Dodaj do ulubionych

Związek Gmin Fortecznych a Bircza

11.09.06, 17:38
www.przemysl.pl/serwis/index.php?url=info&id=896
A jakież to umocnienia forteczne Twierdzy Przemyśl znajdują się na terenie
gminy Bircza ?
Czy potem trzeba będzie płacić na Związek, z którego gmina nie będzie miała
żadnego pożytku ?
Obserwuj wątek
    • darino Re: Związek Gmin Fortecznych a Bircza 19.01.07, 08:37
      Mam podobne wątpliwości.
      www.ug-bircza.e-zet.pl/default.php?menu=33;47;;;1;525
      "Pan Sekretarz poinformował, że utworzenie Związku, a w ślad za nim Zespołu
      Parków Kulturowych Twierdzy Przemyśl pozwoli na podejmowanie wspólnych działań
      przez podmioty zarządzające lub będące właścicielami obiektów fortyfikacyjnych
      i niefortyfikacyjnych oraz skuteczne ubieganie się o środki zewnętrzne dla ich
      realizacji."
      Wspólne staranie się o środki zewnętrzne rozumiem, ale czy "podejmowanie
      wspólnych działań" nie oznacza, że będziemy finansować obiekty należące do
      innych ? Przecież na terenie naszej gminy nie ma żadnych trwałych obiektów
      fortyfikacyjnych ?

• marek277 Re: Związek Gmin Fortecznych a Bircza 20.01.07, 18:37
        Ale np. Zwiazek Gmin Fortecznych moze starac sie o reaktywacje lotniska w
        Lodziance. Ponizej fragment odpowiedzi jaka dobre kilka miesiecy temu
        otrzymalem od Rzecznika Prezydenta Przemysla, na zapytanie w tej sprawie:

"....Jak Pan zapewne wie - lotnisko leży na terenie gminy Bircza i nie ma
        bezpośredniej możliwości wydawania pieniędzy z budżetu Miasta Przemyśla na jego
        przejęcie, analizy opłacalności jego ewentualnego funkcjonowania, jak również
        nie są możliwe starania o jakiekolwiek pieniądze pozabudżetowe. Mogłoby to
        zrobić stowarzyszenie, związek zawiązany przez zainteresowane
        gminy, a takie jeszcze nie powstało: w fazie tworzenia jest Zespół Parków
        Kulturowych Twierdzy Przemyśl, który być może mógłby być podstawą do takich
        działań.Pozytywną informacją jest to, że uruchomienie lotniska w Łodzince jest
        wpisane, jako zadanie o charakterze ponadlokalnym, w wojewódzkim planie
        zagospodarowania przestrzennego - jest więc szansa,że podejmie się go Marszałek
        Województwa Podkarpackiego....."

pozdrawiam
        • darino Re: Związek Gmin Fortecznych a Bircza 20.01.07, 18:48
          Nieźle to brzmi, i częściowo wyjaśnia sprawę.
          Jednak wiele wątpliwości dalej pozostało - wydaje mi się, że ten związek gmin
          jest tworem słabym finansowo, poza tym z przyczyn naturalnych skupiał się
          będzie na lansowaniu Twierdzy Przemyśl, która w przyszłości może być hitem
          turystycznym (tylko co nam z tego).

Co do lotniska, to brak jest koncepcji zagospodarowania. No bo odpada lotnisko
          pasażerskie - bez infrastruktury i z kiepskim dojazdem. Raczej odpada też
          sportowe - również brak infrastruktury, a poza tym ile samolotów sportowych
          znajduje się w okolicy ?
          Tak że na lotnisku potrzebne są inwestycje, a nikt nic nie zrobi, dopóki sprawy
          własnościowe nie zostaną wyjaśnione.
          • marek277 Re: Związek Gmin Fortecznych a Bircza 21.01.07, 15:26
            Nie cytowalem calego listu a jedynie fragment uzasadniajacy, ze przynaleznosc
            Birczy do Zwiazku Gmin Fortecznych wcale nie musi byc bezzasadna. Teraz inne
            fragmenty odpowiedzi z Um Przemysl, ktore mam nadzieje rozwiaza watpliwosci,
            ktore ma "darino":
            ".....Z tego też powodu między innymi na spotkanie z gminami przygranicznymi -
            o którym Pan wspomniał - zaproszeni zostali przedstawiciele Lasów
            Państwowych,jako właściciel tego terenu.Z ich strony nie ma większych przeszkód
            w przekazaniu lotniska potencjalnemu inwestorowi..."- czyli, ze Lasy panstwowe
            nie beda robic problemow przy ewentualnej sprzedazy (lub bezplatnym
            przekazaniu?) lotniska. Zwiazek Gmin Fortecznych, wcale nie jest takim slabym
            tworem finansowym. Ostatnio - o ile dobrze pamietam- zapadla decyzja o
            dofinasowaniu Zwiazku kwota ponad 20 mln zl. Oczywiscie, ze Zwiazek, w
            pierwszym rzedzie, wyda duza czesc kasy na remont swojej siedziby (w Parku
            przemyskim) + forty. Wcale to jednak nie znaczy, ze czesci tych pieniedzy, nie
            mozna przeznaczyc na wykupienie (lub przejecia za zymboliczna sume) przez
            zwiazek Lotniska od Lasow panstwowych +opracowania dokumentacji,
            dot.ewentualnego ozywienia lotniska.Taka dokumentacja moze byc podstawa o
            dalsze ubieganie sie o fundusze.Mysle, ze presja waszego Wojta w tej sprawie
            powinna byc dosc silna.
            Dalsza czesc listu - kwestia dojazdu do lotniska (jesli bedzie reaktywowane):
            "...Oczywiście w takim przypadku (przejecia przez Zwiazek Gmin Fortecznych-
            przyp.) lub w przypadku pojawienia się inwestora prywatnego Miasto zrobi
            wszystko, aby na zasadzie porozumień m.in. z Gminą Fredropol skomunikować je,
            aż do granic Przemyśla."
            Dziwie sie troche, ze "darino' poddaje w watpliwosc sens instnienia lotniska.
            Ja nie jestem specjalista w tej dziedzinie, ale to wlasnie na waszej stronie,
            znalazlem opinie specjalistow, ze raktywacja tego lotniska ma uzasadnienie.Ich
            argumenty sa rzeczowe i sensowne. Wcale tez- nie potrzeba- ogromnych pieniedzy
            na takowa reaktywacje.Mysle, ze o to lotnisko- tak jak o wiele spraw w zyciu -
            trzeba po prostu walczyc.
            • darino jestem za reaktywacją lotniska 21.01.07, 15:45
              Zresztą dawałem tego dowody wielokrotnie na tym forum. Tylko ostatnio naszły
              mnie wątpliwości ...
    • darino zaczyna się budowa Fortecznej Trasy Turystycznej 23.03.07, 10:06
      www.przemysl.pl/serwis/index.php?url=info&id=1139
      • darino Re: zaczyna się budowa Fortecznej Trasy Turystycz 24.03.07, 13:20
        miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,4010547.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka