Dodaj do ulubionych

Ktora cukiernie wolicie-Tiramisu czy Pod Kasztanem

30.11.03, 19:40
Ja zdecydowanie "Pod Kasztanem".Poza kilkoma ciastkami Tiramisu jest dosc
przecietna cukiernia, aczkolwiek czasem do niej trafiam (jak do kina na
Bemowie-"niechcem ale muszem".....A Wy?
Obserwuj wątek
    • esscort Re: Ktora cukiernie wolicie-Tiramisu czy Pod Kasz 30.11.03, 19:58
      Lepszego tiramisu niż w tiramisu nie ma. Znam osoby, które przyjeżdżają tu z
      daleka. Lubie tam chodzic także ze względu na bardzo miłą obsługę i w ogóle
      jakieś ciepło bijące z tego miejsca (może to ciepło od pieca, w którym sie
      piecze ciasta?). Myslę, że pytanie nie jest najlepiej postawione. To troche
      tak, jakbyś zapytała faceta czy woli brunetki, czy blondynki.
      • effka454 Re: Ktora cukiernie wolicie-Tiramisu czy Pod Kasz 02.12.03, 10:16
        Stanowczo Tiramisu... te babeczki orzechowe i torciki czekoladowe, a
        tiramisu... palce lizać.
        Za to Pod Kasztanami dwa razy się nacięłam: raz na spleśniałe owoce w cieście
        (!), a raz mimo zapewnień sprzedawczyni ciasto nie było zbyt świeże, więcej nie
        chcę i nie muszę ;)
      • mama.restauracyjna Re: Ktora cukiernie wolicie-Tiramisu czy Pod Kasz 16.12.03, 20:35
        No wiec moj maz - i wielu znam takich facetow zdecydowanie woli
        brunetki...Pieca w "Tiramisu" nie ma -wypieki sa przywozone, ale rozumiem, ze
        cieplo Ci sie to miejsce kojarzy.My ostatnio kupujemy u Elsnera przy
        Agorze.Pycha!
        • effka454 Re: Ktora cukiernie wolicie-Tiramisu czy Pod Kasz 19.12.03, 08:26
          O przepraszam, ale Tiramisu piec ma i piecze na miejscu.
          Jakiś czas temu, gdy tylko zaczęli tu działać rzeczywiście pieca nie było
          i wypieki były dowożone z Warszawy.
          • esscort Re: Ktora cukiernie wolicie-Tiramisu czy Pod Kasz 19.12.03, 11:38
            "Tiramisu piec ma i piecze na miejscu"

Też mi się tak wydawało, ale nie smialem polemizowac z tak jednoznacznym
            twierdzeniem
            • boryska Re: Ktora cukiernie wolicie-Tiramisu czy Pod Kasz 20.09.04, 15:10
              Niestety nie jest tak cudownie, część wypieków, a moze właściwie wyrobów, bo o
              samych wypiekach nie mogę powiedzieć nic konkretnego, dowożona jest skąd innąd.

Ale z drugiej strony, co w tym złego, czasami desery są takie sobie, a nie
              wybitne, ale czegoś niesmacznego lub starego nie udało się (na szczęście,
              zwłaszcza za ta cenę) kupić. I tak być powinno wszędzie.
    • umaa Re: Ktora cukiernie wolicie-Tiramisu czy Pod Kasz 27.12.03, 04:14
      zdecydowanie Tiramisu!
    • effka454 a propos Tiramisu 16.06.04, 08:54
      ostatnio można zamówić tort z wizerunkiem jubilata lub np. bajkowej postaci :)
    • fokka Re: Ktora cukiernie wolicie-Tiramisu czy Pod Kasz 18.06.04, 20:45
      Krótka jest historia mojego łasuchowania
      w Łomiankach (niedawno się sprowadziłam),
      ale Pod Kasztanami mi smaczniej niż w
      Tiramisu.
      A jednak bajaderki najlepsze z MarcPolu,
      tak, to te, zdawałoby się, niewyszukane
      zlepy bez kształtu i wdzięku w szklanej
      gablocie zaraz przy wejściu. Zimą ścigałam
      się z sąsiadem z Brzegowej na rowerach,
      byle zdążyć przed nim, bo i on pędził, by
      roztopić się w ich rozkoszności niebywałej.
      • ka.pi Re: Ktora cukiernie wolicie-Tiramisu czy Pod Kasz 20.06.04, 00:45
        Pod Kasztanem!!

jest taka fajniejsza, tradycyjna, ma lepsze ciasta, chociaz w Tiramisu lepsze
        jest to ze mozna usciasc przed kawiarnia i wypic niezla kawke
        • sloggi Re: Ktora cukiernie wolicie-Tiramisu czy Pod Kasz 11.07.04, 15:41
          A ja wczoraj wstąpiłem do Tiramisu i powaliły mnie ceny. Ja rozumiem, że to są
          wypieki bardzo wybitne smakowo i wizualnie - tego nie neguję, ale cena 4.20 za
          kremówkę, 1.80 za gałkę lodów i 9.00 za zupełnie zwyczajny deser lodowy -
          kosmos to delikatne określenie. Może być coś pyszne, ale cena nie jest tego
          miarą. Moze tam kiedyś wdepnę, ale będę się miał na bacznośći.
          • sil79 Re: Ktora cukiernie wolicie-Tiramisu czy Pod Kasz 11.09.04, 19:28
            Cena warta świeczki. Jak chcesz tanio to kup sobie bambino za 1 zł. Lody w
            Tiramisu są PYYYYCHA, a ponadto uważam, że porcja jaką się dostaje jest warta
            tej ceny - mój limit to 2 gałki i więcej nie mogę. A na marginesie ostatnio
            dostałam tycią gałkę w Galerii Mokotów i zapłaciłąm za nią 2,50zł!!!!

Co do reszty cen - śmiem twierdzić, że nie próbowałeś/aś tych wyrobów i nie
            znasz klasy tego miejsca - to nie spożywczak gdzie dostaniesz zczerstwiałą
            jagodziankę lub W-Z'tkę ze starym kremem z supermarketu.
            • darek1 Re: Ktora cukiernie wolicie-Tiramisu czy Pod Kasz 12.09.04, 15:56
              Dziś właśnie byłem z rodzinką na Starówce. Na samym rynku i wokół niego nie
              było droższej gałki lodów niż 1.50,- Jedyny lód kosztujący 3 złote to lód
              kręcony z automatu , jego wielkość to tak jak trzy normalne kulki po 1.50,-
              Ceny więc mamy jak na Starówce...
            • esscort Re: Ktora cukiernie wolicie-Tiramisu czy Pod Kasz 12.09.04, 21:49
              sil79 napisała:

> Cena warta świeczki

Popieram. Jestem fanem Tiramisu i dawałem temu wyraz w tym miejscu juz nie raz.
              Porsche też jest droższy od fiata siena, a przecież i to samochód, i to
              samochód. Nie mam nic przeciwko cukierni pod kasztanem, ale czasem lubię się
              przejechać porsche.
    • allumeuse_21 Re: Ktora cukiernie wolicie-Tiramisu czy Pod Kasz 19.10.04, 09:25
      mam wrazenie ze wypieki spod kasztana zatrzymaly sie w miejscu :( zrazilam sie
      zbyt wiele razy do tlustych kremow, podejrzanych "musikow" i nieswiezych ciast
      zeby cokolwiek tam jeszcze kupic. za to kiedy tylko mam okazje, kupuje pyszny
      torcik w tiramisu. kiedys bylismy bardzo sceptycznie nastawieni do tego
      miesca, bo otwarte bylo zawsze w Boze Cialo ku zgorszeniu calej procesji, ale z
      biegiem czasu te negatywne odczucia jakos "rozmiekly" pod wplywem babeczek z
      lekkim kremem i owocami.
    • rafi.raf Re: Ktora cukiernie wolicie-Tiramisu czy Pod Kasz 19.10.04, 21:53
      a ja lubie tiramisu. nie uwazam siebie jednak za eksperta od cukierni.
    • bachotek Re: Ktora cukiernie wolicie-Tiramisu czy Pod Kasz 13.12.04, 14:39
      Jestem decydowanie za TIRAMISU, ale.. polecam spróbujcie pasztecików z Pod
      Kastanem- i absolutnie niczego więcej tam nie jedzcie. Paszteciki z mięskiem
      lub kapustą sa moim zdaniem bajeczne!!!
    • sweet14 Re: Ktora cukiernie wolicie-Tiramisu czy Pod Kasz 01.03.05, 16:17
      Ja zdecydowanie wolę cukiernie Tiramisu.....sa tam przepyszne lody
      orzechowe.....pomijam już jej wade, bo jest sporo droższa
      od "Kasztana"....jednak tam tez czesto wpadam :-)
    • ijo1 Re: Ktora cukiernie wolicie-Tiramisu czy Pod Kasz 06.03.05, 23:59
      Witam, ja ostatnio wpadlam pod kasztan i polecam torcik ajerowy, naprawde pyszny. Pozdrawiam
      • darek1 Re: Ktora cukiernie wolicie-Tiramisu czy Pod Kasz 17.06.05, 16:41
        A Wiecie jakie są ulubione lody polityków ????
        Tyraj misiu ...
        • larakrofft Re: Ktora cukiernie wolicie-Tiramisu czy Pod Kasz 29.10.05, 17:46
          up
    • red68 Re: Ktora cukiernie wolicie-Tiramisu czy Pod Kasz 31.10.05, 15:02
      Babeczki w Tiramisu, pozostałe pod Kasztanem. Niestey w Tirmisu trafiłem na
      małą przygodę związaną z ze słodkim czwartkiem. W kupionych tam faworkach
      trafił się popiół z papierosa. Ja nie palę i moi znajomi też nie więc zgłosiłem
      reklamację to do syna właściciela, ale on powiedział że nikt u nich nie pali -
      choć niejednokrotnie sam wystawał pod cukiernią równo dymiąc jak mały parowozik.
      • red68 Re: Ktora cukiernie wolicie-Tiramisu czy Pod Kasz 31.10.05, 15:04
        Miałem tłusty czwartek i środę popielcową w jednym.
        • randolff Re: Ktora cukiernie wolicie-Tiramisu czy Pod Kasz 31.10.05, 15:41
          Może to taki celowy zabieg reklamowy. Tak jak sianko w Gazecie Wyborczej przed
          wigilią :)
        • iod Re: Ktora cukiernie wolicie-Tiramisu czy Pod Kasz 31.10.05, 15:57
          cudne, naprawdę, nie powinieneś narzekać ;)
    • vivi22 Re: Ktora cukiernie wolicie-Tiramisu czy Pod Kasz 08.11.05, 20:33
      Ja zdecydowanie Tiramisu :) Pyszne Tiramisu, rurku z bitą śmietaną, latem lody,
      w sezonie ciasta z owocami sezonowymi, tarta, serniczki, szarlotki... Co tu
      dużo mówić. Palce lizać. też znam ludzi, którzy do nas do Łomianek przyjeżdzają
      specjalnie do cukierni. A Pod Kasztanami? Fakt. Dłużej istnieje niż Tiramisu.
      Może kiedyś była dobrą cukiernią ale w dobie konkurencji jaką jest Tiramisu...
      Poza tym lata temu pamiętam jak zatrułam się lodami Pod Kasztanami jako dziecko
      jeszcze... Za przeproszeniem, rzygałam całą noc i od tamtej pory o Pod
      Kasztanami słyszeć "nie chcem i nie muszem". No więc do zobaczenia w Tiramisu :)
      • j1978 Tiramisu is the best 09.11.05, 09:35
        Zdecydowanie Tiramisu - miła i szybka obsługa (czego o Pod Kasztanami
        powiedzieć nie mogę:(, ciastka wyglądają na świeże i takie też są (a Pod
        Kasztanami wygląd ciastek raczej mnie odrzucał niż zachęcał - np.nienaturalnie
        żółty krem). Może kiedyś (nie wiem, bo mieszkam w Ł dopiero 3 lata) Pod
        Kasztanami było dobrą cukiernią, ale teraz jest wypada bladziutko na tle
        konkurencyjnego Tiramisuj - tam aż oczami chętnie człowiek wszystko zje. Jeden
        mankament - drogo:(((( Ale ja wolę rzadziej, a dobrze zjeść:))))))))))))
        • papirus22 Re: Tiramisu is the best 09.11.05, 10:28
          kiedyś w aptece naprzeciw marcpolu też była cukierna prowadził ja mistrz
          cukirnictwa p. Ptaszek, stało sie pół godziny po lody, albo ciastka. No ale
          tego juz nikt nie pamięta.
          • randolff Re: Tiramisu is the best 09.11.05, 11:36
            O przepraszam, ja to pamiętam. Było to jeszcze w latach 70-tych. Miałem ze 4-5
            lat. Zawsze jak byłem u babci z wizytą, przychodzilismy do tej cukierni na moje
            ulubione ciastko ponczowe.
            • kmsanczia Re: Tiramisu is the best 09.11.05, 11:57
              O przepraszam, pana Ptaszka miałabym nie pamiętać?! Zawsze można było jakąś
              salmonellę zakupić. ;-) Lody były lepsze niż pod Kasztanem, a najbardziej
              podobało mi się moczenie tej gały do nakładania lodów w wodzie przed każdą
              porcją. błe..
              • randolff Re: Tiramisu is the best 09.11.05, 12:33
                Moczenie gały jest "błe" dzisiaj. W ówczesnych czasach ważniejsze było czy są
                lody, czy starczy i dlaczego jest taka długa kolejka ;) A najgorsze było jak
                stało się po lody z automatu i właśnie jak przychodziła twoja kolej okazywało
                się że trzeba napełnić automat i poczekać 20 minut na zamrożenie towaru.
                • dotttaa78 Re: Tiramisu is the best 09.11.05, 20:17
                  mnie też trapiły sensacje żoładkowe po tych lodach u ptaszka, ale za to jaką
                  mieli lemoniadę, na która się po szkole biegało... to były czasy :) miło
                  wspomnieć...
                • iod Re: Tiramisu is the best 09.11.05, 21:41
                  o, pamiętam to czekanie na lody z automatu, pamiętam. A moczenie tej gały od
                  lodów w wodzie też mi nie przeszkadzało. Nawet takie grudki w lodach, bo się
                  niezbyt dobrze wymieszało, też nie. Ciekawe czasy swoją drogą...
                  • dziucholec1 Re: Tiramisu is the best 12.11.05, 11:54

ja tylko dodam, że u PTaszka potrafiłam zjeść 5 kulek - waniliowych moich
                    ulubinych..mniam mniam..i pamiętam jeszcze tzw. sztuczne lody w zimie -
                    obrzydliwie słodkie , pewnie teraz bym ich do ust nie wzięła, ale wtedy to było
                    dla mnie niebo w gębie...
                    A jeśli chodzi o cukiernię pod Kasztanem to ostatnimi czasy znacznie się
                    poprawiła. Mają znakomite ciasto korzenne, niesmowicie pachnące mniam mniam i
                    jeszcze jedno mniej słodkie z całą masa różnych bakali, pestek z dyni ,
                    jabłkiem itd. Naprawdę polecam...i jeszcze jabłecznik pod pierzynkę - chociaż
                    pierzynka mogłaby być mniejsza...
                    • larakrofft Pod Kasztanem... 12.11.05, 12:11
                      pyszna TOFIÓWKA !
                      • iod Re: Pod Kasztanem... 12.11.05, 12:52
                        już dla samej nazwy chyba kupię - TOFIÓWKA - cudo!
                        • kmsanczia Re: Pod Kasztanem... 12.11.05, 13:01
                          Pod Kasztanem można było kiedyś nabyć sporą kulę niewiadomoczego tzw. przegląd
                          tygodnia (bajaderka??). Tez się dziwię jak mogłam kiedys jeść te ciepłe lody...
                          ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka