Dodaj do ulubionych

Komuna dawno się skończyła! Macie obsesję...

10.12.14, 12:25
Jest w Birczy kilkanaście (co najmniej) osób, które ciągle wszędzie widzą komunizm i komunistów. I bez przerwy o tym mówią. Ludzie! Komunzim upadł 25 lat temu, nie sądzicie, że czas zaktualizować mózgownicę? Jak ktoś teraz wyznaje takie symaptie to raczej nie na głos, a nawet jeśli na głos to i tak wam to nie grozi, więc o co pianę bić?

Ciągle słyszę, że ten komunista, tamten komunista, że chce zaszkodzić Birczy, Polsce, Bóg wie komu jeszcze. Dajcie sobie spokój. Może parę dziadków chylących się nad grobem ma takie symaptie i kojarzy im się to z młodością ale przestańcie wszędzie widzieć wrogów Polski i komunistów. Ochłońcie, naprawdę "zagrożenia" nie ma. A prawdy historycznej że komunizm kiedyś jednak BYŁ to chyba nie będziecie zakłamywać? Czy to urojenia historyków, że komuna była. No bo tak niektórzy się zachowują. Nasza historia jest jaka jest i nic tego nie zmieni.
Obserwuj wątek
    • darino Re: Komuna dawno się skończyła! Macie obsesję... 10.12.14, 12:30
      Komunizmu chyba nigdy nie było, nawet w ZSRR :))). Może socjalizm, ale też taki nieprawdziwy :))).
      • stary-pierog Re: Komuna dawno się skończyła! Macie obsesję... 10.12.14, 12:32
        No ale w Birczy, zwłaszcza na Rynku, pełno jest myślicieli węszących komunę. To jak jakaś obsesja, wszędzie widzą komunę i komunistów...zaczyna to martwić...to dziwne :)
      • stary-pierog Re: Komuna dawno się skończyła! Macie obsesję... 10.12.14, 12:33
        Tak, a krasnoludki naprawdę istnieją :)

Nie zmienia to faktu, że niektórzy Birczanie wszędzie węszą tzw. "wrogów Ojczyzny" i wyzywają co drugiego od komunistów, w tym prawie każdego wójta jaki był czy jest. Na jakiej podstawie, pytam?
    • stary-pierog Re: Komuna dawno się skończyła! Macie obsesję... 10.12.14, 12:36
      Wydaje mi się, że to się bierze z takiego bardzo uproszczonego myślenia w systemie 0 - 1. Czyli według nich jak ktoś nie lata co chwila do kościoła to od razu musi być komunista. Jakby na świecie tylko dwie były.
      • stary-pierog Re: Komuna dawno się skończyła! Macie obsesję... 10.12.14, 12:36
        Dwie opcje jakby tylko były. Tak się zachowują. To bardzo proste myślenie a zarazem wygodne, dlatego poniekąd rozumiem jego popularność. Ale z oskarżeniami bym uważał.
      • darino Komuna dawno się skończyła! 10.12.14, 13:22
        > Wydaje mi się, że to się bierze z takiego bardzo uproszczonego myślenia w syste
        > mie 0 - 1. Czyli według nich jak ktoś nie lata co chwila do kościoła to od razu
        > musi być komunista. Jakby na świecie tylko dwie były.

Po upadku komuny okazała się, że walczyło z nią miliony ludzi :))). A w czasie, kiedy istniała, wszyscy siedzieli jak trusie. O ile pamiętam (a mogę się mylić), na początku stanu wojennego została internowana w Birczy jedna osoba - pan Kijanka - dyrektor GOK ?
    • krados Re: Komuna dawno się skończyła! Macie obsesję... 10.12.14, 13:23
      Niektórym mózgi wyprano dokumentnie, bo chyba same się "parafianom" nie zlasowały. Bełkocze jeden z drugim : komuna, komunista itd.itp, -paple ozorem a nie wie o czym. Po pierwsze komuny w Polsce a w Birczy zwłaszcza nigdy nie było, - były jakby symptomy socjalizmu. A po drugie za tzw. " komuny' w naszym miasteczku prosperowało kilka zakładów pracy, od POM-u począwszy na SKRze skończywszy. PGR-y w Leszczawie, Kotowie, Łodzince, GS w Birczy, kiedyś cegielnia. ludzie nie wiedzieli co to bezrobocie, młode małżeństwa dostawały mieszkania, a single miejsce w hotelach. Teraz nie zostało prawie nic, a "parafianie" z wypranymi mózgami depczą tą święta birczńska ziemię bełkocząc w obłędnym widzie jaka to "komuna" była zła.Paranoja.
      • stary-pierog Re: Komuna dawno się skończyła! Macie obsesję... 10.12.14, 13:54
        Krados, zgadzam się. Nie jestem wrogiem Kościoła, w żadnym wypadku i nigdy nim nie byłem, ale jednak parafianie z Birczy mają mózgi wyprane i to widać. Zresztą tak jest w każdej małej miejscowości, bo w większych już mniej, co nie znaczy że wcale.

I też zgadzam się, że nie wszystko za komuny było złe. Były mieszkania i praca, mimo że nie jakaś bardzo dochodowa w większości przypadków. Zwykłemu człowiekowi, nie jakiemuś wybitnemu, tylko ot zwykłemu nie wyróżniającemu się, było lepiej. A teraz obserwujemy tendencję, że albo jesteś kimś i masz wypchaną kiesę, albo jesteś nikim, szarym pionkiem. Dlaczego wynagradzać niektórych za to, że mieli w domu/lub urodzili się z - większymi możliwościami. Nie popieram lenistwa absolutnie. Ale też nie twierdzę, że za komuny wszystko było złe. A co masz na myśliz tymi pokojami w hotelach dla singli, chyba Cię nie zrozumiałem?
    • stary-pierog Re: Komuna dawno się skończyła! Macie obsesję... 10.12.14, 13:56
      Ja znam wielu ludzi, którzy teraz krzyczą jaka to komuna była zła, a prawda jest taka że w tamtych czasach czuli się jak ryba w wodzie i ja to pamiętam. Nagle mają luki w pamięci.
      • krados Re: Komuna dawno się skończyła! Macie obsesję... 10.12.14, 14:10
        Single- osoby samotne, niezamężne , nienieżonaci, kawalerowie, panny. - takie osoby dostawały miejsca w hotelach, lub na opłacanych przez zakład pracy kwaterach prywatnych. Takim singlem w roku 1978 byłem ja kiedy pracowałem w PGR w Kotowie i mieszkałem w hotelu, w jednym z budynków socjalnych. komunista - to nie oznacza że człowiek jest niewierzący-wprost przeciwnie , pierwsze " komuny" powstawały we Francji i tworzyły je ubogie grupy ludzi niezamożnych, i bardzo religijne. także słowo 'parafian" nie odnosi się do kościoła lecz do ludzi ograniczonych nie mających własnego zdania, okreslenia te wyjaśnia dobitnie słownik języka polskiego. Chociaż chyba nie przypadkiem kościół katolicki przyjął określenie swoich wiernych parafianami. Wierzę w Boga ale za parafianina się nie uważam.
        • stary-pierog Re: Komuna dawno się skończyła! Macie obsesję... 10.12.14, 14:31
          A, rozumiem. O tym też słyszałem. A teraz młodzi muszą żyły sobie wypruwać na byle jaką klitkę w jako takim mieście i do końca życia płacić raty. Nie ma warunków na zakładanie rodzin, nie ma warunków na płodzenie dzieci, większośc ludzi musi wybierać: albo dziecko albo życie na ludzkim poziomie. To jest chore. Za komuny każdy miał dzieci, dzietność była większa ale to dlatego, że państwo coś robiło w tym kierunku - zapewniało dostęp do edukacji na wysokim pozomie (poziom edukacji dziś w porównaniu z wtedy to przepaść, dno i wodorosty) i dawało dach nad głową. To aż się ludziom chciało te rodziny zakładać. Wtedy też, póki nie przyszedł "POSTĘP" z Zachodu, rodzina miała wartość, a teraz nie ma. Młodzi są uczeni egoizmu, dbałości tylko o własne dobra, obłowienia się za wszelką cenę, a gdzie w tym wszystkim drugi człowiek?
          • stary-pierog Re: Komuna dawno się skończyła! Macie obsesję... 10.12.14, 14:33
            Dlatego nie uważam i nigdy nie poprę tych, którzy krzyczą, że teraz jest lepiej. Dla kogo jest, dla tego jest. Jedyne plusy to większa swoboda wyrażania przekonań (i tu też bym nie przesadzał, to to czasem jest tylko "na papierze") i możliwość wyjazdu w dowolne miejsce legalnie. Reszta uważam wcale się na plus nie zmieniła. Przypomnijcie sobie czym jeździcie po torach, składami z lat 70. Jeździcie po drogach zbudowanych wtedy. Tak tak, za tej okropnej "komuny".
            • randt Re: Komuna dawno się skończyła! Macie obsesję... 12.12.14, 08:49
              Tak wymieniacie zakłady pracy ktore kiedyś funkcjonowały w Birczy, a zapomnieliście o największych OTL, oraz ZBL gdzie pracowało dużo ludzi z Birczy i okolic, a bloki mieszkalne budowane przez ZBL stoja dzisiaj na miejscu starej cegielni i mieszkają w nich nasi mieszkańcy. Kiedyś w Birczy była również rżeżnia. Oj ta komuna faktycznie wredna była.
              • czesio48 Re: Komuna dawno się skończyła! Macie obsesję... 12.12.14, 15:00
                A nie wiesz co komuna wyprawiała po wojnie i to z najlepszymi ludzmi , teraz niby upadła ale i tak rządzą głównie jej dzieci i agenci.
                • karolekw1906 Re: Komuna dawno się skończyła! Macie obsesję... 12.12.14, 15:46
                  Wiem, że prócz wielu nieprawości, dawała też chłopom ziemię, budowała domy mieszkalne , fabryki itd. Po raz pierwszy dzieci wiejskie dostały szansę kształcenia się na równi z innymi, a ich rodzice nie musieli już całować rąk panom i księżom. A tak na marginesie to pierwsi chrześcijanie organizowali się też w komuny.
                  • ordan Re: Komuna dawno się skończyła! Macie obsesję... 15.12.14, 11:13
                    Czytając wypowiedzi szanownych internautów na temat tzw. komuny w Birczy , z uwagi na fakt że urodziłem się po 1989r zadałem pytania starszym znajomym którzy faktycznie potwierdzili że w Birczy funkcjonowały zakłady pracy , a ponoć POM faktycznie bardzo dużo naszych mieszkańców zatrudniał, raczej nikt nie mówił żle o starych czasach. Mam pytanie do p. Czesia-48 odnośnie szykanowania mieszkańców naszej gminy przez ówczesny rezim, jakieś konkretne przykłady, bo nie dowiedziałem sie o takowych- byc może żle dobierałem rozmówców.Z góry p. Czesiowi-48 dziękuje.
    • galileo11 Re: Komuna dawno się skończyła! Macie obsesję... 15.12.14, 22:51
      Witam Państwa!

Proszę Panów z tą komuną to lekko jednak spłycacie. To wszystko co piszecie o zakładach pracy, hotelach, pokojach dla singlów jest prawdą, no ale nie do końca. To fakt, dużo się nie zarabiało (przeważnie), były bary mleczne, w zakładach tanie stołówki - nie mając dużych pieniędzy, jeść też się nie chciało.
      Podam przykład z autopsji: w latach 1986 -89 pracując doraźnie (z przerwami) w jednej z rzeszowskich firm mieszkałem w różnych okresach w hotelu Cukrowni Ropczyce - i tam płaciliśmy wtedy 19 zł (ówczesnych) za jeden miesiąc od osoby (to było darmowo). Butelka wódki 0,5l 40% kosztowała wtedy w sklepie ok. 600 - 700 zł. 1 $ USA-ej (Bon) też kosztował 600 - 700 zł. W peweksie wódka wychodziła taniej (nie zawsze była). Na przełomie września i października jak zaczynała się kampania cukrowa to stołówka była czynna od 6.00 rano do 22.00 wieczór. Potrawy były wyśmienite.
      Mieszkałem też chwilę w hotelu milicyjnym na Mickiewicza w Rzeszowie, także w hotelu wojskowym na Hofmanowej. W milicyjnym nie było pryszniców bo milicjanci myli głowy w sedesach (żart).
      Dla porównania podam tylko, że w okresie 1997/98 prawie rok mieszkałem w hotelu robotniczym na Zbożowej w Katowicach - niestety pod każdym względem była to Sodoma i Gomora. W PRL-u w tej materii było lepiej.
      Co się tyczy tego, że komuny już nie ma i nikomu nie wyrządziła krzywdy - to jest wielkie nieporozumienie.
      Przypomnę rok 1967 na Waszym terenie - likwidacja szkoły organistów w Przemyślu, było to zagranie typowo polityczne, zakaz zgromadzeń (od 3 osób), były protesty (popytajcie). Zapytajcie mieszkańców Leszczawki jaki był stosunek władz gminnych do budowy kościoła w latach 80', co zrobiono z magazynem (stodołą) pod Dworem.
      Sprawa murowanej cerkwi ukraińskiej w Birczy, w 1968 jeszcze biedaczka stała, widziałem ją na własne oczy - wspaniała budowla. Niestety w 1969 już nie (wysadzono ją w powietrze).
      Była na siłę robiona indoktrynacja młodzieży szkolnej. Był rok 1976, w Przemyślu władze kościelne zorganizowały uroczystości związane z chrztem Polski (996) i nie tylko. Władze świeckie zorganizowały dla przeciwwagi obowiązkowe zajęcia dla młodzieży szkolnej (gł. internackiej), oby tylko młodzież odciągnąć od kościoła.
      W latach 70' dyr. Technikum Mechaniczno-Elektrycznego Pan Franciszek Witek za to, że na tabloidzie umieszczono zdjęcie klasowe z księdzem stracił posadę.
      Przypomnę tylko jeszcze rok 1980, Przemyśl, kilka dni przed 1 majem, młodzież z wydzielonych klas z kilku przemyskich szkół średnich, m.in. z Liceum Medycznego - obecność obowiązkowa i sprawdzana, brała przymusowy udział w treningach marszu 1-szo majowego.
      Treningi odbywały się na fortach na Zasaniu, na te zajęcia były specjalne autobusy z MKS-u. Zajęcia prowadzili płatni politrucy z PZPR-u. Mówili, że wkrótce kościoła nie będzie a komunizm zaprowadzi raj powszechny. Organizowano nawet ogniska przywabiające.
      Co się tyczy, że komuny już nie ma - kompletna bzdura, zadam pytanie rewersyjne, a jest już prawdziwa demokracja (czy w ogóle taka istnieje?) - tutaj blusa najlepiej czuje Pan Czesio.
      Panowie gdybyście czytali Prawdziwe Prawo i Proroków to wiedzielibyście, że prawdziwy komunizm dopiero nadchodzi. W najbardziej drastycznej formie on będzie (w zasadzie już jest) wprowadzany w USA a później dalej. Czyli tam, gdzie najbardziej z nim walczono tam przyjmie on straszną formę w przepoczwarzonej postaci - wszędzie agentura i sterowanie. Pochód w Warszawie 13.12.2014 też był pod pełną kontrolą, podobnie jak cały okrągły stół (brali w nim udział wszyscy rządzący, opozycja, episkopat).
      Czy powiedzieli Wam, że tam de facto przehandlowano Polskę - ani słowa, z agenta Wałęsy zrobiono bohatera i młodzież uczona w szkołach płytkiej historii w to wierzy. Podobnie jak z agentem Piłsudzkim po I wojnie światowej.
      • ordan Re: Komuna dawno się skończyła! Macie obsesję... 16.12.14, 09:12
        Panie Galileo, -raczej nie odpowiedział mi Pan na moje pytanie. Skupił się Pan jedynie na przykładach 'szykanowania" kościoła katolickiego- ja akurat do kościoła katolickiego mam negatywne stosunek z uwagi na to że po przeczytaniu Pisma Świętego, stwierdziłem całkowite odstępstwo w działalności tegoż kościoła od nauk Chrystusa. Wierzę w Boga, ale od kościoła katolickiego trzymam się jak najdalej. co do mojego pytania widzę że pozostało bez odpowiedzi.
      • markopolo22 Re: Komuna dawno się skończyła! Macie obsesję... 16.12.14, 16:16
        Zarzuty w części fałszywe jakie postawił galileo komunie świadcza tylko, że nie była ona taka straszna jak chce się ją przedstawić . Przynajmniej ta końcowa . Nie jestem zwolennikiem burzenia czegokolwiek, czy to kościołów, cerkwi , bóżnic, czy meczetów. To jest historia danych ziem i nie ma co jej zamazywać. Oby długo nie polemizować posłużę się faktami. Tak niby prześladowany Kościół wybudował po wojnie więcej świątyń niż jakikolwiek inny kraj w europie t.j ok 2 tysięcy / słownie dwa tysiące / do czasów transformacji. W samych latach 1980-82 wydano 1376 pozwoleń na budowę. Zdarzało się , że faktycznie robiono mniejsze czy większe trudności, ale liczby świadczą że tak zle nie było. Proboszczowie czasami celowo głosili, że są problemy , co dodatkowo mobilizowało wiernych zgodnie z naszą przekorną tradycją. Co do cerkwi w Birczy to nie ma usprawiedliwienia. Nie wiem czym kierował się ten, który o tym zdecydował. Myślę, że mamy to w tradycji, gdyż przed wojną zniszczono grubo ponad setkę cerkwi prawosławnych. Jeśli chodzi o przygotowania i pochody 1- majowe to od kiedy ja pamiętam zawsze musiało się na nie chodzić. No cóż, był to dzień wolny od nauki i pracy za to trzeba było iść na pochód. Teraz też organizuje się różne marsze, procesje , modlitwy .Często wbrew własnej woli, pod psychiczną presją młodzież ma obowiązek w nich uczestniczyć. Czy to nie jest indoktrynacja? Galileo krytykujesz Komunę , Okrągły Stół, Wałęsę, Piłsudskiego . Może przedstaw obraz Polski z Twojej bajki z naczelnym wodzem na czele. A tak na koniec to dyr. Witek poszedł na zasłużoną emeryturę i to co piszesz to bzdura. Tak się składa , że jestem absolwentem tej szkoły i do jednej klasy chodziłem z jego córką Danusią.
        • klawisz2 @galileo 16.12.14, 19:20

@galileo
          „Była na siłę robiona indoktrynacja młodzieży szkolnej. Był rok 1976, w Przemyślu władze kościelne zorganizowały uroczystości związane z chrztem Polski (996) i nie tylko. Władze świeckie zorganizowały dla przeciwwagi obowiązkowe zajęcia dla młodzieży szkolnej (gł. internackiej), oby tylko młodzież odciągnąć od kościoła”.
          W porównaniu do tamtych czasów, dzisiaj nie trzeba komunistów, aby „młodzież odciągnąć od kościoła”. Pazerność, bezprawie i pycha hierarchów kościelnych sprawia, że na mszach widać coraz mniej młodzieży. I słusznie. Ja już od dawna nie chodzę do kościoła, nie wpuszczam księdza po kolędzie a modlę się w domu. Każdego dnia przekonuję się, że podjąłem słuszną decyzję. Na przykład w ostatnich dniach dowiedziałem się, że za karę zboczeniec Wesołowski, który rozdzierał odbyty małych chłopców ( przepraszam za chamskie słownictwo, ale takie sformułowania używano w angielskojęzycznych mediach) za karę nie może wychodzić poza mury Watykanu. Jako ojciec chłopca uważam, że ten zwyrodniały zboczeniec w sukience powinien zostać zamknięty w ZOO w klatce z wyposzczonymi gorylami, a opinia publiczna powinna mieć prawo oglądania „pierwszego zbliżenia”.
          www.facebook.com/video.php?v=853603781359155&set=vb.100001286245345&type=2&theater
          • klawisz2 @karolekw 16.12.14, 19:21
            „Wiem, że prócz wielu nieprawości, dawała też chłopom ziemię, budowała domy mieszkalne , fabryki itd. Po raz pierwszy dzieci wiejskie dostały szansę kształcenia się na równi z innymi, a ich rodzice nie musieli już całować rąk panom i księżom”.
            Żeby jednym dać innym bezprawnie zabierano. Gdyby wszyscy spadkobiercy tych, którym bezprawnie skonfiskowano nieruchomości ( dekret Bieruta) wystąpili na drogę prawną nasz kraj stałby się bankrutem, a Ukraina była w porównaniu do nas krainą mlekiem i miodem płynąca. Zobacz, do kogo należało najwięcej nieruchomości w Birczy przed wojną. Jest kwestią czasu jak pojawią się spadkobiercy.
            • karolekw1906 Re: @karolekw 16.12.14, 21:07
              Jedyne co słusznego Bierut zrobił to to, że rozparcelował dwory i dał chłopom. Przez wieki ten drugi był niewolnikiem w rękach ziemian i kleru. Dziwi mnie ,że potomkowie chłopów pańszczyznianych / bo większość z nas ma takie pochodzenie/ stają w obronie paniczyków, którzy bogacili się na niewolniczej pracy. Poza tym większość dworów była zaniedbana, zle zarządzana a ok. 80 % była zadłużona. Pozostawiano wprawdzie przy dworach 50 h a na tzw. ziemiach odzyskanych 100. ale nie było już niewolników i przy jednoczesnym nieprzyjaznym nastawieniu władz majątki te padały. Po wojnie robotnicy rolni wywiezieni do Rzeszy otrzymywali odszkodowania za niewolniczą pracę, jak to określano. Status przedwojennego dworskiego chłopa był wcale nie lepszy, a czasami śmiem twierdzić gorszy. Dlatego CHŁOPI i ich potomkowie zwracajcie się do magnaterii o odszkodowania, albo zamknijmy temat.
              • czesio48 Re: @karolekw 17.12.14, 12:20
                Komuna niestety powstała u nas w grzechu pierworodnym, Pilecki, Fildorf, Inka, Szyndzielorz i tysiące innych, pozbycie się inteligencji która w większości musiała zostać za granicą. Rezygnacja z planu Marszala i odstąpienie od żądań odszkodowań przez Niemcy. Reformy w większości były słuszne ale trzeba je było robić po ludzku i z głową. Polska w innym układzie mogła rozwinąć się jak np. Austria. A i prowadzona ekonomia doprowadziła do kartek i bankructwa systemu. By było jasne to obecną politykę państwa uważam za podobnie głupią tylko w innych obszarach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka