Dodaj do ulubionych

Zabawki ekologiczne/kawiarnia/zajęcia dla dzieci!

31.07.09, 09:28

witam planuję otworzyć w Łomiankach sklep z zabawkami ekologicznymi
(drewno, tworzywa naturalne) w którym mozna równiez zjeśc ciastko
kanapke, poczytac dziecku, zorganizować mu urodziny, przyprowadzić
na ciekawe rozwijające wyobrażnię zajęcia.jak myślicie czy takie
miejsce jest nam w Łomiankach potrzebne?
Obserwuj wątek
    • jojcorz Re: Zabawki ekologiczne/kawiarnia/zajęcia dla dzi 01.08.09, 07:38
      Każde miejsce w którym czas poświęcony na,
      (pisząc prostackim i wulgarnym językiem) - ODCHAMIANIE,
      nie będzie stracony, jest potrzebne.
      • stefanprawo Re: Zabawki ekologiczne/kawiarnia/zajęcia dla dzi 01.08.09, 23:42
        Ale domci_84 nie oto chodziło. Po prostu szuka jakiegoś pomysłu na
        łatwy zarobek a,że z jej wypowiedzi wynika,że nie zna mechanizmów
        rynku i nie ma pojęcie a tej branży i o rynku łomiankowskim to
        próbuje prymitywnie zrobić sobie darmowe badanie opinii publicznej.
        Jezeli nie stać cię na wynajęcie profesjonalnej firmy w celu
        reaserchu to daj sobie spokój bo zanim otworzysz to juz splajtujesz.
        Dobrze wiemy,że nie chodzi ci o szerzenie zasad pseudo ekologii
        tylko o szmal i tyle...
        • domcia_84 Re: Zabawki ekologiczne/kawiarnia/zajęcia dla dzi 02.08.09, 09:24
          bałam się,że z normalna dyskusją może być problem, nie moim głównym
          celem nie jest szmal tylko.. sposób na życie, robię to głownie dla
          swoich dzieci, podobny sklep widziałam w wilnie i mnie
          zaczarował,ekologia jest obecnie przereklamowana troszeczkę ale nie
          ona jest moim główny celem, zabawki drewniane są poprostu bardziej
          rozwijające, estetyczne, ciekawsze. jestem miedzynarodowym
          nauczycielem montessori i wiem że zabawka najbanalniejsza może być
          ciekawsza niż super wypasiony sterowany samochód, i że do takiej
          zabawki dziecko wraca, do auta niekoniecznie,chcialabym żeby to bylo
          takie niecodzienne miejsce zabawki po jednym egzemplarzu którymi
          można pobawić się na miejscu ,spotkać z innymi mamami, gdzie można
          zorganizowac jakieś wydarzenie kulturalne
          • stefanprawo Re: Zabawki ekologiczne/kawiarnia/zajęcia dla dzi 02.08.09, 11:17
            Sposób na życie..kobieto nie rozśmieszaj mnie...nawet jeżeli
            masz "szczytny" cel to to,że widziałaś taki sklep w Wilnie niczego
            nie znaczy. Po prostu w krajach byłego ZSRR ręcznie robione zabawki
            są dużo tańsze niż gotowce typu lego etc... Jednocześnie to,że
            widziałaś taki sklep w Wilnie to nie znaczy,że będziesz umiała
            prowadzić taki biznes. Do prowadzenia biznesu, szczególnie nie
            typowego ( oczywiście nie mówię o handlarzach sprzedających owoce,
            warzywa lub inne rzeczy na bazarach ) potrzebna jest wiedza z
            zakresu ekonomii oraz psychologii społecznej a nie sama chęć.
            Jednocześnie jeżeli chcesz zrobić badania marketingowe to zatrudnij
            do tego profesjonalną firmę bo źle zaczęłaś pisząc na tym forum co
            świadczy o tym,że działania Twoje pachą amatorszczyzną a to żadko
            daje sukces szczególnie w dzisiejszych czasach więcdaruj sobie
            eksperymenty jeżeli nie jesteś do tego merytorycznie przygotowana
            tym bardziej,że nie masz pewnie zadnego biznes-planu...
          • stefanprawo Re: Zabawki ekologiczne/kawiarnia/zajęcia dla dzi 02.08.09, 11:19
            Jeżeli robisz to dla swoich dziecie to chwała ci za to,ale przecież
            skoro jest to dla Twoich dzieci to po co otwierac od razu
            biznes,który bez profesjonalnego zarządzania i planu z góry jest
            skazany na niepowodzenie. Rób to w domowym zaciszu za darmo bo chyba
            od własnych dziecie nie będziesz pobierać kasy? hehe
            • stefanprawo Re: Zabawki ekologiczne/kawiarnia/zajęcia dla dzi 02.08.09, 11:25
              Jednocześnie dzieci w dzisiejszych czasach nie interesują się już
              tak bardzo banalnymi zabawkami mając do dyspozycji zaawansowane
              technologicznie zabawki i tyle. Rodzice natomiast mając w pamięci
              takie zabawki (w PRL-u inne były trudno dostępne) wolą dziecią kupić
              zabawki,które są modne i zaawansowane. Przecież dzieci żyją
              gadżetami z TV. To co jest modne dykutują sobie dziecie nawzajem...
              i tyle a teraz zabawki z drewna niestety nie sa w modzie więc nie
              zainteresujesz ich zabaweczkami pseudo ekologicznymi daj sobie
              spokój to według mnie nie udany pomysł Oczywiście swje dzieci możesz
              męczyć tymi zabaweczkami,ale myslę,ze wolą samochodziki jeżdżące na
              baterie, i inne modne teraz gadżety...
              • jojcorz Re: Zabawki ekologiczne/kawiarnia/zajęcia dla dzi 02.08.09, 12:20
                Dzieci, Szanowny stefanprawo, zainteresowane są tym, co na ich AKTUALNYM etapie
                rozwoju mentalnego, motorycznego, fizycznego, i każdego xxxx_ego jest do
                wykorzystania.

Zapamiętaj więc ERUDYTO, że wspomniane przez domcia_84 banalne zabawki,
                jak najbardziej są przez dzieci akceptowane i UWIELBIANE!

To co dalej piszesz ma się nijak do wiedzy nt stymulacji rozwoju dziecka.
                Daj Sobie spokój z pouczaniem.

Jeżeli tak widziałeś rozwój własnych dzieci (mam nadzieję że ich nie
                posiadasz
                ) to ogarnia mnie zgroza!

Wiele jest etapów w procesie rozwoju dziecka - wiele jest narzędzi, je (etapy)
                stymulujących.
                Taka jest prawda stefanprawo, taka jest prawda, mądralo.

Jest tutaj miejsce dla domcia_84 z Jej zamiarami.

Powodzenia domcia.
                :(
            • jojcorz Re: Zabawki ekologiczne/kawiarnia/zajęcia dla dzi 02.08.09, 12:05
              Bełkot stefanprawo, bełkot!
              Jeżeli Ona robi to dla własnych dzieci to:
              - cześć jej i chwała (jak podkreśliłeś)
              - biznesy, otwiera się z reguły dla własnej przyszłości (czytaj - przyszłości potomków)
              - otwieranie biznesu nie jest a priori skazane na niepowodzenie
              - biznesu nie da się prowadzić w "domowym zaciszu", biznes wymaga "wyjścia na zewnątrz"

Komentarz.

stefanprawo, posiłkując się o demagogicznymi stwierdzeniami (demagogia: pl.wikipedia.org/wiki/Demagogia) stara sie stworzyć wrażenie że jest ekonomistą z doświadczeniami co najmniej byłego prezesa NBP.
              Prawda jest taka, że bełkocze komunały, nijak mające się do rzeczywistości.

cdn
          • jojcorz Re: Zabawki ekologiczne/kawiarnia/zajęcia dla dzi 02.08.09, 11:46
            domcia_84 pozwól że wezmę Cie w obronę.

Czasami trzeba kopnąć w krok (nie słuchaj!!!, - w JAJA).
            • qu-qa Re: Zabawki ekologiczne/kawiarnia/zajęcia dla dzi 02.08.09, 11:50
              Stefanprawo - ależ z Ciebie chamidło!!!!
              domcia_84 - daj mi znać na priv'a ponieważ ze względu na publiczny wymiar tego
              forum i niski poziom dyskusji z niektórymi chciałabym z Tobą bardziej
              merytorycznie pogadać :D (MAM bizes plan:P)
              W razie czego mój nr GG to 3281335. Pozdrawiam i czekam na kontakt.
            • stefanprawo Re: Zabawki ekologiczne/kawiarnia/zajęcia dla dzi 02.08.09, 20:00
              Juz widzę twoje dzieci jojcorz jak bawią sie drewnianym
              konikiem...heh a ty krzyczysz na nich "łapy precz od komputera"
              marsz bawić się drewnianym koniem buahahha nie rozśmieszaj mnie...
              no cóż,ale ty do tego jesteś widać stworzony już sam twój (twój z
              małej literki) nick o tym świadczy...heheh
              A co do biznesu to własnie trzeba miec "jaja" żeby takowy prowadzić..
              jojcarz czyżby neandertalczycy przetrwali w twojej osobie? buahahah
              wiesz dlaczego wymarli...nie umieli sie przystosować do nowego ....
              domcia_84 jak się nie znasz na biznesie to daj sobie spokój. Nie
              licz na dużą klientelę...a czynsze w Łomiankach są bardzooo
              duże...uważaj bo nawet na czynsz nie zarobisz...a prowadzenie
              biznesu zabiera czas, dużo czasu co na to twoje dzieci? Czy nie bedą
              żałować,że mamusia niańczy cudze za kasę?
              • panipanasewicz Re: Zabawki ekologiczne/kawiarnia/zajęcia dla dzi 02.08.09, 22:00
                Ty Stefan, nie drzyj gęby na całe forum. Zupełnie nie zrozumiałeś,
                o co chodzi.
              • jojcorz Re: Zabawki ekologiczne/kawiarnia/zajęcia dla dzi 03.08.09, 06:32
                stefanprawo napisał:

> Juz widzę twoje dzieci jojcorz jak bawią sie drewnianym
                > konikiem...heh a ty krzyczysz na nich "łapy precz od komputera"
                > marsz bawić się drewnianym koniem buahahha nie rozśmieszaj mnie...

A bawiły się, bawiły a komputer osamotniony stał w pokoju. Jak wspomniałem, na komputer też nadszedł czas.

> no cóż,ale ty do tego jesteś widać stworzony już sam twój (twój z
                > małej literki) nick o tym świadczy...heheh

Powyższa złośliwość też o mnie świadczy czy o Tobie? Jak myślisz? Dobrze czy źle świadczy?

> A co do biznesu to własnie trzeba miec "jaja" żeby takowy prowadzić..

Nigdy nie twierdziłem że musi być inaczej.

> jojcarz czyżby neandertalczycy przetrwali w twojej osobie? buahahah

Tutaj możesz przeczytać, że z dużą dozą prawdopodobieństwa przetrwali także w Tobie.
                pl.wikipedia.org/wiki/Neandertalczyk
                > wiesz dlaczego wymarli...nie umieli sie przystosować do nowego ....

Czysta, czyli niczym nie poparta spekulacja której kłam zadają współczesne badania. Raczej kłamstwo. Nauka z tej tezy wycofuje się, więc jej nie powielaj jako argumentu, w celu obrażania kogokolwiek.

> domcia_84 jak się nie znasz na biznesie to daj sobie spokój. Nie
                > licz na dużą klientelę...a czynsze w Łomiankach są bardzooo
                > duże...uważaj bo nawet na czynsz nie zarobisz...a prowadzenie
                > biznesu zabiera czas, dużo czasu co na to twoje dzieci? Czy nie bedą
                > żałować,że mamusia niańczy cudze za kasę?

A kto dał Ci prawo oceniać przydatność kogokolwiek do czegokolwiek. Kim Ty jesteś?

Może zapytamy o to Forumowiczów?
                • steff28 Re: Zabawki ekologiczne/kawiarnia/zajęcia dla dzi 03.08.09, 09:46
                  stefanprawo to nieudazcnik który chciałby byc deweloperem ale mu nie
                  wychodzi dlatego chisterycznie reaguje jak ludzie interesują się
                  kupnem domówalbo oferują na sprzedaż bo ten zaporzyczył się i jest
                  wiecznie sfrustrowany, zbudował dom a pies z kulawą nogą się nie
                  zainteresuje. po za tym stefanprwo to kumpel radnego Rusieckiego,
                  nawet go bronił, że jest ok bo gra w noge, podobne typy, tylko radny
                  bardziej sprytny. Poza tym stefanprawo jeździ BMW albo przynajmniej
                  chciałby a to w wiekszosci przypadków świadczy o jednym buhahaha.
                  Kto dalej? Budujemy portret psychologiczny stefanaprawa.
                  • stefanprawo Re: Zabawki ekologiczne/kawiarnia/zajęcia dla dzi 03.08.09, 10:38
                    steff28 kiepski z ciebie pseudo psycholog-amator buahahahaha. Nawet nie chce mi
                    się komentować tych bzdurek,które piszesz portret nie trafiony. Schlebia mi
                    natomiast to,że tyle uwagi poświęcasz mojej osobie marnując cenne swoje życie na
                    czytanie moich postów...Hehehe mam udział w twoim ( z małej litery) życiu )
                    hehehe. Czyli osiągnąłem to co było powodem tych postów!!!
                    A ty steff28 weź się za koszenie trawy bo na studia z zakresu psychologii się
                    nie nadajesz..buahahaha
                • stefanprawo Re: Zabawki ekologiczne/kawiarnia/zajęcia dla dzi 03.08.09, 10:02
                  Podtrzymuję tezę,że gdyby domcia_84 otworzyła swój biznes to jej dzieci na tym
                  mogłyby ucierpieć gdyż zajmując się biznesem czyli de facto innymi dziećmi
                  miałaby mniej czasu dla swoich więc jeżeli myśli ( jak mówi ) o swoich dzieciach
                  to niech urządzi taką bawialnię dla swoich a nie obcych dzieci i tyle...hehe
                  jojcorz nie kozakujcie mi tu hehehe ,ale się uniosłeś widać,że niewiele trzeba
                  żeby wyprowadzić cię ( z małej litery) z równowagi buahahahaha
                  • jojcorz Re: Zabawki ekologiczne/kawiarnia/zajęcia dla dzi 03.08.09, 10:28
                    stefanprawo napisał:

> jojcorz nie kozakujcie mi tu hehehe ,ale się uniosłeś widać,że niewiele trzeba
                    > żeby wyprowadzić cię ( z małej litery) z równowagi buahahahaha

Zwróciłem Ci tylko GRZECZNIE uwagę na niestosowne zachowanie.
                    Reszta pozostaje w ocenie Forumowiczów. Jeden głos już otrzymałeś.
                    1:0 dla Ciebie?
                    • stefanprawo Re: Zabawki ekologiczne/kawiarnia/zajęcia dla dzi 03.08.09, 10:35
                      jojcorz lubię Cię równy chłop jesteś...ja się też umiem przyznać do błędów.
                      Często podpuszczam ludzi piszących na tym forum a oni dają się wciągnąć w
                      bezsensowne dyskusje..., ale Ty jesteś w porządku.Jednak Szacunek dla Ciebie...a
                      przepraszać też umiem. Przepraszam za moje wcześniejsze wypowiedzi w stosunku do
                      Ciebie!!!
    • peeska potrzebne! 13.08.09, 10:15
      Też myślałam o otwarciu czegoś takiego - na wzór KAlimby przy Placu WIlsona w
      Warszawie. Uważam, że to potrzebne. W łomiankach jest coraz więcej rodzin z
      Warszawy, dla których tego typu miejsca to standard. Musisz jednak zrobić
      biznes-plan i zorientować się czy nie stracisz na tym interesie.
    • lomark1 Re: Zabawki ekologiczne/kawiarnia/zajęcia dla dzi 13.08.09, 10:30
      domcia_84 mam prośbę...zignoruj stefanprawo i jego prostacie posty.
      Moim zdaniem zajęcia będą cieszyły się dużym wzięciem.
      Zabawki też raczej powinny.
      Zastanawiałbym się czy organizacja urodzin będzie cieszyła się dużym
      powodzeniem ponieważ jeżeli ktoś ma dom i ogródek to zrobi imprezę w
      domu. Chociaż z drugiej strony jeżeli ogranizuje się
      imprezę "gdzieś" to potem nie ma problemu ze sprzątaniem, itp.:-)
      • kmsanczia Re: Zabawki ekologiczne/kawiarnia/zajęcia dla dzi 13.08.09, 10:46
        Urodziny będą miały wzięcie, niezależnie od ceny, jeżeli będzie sporo miejsca,
        żeby dzieciaki mogły się wybiegać. Bywało, że co tydzień w przedszkolu dziecka
        ktoś miał urodziny i większość była w Fitmisiu i Colorado, a to dosyć daleko.
        Taki klubik miałby wzięcie przy Warszawskiej, żeby matki mogły dojechać wózkiem
        nie brnąc przez błota Arizony. ;)

W ogóle postuluję (w związku z siłą rażenia forum :>) żeby w centrumie
        postawić trochę zabawek dla dzieci, drabinek, huśtawek, zjeżdżalni itp. np koło
        policji i na skwerku przecudnej urody.

Mamy już przecudne pomniki ku czci, to teraz pomyślmy o żywych. ;)
        • drabbu Re: Zabawki ekologiczne/kawiarnia/zajęcia dla dzi 13.08.09, 11:12
          kmsanczia napisała:
          >W ogóle postuluję (w związku z siłą rażenia forum :>) żeby w
          centrumie postawić trochę zabawek dla dzieci, drabinek, huśtawek,
          zjeżdżalni itp. np koło policji i na skwerku przecudnej urody.

Postulat wart uwagi :) chociaż wydaje mi się, że "koło policji"
          nie jest dobrym miejscem, gdyż jednak ciasno tam, bardzo hałaśliwie
          i raczej nie bardzo bezpiecznie.
          Poza tym, czy sąsiedztwo huśtawek i drabinek nie obniżałoby powagi
          organów? Z drugiej strony, panowie policjanci, zamiast wyprowadzać
          aresztantów na obowiązkowe spacery, mogliby wypuszczać ich na
          zjeżdżalnię.

Już prędzej skwerek przecudnej urody, dookoła kółka pozostało
          jeszcze sporo miejsca. No i dzieciarnia już od njmłodszych lat
          miałaby wgląd w funkcjonowanie władz gminnych, mogłaby np. sposobić
          się jak być radnym.

A poważnie, niedawno obszedłem i objechałem rozwijające się nowe
          osiedla w sąsiedztwie Al. Chopina. Co mnie uderzyło, to właśnie brak
          wygodnego miejsca dla dzieciarni. A może jest,
          tylko nie zauważyłem?
          • kmsanczia Miejsca dla dzieci na Warszawskiej 13.08.09, 11:27
            drabbu napisał:
            > A poważnie, niedawno obszedłem i objechałem rozwijające się nowe
            > osiedla w sąsiedztwie Al. Chopina. Co mnie uderzyło, to właśnie brak
            > wygodnego miejsca dla dzieciarni. A może jest,
            > tylko nie zauważyłem?

Na Wspólną trzeba było skręcić. :>

Drabbu koło policji w Czosnowie chyba jest piękny plac zabaw i jakoś nie
            widziałam tam skazanych. ;)
            Poza tym miejsca koło naszej policji jest dosyć, wystarczy ładne niskie
            ogrodzenie i kilka ławek, a ojcowie znudzeni dreptaniem za żoną po bazarku czy
            Marcpolu będą mogli odetchnąć na ławeczce pilnując baraszkującego na huśtawce
            smyka. I jak bezpiecznie! (chociaż podobno pod latarnią najciemniej;)) :)
            • drabbu Re: Miejsca dla dzieci na Warszawskiej 13.08.09, 11:50
              kmsanczia napisała:
              > Na Wspólną trzeba było skręcić.

To była przechadzka w towarzystwie Pana radnego Papirusa. A z nim
              razem czasem bywa mi trudno o Wspólną ulicę :)

Owszem, miejsce koło policji ma jeszcze tę zaletę, że dzieciak
              mógłby spokojnie poczekać, aż tatusia wypuszczą. Ale poza tym chyba
              nie.
              Czy nie lepiej wyznaczyć jakieś miejsce w bardziej bezpośredniej
              bliskości bazarku?
              Łomianki i tak mają się przymierzać do przebudowy ul. Warszawskiej
              na dość długim odcinku. Czy - w związku z siłą rażenia forum - nie
              należałoby od razu poddać naszej PT. Władzy - pomysłu, by wraz z
              przebudową powstał i taki placyk?
              • kmsanczia Re: Miejsca dla dzieci na Warszawskiej 13.08.09, 12:09
                Szczerze? Nie lepiej. Chyba że w miejscu pomnika, ale wątpię, skoro go odnowili.
                ;) Nie chodzi o kolejny plac zabaw, tylko o przyjemne wysepki-przystanki, żeby
                Warszawską miło było spacerować. Skoro te huśtawki tak by raziły przy policji,
                to może chociaż ławki i drzewka.
    • morela666 Re: Zabawki ekologiczne/kawiarnia/zajęcia dla dzi 13.08.09, 10:47
      Domcia nie wiem czy ten pomysł jest na etapie wolnego pomysłu który się rozwija czy robiłaś przygotowania. Pomysł fajny realizacja może być trudna. Po pierwsze czynsze w Łomiankach, nie wiem czy uda ci się mieć taki obrót żeby utrzymać sklep i zarobić. Może nie ujęłabym tego takimi słowami jak stefanprawo ale niektóre jego uwagi niestety są słuszne. Jeżeli chcesz to zrobić to dobrze się przygotuj bo fajny pomysł nie wypali. Łomianki paradoksalnie są trudnym rynkiem ale wszystko jest możliwe, życzę powodzenia. A mnie marzy się restauracja w łomiankach „ala Banialuka lub Kołomyja w Konstancinie” gdzie można zjeść przyzwoity obiad w miłym otoczeniu i odesłać dziecko na plac zabaw z opiekunką. (i nie mam tu na myśli jedzenia pizzy).
      • stefanprawo Re: Zabawki ekologiczne/kawiarnia/zajęcia dla dzi 13.08.09, 18:21
        W Łomiankach Klientela będzie tylko "łomiankowska" a tej za wiele nie
        będzie...To tak jakby ktoś tu empik czy księgarnię otworzył...Dużo Klientów nie
        będzie. Nie ma się co łudzić nikt z Żoliborza,Marek czy innych zakątków Cię nie
        odwiedzi Domcia...niestety takie są realia podwarszawskich miasteczek... A
        przecież już takie próby podobne podejmowano np: Krainafantazji w Dąbrowie
        Leśnej ( w budynku Odnova) itp... więc domcia albo dasz sobie spokój,albo
        zaryzykujesz i prawdopodobnie stracisz... ( oczywiście nie życząc Ci źle) Po
        prostu wybieraj z drugiej strony jak nie spróbujesz to tak naprawdę nigdy się
        nie dowiesz czy jest to dobry czy zły pomysł? Więc decyzja należy do Ciebie
        domcia...
    • lomek2 Re: Zabawki ekologiczne/kawiarnia/zajęcia dla dzi 14.08.09, 13:29
      Zdecydowanie za mały rynek na taki niszowy sklep. A i pozyskać odpowiedni
      asortyment atrakcyjnego towaru byłoby niezmiernie trudno. Bo nasi krajowi
      producenci zabawek, szczególnie tych "ekologicznych" czyli drewnianych, to dno.
      Nie wchodziłbym w taki biznes. W małych Łomiankach zakres biznesów
      usługowo-handlowych z których można by żyć nie jest imponujący. Chyba warto by
      postawić na potrzeby klasycznej ludności wiejskiej, np robienie tipsów, solarium
      itp. Ale tego już trochę jest. Poza tym sklepy takie które się wszędzie
      utrzymają - art spozywcze w dobrym zestawie i od dobrych dostawców, chemia,
      niedrogie ciuchy. Tyle że to pewnie nie pasuje do Twojego sposobu na życie...
      • kmsanczia Re: Zabawki ekologiczne/kawiarnia/zajęcia dla dzi 14.08.09, 13:50
        lomek2 napisał:
        > Chyba warto by postawić na potrzeby klasycznej ludności wiejskiej, np robienie
        tipsów

:D
        • stefanprawo Re: Zabawki ekologiczne/kawiarnia/zajęcia dla dzi 14.08.09, 18:07
          Apeluję o więcej kultury na tym forum to dotyczy również osobnika o nicku kmsanczia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka