dradam1 Re: prawo jazdy pytania 12.09.04, 14:01 daj spokoj, widzisz, ze ma klopoty z postowaniem. Swojej skrzynki e-mail rowniez nie sprawdza. widocznie podlaczenie internetowe do tego jego urzedu wojewodzkiego nie dziala dobrze. Pozdrawiam dradam1 Odpowiedz Link
radadendron Re: prawo jazdy pytania 13.09.04, 08:41 hej sory nie wiem czemu uciekł tekst. pytanie było następujące co to jest kategoria rawa jazdy AZ??? widziałem wiele ogłoszeń pracy z wymaganiem tej kategorii Odpowiedz Link
dradam1 Re: prawo jazdy pytania 13.09.04, 10:57 AZ ? A z jakiej to prowincji ? Jezeli chcesz wyjechac do Ontario to info masz tutaj : www.mto.gov.on.ca/english/dandv/driver/drvlicen.htm Pozdrawiam dradam1 Odpowiedz Link
radadendron Re: prawo jazdy pytania 13.09.04, 11:09 ogłoszenia sa jak mniemam z Ontario np.Potrzebni kierowcy kat. "AZ" do pracy w teamie lub teamy na dalekie trasy. Możliwość stałej pracy. Tel. 416 435-7411 www.gazetagazeta.com/artman/publish/cat_praca.shtml pozdrawiam Odpowiedz Link
radadendron prawo jazdy pytania-termin ważnosci 13.09.04, 14:33 jak długo jest wazne polskie prawojazdy w kanadzie? wiem ze te normalne to 3 miesiace, ale chodzi mi o międzynarodowe.czy ma jakis termin??? Odpowiedz Link
kveldulv Re: prawo jazdy pytania-termin ważnosci 13.09.04, 22:49 miedzynarodowe jest wazne przez 6 m-cy w Ontario. jak jest w innych prowincjach - tego nie wiem. Odpowiedz Link
dradam1 Re: prawo jazdy pytania-termin ważnosci 13.09.04, 23:14 radadendron napisał: > (...)chodzi mi o międzynarodowe.czy ma jakis > termin??? Czy chodzi Ci o prowadzenie samochodu dla wlasnej przyjemnosci, czy tez prace w charakterze kierowcy ? Bo to sa dwie absolutnie rozne sprawy. W tym drugim przypadku wyglada to zupelnie roznie od tego co sie dzieje w Europie/Polsce. Pozdrawiam dradam1 Odpowiedz Link
momo16 Re: prawo jazdy pytania-termin ważnosci 14.09.04, 01:12 radadendron napisał: > jak długo jest wazne polskie prawojazdy w kanadzie? > wiem ze te normalne to 3 miesiace, ale chodzi mi o międzynarodowe.czy ma jakis Polskie prawo jazdy - np. w Quebec - w przypadku "turystow" wazne jest przez 6 miesiecy, 3 miesiace dla "landed emigrants". Miedzynarodowe wazne jest rok od wystawienia. Odpowiedz Link
ertes Re: prawo jazdy pytania 13.09.04, 23:14 Czyli potrzebuja kierowcow ciezarowek (Tirow). Odpowiedz Link
dradam1 Re: prawo jazdy pytania 13.09.04, 23:21 ertes napisał: > Czyli potrzebuja kierowcow ciezarowek (Tirow). Klasa AZ to chyba klasyfikacja amerykanska ( wiec na trasy do USA rowniez). Moze byc tak rowniez , ze chodzi o klase A (ontaryjska) z "endorsement" na hamulce pneumatyczne ( nie znam szczegolow jak to sie odzwierciedla w klasie prawka w Ontario, wiem jak to jest na preriach). Najprosciej byloby aby ktos z Ontario ( mam nadzieje, ze ktos z Ontario to czyta) po prostu zadzwonil na ktorys podany numer telefonu i zapytal co jest grane . Tak chyba bedzie najprosciej. Pozdrawiam dradam1 Odpowiedz Link
smutas prawko 'AZ' 20.09.04, 01:10 truckerem nie jestem ale te sprawy z prawem jazdy przerabialem 'on a hard way'. mozesz jezdzic posiadajac polskie prawo jazdy lub miedzynarodowe przez 2 m-ce jezeli jestes imigrantem - jak z turystami? nie wiem. co wiem bardzo dobrze to to ze po jakis trzech miesiacach od czasu przyjazdu do kanady przyhaczyly mnie gliny za predkosc (he he - ni ma jajow) i dokleili mi ticket na $400. za 'nie manie' odpowiedniego prawajazdy i $140 za speeding, a dodam ze okazalem prawko z wisconsin wazne jeszcze na nastepne 4lata. co do AZ to nie bedzie lekko - po pierwsze musisz zaliczyc dziecinne 'G2' zdobyc 2 lata doswiadczenia by moc zdawac test na highways. i dopiero posiadajac 'dorosle' prawko kat. 'G' mozesz zaczac kursy na A tj na truck'i oraz dodatek Z na obsluge hamulcow pneumatycznych.. jezeli jestes polskim tirowcem czeka cie dlluga droga do AZ, jest jeden mily trik - mozesz zaliczyc kurs bezpiecznej jazdy co skruci ci czas do nomalnego G.. zdrowko smutas Odpowiedz Link
kveldulv Re: prawko 'AZ' 20.09.04, 03:51 poprawka - egzamin na pelne G mozna zdawac rok ( a nie dwa ) po otrzymaniu G2. szkoly jazdy dla poczatkujacych pozwalaja na skrocenie okresu miedzy G1 a G2 ( z roku do 8 m-cy ) i ponoc pomagaja w uzyskaniu jakiejs znizki w ubezpieczeniu ( nawet gdy masz juz G ). Odpowiedz Link
dradam1 Re: prawko 'AZ' 20.09.04, 04:03 Dziekuje. Tak mi sie tez wydawalo, ze w Ontario "Z" to jest endorsement na hamulce pneumatyczne. Pozdrawiam dradam1 Odpowiedz Link
molsoncanadian Re: prawko 'AZ' 20.09.04, 14:48 smutas, czy tobie jest az tak zle w CA??? co do prawa jezdy w Ontario, jesli masz polskie prawo jazdy przez dluzej niz 5 lat (wydaje mi sie ze 5 lat, ale mozna to sprawdzic na stronach Transportation (www.gov.on.ca) to po zaliczeniu G1 (wiedza teoretyczna, czyli testy + sprawdzenie oczu) mozesz zdawac na pelne prawo jazdy G, mozesz zapomniec o G2. Jesli zdasz ten egzamin na G, masz pelne uprawnienia! Mozna takze dostac Ontaryjskie prawo jazdy bez zdawania jazdy (test i oczy sa zawsze obowiazkowe), osoby posiadajace prawo jazdy z Niemiec, moga wymienic je na Ontaryjskie bez egzaminu z jazdy, wiec dowiedz sie co musisz zrobic zeby dostac niemieckie prawo jazdy przed ladowaniem w CA (mozesz to potwierdzic na tej samej stronie co wyzej, wybierz tylko Transportation) Odpowiedz Link
smutas Re: prawko 'AZ' 21.09.04, 04:59 molsoncanadian napisał: > smutas, czy tobie jest az tak zle w CA??? a co to ma do rzeczy z driver's licence?? szybki jestem to mnie cop'y lapia Odpowiedz Link