kurant78 17.08.06, 08:34 Z czego robicie nalewki? Ja w tym roku wiśnie, dzika róża oraz jeżyny. Może ktoś z was ma jakieś stare sprawdzone przepisy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pszczolka10 Re: NALEWKI NALEWKI NALEWKI 17.08.06, 09:40 Pigwa!! nalewka z pigwy jest super mój ojciec sie wyspecjalizował i leczy nas nalewka całą zime z zaziebień pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ek1111 Re: NALEWKI NALEWKI NALEWKI 17.08.06, 09:47 O, mam pigwę! Dawaj ten przepis, będę ćwiczyć! Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolka10 Re: NALEWKI NALEWKI NALEWKI 17.08.06, 09:54 przede wszystkim pigwa musi być przemrozona czyli albo czekamy na mróz żeby ja zmrozil albo na 24 godz. wkładamy do zamrażarki.Potem kroimy w ćwiartki i zasypujemy w słoikach cukrem.Stawiamy w ciepłym miejscu co jakis czas mieszając zeby cukier się dobrze rozpuścił.Tak otrzymujemy sok świetny do herbaty zamiast cytryny a po dodaniu spirytusu bądz jak ktoś woli wódki otrzymujemy super nalewke Odpowiedz Link Zgłoś
ek1111 Re: NALEWKI NALEWKI NALEWKI 17.08.06, 10:23 Dzięki, poczekam na mróz. Ta pigwa mocno się trzyma na krzaczku i twarda jest. pewnie przemarznieta trochę zmięknie. Czy tą wódką zalewać owoce, czy tylko dodać do niej soku? Mniam mniam... Odpowiedz Link Zgłoś
bedok Re: NALEWKI NALEWKI NALEWKI 17.08.06, 11:03 > O, mam pigwę! Dawaj ten przepis, będę ćwiczyć! A może masz więcej i możesz się podzielić - potrzebuję 2kg. W zamian mogę dać sprawdzony przepis na nalewkę. Bedok Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolka10 Re: NALEWKI NALEWKI NALEWKI 17.08.06, 11:14 dodajesz sok do wódki a owoce jak zastają tez mozesz zalac alkoholem sa jeszcze lepsze od samej nalewki i zawsze mozesz powiedziec ze jadłes tylko owocki pigwy Odpowiedz Link Zgłoś
kurant78 Re: NALEWKI NALEWKI NALEWKI 18.08.06, 15:47 Owoców pigwy raczej nie da się zjeść. Po oddaniu soku są suche jak wióry. Słabiutka naleweczka bedzie po zmieszaniu wódki z soczkiem. Raczej coś mocniejszego trzeba dodać. Odpowiedz Link Zgłoś
ek1111 Re: NALEWKI NALEWKI NALEWKI 17.08.06, 12:14 Eeee, ja mam młody krzaczek z 10 owocami. Są duże i ładne i właśnie myślałam, co by tu z nich zrobić. Za rok może będzie więcej Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolka10 Re: NALEWKI NALEWKI NALEWKI 18.08.06, 20:37 ej tam wcale te owoce nie sa takie suche a namoczone w spirytusiku sa pyszniutkie np do herbatki. Odpowiedz Link Zgłoś