Dodaj do ulubionych

wiadomość od wójta

08.02.06, 16:27
W związku z wypowiedziami które świadczą o braku informacji o gminie Pan Wójt chcałby odpowiedzieć na pytania w jakimś systemie on-line. Dlatego zwracam się do internautów z pytaniem w jakiej formie i w jakim czasie zorganizować takie "spotkanie".
Można wykorzystać istniejącą stronę z czatem na bircza.pl lub jeżeli będzie wyrażona chęć to założę urzedowi Gminy numer GADUGADU i podam do wiadomości.
co do godzin proponuję dni powsednie w godz 8 do 17.
Zapraszam do uczestnictwa.

Proszę o wypowiedzi, ewentualne propozycje.
Obserwuj wątek
    • stodrugi Re: wiadomość od wójta 08.02.06, 16:56
      gratuluje pomyslu i odwagi, postaramy sie aby te dyskusje byly naprawde
      emocjonujace :)
      co do formy to wydaje mi sie ze warto okreslic staly dzien w tygodniu, ubrac to
      w ramy godzinowe (np. wtorek od 10:00 do 11:00) i tylko w tym
      czasie "udostepniac" Pana Wojta wszystkim zainteresowanym. Gadu-gadu wydaje sie
      dobrym pomyslem aczkolwiek wielu z nas ma poblokowane w pracy mozliwosci
      uzywania tego komunikatora wiec moze lepsza bedzie jakas forma czatu.
    • darino brawa za odwagę ! 09.02.06, 01:30
      Brawa dla pana wójta za odwagę - bardzo miła propozycja.
      Nie chcąc dezorganizować grafiku pracy urzędu proszę, aby pan wójt zaproponował
      dzień i godzinę spotkania.
      Mysle, ze powinniśmy zacząć od czatu na stronie gminnej, a jeżeli wynikną
      jakieś ograniczenia lub problemy techniczne, zastanowimy się co dalej.
      • pol17 Re: brawa za odwagę ! 09.02.06, 08:13
        Na razie chciałbym zrobić jedno spotkanie jeżeli się uda to będziemy je robić cześciej i wtedy pomyślimy o stałych godzinach.
        Do zobaczenia o 16.
        • besalel Re: brawa za odwagę ! 09.02.06, 08:45
          Z satysfakcją odnotowuję tę wiadomość. Nareszcie coś drgnęło na linii władza -
          obywatel.
    • darino chaty z wójtem będą co tydzień ! 09.02.06, 17:03
      W każdą środę od 16 do 17.
      PS. Pol, może umieścić informację o chacie z panem wójtem na stronie gminnej ?
      Poza tym próbowałem skopiować zapis chatu i umieścić na forum, ale mi się nie
      udało :(
      Może wiesz czy to się da zrobić ?
      • dorglo Re: chaty z wójtem będą co tydzień ! 09.02.06, 17:21
        Ja uważam, że jest to bardzo dobry pomysł z chatem. Jest wiele pytań na które
        chcielibyśmy otrzymać odpowiedzi związanych z naszą Gmina.
    • tyrawa czat 10.02.06, 16:30
      Załuje, że nie byłem. Postaram sie nastepnym razem.
    • darino czat z 9 lutego 11.02.06, 12:19
      Próbowałem skopiować treść czatu, ale niestety nie udało mi się. W związku z
      tym chciałbym przybliżyć nieobecnym treść rozmowy. Gdybym o czymś zapomniał,
      proszę uczestników o poprawianie mnie.
      • darino czat z 9 lutego - mikroregion 11.02.06, 12:22
        Mikroregion zamierza zdobywać środki na działalność głównie ze środków
        unijnych. Jego osią ma być przejście graniczne Malhowice-Niżankowice i droga
        Fredropol-Huwniki-Bircza. Być może uda się stworzyć jeszcze jedno przejście
        graniczne w mikroregionie, ale pan wójt na razie nie zdradził lokalizacji.
      • darino czat z 9 lutego - reforma oświaty w gminie 11.02.06, 12:25
        Z uwagi na ujemny przyrost naturalny w Polsce (w naszej gminie również),
        konieczne jest reforma sieci szkół. Założeniami jej jest pozostawienie 4
        wiodących szkół samorządowych, a 4 kolejne będą prowadzone przez organizacje
        społeczne (głównie stowarzyszenia rodziców). W dwóch miejscowościach jest na to
        zgoda lokalnych społeczności.
        • darino wszędzie się oszczędza ... 11.02.06, 12:49

"Ta szumnie nazywana reorganizacją - reforma sieci szkół, tu, na Podkarpaciu -
          ma już kilkuletnią historię. W tym czasie zniknęło 140 placówek, bo liczyły się
          OSZCZĘDNOŚCI.
          Według niektórych samorządowców - nie jest to puste słowo, bo na zamknięciu
          nierentownej szkoły zyskuje się nawet 150 tysięcy złotych rocznie.

Najwięcej placówek oświatowych zlikwidowano w roku szkolnym 2002/2003.
          Z mapy Podkarpacia zniknęło wówczas 16 przedszkoli, 22 podstawówki, 19 szkół
          filialnych i 2 gimnazja. Rok później w całym regionie przestały działać 42
          placówki. Najmniej zlikwidowanych szkół i przedszkoli w ciągu ostatnich 4 lat
          było w roku 2004/2005. Zamknięto wówczas 4 podstawówki, 7 szkół filialnych i
          jedno gimnazjum. W samej gminie Krempna zlikwidowano wtedy dwie szkoły. Zdaniem
          samorządu dzięki temu wydatki na oświatę zmniejszyły się o około 300 tysięcy
          złotych. W gminie Dubiecko likwidacja szkoły filialnej zmniejszyła wydatki o
          około 50 tysięcy złotych, a przedszkola o 35 tysięcy złotych rocznie. Proces
          reorganizacji podkarpackich szkół ciągle trwa.
          W trwającym roku szkolnym zlikwidowano 21 szkół i 7 przedszkoli . A do
          podkarpackiego kuratorium oświaty wpływają już wnioski o likwidację kolejnych
          placówek w przyszłym roku."
          tvp.pl/400,20060210301764.strona
      • darino czat z 9 lutego - inwestycje gminne w tym roku 11.02.06, 12:27
        Będzie kontynuowana budowa hali sportowej w parku. Oprócz tego rozpoczną się
        prace przy budowie wodociągu w Birczy oraz kanalizacji sanitarnej w Rudawce i
        Leszczawie Dolnej.
      • darino czat z 9 lutego - drogi 11.02.06, 12:29
        W nawiązaniu do informacji o mikroregione, pan wójt zdradził, że trwają rozmowy
        o kompleksowym remoncie drogi powiatowej od granicy powiatu jarosławskiego,
        przez Nienadową, Birczę, Huwniki, do planowanego przejścia granicznego.
      • darino czat z 9 lutego - oczyszczalnia ścieków 13.02.06, 22:25
        Zapomniałem dodać, że pytałem też o działanie oczyszczalni ścieków w Birczy.
        Otrzymałem odpowiedź, że oczyszczalnią zarządza Zakład Gospodarki Komunalnej,
        który ma podpisana umowę na odbiór z niej odpadów.
        Nie dowiedziałem się więc, czy oczyszczalnia działa, czy tylko pozoruje
        działalność ?
        Nie wiem czy zdążę w środę na chat, więć proszę dopytajcie się o tę sprawę,
        gdyby mnie nie było.

--
        forum gminy Bircza i okolic
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka