bzy5 25.02.11, 18:30 mam problem żółkną pojemu storczykowi liście co robić?stoi na parapecie od strony północy tam ma dużo słońca? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wanda43 Re: wandao-storczyk cembidin 25.02.11, 19:40 Miejsce dobre, a co do zolkniecia lisci, to poprosze fotke rosliny. Byc moze zolkną ze starosci. Odpowiedz Link
chantal10 przecieranie liści wodą z cytryną 26.02.11, 13:00 Wando nie chciałam już zakładać kolejnego wątku o storczykach. Polecasz przecierać co kilka dni liście storczykom wodą z sokiem z cytryny. Napisz proszę co ile dni przeprowadzać ten zabieg aby odniósł skutek - tzn. aby liście nabrały sprężystości a nie były oklapnięte i jakie stosować proporcje wady i soku z cytryny? Odpowiedz Link
chantal10 Re: przecieranie liści wodą z cytryną 26.02.11, 13:00 Aha i co jest skuteczniejsze: woda z cytryną czy piwo? Odpowiedz Link
wanda43 Re: przecieranie liści wodą z cytryną 26.02.11, 13:40 Ja stosuję przecieranie przy namaczaniu storczykow, czyli mniej wiecej co 2 tygodnie. Na ok. pol szklanki przegotowanej i odstalej wody daje 5-6 kropli soku z cytryny. Jesli piwo, to pol na pol z wodą. Jedno i drugie robi znacznie lepiej roslinie, niz chemiczne nablyszczacze, ktore tylko zatykaja pory i utrudniaja roslinie pobor tlenu z powietrza. Marszczące liscie, jesli dotyczy to tych dolnych, moze byc oznaką starzenia. Po pewnym czasie, gdy roslina wyssie z nich potrzebne soki, same zzolkna i odpadną. Jesli marszcza sie i inne liscie, to masz zbyt suche powietrze w mieszkaniu. One lubia sporą wilgotnosc. Poustawiaj jakies naczynka z woda w ich poblizu. Parowanie zwiekszy wilgotnosc powietrza wokol nich. One podloze lubia miec suche, ale powietrze wilgotne. Odpowiedz Link