Dodaj do ulubionych

geografia gminy

11.11.04, 13:18
Obserwuj wątek
    • holejnik Re: geografia gminy 11.11.04, 13:21
      za szybki ENTER, - ad,rem ; Z jakim wydarzeniem kojarzy się nazwa " PANIEŃSKI
      CZÓB" i wskazać miejsce grdzie sie znajduje? Pozdrawiam.
      • darino Re: geografia gminy 11.11.04, 13:30
        Panieński Czub - góra nazywana inaczej Krępakiem, w drodze do Przemyśla za
        Boguszówką. Co do wydarzenia nic nie słyszałem, poza lasem Mordownia, który
        jest zaraz za Panieńskim Czubem w stronę Cisowej. Las ten jest tak nazywany z
        powodu napadów i mordów, jakich dokonywano na podtóżnych jadących do i z
        Przemyśla. Jeszcze po wojnie bandyci napadali w tym lesie na powracających z
        wojny Żydów, Polaków i Ukraińców. Moi rodzice wspominali, że niedługo po wojnie
        zatrzymano kilka osób, które parały się tym procederem, ale wykpiły się niskimi
        wyrokami - po kilka lat więzienia.
        • holejnik Re: geografia gminy 11.11.04, 18:37
          Wiatm. Osobiście słyszałem legendę na temat tego miejsca, mianowicie dawno temu
          w tym rejonie mieścił się klasztor sióstr zakonnych, atakujący tatarzy za karę
          że klasztor długo sie bronił z chwilą wejścia do klasztoru niektóre zakonnice
          nabijali na pal ( wątek z filmu "Pan Wołodyjowski" jak Azję, Nowowiejski
          nabijał na pal), i dlatego na pamiątkę tego wydarzenia ten rejon
          nazwano "PANIEŃSKI CZÓB" - być może są inne wresje nazwy tego miejsca.
          Pozdrawiam.
          • darino Panieński Czub 29.03.05, 18:25
            Znalazłem inną wersję legendy:
            Podczas najazdu tatarskiego jeden z wodzów zakochał się w wziętej do niewoli
            brance. Postępując wbrew tatarskim zwyczajom postanowił uczynić ją swoją
            małżonką. Jego oswiadczyny nie zostały jednak przyjęte, więc wściekły Tatar
            ściął brankę na wzgórzu, które od tej pory jest zwane Panieńskim Czubem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka