upowiec 06.03.05, 13:20 Pomyślałem, że warto uwiecznić charakterystyczne postacie naszej gminy - oryginałów, wariatów, pasjonatów. Wpisujcie swoje propozycje ! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
darino Jasiu Fudali 06.03.05, 18:24 Na pewno był znaną postacią. Pełnił rolę birczańskiego MPO w czasach, kiedy jeszcze nie myślano o przedsiębiorstwie komunalnym zajmującym się czystością. Odpowiedz Link
darino "głupi Oleś" 06.03.05, 18:28 Pamiętam go z dzieciństwa słabo - zajmował się pasieniem krów, mieszkał gdzieś na dole Birczy (może u pana Buczka ?). Sprawiał wrażenie pomylonego, ale odebrał chyba staranną edukację - rozwiązywał starszym kolegom zadania matematyczne, znał też łacinę ! Odpowiedz Link
upowiec Henek Borowiec 08.03.05, 14:57 Ubrany zawsze w ubranie robocze albo kufajkę, na nogach gumofilce, na głowie czapka uszanka. Na plecach nosił worek po ziemniakach albo taki plastikowy po nawozach. Palił papierosy w wystruganej przez siebie cygaretce długości 30 cm i dość dużej grubości. Mieszkał chyba w lesie w szałasie nad Leszczawą Dolną. Odpowiedz Link
darino Re: Henek Borowiec 08.12.05, 22:38 Ostatnie wpisy przypomniały mi tę postać, więc podciągnę wątek :))) Odpowiedz Link
mister1 Re: Charakterystyczne postacie naszej gminy ? 09.03.05, 10:04 Do piwiarni przychodzil niegdys Ludwik, zazwyczaj juz po paru drineczkach i spiewal...po hiszpansku. Odpowiedz Link
upowiec Ludwik 09.03.05, 11:59 Tak, Ludwik. Mieszkał chyba na Nowej Wsi. Przed wojną walczył w Brygadach Międzynarodowych w Hiszpanii. Odpowiedz Link
upowiec "Kazia Hyś" 13.03.05, 14:12 Przypomniałem sobie jeszcze z dzieciństwa Kazię pochodzącą z Huty (nazwiska nie pamiętam), którą często jako dzieci zaczepialiśmy w Birczy. Kazia wyciągała wtedy zza cholewy wielki nóż i ścigała nas po Rynku. Odpowiedz Link
darino Re: "Kazia Hyś" 19.03.05, 21:40 Pamiętam ją, była często zaczepiana przez dzieci i wtedy strasznie przeklinała! Odpowiedz Link
darino a pamiętacie Marysię Kuniczkę ? 19.03.05, 21:42 i afery z nią związane ? Jedna z afer dotyczyła ówczesnego dyrektora szkoły w Birczy ... Odpowiedz Link
karolcia1987 Re: a pamiętacie Marysię Kuniczkę ? 30.03.05, 17:30 Wiesz coś więcej na temat afer z nią związanych? Odpowiedz Link
darino Re: a pamiętacie Marysię Kuniczkę ? 30.03.05, 18:18 Jestem za młody, ażeby w nich uczestniczyć, ale ciągle słyszało sie o różnych drobnych skandalikach - ale nasze forum nie nadaje się do tgo typu opisów ! W każdym razie wskutek jednej z huczniejszych imprez u Marysi mój ówczesny dyrektor szkoły podstawowej otrzymał wyrok i poszedł siedzieć ! Odpowiedz Link