Dodaj do ulubionych

Amarylis - porada

09.04.22, 21:40
Chciałam się pochwalić, bo mi się udało po raz pierwszy doprowadzić do tego, że Amarylis zakwitł mi kolejny raz. Po prostu po kwitnieniu wyniosłam go go ciemnej piwnicy i nie podlewalam. Po kilku miesiącach pojawiły się w nim oznaki nowego życia. Wtedy obcięłam suche liście, przyniosłam do jasnego pomieszczenia i zaczęłam podlewać. Po dwóch tygodniach wypuścił mi dwa pędy kwiatowe.
Może komuś się to przyda.
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Amarylis - porada 09.04.22, 21:41
      nie poradze ale sam tytuł sprawił ze właśnie zamawiam Amarylisa. Muszę mieć chodził za mną a ja nawet o tym nie wiedziałam.
    • gajmal Re: Amarylis - porada 09.04.22, 21:42
      Zdjęcie
      • ichi51e Re: Amarylis - porada 09.04.22, 21:47
        boski - tu opisane www.gardeningknowhow.com/ornamental/bulbs/amaryllis-hippeastrum/amaryllis-bloom-again.htm w skrócie 3 miesiące zimowania 9 cieplej wilgoci.
    • heca7 Re: Amarylis - porada 09.04.22, 21:50
      Gratuluję smile
      Moja matka ma co najmniej 20 amarylisów i kwitną jej wszystkie. Oczywiście do piwnicy muszę wynosić je ja tongue_out Wstawia je tam na wiele tygodni, do całkiem ciemnego pomieszczenia. Po czym wyjmuje, nawozi, podlewa i ma wielkie kwiaty. Ja mam tylko jednego (jakoś wolę storczyki) i dopiero drugi raz udało mi się go zmusić do zakwitnięcia wink Też wstawiłam do piwnicy. Właśnie kwitnie i jest w paski.
      • heca7 Re: Amarylis - porada 09.04.22, 21:56
        Mój jest taki
        • pade Re: Amarylis - porada 09.04.22, 22:08
          śliczny!
    • pade Re: Amarylis - porada 09.04.22, 21:53
      o, dzięki, dowiedziałam się właśnie, że to, co dostałam od sąsiadki to amarylisbig_grin
      Mój ma same badyle, w sensie zielone liście. Wrzucać go na lato do piwnicy, czy zaczekać aż zakwitnie?
      • ichi51e Re: Amarylis - porada 09.04.22, 21:54
        czekaj - do piwnicy na suszenie wywalasz w sierpniu
      • heca7 Re: Amarylis - porada 09.04.22, 21:57
        Nie zakwitnie w tym roku. Wstaw go do piwnicy jesienią a po paru miesiącach go wyjmij. Wtedy zakwitnie.
        • pade Re: Amarylis - porada 09.04.22, 22:08
          ok
      • gajmal Re: Amarylis - porada 10.04.22, 10:36
        Wystawić do piwnicy
    • kamin Re: Amarylis - porada 09.04.22, 21:59
      Mieliśmy coś podobnego gdy byłam dzieckem. Stał sobie na parapecie i czasem zakwital- bez wynoszenia do piwnicy.
    • mea8 Re: Amarylis - porada 10.04.22, 13:27
      Mieliśmy w domu amarylisy jeszcze od mojej babci. Moja mama co roku przywracała je do życia. Były z nami ponad 20 lat <3 Niestety pewnej wiosny już nie odbiły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka