Dodaj do ulubionych

Łomna-metryki

25.09.13, 17:02
Poszukuję aktów metrykalnych z parafii Łomna /grekokatolickie/, lata 1928-1932r.
Poszukiwania prowadziłem w Archiwum Przemyskim i U.S.C. Bircza / są niekompletne/.
Proszę podpowiedzieć, gdzie można je odnaleźć.

Pozdrawiam Marian.
Obserwuj wątek
    • antek3333 Re: Łomna-metryki 25.09.13, 20:57
      663757229 skontaktuj się z tą osobą,przedstaw sprawę,bardzo możliwe że coś podpowie!!!
    • birczanin7 Re: Łomna-metryki 25.09.13, 21:52
      Może należy szukać w Dobromilu na Ukrainie.
      • darino Re: Łomna-metryki 25.09.13, 22:26
        > Może należy szukać w Dobromilu na Ukrainie.

Raczej w Państwowym Archiwum we Lwowie.
        • b-ce Re: Łomna-metryki 27.09.13, 21:04
          Pod wskazanym numerem podanym przez /antek3333/, rozmawiałem z chłopakiem , który przeglądał akta metrykalne w archiwach do pracy magisterskiej , ale akta rzymskokatolickie.
          Mam szukać w Archiwum Biskupstwa Greckokatolickiego w Przemyślu.
          Podam więcej szczegółów:
          -moja rodzina pochodzi z Łodzinki Górnej /ze strony MAMY / ,małżeństwo mieszane
          -w moim zainteresowaniu jest nazwisko Hałabut /moja BABKA / ,pochodziła z Kopysna
          -zmarła w Łodzince Górnej w latach 1928-1932 r.
          -dlatego szukam jej aktu zgonu w parafii Łomna, bo jej teściowa /grekokatoliczka/ zmarła w tej samej miejscowości i akt zgonu jest zapisany w parafii Łomna

Dziękuję za informację- będę szukał dalej.

Pozdrawiam Marian
          • traper01 Re: Łomna-metryki 28.09.13, 13:26
            Jeżeli Twoja babka pochodziła z Kopysna, to nie szukaj jej metryki w Łodzince. W Ewidencji Ludności UG Fredropol znajdziesz. Tam mają księgi z byłej parafii greckokatolickiej z Rybotycz. Z kilku lat brakuje dokumentów ale popytać warto.
            • b-ce Re: Łomna-metryki 28.09.13, 17:47
              Szukałem we Fredropolu, ale ona była mężatką i mieszkała w Łodzince Górnej z mężem, gdzie parafią grekokatolicką była Łomna.
              Z Fredropola otrzymałem akt urodzenia i akt małżeństwa.

Marian
              • murphy2 Re: Łomna-metryki 27.12.13, 20:00
                Jestem zainteresowana tematem, ponieważ muszę zdobyć metrykę urodzenia ojca mojej koleżanki ze Lwowa. Jej ojciec urodził się w 1933 roku w Łomnej, zmarł na Ukrainie. Zauważyłam,ze są tu osoby posiadające wiedzę na temat poszukiwań takich dokumentów, dlatego bardzo proszę o pomoc i wskazanie kierunku gdzie mam się udać i w jaki sposób odnaleźć takie dokumenty. Z góry dziękuję :)))
    • darino a USC w Birczy ? 28.12.13, 10:05
      Co to znaczy, że w USC Bircza dokumenty są niekompletne ? Łodzinka Górna należała do "starej" gminy Bircza w latach 1934-1939 i 1944-1954, więc może warto dokładniej poszukać ? A może jest błąd w imieniu albo nazwisku ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka