Dodaj do ulubionych

Piechowice-ON-LINE

21.06.13, 08:40
po zajrzeniu na stronkę www.piechowice.net.pl/ poza jej negatywnym stosunkiem do obecnego burmistrza i pozytywnym do jego poprzedniczki zauważyć można, że żaden twórca czy współpracownik tych publikacji się nie ujawnia, pisząc swoje teksty i je publikując całkowicie anonimowo.
Wg mnie strona jest stworzona przez przewodniczącego RM a teksty powstają w uzgodnieniu z byłą burmistrz lub też sama je tworzy. Wg mnie w dzisiejszych czasach każdy może sobie wypisywać w internecie co chce.... ale akurat ukrywanie się za tajemniczym gronem twórców tych osób jest dziwne... Wstydzą się tego co piszą? A może mijają z prawda i boją konfrontacji???
Albo mają we krwi tzw. knucie i szerzenie defetyzmu. Dlatego wzywam do ujawnienia się twórców albo zaprzeczenia przez wskazane przeze mnie osoby że tworzą powyższe teksty, bo to, że się z nimi zgadzają a wręcz utożsamiają jest pewne.
Obserwuj wątek
    • pawel.kalisz Re: Piechowice-ON-LINE 21.06.13, 09:56
      Małe sprostowanie.Dwukrotnie napisałem teksty do Piechowice on-line i za każdym razem sa podpisane.Mało tego , we wczesniejszych publikacjach ,jak było opiswyne jakiekolwiek wystapienie na sesji RM ,umieszczano tam wpis " mieszkaniec"zabrał głos.Poprosiłem mailowo administratora strony( naprawde nie wiem kto to jest -tylko sie domyslam) by przy moich wystapienia zawsze pisał iz powiedział to Paweł Kalisz
      • azeta2 Re: Piechowice-ON-LINE 21.06.13, 14:16
        Tak to prawda, ale nie jest Pan tam ani jako twórca ani jako autor tekstów, a jako osoba wypowiadająca się. Jednakże skoro ma Pan kontakt z twórca strony to chyba może Pan przybliżyć nam tego autora.
        Z wieści gminnej podobno chce się Pan ubiegać o urząd burmistrza. Gratuluje odwagi, że tak wcześnie Pan to upublicznił. Osobiście nie widzę nikogo jak dotąd, w tym i Pana, jako konkurencję dla Rudolfa. Jak to mówią lepszy wróbel... więc uważam, że choć obietnice wyborcze nie są najmocniejszą stroną obecnego to jest on lepszy od poprzedniczki. W samorządzie nigdy się Pan nie ujawnił, choć znane są fakty udziału w akcji pomocy dla powodzian i współorganizacji niektórych imprez. Najtrudniej będzie zebrać Panu grupę 15 radnych z realnymi szansami na wybranie, a nie mając zaplecza skaże się Pan na jeszcze bardziej zachowawczy styl rządzenia niż Rudolf. Proszę więc o obiektywizm i np. spróbowanie wypowiedzi na łamach P.-O-L na temat ZGB w kwestii wstąpienia do kswik, czy utrzymywania Raczka na etacie z-cy z zadaniami przydupasa. No i wówczas zobaczymy czy to jest obiektywny tabloid gdzie mieszkańcy mogą wyrażać swoje poglądy.
        Bo jak na razie jest nim jedynie to forum, ale wie o nim może 100 osób w Piechowicach, i pewnie tyleż samo o P.-o-l.
        • anastazja690 Re: Piechowice-ON-LINE 21.06.13, 22:35
          moj typ kalisz a baranowska to wybieram Kalisza, ale kalisz kontra Rudolf to tu chyba bardziej rudolfa jednak, ale np. jakby bylo rudolf kontra spolnik to oczywiscie spolnika tylko nie wiem czy on chce wystartowac
          • placeiplacze Re: Piechowice-ON-LINE 22.06.13, 09:05
            Nie dajmy się zwariować. Spolnik już był raz radnym w Piechowicach i za wiele osiągnięć na tym polu nie miał /tak samo jak i w zarządzaniu Piechowickim Ośrodkiem Kultury/. Ciągle tylko płakał i narzekał na brak pieniędzy i doprowadził POK do stanu w jakim obecna dyrektorka go przejęła. Powiem więcej - UCIEKAŁ z rady jak szczur z tonącego okrętu twierdząc, że to nie jest wyzwanie dla niego i nagle teraz jak Kaszpirowski chce uzdrawiać nasze Piechowice ??? Niech jak do tej pory uzdrawia Starą Kamienice bo tam inaczej na niego patrzą. Tak że wg modnego ostatnio hasła powiem tak: "Leć Adaś leć" !!!
            • azeta2 Re: Piechowice-ON-LINE 22.06.13, 10:59
              spolnik był wg mnie bardzo dobrym i kierownikiem POK i radnym i ma lepsze kwalifikacje od np. Kalisza, ale nie ma jednego(w moim odczuciu) zdecydowania w działaniu i potrzebuje zawsze mieć kogoś kto go dyscyplinuje był dobry w tym ejnik, a teraz poczynek :)
              Ja podobnie uważam ale druga tura będzie na pewno z Rudolfem a kto do niej przystąpi jeszcze? Grabias pewnie będzie chciała rewanżu ale czy osobiście czy przez swojego człowieka?
              Zresztą do wyborów daleko... teraz ciekawa była info - po 4 latach urzędnicy dostana podwyżki - już od nich zależy kogo będą popierać da im Rudolf po 2,4 procent inflacji czy więcej??
              Bo głosami urzędników i ich rodzin przegrał Ejnik i przegrała Grabias więc myślę że Rudolf nie będzie chciał tego błędu popełnić
        • pawel.kalisz Re: Piechowice-ON-LINE 22.06.13, 17:40
          Dziękuję za gratulacje odwagi.Tak zamierzam startować w wyborach i uważam,że tak wczesne upublicznienie tej decyzji pozwoli mi dać się poznać szerszemu gronu mieszkańców.Tak masz rację azeto ,nigdy nie byłem radnym ani nie piastowałem żadnego urzędu.Od ponad roku jestem praktycznie na każdej sesji RM i poruszam jako mieszkaniec wiele tematów,pytam i rzadko kiedy uzyskuję odpowiedź.Moje pytania na temat cen wody ,ich kalkulacji był nawet publikowany w Informatorze z odpowiedzią Prezesa KSWiK a moja odpowiedź na słowa Prezesa na P.-OL.Co do 15 radnych ,których to trzeba zebrać by móc rządzić nie zachowawczo, to odpowiem tak:wszystko jest kwestią umiejętności dogadywania się ,kompromisów i słuchania głosów nawet nieprzychylnych.Uważam,ze jeżeli ktoś chce pracować dla dobra ogółu to zawsze znajdzie się wspólna płaszczyzna do porozumienia.I najważniejsze: Piechowicami nie wolno rządzić a trzeba zarządzać.Dla mnie jest to kolosalna różnica.Podejrzewam ,że za P.-OL stoi ZGB i nie podejrzewam by umieścili cokolwiek na temat wejścia do KSWiK-u, a moje prywatne zdanie jest takie iż był to duży błąd,którego niestety nikt nie potrafi dzisiaj naprawić,mało tego -nawet nie próbuje
          • edi.ed Re: Piechowice-ON-LINE 22.06.13, 23:05
            No !NO! Osdtro poszliscie po bandzie . Panie Pawle Kalisz kazdy z nas jakies pytanie zadal w sprawie wody i jakas odpowiedz uzyskali . Ale to nic nie zmienilo , oprocz tego ze zjedli paluszki wypili cherbate i po drodze juz obmyslali jaka stawke za wode zaproponowac na nowy rok . A tak a propo burmistrzowanie to nie chodzenie na sesje i pisanie do ZGB-on-line
            • rutus-solar Re: Piechowice-ON-LINE 23.06.13, 01:09
              W Piechowice On-line najlepiej wychodzi krytyka proponuje zamiast krytyki i sportu zabrać się do roboty to apel do wszystkich wyborców nie dajcie się omamić za rok to jest najgorsza rada jaka była w Piechowicach a dlaczego bo burmistrz jest nie ten i co z tego jesteście po to aby próbować realizować swoje obietnice wyborcze bez względu na burmistrza zresztą burmistrza to samo dotyczy. Przestańcie się kłócić bo wszyscy się z was śmieją i w końcu coś zróbcie. Tak dla ciekawości prześledźcie obrady sesji żenada ciągłe przepychanki czy walczycie o swoje obietnice czy stołki.
              • placeiplacze Re: Piechowice-ON-LINE 23.06.13, 11:33
                Trzy betony z poprzedniej i obecnej rady (Danielek, Jacuś i Ewa), które doprowadziły do wstąpienia do KSWiKu oraz zaciągnięciu długoletnich pożyczek a także mocno wtórujący i jeżdżący za nimi na rowerku gdzie tylko można Daruś robią WSZYSTKO aby burmistrz nie mógł zrobić NIC. Stara się burmistrz rozmawiać z nimi, daje im kasę z umorzonych podatków a oni na osobności deklarują mu coś innego a przy publiczności leją w niego jak w przysłowiowy "kaczy kuper". Myślę, że jeżeli w przyszłym roku podczas wyborów pozbędziemy się tego kółka różańcowego miłościwie nam panującej podczas poprzedniej kadencji Zofii to burmistrz mając 4 letnie doświadczenie i nabytą w tym okresie wiedzę będzie mógł w końcu zrobić coś dla nas mieszkańców - podatników. Albo jeżeli zagłosujemy na te betony to dalej będą jeździć do Hiszpanii, Włoch itp za urzędowa kasę i będą śmiać nam się prosto w nos jak robią to teraz. Przykładem działania przeciw burmistrzowi będzie zapewne w najbliższym czasie 27.06,2013r. sesja absolutoryjna, w której to burmistrz nie otrzyma absolutorium a radni, którzy jada z nim na jednym wózku jako zarządzający "chorą większością- wspaniała ósemka" zagłosują przeciw albo się wstrzymają, żeby lepiej to wyglądało dla publiki.
                • anastazja690 Re: Piechowice-ON-LINE 23.06.13, 12:30
                  mylisz sie plaeceiplacze tutaj potrzeba nowych ludzi, bez ukladow ktore wyrobil sobie obecny burmistrz podczas tej kadencji i nowych radnych, nowi ludzie nowe - priorytety, jakby rudolf zostal dalej to dopiero bylaby tragedia dla miasta, juz nawet jego lizusy nagrody pieniezne w konkursach miejskich zgarniaja, szooook! co byloby pozniej! nowej wladzy prosimy
                  • placeiplacze Re: Piechowice-ON-LINE 23.06.13, 13:12
                    Może i się mylę, jednak nowy burmistrz co cztery lata wg mnie to zły pomysł ! Przykładem niech będzie Ejnik, który przez 12 lat w których rządził zrobił wiele a nawet bardzo wiele dla naszego miasteczka. Dzisiaj dużo osób dobrze wspomina jego rządy a byłą tylko 4 lata Zofię niewiele osób uważa za dobra gospodynię (oczywiście pomijając betony i tych co się z nią dobrze bawili jak np. jej vice, klakierki) czy obecny kandydat z jej poparciem czyli Heniu sklepikarz. Masz racje, że zmiany są potrzebne tylko zanim następny jeżeli będzie nowy burmistrz się w tym wszystkim połapie to znowu stracimy cztery cenne lata.
                  • piechowiczanincija Re: Piechowice-ON-LINE 23.06.13, 20:29
                    Masz 200% racji potrzebny jest ktoś nowy, niezależny i manager. Nikt nie zdaje sobie sprawy, że miasto aby zaspokajać potrzeby mieszkańców musi mieć na to pieniążki.
                    Najlepiej nie tylko wyciągnięte od mieszkańców. A pan burmistrz i rada co zrobili w tym kierunku.
                    ZUK mógł być sprywatyzowany już 2 lata temu (gdyby p. burmistrz przedstawił -jak on to bardzo lubi używać tego słowa- projekcję działalności sprywatyzowanego Zuk-u na najbliższe kilka lat).
                    Już w tym roku byłyby z tego niezłe pieniążki (a tak m.in. za śmieci będzie ktoś inny zbierał kasę).
                    KSWiK - można było rozpocząć procedurę wyjścia ze spółki ze względu na niezrealizownie zadań statutowych w stosunku do poniesionych kosztów ( ale to jest spółka polityczna dla spadkowiczów i p. Rudolf ma po prostu pietra, bo może sam będzie w niej pracował za 2 lata a PSL rozwiązany. Co z terenami dawnej Karelmy - czy kontaktował się z właścicielem, próbował znaleźć inwestorów.
                    Pieniądze wydawane na różne miejskie imprezy, które nie przynoszą miastu żadnych dochodów - mieszkańcy wytrzymali by 2-3 lata bez igrzysk dla ludu.
                    Takich drobnych i niezałatwionych spraw można wymieniać wiele.
                    Panie Pawle zadawać pytania każdy może (nie przeczę często słuszne) ale rozwiązywać problemy w praktyce to już nie jest to samo co kierować szwalnią.
                    Dlatego uważam, że burmistrzem powinien zostać fachowiec spoza układów.
                    Rada powinna składać się również tylko z fachowców, którzy nie będą obiecywać gruszek na wierzbie i zajmować się li tylko krytykowaniem, ale będą występować z projektami mądrych uchwał a dieta radnego nie będzie dla nich głównym źródłem dochodu.
                    PS.
                    Nauczyciele niech zabiorą się nareszcie do nauczania naszych dzieci i politykę zostawią mądrzejszym.
                    • pawel.kalisz Re: Piechowice-ON-LINE 24.06.13, 09:49
                      Własnie takich dyskusji potrzeba nam w Piechowicach.Mozemy sie nie zgadzać ale powinnismy sie szanować.Jak na ten czas , ja moge tylko pytać,przecież moje pytania zadawane są po to by choć troche zmobilizować Burmistrza,Rade do działania w kierunku tych sygnazlizowanych spraw.Pisze Pan,ze pytac każdy może- owszem ale jakos nie widac tych tłumów pytajacych na sesjach czy komisjach.Rozwiazywanie problemów w praktyce jest teraz w gestii Radnych i Burmistrza a moje prowadzenie róznej działalnosci gospodarczej ( nie tylko szwalni) pozwoliło mi przez 32 lata pracy zawodowej zdobyć róznego rodzaju doswiadczenie od duzych sukcesów po porażki.Może kiedys nadejdzie czas ,ze wszyscy Państwo tu piszący na tym forum beda mieli odwagę wystapić pod własnym nazwiskiem,spotkać się, dyskutować i próbować zmienić nasze miasto na lepsze.
                      • anastazja690 Re: Piechowice-ON-LINE 24.06.13, 18:25
                        chce poznac kandydata na burmistrza - Pana Kalisza, nie znam Pana za bardzo oprocz pana artykulu nt KSWiK, ale znam pana żone, ktora prowadzi POK. Moje pytanie do kandydata = czy planuje pan reforme urzedu, w sensie struktury i liczby stanowisk a oszczednosci ten sposob uzyskane mozna by przekazac na doplaty do wody. czy planuje pan jakies zwolnienia w urzedzie, czy pozostawienie tej struktury co jest. drugie pytanie - czy uwaza pan za fair, ze w fajnym konkursie zorganizowanym przez m.in pana małoznke, ktora sie napracowala burmistrz pozwala pani urzedniczce na wziecie z kasy miasta nagrody finansowej, tym samym pozbawienie tych pieniazkow dzieci, ktorych rodzic nie ma powiazania z miejska kasa. Prosze o odpowiedz i pana opinie. dziekuje i pozdrawiam, Rudolf juz mojego glosu i mojej rodziny nie dostanie, takze moze jak pana poznam oddamy je na Pawla Kalisza
                        • pawel.kalisz Re: Piechowice-ON-LINE 25.06.13, 09:58
                          Za wcześnie jest jeszcze na odpowiedzi na Pani pytania.Rozpocznę kampanie na przełomie roku 2013/2014 i chetnie bede odpowiadał na pytania dotyczace przyszłosci , przedstawie mój pomysł na Piechowice.Państwo bedziecie oceniać czy jest mozliwy do zrealizowania.Co do konkursu fotograficznego to odpowiem tylko tak:Wszystkie dzieci w naszym mieście są piekne a zawsze bedą najpiekniejsze i najwspanialsze dla matki.Nie każda jednak mama chce sie pogodzić z tym ,ze ktos inny postrzego to inaczej.Konkursy wszelkiego rodzaju maja to do siebie ,ze ktos wygrywa i ktos przegrywa.Porazka powinna mobilizować do wiekszego zaangazowania na przyszły ewentualny konkurs czy zawody.Sam byłem sportowcem,mój syn był sportowcem,bardzo przeżywalismy porazki i strasznie mocno cieszylismy się ze zwyciestw.Nigdy nie przyszło mi jednak do głowy by kwestionowac wynik tylko dlatego ,ze np.zwyciesca miał lepsze narty ,bo jego tata miał wiecej pieniedzy i mógł mu je zapewnic a ja nie .Idąc tym tokiem myslenia to powinnismy Urzędników,ich dzieci i całe rodziny wykluczyc z zycia społecznego.Nie dajmy sie proszę Państwa zwariować
                          • anastazja690 Re: Piechowice-ON-LINE 25.06.13, 16:14
                            dziekuję za odpowiedz, chociaz przesliznal sie pan niczym wytrawny polityk odnosnie odpowiedzi na moje pytania, niemniej faktycznie moze za wczesnie na pytania wyborcze, bede czekala na czas kiedy przedstawi pan swoj program. pozdrawiam
            • rutus-solar Re: Piechowice-ON-LINE 23.06.13, 01:22
              Bardzo ładnie ujęte edi po co to chodzenie i zadawanie pytań skoro nic się nie zmienia ale trzeba to zmienić i pokazać, samo chodzenie nic nie daje chyba że się chce wystartować na burmistrza.
              • edi.ed Re: Piechowice-ON-LINE 24.06.13, 22:26
                Szlak mnie trafia jak patrze na te ceny wody smieci podatkow i innych oplat ......!!! Uchwalone w imie wykrecenia mieszkanca i wsadzenie sobie do kieszeni . Dostalem link smsem z nieznanego telefonu I tekst TO NA NICH KAZALISCIE WPLACAC PO 1 % PODATKU ZEBY TERAZ SIE BAWILI ZA NASZE PIENIADZE NA ESKAPADZIE WE WLOSZECH .Faktycznie nie sa grupa zawodowa , dzieci nie maja za co jechac ze szkoly na zawody prestizowe 20 km a radni zapieprzaja 1000 km na zgrupowanie mastersow Lechia Piechowice do wloch ?????? chyba cos tu nie tak,,,,,,, Tak Tak pojechali za swoje :)
                • jurek.ed Re: Piechowice-ON-LINE 25.06.13, 17:11
                  edi czepiasz sie kolarzy, a skad wiesz ze pojechali za pieniadze publiczne a nie za swoje, masz wglad w faktury, rozliczenie dofinansowania miasta czy oczerniasz ich piszac takie bzury na forum? a odpowiedz moze jakim cudem za kadencji rudolfa maracana, grupa doroslych gosci, ktora aby taniej placic za hale w piechowicach zaklada stowarzyszenie, malo tego co roku dostaje dofinansowanie po kilka tysiakow na niewiadomo co - bo strojow maja juz kilka kompletow, a wiadomo o powiazaniu redaktora miejskiej gazety z tymi pilkarzykami. to nie lepiej tak te kilka tysiakow na wspomniane dzieci dac aby mieli za co pojechac na zawody prestizowe 20 km, niz grupie panow co podciagajac swoje pasje pod promocje miasta maja o polowe tansza hale niz grupy komercyjne i jeszcze prezent od burmistrza w postaci kilku tysi. czepiacie sie kolarzy od kilku lat, a zobaczcie na inne naduzycia bo wg mnie tak to trzeba nazwac. porusze temat maracany jeszcze nie raz, bo kolarzy sie czepiacie a tu inne wrzody sa...!
                  • piechowiczanincija Re: Piechowice-ON-LINE 26.06.13, 10:17
                    Jeden i drugi ed ma rację a nie lepiej byłoby zamiast umarzać podatki Polcoloritowi ( w zamian za śmieszne pieniądze na ufundowanie młodym piłkarzom strojów) przekazać te pieniądze od przestarzałych kolarzy i piłkarzy amatorów (którzy za nasze realizują swoje hobby) właśnie na dzieci i młodzież.
                    Myślę, że starczyłoby nie tylko na stroje ale i na np. na jakiś obóz w czasie wakacji.
                    • jurek.ed Re: Piechowice-ON-LINE 26.06.13, 15:38
                      no dokladnie podsumowales piechowiczanincija - dac dzieciom ta kase na oboz letni w czasie wakacji, zimowy w czasie ferii i po sprawie, a niech sie finansuja sami, ewentualnie symbolicznie cos a nie taka kase jak po kilka tysiakow na kolarzy albo zbiorowisko pilkarzykow pod nazwa maracana. budzet jest slaby, kasy nie ma, a tutaj takie wydatki z urzedu na te stowarzyszenia ida. priorytetem dzieci i to te przy szkole, przedszkolu, gimnazjum, wtedy beda wlasciwie wydatkowane, tu trzeba stworzyc okragly stol tak jak z kswik, dac osoby ktora sa poza rada zeby nie bylo niedmowien i cos moze ustalic. bo dzieci nie maja na wyjazdy a drorosli np. maracana kilka strjow co roku kupuje pytam po co, przeciez Piechowic na to nie stac!
                      • edi.ed Re: Piechowice-ON-LINE 26.06.13, 22:07
                        Jurek .ed,,,,,,,,,,, ja sie czepiam kolarzy ? a sam co robisz . We faktury nie zagldam domyslam sie ze to byl zbieg okolicznosci ( Ludzie sie wkurzyli podwyszka za smieci , woda ,podatek i sam wiesz jakie komentarze a zdjecia na fejsie daja do myslenia no i kto na tym zgrupowaniu byl ,) Zgadzam sie z wami jestem za tym aby dzieci dostaly kase na sport i kulture. Dorosli niech sie bawia za swoje w czasach kryzysu nie stac nas mieszkancow na dokladanie do Klubikow i dofinansowywanie Imprez Sportowych duzego formatu . I tak jak napisales , dzieci na zawody nie maja za co jechac . Tak dlugo to bedzie trw alo poki radni beda uchwalac kase na takie kluby, stowarzyszenia i imprezki ,rowniez dotad beda powstawaly klubiki i stowarzyszenia wyciagajace rece po latwa kase . Sory za bledy Pozdrawiam
    • lubie.gory Re: Piechowice-ON-LINE 10.07.13, 11:27
      pan P.K pisze, to co chciałby usłyszeć potencjalny wyborca, zarządzać nie rządzić, porozumienie,
      czy jeszcze ktoś da się "złapać" na takie hasła?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka