ls48 29.03.09, 14:26 Mam piękny kwiat amarylisa i zastanawiam sie co zrobic po przekwitnięciu, aby ponownie w tym roku zakwitl. Podobno może kwitnąć dwa razy w roku. Dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gemini50 Re: kwitnienie amarylisa 29.03.09, 15:31 Kilka wątków już było na ten temat, więc pszeraj trochę. A tymczasem ja powiem co robię ze swoim hippeastrum - z amarylisem postępuje się podobnie. Po pierwsze trzymam na południowym parapecie. Te rośliny do zakwitniętcia potrzebują dużo słońca. Mój niedawno przekwitł, więc od razu odcięłam badyl po kwiatach. Gdy zauważyłam, że zaczynają marnieć liście, to od razu poucinałam te "chore". W tej chwili mam tylko cebulkę. Odstawiłam ją więc w cemniejsze miejsce, pdlewam od czasu do czasu. Nie sobie odpoczywa ;) Za jakiś czas wypuści liście, więc znowu powędruje na parapet i zacznie się normalne podlewanie. Znowu minie jakiś czas, zakwitnie, przekwitnie, obetnę badyl. Po pierwszym kwitnięciu po spoczynku liście nie marnieją, więc roślinę cały czas normalnie podlewam, aż do drugiego kwitnęcia. I tu cykl się zamyka. Od czasu do czasu zasilam nawozem do rśln kwitnących. Ot i cała filozofia. Odpowiedz Link
y3y Re: kwitnienie amarylisa 29.03.09, 18:21 To i ja dorzuce cosik z moich doswiadczen. :) Gdy kwiat przekwitnie , cebule podlewam i nawoze . To wazny okres dla cebuli , w tym czasie czerpie ona skladniki odzywcze z lisci i dopuki one nie uschna nalezy cebule podlewac i nawozic.Podlewanie stopniowo ograniczamy. Gdy liscie juz usychaja obcinam je , cebule zawijam w gazete i wkladam na kilka miesiecy do dolnej szuflady w lodowce. Ja cebuli w ogole nie podlewam gdy przechodzi stan spoczynku. Potem cebule wyjmuje , sadze do nowej ziemi i stopniowo zwiekszam podlewanie. Musi miec tez duzo swiatla. :) Odpowiedz Link
y3y Re: kwitnienie amarylisa 29.03.09, 18:23 Oczywiscie dopoki mialo byc a nie dopuki. :) Odpowiedz Link
gemini50 Re: kwitnienie amarylisa 30.03.09, 10:47 No widzisz - ja w ogóle nie wyjmuję cebuli z doniczki. Każdy ma swoją szkołę:D Odpowiedz Link
y3y Re: kwitnienie amarylisa 31.03.09, 10:55 Gemini , kilkoro moich znajomych tez postepuje jak Ty - nie wyjmuja z doniczki i im kwitnie. U mnie nie chcial wtedy kwitnac , sprawdza sie lodowka. :) Nie mam pojecia dlaczego. Moze cebula miala za cieplo. Kazdy sposob jest dobry byle byl skuteczny. :) Odpowiedz Link
ixeska Re: kwitnienie amarylisa 19.05.09, 18:28 A mój amarylis zrobił w tym roku coś dziwnego... Wypuścił łodygę z kwiatem, kwiat po jakimś czasie przewiędł, a on wypuscił natychmiast drugą z drugim kwiatem. Teraz już przekwitnięty stoi w pełnym słońcu i ma piękne liscie :)) Odpowiedz Link