holejnik Re: geografia gminy 11.11.04, 13:21 za szybki ENTER, - ad,rem ; Z jakim wydarzeniem kojarzy się nazwa " PANIEŃSKI CZÓB" i wskazać miejsce grdzie sie znajduje? Pozdrawiam. Odpowiedz Link
darino Re: geografia gminy 11.11.04, 13:30 Panieński Czub - góra nazywana inaczej Krępakiem, w drodze do Przemyśla za Boguszówką. Co do wydarzenia nic nie słyszałem, poza lasem Mordownia, który jest zaraz za Panieńskim Czubem w stronę Cisowej. Las ten jest tak nazywany z powodu napadów i mordów, jakich dokonywano na podtóżnych jadących do i z Przemyśla. Jeszcze po wojnie bandyci napadali w tym lesie na powracających z wojny Żydów, Polaków i Ukraińców. Moi rodzice wspominali, że niedługo po wojnie zatrzymano kilka osób, które parały się tym procederem, ale wykpiły się niskimi wyrokami - po kilka lat więzienia. Odpowiedz Link
holejnik Re: geografia gminy 11.11.04, 18:37 Wiatm. Osobiście słyszałem legendę na temat tego miejsca, mianowicie dawno temu w tym rejonie mieścił się klasztor sióstr zakonnych, atakujący tatarzy za karę że klasztor długo sie bronił z chwilą wejścia do klasztoru niektóre zakonnice nabijali na pal ( wątek z filmu "Pan Wołodyjowski" jak Azję, Nowowiejski nabijał na pal), i dlatego na pamiątkę tego wydarzenia ten rejon nazwano "PANIEŃSKI CZÓB" - być może są inne wresje nazwy tego miejsca. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
darino Panieński Czub 29.03.05, 18:25 Znalazłem inną wersję legendy: Podczas najazdu tatarskiego jeden z wodzów zakochał się w wziętej do niewoli brance. Postępując wbrew tatarskim zwyczajom postanowił uczynić ją swoją małżonką. Jego oswiadczyny nie zostały jednak przyjęte, więc wściekły Tatar ściął brankę na wzgórzu, które od tej pory jest zwane Panieńskim Czubem. Odpowiedz Link