holejnik 11.12.04, 22:48 Witam, Pragnę zauważyć, iż w Rynku w Birczy stoi od lat pomnik, zwieczony orłem, mam pytanie - dlaczego orzeł występuje bez korony, czy ten fakt ma jakieś znaczenie. Pozdrawiam ( Jestem pewny ze Darino i nina40 się odezwą) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nina40 Re: Pomnik 12.12.04, 09:35 Myślę,że orzeł jest bez korony tylko dlatego,że w Polsce Ludowej nie koronowano orłów. Podobny pomnik znajduje się w Żohatynie i oczywiście orzeł jest też bez korony. Odpowiedz Link
darino Re: Pomnik 12.12.04, 09:51 Uważam, że birczanski orzeł wygląda dobrze i nie trzeba mu dodawać korony. Na początku lat 90 wszędzie koronowano na siłę orły i czasem wyglądały bardzo jarmarcznie ! Z dzieciństwa ten pomnik kojarzy mi się głównie z czarnym dymem i zapachem płonącej ropy naftowej, bo właśnie ropy i trocin używano do palenia tych dużych 4 zniczy stojacych obok pomnika. Zresztą wszystkie uroczystości niezależnie od tematyki odbywały się przy pomniku. Co do tablicy, to nie przeszkadza mi obecność na niej żołnierzy WP ani członków ORMO. Natomiast nie podoba mi się obecność funkcjonariuszy MO, którzy ponad walkę przedkładali rabowanie ukraińskiej ludności cywilnej. Brakuje mi również na tablicy żołnierzy NKWD, którzy przecież również walczyli z "bandami UPA". Odpowiedz Link
darino Pomniki w gminie 12.12.04, 09:55 Pomyślałem o spisaniu pomników stojących w gminie - wymienialiście pomniki w Birczy i Żohatynie, jest jeszcze pomnik w Borownicy oraz obelisk w Birczy na krzyżówce pod kościołem. Chyba również na Kamiennej Górce ? - Odpowiedz Link
darino obelisk na Kamiennej Górce 28.02.05, 20:40 Na Kamiennej Górce znajduje się obelisk z tablicą upamiętniającą Holocaust birczańskich Żydów (zginęło tam ponad 1000 osób). Szczątki ofiat przeniesiono w 1957 roku do zbiorowej mogiły na cmentarzu żydowskim w Przemyślu. Odpowiedz Link
holejnik Re: Pomnik 01.03.05, 18:28 Witam, ja osobiście nie wiem gdzie to jest, ale moja małżonka mówi że faktycznie jakiś obelisk powinien być umiejscowiony obok gościńca idąc z Kamiennej Górki w kierunku Birczy, ale czy jest to prawda tego oczywiście ja nie wiem, gdy przyjadę do Birczy na wakacje (urlop) to sie przekonam naocznie co z tym obeliskiem. Pozdrawiam h/o Odpowiedz Link
darino pomnik w Rynku coś nie teges :))) 05.09.05, 08:11 Wyraźnie się sypie, co mi bynajmniej nie przeszkadza - czas na niego :))) Odpowiedz Link
upowiec UB, MO, ORMO 11.09.05, 12:18 Wielu z członków tych organizacji na naszym terenie było pospolitymi rabusiami, a część i mordercami - czas, żeby ten pomnik rozsypał się ze starości ! Odpowiedz Link
upowiec UB, MO, ORMO, KBW 01.06.06, 08:40 To ewenement na skalę ogólnopolską. Chyba nigdzie nie ma pomnika tych formacji. Bircza powinna reklamować się tym pomnikien w wydawnictwach turystycznych. Odpowiedz Link