmentu na tym osiedlu, jednak > przeraził na dojazd do Warszawy - pracujemy w Warszawie, mamy małe > dziecko, segmenty nam sie podobały, no moze poza tymi mikro ogródkami Jaki dojazd do wawy? U nas nie ma korków. 99% łomiankowiczów jeździ do Wawy . Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Osiedle Zielone Pola 28.04.08, 23:58 A co to Warszawa? Tak z ciekawości pytam :) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Osiedle Zielone Pola 29.04.08, 07:57 esscort napisał: > A co to Warszawa? Tak z ciekawości pytam :) Takie miasteczko za Burakowem. Mało znam bo dojeżdżam tylko do Kępy Potockiej a dalej bywam rzadko- ruch za duży więc się boję.:) Odpowiedz Link Zgłoś
evolucione Re: Osiedle Zielone Pola 09.05.08, 11:38 Oj ciekawe czy przybędzie mi sąsiadów? Heh mieszkam przy Wspólnej a na rowerku jeżdżąc obserwuję do dawne tę działkę, na której pamiętam, stał budynek, w którym Pan B. trzymał swego czasu zdaje sie trzodę chlewną lub może to była ubojnia już nie pamiętam.Zadaje się,że deweloper tego osiedla wykorzystał część elementów tego stojącego latami pustostanu do budowy tych domów. Architektura ciekawa,ale drugi aspekt to położona w niedalekiej odległości ulica Kościelna Droga, która będzie miała aż 23m szerokości - to jest dużo więcej niż obecna ulica Warszawska czy zdajecie sobie sprawę z hałasu,który będzie panował na tej ulicy. Wtedy to już nie będą na pewno Zieloe,ale betonowe pola do tego ul.Chopina ("aleja"),która ma 15m szerokości. Dla mnie dobrze,że budują będę miał dodatkowe wygłuszenie od przyszłej szerokiej ul.Kościelna Droga. Odpowiedz Link Zgłoś
czesiu71 Re: Osiedle Zielone Pola 09.05.08, 13:04 Tak czytam te posty o Kościelnej Drodze o dwudziestotrzymetrowej szerokości, czy al. Chopina o 15 metrach i śmiech mnie ogarnia!!! To tak jak straszenie dziećmi czarownicami. Przecież, patrząc na ten totalny marazm inwestycyjny w Łomiankach, te drogi nie powstaną za naszego, a może nawet za życia naszych dzieci. Więc włóżcie te strachy na lachy między bajki! Odpowiedz Link Zgłoś
lolaxyz Re: Osiedle Zielone Pola 09.05.08, 15:09 Moze to i lepiej z tym zastojem inwestycyjnym, można sobie spokojnie na rowerach jeździć po tej okolicy i nie strach dzieciaka wypuścić za zagrode. Odpowiedz Link Zgłoś
evolucione Re: Osiedle Zielone Pola 10.05.08, 20:34 niestety rozczaruje niedowiarków - TO FAKT ULICA KOŚCIELNA DROGA MA 23m + opaski. Niedowiarków zapraszam do urzędu gminy Łomianki i obejrzenie planów.Mój znajomy kupił działkę przy Kościelnej drodze i....kazali mu się odsuwać z linią zabudowy bo..kościelna droga bedzie miała...23m szerokości a swoją drogą a propos osiedla to ciekawe czy ludzie bedą chcieli mieszkać w domach, które w części są wykonane z byłej chlewni,która została zbudowane kilkanaście lat temu i stała wiele lat jako pustostan i niszczała? ale dla mnie to lepiej przynajmniej domy zielone pole ( betonowe pole hehe) będzie skutecznym wygłuszeniem od ściany hałasu od strony ulicy Kościelna Droga,która będzie miała 23m ( czy za 2 czy za 5 lat niewiadomo,ale pewne jest,że będzie) Przecież jeszcze 4-6 lat temu nikt nie przypuszczał,że ul.Chopina -zwykła polna dróżka bedzie kiedyś zabudowana taką ilością domów - a tu proszę ...hehe więc czesiu71 sprawdź te info w gminie. Odpowiedz Link Zgłoś
evolutionofsound Re: Osiedle Zielone Pola 10.05.08, 20:54 > a propos osiedla to > ciekawe czy ludzie bedą chcieli mieszkać w domach, które w części są > wykonane z byłej chlewni Pretty much! Nie widze zadnego problemu! Nawet, mysle, ze to dosc przyjemnie abstrakcyjne mieszkac w nowoczesnym domu i jednoczesnie starej chlewni :) ----------------------------- www.blueandyellow.pl Odpowiedz Link Zgłoś
evolutionofsound Re: Osiedle Zielone Pola 10.05.08, 21:02 W gminie jest plan drogi polozonej 500m od osiedla, na polnoc. Bodajze jako przedluzenie mostu laczacego Jablonne. Nie wiem czy to jest dla was znajome i oczywiste, czy tez raczej wkladacie to miedzy bajki. Grunt, ze jak widze, planow drogowych ci w Lomiankach dostatek. ----------------------------- www.blueandyellow.pl Odpowiedz Link Zgłoś
evolucione Re: Osiedle Zielone Pola 11.05.08, 22:36 Tja masz rację nie zaskakuje mnie ten fakt gdyż droga z Legionowa- mniej więcej równoległa do Armii Poznań jest od dawna w planach a nawet po drugiej stronie Wisły są znaczne rezerwy gruntowe przygotowane. Trasa ma wychodzić na tzw węzeł kiełpiński na wysokości mniej więcej ulicy mokrej i podleśnej. A za to ulica tzw zbiorcza, bo taki statut bedzie miała ul.Kościelna Droga ma sie łączyć z jednym ze zjazdów z trasy a dalej z trasą E-77 (w-wa-Gdańsk) więc ogólnie będzie wesoło i głośno a zielone pole zamieni się w "betonowe pole" lub "głośne pole",ale to dotyczy wszystkich zarówno os.zielone pole jak również innych osiedli budowanych w tym rejonie. W przyszłości na ciszę w rejonie ulic Chopina ( 15m szerokości) , Kościelna Droga ( 23m i drogi opaskowe) oraz trasę tzw Legionowską ( szer około 20m) nie ma co liczyć, ale z drugiej strony drogi gdzies muszą być bo samochodów przybywa...hmmm ja tam się cieszę niech rosną osiedla przy tych wkrótce ruchliwych ulicach bedą idealnym wyciszeniem dla mojego domku położonego przy wspólnej - przyjmą na siebie całą "falę uderzeniową" hałasu hihi a propos zielone pole to rzeczywiście developer pewnie nie miał wyjścisa i adaptując fundamenty i częściowo inne elementy konstrukcyjne chlewni nie mógł już wykonać podziemnych garaży, ale podejrzewam,że nie każdy chciałby płacić kasę za mieszkanie w domu, któy w jakiejś części był niszczejącym chlewem przez kilkanaście lat? ale może znajdą się tacy,którym to nie przeszkadza? Odpowiedz Link Zgłoś
czesiu71 Re: Osiedle Zielone Pola 12.05.08, 09:11 Dzięki evolucione za szczegółowe informacje. Tyle tylko, że ja wcale nie neguję faktu istnienia planów tych dróg, lecz poddaje w wątpliwość termin ich zmaterializowania się, jak to się teraz ładnie mówi. Myślę,że lekko licząc będzie to od klkunastu do kilkudziesięciu lat. Pytanie pomocnicze jeszcze - kto je będzie budował? Czy tylko gmina Łomianki? Bo wyedy to raczej bliżej tych kilkudziesięciu. Odpowiedz Link Zgłoś
evolucione Re: Osiedle Zielone Pola 12.05.08, 15:39 Hmm droga - ulica Kościelna Droga będzie miała status drogi zbiorczej więc będzie to droga utrzymywana przez Okregowy Zarząd Dróg Publicznych - to samo z tzw trasą legionowską to będzie droga minimum wojewódzka a weźcie pod uwagę,że obenca Warszawska ma niespełna 12m więc mieszkanie przy ul.Kościelna Droga nie będzie należało do przyjemności odnośnie hałasu. Natomiast drogi muszą powstać i powstaną oczywiście wszystko jest kwestią czasu,ale wiadomo już jaką szerokość kościelna droga będzie miała docelowo, że będą drogi opaskowe itp. Wiadomo również,że Chopina ma szerokość 15m więc na pewno funkcje zbiorcze ulicy Kościelna Droga zostaną wykorzystane. A Czesiu powiem ci,że dobrze,że jest edukacja a propos planowanych tras. Trasa przez Dąbrowę ( obowodnica ) była w planach już 40lat temu,ale jakośc poprzednim burmistrzom nie przeszkadzało to wydawać zezwoleń na budowę w bliskiej odległości od planowanej trasy a ludzie właśnie mówili jak Ty Czesiu teraz... jeżeli wogóle będzie to za kilkadziesiąt lat i co i teraz gdy staje nagle sprawa trasy to ludzie budzą się i protestują a przecież od LAT było wiadomo,że trasa ma iść przez Dąborwę i jakoś tym,którzy kupowali działki to nie przeszkadzało... zanim sprawa nie trafiła na wokandę. Pozdrawiam i podaję ku przestrodze wszystkich,którzy myslą tak jak Czesio,że drogi przecież będą za kilkadziesiąt lat a potem budzą się z ręką w nocniku i zaczynają protestować przeciwko tym drogom,które od lat wiadomo gdzie będą lokalizowane. to też się tyczy przyszłych mieszkańców osiedli budowanych przy Chopina i Kościelnej Drodze- musicie liczyć się z tym,że prędzej czy później te drogi tam będą i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
czesiu71 Re: Osiedle Zielone Pola 12.05.08, 16:56 Wypraszam sobie evolucione i łomku2 przypisywania mi takiego toku rozumowania! Są plany, będzie więc droga, a wszyscy, co kupują tam domy, powinni być tego świadomi i ich protesty za naście lat będą nieuzasadnione. Uważam tylko, że ciszą i spokojem przy przyszłej arterii Kościelna Droga będzie można się cieszyć jeszcze wiele lat... Odpowiedz Link Zgłoś
evolucione Re: Osiedle Zielone Pola 12.05.08, 18:14 Czesiu jeżeli Cię uraziłem to przepraszam, ale prawdą jest,że KUPUJĄCY DOMY MIĘDZY INNYMI W TYM OSIEDLU ZIELONE POLE muszą się liczyć z tym,że DROGA O SZEROKOŚCI 23m PRĘDZEJ CZY PÓŹNIEJ BĘDZIE W SĄSIEDZTWIE ICH OSIEDLA A WTEDY NP SPRZEDAŻ TAKIEGO DOMU BĘDZIE UTRUDNIONA I HAŁAS TEŻ BĘDZIE więc kupując domy w takiej lokalizacji z drogą - ul.Chopina 15m szerokości i mając w sąsiedztwie drogę- ulicę Kościelna Droga o szer 23m ( przypominam ulica Warszawska ma niespełna 12m szer.) o spokoju w bliższej lub dalszej przyszłości nie mają co marzyć i tylko tyle. Co do budynków pytałem się sąsiada, który obserwował budowę i rzeczywiście nie tylko ja to zauważyłem - budują na fundamentach i zostawiwszy częściowo ściany po starej niszczejącej przez wiele lat chlewni - ciekawe czy ci co się interesują tą inwestycją mają świadomość,że domy nie są budowane od "zera" - tylko po prostu na bazie i częściowo z elementów niszczejącego przez wiele lat chlewu są te domy wykonywane? heh Odpowiedz Link Zgłoś
evolucione Re: Osiedle Zielone Pola 12.05.08, 19:12 Ciekawe co z mediami... domy w takim ścisku z SZAMBEM już sobie wyobrażam ten ruch w tym ściśniętym osiedlu... oczywiście szambiarek,które codziennie będą przemierzać zaułki tego osiedla w celu wybrania fekaliów- ale będzie cuchnąć. niestety na kanalizę w ciągu najbliższych 4 lat nie ma co liczyć...więc życie przyszłych mieszkańców tak ściśniętego osiedla nie będzie łatwe biorąc pod uwagę smród wydobywający się z szambiarek przy odbiorze szamba heh. Podobny problem będzie miało osiedle bliźniaków obok uważam,że domów w takim zagęszczeniu nie powinno się budować na terenach nie posiadających kanalizacji i wodociągu miejskiego a co wy o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: Osiedle Zielone Pola 12.05.08, 22:12 Tak wiec mieszkańcy, zamiast mówić "jadę do domu" będa mówić "wracam do chlewa"? :) Ale jaja! Nie sądziłem ze te fundamenty o których była mowa są po chlewie. Przegięcie. Bywałem w różnych miejscach Skandynawii nie raz i nie słyszałem, żeby gdzieś ktoś chlew na dom przerabiał... Odpowiedz Link Zgłoś
evolutionofsound Re: Osiedle Zielone Pola 12.05.08, 22:59 To chlew czy dom w koncu? Ha ha ha. Ale powaznie, Wam by przeszkadzaly fundamenty chlewni do mieszkania? Naprawde? Rozumiem, trasa, wpuszczenie zjazdu na Koscielna Droge - to sa nasze (przyszlych mieszkancow) realne (badz nierealne) problemy. ----------------------------- www.blueandyellow.pl Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: Osiedle Zielone Pola 12.05.08, 11:14 Właśnie ten tok rozumowania pognębił obecnych bajmotowców. Odpowiedz Link Zgłoś
janusz_lipinski Re: Osiedle Zielone Pola 13.05.08, 02:27 LOSOWANIE DUŻEGO LOTKA Z DNIA: 2008.05.10 (sobota) 3 18 25 30 32 39 Odpowiedz Link Zgłoś
xdr5678 Re: Osiedle Zielone Pola 13.05.08, 10:27 Witam serdecznie, Będę mieszkać na osiedlu Zielone Pola, czytam wpisy i nie moge uwierzyc!!! Połowa Warszawy zbudowana jest na starych fundamentach i jakos funkcjonuje. W narzekaniu i krytykowaniu jesteśmy mistrzami! Nie znam inwestycji na które ktoś by nie narzekał. Bardzo fajne odiedle za bardzo rozsądną cenę. Mam nadzieje że do zobaczenia! Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: Osiedle Zielone Pola 13.05.08, 10:56 Ale nie po chlewie. I nie z wykorzystaniem ścian chlewa, co gorsza. Teren zabudowań hodowlanych jest na wiele lat biologicznie skazony. Nie chciałbym tam mieszkać, podobnie jak w sąsiedztwie słupa wysokiego napięcia. Ale innym odradzał nie będę :) Odpowiedz Link Zgłoś
zmiletu Re: Osiedle Zielone Pola 13.05.08, 11:27 A ja właśnie kupuję tam segment. Nie sądzę, że stare fundamenty mają jakikolwiek wpływ na budynek. Rozmawiałam o tym z architektem i ze znajomymi inżynierami i wszyscy zgodnie twierdzą, że nie jest to najmniejszy kłopot. Co do chlewu, który tam był (w końcu był czy nie był? Bo się gubię!) przyznam, że wolę mieszkać po świniach niż po niektórych ludziach. Jakaś taka aura wydaje się milsza... A jeśli chodzi o zanieczyszczenia biologiczne, to nie sądzę, żeby coś mogło się utrzymać po zmianie tynków i - jak rozumiem - wieloletnim wietrzeniu. Ale pisząc negatywne posty na ten temat lejesz wodę na mój młyn, bo z pewnością poruszę te kwestie z Inwestorem - może da się ponegocjować cenę? ;) pzdr wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: Osiedle Zielone Pola 13.05.08, 12:11 A skąd będziecie czerpać na tym osiedlu wodę pitną, że tak spytam nieśmiało? ;) Czy spod tzw "warstw nieprzepuszczalnych"? Odpowiedz Link Zgłoś
xdr5678 Re: Osiedle Zielone Pola 15.05.08, 11:59 Witajcie, domy zbudowane w fajnej technologii sprawdzone przez dwóch znajomych architektów (łacznie z materiałami- np obawy dotyczące elementów drewnianychc na zewnątrz) . Budynki rzeczywiście stoja na działce na której wczesniej staly zabudowania i była najprawdopodobniej masarnia lub wyrób wędlin. Cała ta wczesniejsza inwestycja trwała kilka miesiecy i zbankrutowała. Żadne starostwo nie wyraziło by zgody, ani nie przyjęło terenów do użytkowania jako mieszkalne,które byłyby skazone chemicznie. Po to są badania ujęc wody i gruntów.Strach zwiazany z opróznianiem szamba - nie w obecnej technologii. Sprawa Kościelnej drogi: między osiedlem Zielone pola a majaca powstać ulicą sa jeszcze wyznaczone 4 działki budowlane. Będą zabudowane, co naturalnie wyciszy ewentualny hałas , nie wiadomo kiedy ta droga powstanie bo wiem ,takze z gminy, że nie ma wszystkich zrzeczeń ze strony właścicieli tego terenu. Sa działki które mimo wyznaczonego zagospodarowania przestrzennego nie sa jescze własnoscia gminy. Powstanie pewnie nie prędko. Argument dojazdów do Warszawy- korki sa wszedzie. Mieszkam teraz w Warszawie a bardzo często dojeżdzam godzinę do pracy w Centrum. Dzieki waszym opiniom sprawdziłam kilka rzeczy które mnie zaniepokoiły i to było cenne. Popytałam, posprawdzałam i kupuje z duzym spokojem. Małe ogródeczki? - szkoda ,że nie sa wieksze ale to nie sa domy tylko segmenty. Coś za coś. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
evolucione Re: Osiedle Zielone Pola 16.05.08, 11:34 Tja o ile się orientuję technologia wywozu szamba się nie zmieniła. Podjeżdża szambiarka podstawia rurę do wlewu i wypompowuje fekalia i smrodek się roznosi...chyba,że coś przeoczyłem i technologia poszła do przodu. Poza tym jak nawet kilka lub kilkanaście szambiarek wjedzie o jednym czasie w drogę wewnętrznę osiedlową to będziesz miała niezły ubaw chyba,że się umówicie kto kiedy będzie wybierał.Do tego typu zabudowy według mnie do wygodnego mieszkania potrzebna jest jednak KANALIZACJA MIEJSKA. Co do hałasu- ulica Kościelna Droga będzie miała w przyszłości 23m i to jest fakt,rzeczywiście prędzej lub później - nie wiadomo kiedy ,ale będzie. Wtedy będzie to syndrom ludzi z Dąbrowy,którzy w pobliżu planowanej trasy tzw mszczonowskiej uzyskiwali pozwolenia na budowę i wybudowali sobie domy wiedząc,że plany trasy są i co i teraz nagle obudzili się i protestują bo niedługo ma się rozpocząć realizacja trasy. Kupując domy w takiej odległości od PLANOWANEJ DROGI,która będzie miała 23m godzisz się z tym,że taka trasa powstanie i tyle. Informuję również,że równolegle do ul.Armii Poznań jest planowana tzw trasa legionowska więc docelowo takie są plany: ul.Chopina 15m ul.Kościelna Droga 23m a obok równolegle do ul.Armii Poznań tzw trasa legionowska. Dla prównania obecna ul.Warszawska ma niespełna 12m szerokości. Polecam wszystkim,którzy mają wątpliwości udać się do gminy i przyjrzeć tym planom, wtedy każdy podejmie świadomie decyzję wiedząc o planach i później nie będzie mógł mieć pretensji,że w pobliżu jego miejsca zamieszkania powstają szerokie drogi w tym droga tzw zbiorcza-ul.Kościelna Droga. trzeba się też zastanowić jaki wpływ będzie miała wartość nieruchomości wybudowaniu tych dróg? Czy jeżeli będziemy chcieli sprzedać taką nieruchomość znajdzie się szybko kupiec? Czy chcemy mieszkać w sąsiedztwie takich tras,które mogą powstać i za 5 i za 10 lat czyli tak naprawdę kupując w takim rejonie godzimy się na pewne ryzyko możliwości powstania tych tras skoro są one uwzględnione przez Gminę chybam,że komuś ten fakt - planowanych w sąsiedztwie szerokich dróg zupenie nie przeszkadza wtedy nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
evolucione Re: Osiedle Zielone Pola 16.05.08, 11:44 Takie problemy z powstającą drogą mają na przykład mieszkańcy osiedla vikingIII na Białołęce gdzie Dzielnica Białołęka będzie w pobliżu ich domów budować szeroką arterię i teraz mieszkańcy na gwałt wyprzedają swoje domy - zrobiła się nagle panika bo dzielnica wykonuje obok szeroką drogę. Droga jest wpisana w plan miejscowy i będzie teraz po latach realizowana a ,że akurat obok powstało osiedle vikingIII to już problem osób,które zdecydowały się kupić domy w tym osiedlu,obok którego miała przebiegać szeroka droga więc problem szerokich dróg przy nowo powstających osiedlach istnieje. I myślę,że ludzie wyprowadzają sie nie po to z Warszawy żeby mieć w perspektywie mieszkanie przy szerokiej drodze? ale może się mylę Najważniejsze jest żeby kupować ze świadomością,że jeżeli taka droga jest wplanach to prędzej czy później może powstać i wtedy ci,którzy kupowali domy w pobliżu takich planowanych szerokich dróg nie mogą mieć pretensji,że takie drogi "nagle" są realizowane i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
lolaxyz Re: Osiedle Zielone Pola 16.05.08, 13:01 Niesamowicie zaangażowałeś sie w obrzydzenie tego lokum. Dlaczego Twoim zdaniem na osiedle kilku segmentów będzie przyjeżdzało nawet po kilkanaście szambiarek jednego dnia? Czy te szamba mają być wielkości naparstka? Poza tym co co za absurd z tą 12-metrową Warszawską, przecież gołym okiem widać, że jest ona ze dwa razy szersza od Chopina, która fakycznie ma 15 m. Myślę, że Warszawska ma ze 30 tak wiec mieszkanie nawet przy 23-metrowej drodze nie jawi mi się jako jakis koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
zmiletu Re: Osiedle Zielone Pola 16.05.08, 18:01 To pewnie zabrzmi zabawnie, ale odległość od "Zielonych" do Kościelnej drogi jest na tyle spora, że nie wykluczam, że wartość tych domów dzięki niej wzrośnie. Będzie kłopot z pokryciem kosztów ekranów wyciszających (bo płacą za to mieszkańcy), ale sądzę, że zwróci się to z nawiązką. Zobaczcie co się stało z Sadybą i Wilanowem: jeszcze 10 lat temu Warszawa (w świadomości Warszawiaków) się kończyła tam, gdzie teraz jest Sadyba Best Moll. Za chwile Łomianki będą wchłonięte przez Warszawę - tym bardziej, że są zdecydowanie bliżej centrum niż inne "sypialnie". Idę o zakład, że wraz z rozbudową infrastruktury (bo coś mi się wydaje, że szybko powstanie w Łomiankach przynajmniej jedno centrum handlowe) wartość nieruchomości w tych okolicach wzrośnie statystycznie bardziej niż w innych częściach Warszawy w analogicznym czasie. Dlaczego? Bo tacy są ludzie. I nie jest wadą droga odsunięta o kilkadziesiąt metrów. Wydajemy na tę zabawę milionik. Pogadajmy za 10 lat - a powiem Ci ile na tym zarobiliśmy po obliczeniu ile będzie w 2018 warta "nasza" nieruchomość. Jak na tym stracimy - Ty stawiasz piwo, bo nas nie będzie stać :PPPPP Odpowiedz Link Zgłoś
evolucione Re: Osiedle Zielone Pola 16.05.08, 18:16 Szerokość ulicy Warszawskiej ma około 12m chodzi o jezdnię a nie o opaski w postaci szpaleru zieleni i chodników. Zmierz sobie jak nie wierzysz. Myślę,że mieszkanie przy głośnych ulicach nie należy dla przyjemności szczególnie jak ktoś właśnie z powodu ścisku,hałasu i smordu na ulicach wynosi się z W-wy i szuk czegoś trochę na uboczu w małym zagęszczeniu. A przy tylu domach szambiarki będą uciążliwe to fakt przecież przy tylu domach kursować będą prawie bezprzerwy biorąc pod uwagę fakt,że fekalia wybiera się raz na 2-4 tygodni. Ci dla których to nie jest uciążliwe mieszkają pewnie w mieszkaniach z kanalizą i nie doświadczyli pewnie uciążliwości z tytułu wywozu szamba. Ja mieszkam w domu w którym jest szambo,ale wolno stojącym a moim zdaniem budowanie domów w takim ścisku BEZ KANALIZACJI nie podnosi komfortu mieszkania i nie jest to na miarę XXI wieku.Raczej jest uciążliwe,ale jak ktoś godzi się z planowanymi trasami i uciążliwościami mogącymi z tego wynikać i jeszcze uważa to za plus to dlaczego ma nie kupić? heh Odpowiedz Link Zgłoś
zmiletu Re: Osiedle Zielone Pola 16.05.08, 21:13 Mogę się mylić (z pewnością się upewnię), ale wydaje mi sie, że szambo jest jedno dla prawie wszystkich domów (segmenty nr 4 i 5 chyba mają osobne). Ale raczej nie jest to tak zaprojektowane, że każdy ma własny "dołek". Tam nie ma miejsca dla dużych samochodów do wywozu tego typu nieczystości. Co do smrodu, to są specjalne preparaty, które się wlewa do szamba i one go neutralizują. Z tego co pamiętam to są dosyć skuteczne. A jeśli nie, to w razie czego szybko cała okolica poczuje problem... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mljet Re: Osiedle Zielone Pola 17.05.08, 10:31 Witam wszystkich zainteresowanych Zielonymi Polami. Przyłączam się do wątku. Jestem tak jak wy zafascynowany architekturą osiedla i nie mam co do tego wątpliwości. Zamierzam tam mieszkać wraz z moją rodziną. Czytając forum trafiłem na kilka wątpliwości które wnikliwie przeanalizowałem. Pierwsza sprawa to Kościelna droga. Z tego co wiem ma to być jedna z dróg równoległych do ulicy Warszawskiej, Rolniczej, Chopina i Łużyckiej. W tej chwili rolę drogi dojazdowej do większości domów pełni ul. Warszawska ze względu na brak dostępnych innych dróg. Kościelna droga ma być jedną z kilku obsługujących dojazdy. Nie jest to żadna z dróg krajowych, wojewódzkich, ale jedynie droga lokalna. Zajrzyjcie sobie na projekty planowanych ulic. bip.lomianki.pl/portal/bip/run.GetNewserMultiMedia?rowId=2164 Na tej mapie ul. Chopina to czerwona linia, zaś czarne zabudowania w kształcie zielonych pól to osiedle. Zwracam uwagę na fakt że osiedle jest położone w odległości ponad trzech długości zabudowań osiedla od Kościelnej drogi! O jakich ekranach tutaj mówicie? Acha mam jeszcze kolejny plan: bip.lomianki.pl/portal/bip/run.GetNewserMultiMedia?rowId=2162 Nasze osiedle leży w strefie Zielone Fronty Łomianek – to chyba tez daje pogląd na sprawę doskonałego położenia. Pozdrawiam przyszłych sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
evolucione Re: Osiedle Zielone Pola 17.05.08, 12:59 Pracujesz może w agencji nieruchomości sprzedającej to osiedle? Jak jest jedno szambo zbiorcze to jak później z rozliczeniami fekaliów.Jedni wiecej korzystają drudzy mniej i co każdy płaci tyle samo a może są liczniki ścieków czy spłukiwania sedesu? Aha więc trzeba pamiętać o wyspywaniu preparatów w odpowiednim czasie nieźle... nieźle...okolica poczuje i mieszkańcy osiedla. Nadal uważam,że budowanie domów KANALIZACJI I WODOCIĄGU MIEJSKIEGO w tak dużym zagęszczeniu nie jest fortunnym rozwiązaniem i nie podwyższa jakości mieszkania a wręcz go obniża,ale może się mylę. Z pewnością znajdą się i tacy,którym nie przeszkadza szambo w nowym segmencie i brak wodociągu miejskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
evolucione Re: Osiedle Zielone Pola 17.05.08, 13:05 Trasa zbiorcza- ulica Kościelna Droga będzie miała 23m i będzie dodatkowo posiadać tzw opaski, STATUS DROGI: Z B I O R C Z A. Tzw trasa Legionowska będzie położona równolegle do ulicy Armii Poznań ( też w okolicy tego osiedla) ulica Chopina ma 15m szerokości a ul.obecna Warszawska ...około 12m ( możecie sobie zmierzyć szerokość jezdni). Z tego wniosek jest prosty w dobie przybywania użytkowników dróg i korkowania się Warszawskiej w godzinach szczytu ul.Chopina odciąży ruch na ul.Warszawskiej bo jaki inny zamysł miało zaprojektowanie ulChopina o szer 15m? Ulica Kościelna Droga będzie zbierać ruch z planowanej trasy legionowskiej i w przyszłości trasy gdańskiej dlatego ma mieć 23m szerokości i drogi opaskowe takie jak na trasie E-77 ( Warszawa-Gdańsk) . Przypominam,że przy trasie gdańskiej też jest zabudowa mieszkalna. Więc ci ,którzy kupują te domy i inne w tej okolicy muszą mieć świadomość tych planów i tego,że prędzej czy później te drogi będą tak urządzone. i tylko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
lolaxyz Re: Osiedle Zielone Pola 17.05.08, 19:08 evolucione napisała: > ... ulica Chopina ma 15m szerokości > a ul.obecna Warszawska ...około 12m ( możecie sobie zmierzyć > szerokość jezdni). > Z tego wniosek jest prosty w dobie przybywania użytkowników dróg i > korkowania się Warszawskiej w godzinach szczytu ul.Chopina odciąży > ruch na ul.Warszawskiej bo jaki inny zamysł miało zaprojektowanie > ulChopina o szer 15m? Ulica Kościelna Droga będzie zbierać ruch z > planowanej trasy legionowskiej i w przyszłości trasy gdańskiej > dlatego ma mieć 23m szerokości i drogi opaskowe takie jak na trasie Zapomniałeś dodać, że Chopina ma 15 od płota do płota a na Warszawskiej 12 ma nakładka asfaltowa, od płota do płota pewnie ma ponad 30. Tak wiec 23 metrowa Kościelna to chyba żadna tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
evolutionofsound Re: Osiedle Zielone Pola 17.05.08, 21:04 Evolucione, przy calej sympatii, bo mamy podobne nicki, piszesz to samo w kazdym poscie. Uparles sie. Czy jestes dyzurnym forumowym malkontentem? Ja sie wyprowadzam z Zoliborza, zeby miec ladne mieszkanie, ogrodek, ladne otoczenie i bede to mial. Niech bedzie Koscielna Droga, niech nawet beda dwie. Pozdrowienia dla sasiadow! :) ----------------------------- www.blueandyellow.pl Odpowiedz Link Zgłoś
turnplayer Re: Osiedle Zielone Pola 18.05.08, 17:54 Nie przejmuj sie!Bedziesz zadowolony jak wiekszosc mieszkancow łomianek.Problem polega na tym ze ci ktorzy sa zadowoleni rzadko wpadaja na forum,a wiekszosc tutejszych uzytkownikow to wiecznie niezadowoleni z zycia osobnicy:) Takze nie przejmuj niektorymi postami,bedzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Osiedle Zielone Pola 18.05.08, 10:35 zmiletu napisała: Idę o zakład, że wraz z rozbudową infrastruktury (bo coś mi się wydaje, że szybko powstanie w Łomiankach przynajmniej jedno centrum handlowe) wartość nieruchomości w tych okolicach wzrośnie statystycznie bardziej niż w innych częściach Warszawy w analogicznym czasie. Jesteś pewna, ze budowa hipermarketu powoduj wzrost wartosci dzialeł? Ja myślę, że wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pencroff Re: Osiedle Zielone Pola 18.05.08, 14:45 esscort napisał: > Jesteś pewna, ze budowa hipermarketu powoduj wzrost wartosci > dzialeł? Ja myślę, że wręcz przeciwnie. Zależy to pewnie od bliskości hipermarketu i działek. Działki położone w bliskim sąsiedztwie mogą na wartości stracić, bo dostawy do sklepu, a więc tiry, samochody klientów, parkowanie, hałasy. Ale dla właścicieli działek położonych w oddaleniu może to być atut - bo centrum handlowe względnie blisko, wygodny dojazd itp. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Osiedle Zielone Pola 18.05.08, 21:01 pencroff napisał: wygodny dojazd itp. Raczej dodatkowy ruch, co zwykle utrudnia dojazd. Myslę, że sprawa nie jest oczywista. Ja - kupując dzialkę - raczej wolałbym byc daleko od hipermarketu Odpowiedz Link Zgłoś
evolucione Re: Osiedle Zielone Pola 20.05.08, 12:15 Wszyscy,którzy kupują domy,działki w bliskiej odległości planowanych dróg,które będą o szerokościach podanych w moich porzednich postach muszą mieć świadomość ( niezależnie od tego co kupują),że te drogi wcześniej czy później powstaną i tyle- kupując domy,działki w bliskiej odległości od planowanych dróg de facto godzą się na to,że takie drogi będą i mogą generować odpowiedni hałas szum i być uciążliwe. Gdzieś te drogi muszą być i niestety mam takie przeczucie,że właśnie ci,któzy teraz kupują domy działki przy planowanych drogach pierwsi zacznął protestować przeciwko tym drogom jak tylko coś w sprawie ich budowy się ruszy. Jest to analogiczna sytuacja do Dąbrowy Leśnej dokładnie ulic Sierakowskiej,Zielonej,Prostej gdzie trasa była planowana już 35lat temu i wszyscy ci,którzy jeszcze do niedawna nabywali tam działki i budowali domy wiedzieli lub mogli się o tym z łatwością dowiedzieć chociażby w Urzędzie Miejskich ( kiedyś Gminy). W związku z powyższym budowali, jeżeli dostawali pozwolenia na budowę z pełną świadomością,że będą mieszkać w sąsiedztwie tzw trasy mszczonowskiej a teraz? mają pretensję do całego świata,że ta trasa ma tu być realizowana? Jest to WIELKA OBŁUDA - więc biorę wszystkich tych,którzy tu się tak pozytywnie o aspektach mieszkania przy ruchliwych trasach i ulicach wypowiadają ( dotyczy Chopina i Kościelnej Drogi)za słowo - A CZAS POKAŻE CZY RZECZYWIŚCIE BĘDĄ SIĘ NA TYM FORUM SKARŻYĆ NA ULICĘ KOŚCIELNA DROGA szer 23m i opaski czy nie... Odpowiedz Link Zgłoś
koyotee Re: Osiedle Zielone Pola 20.05.08, 13:16 evolucione możesz mi wytłumaczyć po co w każdym (bądź) w większości pisanych przez Ciebie postów powtarzasz to samo, tj. że KD będzie miała 23m, a Chopina na 12m szerokości? Nie zamulaj forum! Odpowiedz Link Zgłoś
evol1313 Re: Osiedle Zielone Pola 20.05.08, 14:38 Zastanawiające jest dlaczego jeden z użytkowników tak usilnie zniechęca do jednej z inwestycji. Niestety wygląda mi to na działania, któregoś z developerów, któremu powstała pod nosem konkurencja. Pamiętam już jeden wątek, w którym jeden z developerów (chyba dompol) nawalał się z innym developerem - było to dosyć zabawne. Dla przypomnienia zacytuje co napisął evolucione w pierwszym poście w tym watku - generalnie kłóci mi sie to z logiką przedstawiona w ostatnim poście - jezeli mieszka na Wspólnej to blisko Kościelnej drogi i Chopina. Panowie developerzy: zamiast dowalać konkurencji zacznijcie przedstawiać walory swoich inwestycji (chociaz niekoniecznie na tym forum) evolucione napisała: > Oj ciekawe czy przybędzie mi sąsiadów? Heh mieszkam przy Wspólnej a > na rowerku jeżdżąc obserwuję do dawne tę działkę, na której > pamiętam, stał budynek, w którym Pan B. trzymał swego czasu zdaje > sie trzodę chlewną lub może to była ubojnia już nie pamiętam.Zadaje > się,że deweloper tego osiedla wykorzystał część elementów tego > stojącego latami pustostanu do budowy tych domów. Architektura > ciekawa,ale drugi aspekt to położona w niedalekiej odległości ulica > Kościelna Droga, która będzie miała aż 23m szerokości - to jest dużo > więcej niż obecna ulica Warszawska czy zdajecie sobie sprawę z > hałasu,który będzie panował na tej ulicy. Wtedy to już nie będą na > pewno Zieloe,ale betonowe pola do tego ul.Chopina ("aleja"),która ma > 15m szerokości. Dla mnie dobrze,że budują będę miał dodatkowe > wygłuszenie od przyszłej szerokiej ul.Kościelna Droga. Odpowiedz Link Zgłoś
lolaxyz Re: Osiedle Zielone Pola 20.05.08, 14:57 Jeszcze jedno jest zastanawiające w tym "szczerym" oburzeniu. > evolucione napisała: > > >> > .. Dla mnie dobrze,że budują będę miał ... > Odpowiedz Link Zgłoś
turnplayer Re: Osiedle Zielone Pola 20.05.08, 16:32 Ja tez nie rozumiem po co w kazdym poscie ten uzytkownik powtarza o KD i ul Chopina,wydaje mi sie to podejrzane!Poza tym jesli ktos ma zamiar wydac tak duze pieniadze to zapewne rozpatrzyl wszystkie za i przeciw i nie ma co na sile mu pomagac!!Setki osób mieszka blisko kolejowej,warszawskiej,rolniczej i innych ruchliwych ulic i jakos nie narzekaja,takze prosze nie siac fermentu. Czy ktos wie kiedy rusza budowa koscielnej drogi? Odpowiedz Link Zgłoś
mljet Re: Osiedle Zielone Pola 20.05.08, 17:38 Byłem dzisiaj rano na Osiedlu, jest piękne. Wygląda bardzo nowocześnie na tle większości budowanych w okolicy bliźniaków - masówki która wygląda co najmniej miernie. Wydaje mi się że głosy krytyki poddają również ci którzy wybudowali bezpłciowe sąsiednie klocki i obawiają że nie będą mieli na nie chętnych… Patrząc na rząd domów o kanarkowej elewacji zbudowanych przy sąsiedniej ulicy możemy spokojnie naliczyć ponad 10-15 bliźniaków. Możemy zatem spodziewać się że będzie to ok. 30 rodzin czyli 30 zbiorników na szamba. W osiedlu będzie jeden duży zbiornik i można będzie nad tym zapanować (np. kiedy ma być wybierane szambo, ps. za kanalizację wszędzie rozliczamy się wg licznika zużytej wody także z tym nie będzie problemu). Niestety problem kanalizacji dotyczy większości terenów gminy Łomianki i kiedyś będzie musiał być rozwiązany. Drugi argument to Kościelna droga którą specjalnie przejechałem. Na razie jest to zarośnięta polna droga z której ledwo widać osiedle! Acha zapomniałbym ulica Warszawska ma na oko ponad 30 metrów szerokości od płotu do płotu a nie 12 jak ktoś sugerował, druga sprawa to fakt że Kościelna droga będzie jedną z czterech, pięciu dróg dojazdowych równoległych do ul. Warszawskiej, tak że ruch rozłoży się na wszystkie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lolaxyz Re: Osiedle Zielone Pola 20.05.08, 19:18 Zdecydowanych na zamieszkanie na tym osiedlu zapraszam na forum osiedla Chopina, gdzie można porozmawiac normalnie z sąsiadami. Link jest w poście-zaproszeniu, ostatnia pozycja na tej stronie (może przeskaczyć na drugą stronę). Odpowiedz Link Zgłoś
herman_rys Re: Osiedle Zielone Pola 04.06.08, 09:29 Walory inwestycji prowadzonej przez Dompol beda przedstawiane juz za chwile na biezaco po linkiem: budowa-dompol.blogspot.com Polecam lekture, kazdy sam moze sobie wyrobic zdanie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
cek123 Re: Osiedle Zielone Pola 26.05.08, 01:33 Witam wysztkich - jest to mój pierwszy post na tym forumm, więc przedstawię się - kupiłem kilka domów w tej okolicy, co prawda nie w celu zamiezkania tylko inwestycji, ale i tam czuję się po części jak mieszkaniec. evolucione, odpowiedz sobie proszę na pytania: - ile kosztuje dom na ostrobramskiej (to taka ulica w Warszawie, bardzo głośnym i zatłoczonym miescie. masa smrodu na ulicach, ludzi, samochodów, hpiermarketów i w ogóle...) - ile obecnie kosztuje ziemia w Łomiankach? - jaka była cena ziemi w Łomiankach 5/4/3/2/rok temu? następnie wykonaj sobie prosty wykres czas/wzrost wartości nieruchomości, po czym podejmij decyzję o zakupie. Zakładając, że masz środki na zakup a Twoja decyzja to inwestycja w fundusze - to, z całym szacunkiem - ale jestes debilem. w kwestii ciszy, szamba itp - to są tzw pie..ty. szkoda się rozpisywać. Do szamba wrzuca się pastylki z bakteriami, które rozkładają białka, przez co nie ma ono zapachu. Hałas - jeśli będzie droga to hałas bedze, jeśli jej nie będzie to będzie cicho. Protesty - nie mam na to czasu. Kupiłem 3 domy w tej okolicy, zapeniam Cię, że zarobię na nich 300% (jeden z nich kupiony za 525000:) - więc bedzie więcej). Jak dla mnie - jeśli trasa będzie przebiegać przez kościelną Drogę to zacieram ręce. pozdrowienia, ck Odpowiedz Link Zgłoś
evolucione Re: Osiedle Zielone Pola 21.05.08, 14:05 Po pierwsze nie jestem żadnym deweloperem. Po drugie mieszkam przy Wspólnej i bardzo się cieszę,że powstają na polach pomiędzy "moją" ulicą a Kościelną Drogą nowe domy, po trzecie to,że informuję o planowanych trasach to chyba dobrze,bo każdy kto decyduje się kupić w tych okolicach ( pomiędzy Chopina a Kościelną Drogą) dom lub działkę, na tym czy na innym osiedlu powinien mieć świadomość jakiej szerokości drogi są w rejonie budowanych domów lub działek,któymi się interesuje planowane. Chodzi o to żeby później nie było tego co mamy obecnie w Dąbrowie Leśnej gdzie garstka tych,którzy kupowali działki w rejonie planowanej tzw trasy mszczonowskiej nagle teraz gdy ma być ta trasa wykonywana podnoszą wielkie larum chociaż kupując działki czy domy w okolicy: Prostej,Zielonej,Sierakowskiej,Równoległej WIEDZIELI LUB MOGLI SIĘ Z ŁATWOŚCIĄ O PLANACH TRAS DOWIEDZIEĆ i tyle. Tu chodzi o zwykłą rzetelność - drogi są potrzebne i muszą powstać bo się zupełnie zakorkujemy. Ci,którym nie przeszkadzają w sąsiedztwie tych osieldli planowane trasy niech kupują,ale muszą mieć świadomość,że kupują domy,działki w pobliżu planowanych tras i kupując godzą się z tymi planami. Powtarzam najlepiej jest sprawdzić w Urzędzie Miejskim. Ci,kórzy wyprowadzają się z Warszawy bo nie chcą mieszkać przy planowanych trasach też powinni mieć świadomość tego gdzie kupują działki i domy i tego co jest w ich okolicy planowane żeby później nie było tak jak z osiedlem VIKING III na Białołęce, gdzie ludzie w panice wyprzedają domy bo rusza budowa szerokiej drogi przy ich osiedlu i ludzie są nagle zdziwieni,że jednak planowana droga będzie realizowana. Nie mówię tego po to żeby ludzie nie kupowali w rejonie planowanych szerokich ulic Kościelna Droga -23m+drogi opaskowe i Chopina 15m oraz planowana trasa tzw Legionowska domów lub działek,ale po to żeby ci którzy chcą kupić kupowalio ze świadomością tego,że w planach Gmina przewiduje takie a nie inne rozwiązania. Nie pozwólmy żeby powtórzyły sie problemy z trasą tzw mszczonowską. Ciekawe czy niektórym na tym wątku zależy żeby nie informować szerzej innych o planach gminy? Przecież plany są ogólno dostępne niestety, ci którzy kupują działki czy domy nie sprawdzają otoczenia i planów a później się dziwią,że gmina chce realizować to czy tamto. Odpowiedz Link Zgłoś
turnplayer Re: Osiedle Zielone Pola 21.05.08, 16:26 Ponawiam pytanie,czy ktos wie czy sa juz konkretne plany odnosnie tych drog/ulic?tzn kiedy rozpocznie sie ich budowa,jak maja one przebiegac itp/Z gory dziekuje za informacje Odpowiedz Link Zgłoś
kundziuk Re: Osiedle Zielone Pola 21.05.08, 16:53 Ja dziękuję Evolucione w imieniu moich przyjaciół, którzy chcą kupić bliźniak w alei szopena (zaraz za zielonymi polami) - to są bardzo ważne informacje, każdy powinien to sprawdzić a sprawdza zaledwie garstka (ja sama kupując półtora roku temu dom na Moniuszki nie raczyłam sprawdzić żadnych planów). Być może nadal będę zainteresowani kupnem, ale będą kupowali ze świadomością tego, że za 10, 20 lat być może za oknem nie będzie wilczeńca, tylko trasa. Odpowiedz Link Zgłoś
evolucione Re: Osiedle Zielone Pola 23.05.08, 18:22 TAK JUŻ SĄ KONKRETNE PLANY CO DO SZEROKOŚCI ulic: Kościelna Droga,Chopina. Ulica Kościelna Droga będzie miała charakter drogi ZBIORCZEJ równolegle do ulicy Kościelna Droga będą uliczki opaskowe czyli Gmina przewiduje,że ruch na tej drodze w przyszłości ma odciążyć już zakorkowaną w godzinach szczytu Warszawską. Blskość tzw trasy Legionowskiej ( równoległa do ulicy Armii Poznań) wskazuje na to,że w przyszłości ulica Kościelna Droga będzie również zbierać ruch uliczny z powyższej trasy. Ul.Kościelna droga ma stanowić część drogowego połączenia z Tzw trasą gdańską. PLANY JUŻ SĄ - DOSTĘPNE W URZĘDZIE MIASTA ŁOMIANKI - podejrzewam,że na stronie gminy również znajdziecie studium miejscowego planu gdzie są rezerwy gruntowe pod powyższe trasy zaznaczone,ale najlepiej po prostu udać się do Gminy i przejrzeć plany wtedy będziecie mogli dokładnie zapoznać sie z planowanym przebiegiem dróg w gminie Łomianki. Co do czasu realizacji tego nie wie nikt ... ale zwróćcie proszę uwage na tzw trasę mszczonowską i duże problemy wynikające ze zbliżającej się realizacji tej trasy, która od 35lat była planowana przez Dąbrowę UWAŻAJMY ŻEBY TA SYTUACJA NIE POWTÓRZYŁA SIĘ PRZY UL.KOŚCIELNA DROGA I CHOPINA. KUPUJMY DZIAŁKI LUB DOMY W TEJ OKOLICY ZE ŚWIADOMOŚCIĄ TEGO,ŻE W PLANACH SĄ TAKIEJ A NIE INNEJ SZEROKOŚCI DROGI. deweloperzy,którzy tak panicznie na tym forum się udzielacie, nie bójcie się jak ktoś będzie chciał kupić wasze domy to i tak kupi,ale powinien robić to ze świadomością tego co jest w tej okolicy planowane tak żeby uniknąć potem pretensji i awantur. LUDZIE, NIE POZWÓLMY ŻEBY POWTÓRZYŁ SIĘ PROBLEM JAKI WYNIKŁ PRZY TRASIE TZW MSZCZONOWSKIEJ w DĄBROWIE LEŚNEJ. KUPUJCIE ZE ŚWIADOMOŚCIĄ TEGO CO W OKOLICY JEST PLANOWANE ( chodzi o drogi) - A DROGI GDZIEŚ MUSZĄ BYĆ BO SIĘ ZAKORKUJEMY. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: Osiedle Zielone Pola 23.05.08, 22:19 A więc jednak Kościelna Droga ma być zbiorczą... Moje uszanowanie dla Lecsokołów i POtrzebnych. Dzielnie walczyliście w kampanii, a potem cóż - skończyło się rumakowanie! Odpowiedz Link Zgłoś
marg44 Re: Osiedle Zielone Pola 24.05.08, 00:20 Widać po tym watku, że deweloperzy muszą mocno wierzyć we wpływ tego forum na ich sprzedaż (inaczej takiej zawziętości by nie było). A, że przy okazji robią wielki zamęt, nie do końca sprzedając zweryfikowane informacje to już inna rzecz... Odpowiedz Link Zgłoś
cek123 Re: Osiedle Zielone Pola 26.05.08, 01:50 Jesli chcesz miec pewność, że nigdy nic Ci się pod nosem nie wybuduje to proponuję zakup działki na Słońcu, Księżyc i Mars są mało pewne. Człowieku, to jest miasto. W rozwijającym się mieście będą ZAWSZE powstawały nowe drogi. Jeśli masz poczycie misji uśiwadamiania wszystkich o planach gminy to gratuluję zawziętości. Nigdy nie będzie pewności, że coś pójdzie nie po Twojej myśli. Dla mnie ta droga jest atutem, Ty chcesz mieć ciszę, więc nim nie jest - takie jest życie niestety, każdy ma SWOJE zdanie na dany temat. Upierdliwie głosząc swoją opinię narażasz się tylko na to ze nikt nie będzie się liczył z Twoim zdaniem. pozdr, ck ps. mam działkę w gminie czosnów (dalej trasą na Gdańsk) i chciałem się tam budować, ale tego nie zrobię ze względu na postające masowe inwestycje w okolicy - to jest moja decyzja - widziałeś żeby ktoś z czosnowa nakłaniał ludzi do eksodusu? Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: Osiedle Zielone Pola 26.05.08, 02:52 Zewnętrzne warstwy Słońca mają charakter gazowy i nie da się tam wytyczyć działki. :) Odpowiedz Link Zgłoś
1folio boom mieszkaniowy na wsi 28.05.08, 09:25 za Łomiankami jak znalazł. Same wsie do Płońska. www.szybko.pl/nieruchomosci/ws_budowanie_na_wsi Odpowiedz Link Zgłoś
ktargonska Re: Osiedle Zielone Pola 13.06.08, 14:06 hej, my kupujemy segment na osiedlu (nr 10), i rozważaliśmy wiele za i przeciw, przede wszystkim dojazdy. to, że kościelna droga będzie większa (i asfaltowa, jak rozumiem :) jest raczej zaletą, biorąc pod uwagę, jak daleko od niej będziemy. btw, nasz deweloper planuje budowę kolejnego osiedla w tamtą stronę, więc on sam nas od drogi zasłoni :) co do szamb, akurat tu nie mam wielkich wątpliwości, będą dwa, i chyba da się jakoś zorganizowac ich opróżnianie bez smrodków... mieszkałam przez większość życia w domkach z szambem i nie był to problem, ani zapachowy, ani techniczny (z opróżnianiem). co do starych fundamentów, były badane, wykorzystane zostało to, co było w dobrym stanie. naprawdę, to nie jest wielki problem. mnie martwi nieco co innego, ale to bardziej kwestie związane z deweloperem i wolałabym o nich porozmawiać na forum osiedlowym - ale nie moge znaleźć jego adresu, czy mozecie powtórzyć zaproszenie? pozdrowienia & do zobaczenia, kasia Odpowiedz Link Zgłoś
ktargonska Re: Osiedle Zielone Pola 13.06.08, 14:07 aha, my też wyprowadzamy się do łomianek z żoliborza :) Odpowiedz Link Zgłoś
lolaxyz Re: Osiedle Zielone Pola 13.06.08, 20:15 link do forum osiedla Chopina forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=48563 Przy okazji ostrzegam, że adminy są dość leniwe i bywa, że nie codziennie zaglądaja na poczte (albo jedna mysli, że zrobiła to druga) wiec proszę zgłaszających sie w przyszłosci o odrobine cierpliwosci. Bedziemy nad sobą pracować :)) Zapraszamy. Odpowiedz Link Zgłoś