Dodaj do ulubionych

prawo jazdy pytania

12.09.04, 07:36
Obserwuj wątek
    • ertes Re: prawo jazdy pytania 12.09.04, 08:16
      Jakie pytania?
      • dradam1 Re: prawo jazdy pytania 12.09.04, 14:01
        daj spokoj, widzisz, ze ma klopoty z postowaniem.
        Swojej skrzynki e-mail rowniez nie sprawdza.
        widocznie podlaczenie internetowe do tego jego urzedu wojewodzkiego nie dziala
        dobrze.

Pozdrawiam

dradam1
      • radadendron Re: prawo jazdy pytania 13.09.04, 08:41
        hej
        sory nie wiem czemu uciekł tekst.
        pytanie było następujące
        co to jest kategoria rawa jazdy AZ???
        widziałem wiele ogłoszeń pracy z wymaganiem tej kategorii
        • dradam1 Re: prawo jazdy pytania 13.09.04, 10:57
          AZ ?

A z jakiej to prowincji ?

Jezeli chcesz wyjechac do Ontario to info masz tutaj :

www.mto.gov.on.ca/english/dandv/driver/drvlicen.htm
          Pozdrawiam

dradam1
          • radadendron Re: prawo jazdy pytania 13.09.04, 11:09
            ogłoszenia sa jak mniemam z Ontario
            np.Potrzebni kierowcy kat. "AZ" do pracy w teamie lub teamy na dalekie trasy.
            Możliwość stałej pracy. Tel. 416 435-7411
            www.gazetagazeta.com/artman/publish/cat_praca.shtml
            pozdrawiam
            • radadendron prawo jazdy pytania-termin ważnosci 13.09.04, 14:33
              jak długo jest wazne polskie prawojazdy w kanadzie?
              wiem ze te normalne to 3 miesiace, ale chodzi mi o międzynarodowe.czy ma jakis
              termin???
              • kveldulv Re: prawo jazdy pytania-termin ważnosci 13.09.04, 22:49
                miedzynarodowe jest wazne przez 6 m-cy w Ontario. jak jest w innych prowincjach
                - tego nie wiem.
              • dradam1 Re: prawo jazdy pytania-termin ważnosci 13.09.04, 23:14
                radadendron napisał:

> (...)chodzi mi o międzynarodowe.czy ma jakis
                > termin???

Czy chodzi Ci o prowadzenie samochodu dla wlasnej przyjemnosci, czy tez prace w
                charakterze kierowcy ?

Bo to sa dwie absolutnie rozne sprawy. W tym drugim przypadku wyglada to
                zupelnie roznie od tego co sie dzieje w Europie/Polsce.

Pozdrawiam

dradam1
              • momo16 Re: prawo jazdy pytania-termin ważnosci 14.09.04, 01:12
                radadendron napisał:

> jak długo jest wazne polskie prawojazdy w kanadzie?
                > wiem ze te normalne to 3 miesiace, ale chodzi mi o międzynarodowe.czy ma
                jakis

Polskie prawo jazdy - np. w Quebec - w przypadku "turystow" wazne jest przez 6
                miesiecy, 3 miesiace dla "landed emigrants".
                Miedzynarodowe wazne jest rok od wystawienia.
            • ertes Re: prawo jazdy pytania 13.09.04, 23:14
              Czyli potrzebuja kierowcow ciezarowek (Tirow).
              • dradam1 Re: prawo jazdy pytania 13.09.04, 23:21
                ertes napisał:

> Czyli potrzebuja kierowcow ciezarowek (Tirow).

Klasa AZ to chyba klasyfikacja amerykanska ( wiec na trasy do USA rowniez).
                Moze byc tak rowniez , ze chodzi o klase A (ontaryjska) z "endorsement" na
                hamulce pneumatyczne ( nie znam szczegolow jak to sie odzwierciedla w klasie
                prawka w Ontario, wiem jak to jest na preriach).

Najprosciej byloby aby ktos z Ontario ( mam nadzieje, ze ktos z Ontario to
                czyta) po prostu zadzwonil na ktorys podany numer telefonu i zapytal co jest
                grane . Tak chyba bedzie najprosciej.

Pozdrawiam

dradam1
                • smutas prawko 'AZ' 20.09.04, 01:10
                  truckerem nie jestem ale te sprawy z prawem jazdy przerabialem 'on a hard way'.
                  mozesz jezdzic posiadajac polskie prawo jazdy lub miedzynarodowe przez 2 m-ce
                  jezeli jestes imigrantem - jak z turystami? nie wiem. co wiem bardzo dobrze to
                  to ze po jakis trzech miesiacach od czasu przyjazdu do kanady przyhaczyly mnie
                  gliny za predkosc (he he - ni ma jajow) i dokleili mi ticket na $400. za 'nie
                  manie' odpowiedniego prawajazdy i $140 za speeding, a dodam ze okazalem prawko
                  z wisconsin wazne jeszcze na nastepne 4lata. co do AZ to nie bedzie lekko - po
                  pierwsze musisz zaliczyc dziecinne 'G2' zdobyc 2 lata doswiadczenia by moc
                  zdawac test na highways. i dopiero posiadajac 'dorosle' prawko kat. 'G' mozesz
                  zaczac kursy na A tj na truck'i oraz dodatek Z na obsluge hamulcow
                  pneumatycznych.. jezeli jestes polskim tirowcem czeka cie dlluga droga do AZ,
                  jest jeden mily trik - mozesz zaliczyc kurs bezpiecznej jazdy co skruci ci
                  czas do nomalnego G..
                  zdrowko smutas
                  • kveldulv Re: prawko 'AZ' 20.09.04, 03:51
                    poprawka - egzamin na pelne G mozna zdawac rok ( a nie dwa ) po otrzymaniu G2.
                    szkoly jazdy dla poczatkujacych pozwalaja na skrocenie okresu miedzy G1 a G2 ( z
                    roku do 8 m-cy ) i ponoc pomagaja w uzyskaniu jakiejs znizki w ubezpieczeniu (
                    nawet gdy masz juz G ).
                  • dradam1 Re: prawko 'AZ' 20.09.04, 04:03
                    Dziekuje. Tak mi sie tez wydawalo, ze w Ontario "Z" to jest endorsement na
                    hamulce pneumatyczne.

Pozdrawiam

dradam1
                    • radadendron Re: prawko 'AZ' 20.09.04, 07:18
                      dzieki wielkie
                  • molsoncanadian Re: prawko 'AZ' 20.09.04, 14:48
                    smutas, czy tobie jest az tak zle w CA???

co do prawa jezdy w Ontario,
                    jesli masz polskie prawo jazdy przez dluzej niz 5 lat (wydaje mi sie ze 5 lat,
                    ale mozna to sprawdzic na stronach Transportation (www.gov.on.ca) to po
                    zaliczeniu G1 (wiedza teoretyczna, czyli testy + sprawdzenie oczu) mozesz
                    zdawac na pelne prawo jazdy G, mozesz zapomniec o G2. Jesli zdasz ten egzamin
                    na G, masz pelne uprawnienia!

Mozna takze dostac Ontaryjskie prawo jazdy bez zdawania jazdy (test i oczy sa
                    zawsze obowiazkowe), osoby posiadajace prawo jazdy z Niemiec, moga wymienic je
                    na Ontaryjskie bez egzaminu z jazdy, wiec dowiedz sie co musisz zrobic zeby
                    dostac niemieckie prawo jazdy przed ladowaniem w CA (mozesz to potwierdzic na
                    tej samej stronie co wyzej, wybierz tylko Transportation)
                    • smutas Re: prawko 'AZ' 21.09.04, 04:59
                      molsoncanadian napisał:

> smutas, czy tobie jest az tak zle w CA???

a co to ma do rzeczy z driver's licence?? szybki jestem to mnie cop'y lapia
                      smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka