czesio48 19.03.08, 20:38 napiszcie czy są jakieś uczciwe fundacje którym spokojnie można przeznaczyć 1% podatku. Oczywiście chodzi mi o gminę Bircza. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
currara2 Re: Fundacje w gminie 19.03.08, 23:04 uzciwe są ,ale chyba nie mają, o ile wiem, statusu OPP.Są stowarzyszenia. Odpowiedz Link
warszawa17 Re: Fundacje w gminie 20.03.08, 19:38 To zaniedbanie.Też jestem tym zainteresowany. Odpowiedz Link
currara2 Re: Fundacje w gminie 20.03.08, 20:19 na status opp trzeba zapracować, nowopowstałe organizacje nie bardzo mogą od razu byc opp. Odpowiedz Link
delta218 Re: Fundacje w gminie 24.03.08, 10:45 Związek ochotniczych straży pożarnych w Birczy Odpowiedz Link
mdriver Re: Fundacje w gminie 11.02.09, 21:09 Ostatnio jak obserwuję w Birczy powstaje wiele stowarzyszeń tylko że one nastawiają się na sięganie po pieniądze z budzetu gminy. Odpowiedz Link
jodla14 Re: Fundacje w gminie 12.02.09, 00:00 Kto opowiada takie bzdury? Nie kryję swego oburzenia takimi pomówieniami. Wszystkie stowarzyszenia, jakie powstają w gminie Bircza chcą sięgnąć po pieniądze na rozmaite działania społeczne, ale na pewno nie gminne. Odpowiedz Link
mniejszosci_karpackie Re: Fundacje w gminie 12.02.09, 22:46 Hm, tylko tak z boku, można zobaczyć jak wygląda przykładowo budżet gminy Bircza, np. z 2006r., nie widać tam pozycji związanej z dotowaniem jakiejkolwiek organizacji pozarząd. A wracając do samych org. pozarząd., każda powinna prowadzić sprawy finansowe w sposób jawny, czyli mozna bezpośrednio żądać informacji (jeśli nie jest zamieszczona publicznie) o źródłach finansowania. Status OPP mogą uzyskać tylko organizacje non-profit, czyli nie prowadzące działalności gospodarczej a tym samym przeznaczające wszystkie dochody na realizację celów statutowych. To też jest informacja jawna. Odpowiedz Link
mniejszosci_karpackie Re: Fundacje w gminie 12.02.09, 22:47 mniejszosci_karpackie napisała: > Hm, tylko tak z boku, można zobaczyć jak wygląda przykładowo budżet > gminy Bircza, np. z 2006r., nie widać tam pozycji związanej z > dotowaniem jakiejkolwiek organizacji pozarząd. > Oto link: www.ug-bircza.e-zet.pl/files/161_zalacznik1.pdf Odpowiedz Link
mniejszosci_karpackie Re: Fundacje w gminie 13.02.09, 10:34 A jeżeli ktoś nie wie jakie organizacje pozarządowe działają w rodzinnej gminie to polecam www.ngo.pl O... a ja znalazłam w Birczy takie: bazy.ngo.pl/search/wyniki.asp? wyniki=1&kryt_nazwapol=&kryt_nazwaang=&kryt_autoid=&kryt_ulica=&kryt_ kod=&kryt_miasto=&kryt_gmina=Bircza&kryt_powiat=&kryt_woj_multi=9&kry t_kraj=&kryt_kier=&kryt_tel=&kryt_fax=&kryt_email=&kryt_www=&kryt_his toria=&kryt_aktual=tak&szukanie=zaawans1 Ewa Stowarzyszenie Dziedzictwo Mniejszości Karpackich, ZAGÓRZ Odpowiedz Link
jodla14 Re: Fundacje w gminie 18.02.09, 21:39 O ile wiem, w gminie Bircza nie działa ani jedna fundacja, ale za to jest kilka stowarzyszeń. Niestety, żadne z nich nie ma statusu OPP, bo to kosztuje. A żadne ze stowarzyszeń nie stać na wydanie ok. 600 zł na stosowny wpis do Krajowego Rejestru Sądowego. Sprawdza się stara prawda: żeby wyjąć, trzeba włożyć; żeby włożyć, trzeba mieć. Odpowiedz Link