darino 14.11.04, 14:00 Czy ktoś wie w którym roku zaprzestano pochówków na tym cmentarzu ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
holejnik Re: stary cmentarz rzymskokatolicki 16.11.04, 23:07 Z dobrych żródeł wiem ze jeszcze w tym roku na tym cmentarzu chowali nieboszczyków Odpowiedz Link
darino Re: stary cmentarz rzymskokatolicki 16.11.04, 23:55 A to niespodzianka - myslałem że w latach 50 zakończyli pochówki. Chyba przy następnym pobycie wybiorę się tam na spacer ! Odpowiedz Link
tyrawa czy istnieje plan starego cmentarza ? 24.07.05, 13:16 Czy istnieje jakiś plan pochówków na starym cmentarzu - moja rodzina od kilkunastu lat nie może odnaleźć jednego grobu z naszej rodziny ? Odpowiedz Link
tyrawa stary cmentarz 05.08.05, 07:17 Stary cmentarz, obecnie mocno zaniedbany, prawdopodobnie założony został w tym miejscu w końcu XVIII wieku. Do tego czasu regułą było chowanie zmarłych wokół istniejących świątyń - cmentarz dla rzymskich katolików usytuowany był wokół kościoła, grekokatolicy chowani byli przy cerkwi (kilka starych nagrobków znajdowało się "na pogórku" jeszcze w latach 50 XX wieku). Obecnym świadectwem jego dawnej historii (oprócz kaplicy grobowej Kowalskich) jest ładna, żelazna brama, niestety także zniszczona, oraz kilkadziesiąt nagrobków z przełomu XIX/XX wieku. Na uwagę zasługuje grób ks. Stanisława Okońskiego (1876-1933) - prałata, dziekana i proboszcza w Birczy. Jego staraniem wybudowano birczański kościół, jedna z uliczek Birczy nosi jego imię. Pochowany jest tu również ks. Teofil Dziedzi (1821-1899). Pod względem urody wyróżnia się ładny nagrobek Andrzeja Tarnawskiego zm. w 1901 roku. Odpowiedz Link
darino stary cmentarz również unicki ??? 02.02.06, 16:54 Zastanowił mnie ten artykuł - chowanie zmarłych przy świątyniach odbywało się chyba do końca XVIII wieku ? Austriacy zmusili władze lokalne do zakładania osobnych cmentarzy. W związku z tym sądzę, że tak zwany "stary cmentarz" służył jako miejsce pochówku Birczan zarówno unitów, jak i łacinników. Bo na pewno nie był to cmentarz na Starej Birczy - był za mały i służył chyba tylko mieszkańcom Starej Birczy. Co sądzicie na ten temat ? Odpowiedz Link
dymek25 Re: stary cmentarz również unicki ??? 02.02.06, 20:00 Spojrzałam na mapkę Birczy.Stara cerkiew sąsiadowała ze starym cmentarzem katolickim, więc to jest prawdopodobne. A tak przy okazji,kiedy otworzono nowy cmentarz? Odpowiedz Link
darino nowy cmentarz 02.02.06, 20:34 Nie wiem, ale myślę, że w czasie II wojny światowej albo zaraz po. Na samym dole znajdują się groby żołnierzy poległych w walkach z UPA. Odpowiedz Link
darino renowacja starego cmentarza 25.10.06, 12:21 W Przemyślu organizują kwestę na remont cmentarza: www.przemysl.pl/serwis/index.php?url=info&id=964 Może i w Birczy pomyśleć o takiej kweście oraz zdobyciu funduszy na remont najbardziej okazałych nagrobków ? Na pewno nie w tym roku, ale w przyszłym ... Odpowiedz Link