richo 15.05.07, 16:46 Niebawem pęknie. Może by to jakoś uczcić na Spalonej? ;) Mecz w nogę, skrzynka piccolo, ognisko... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacekglm Re: 20 000 postów! 15.05.07, 16:51 i to jest słuszna koncepcja a tego co napisze 20000 post w górę... Odpowiedz Link Zgłoś
gabryella Re: 20 000 postów! 16.05.07, 08:52 no to i ja łapa do góry :) - najchętniej piątek jakiś Odpowiedz Link Zgłoś
jacekglm Re: 20 000 postów! 16.05.07, 09:06 gabryella napisała: > no to i ja łapa do góry :) - najchętniej piątek jakiś no ostatecznie piątek może być bo inny dzień w tygodniu to raczej nie... no to co... do klawiatur i dobijmy do tych 20 tyśków :D Odpowiedz Link Zgłoś
maciek19792 Re: 20 000 postów! 16.05.07, 10:51 Na razie jest (19630) tak więc dopóki stuknie 20 000 to jeszcze trochę czasu minie. Chociaż te forum (gazeta.pl) to typowa tablica ogłoszeń, tak więc zaraz "nastukają" samych ogłoszeń. Coraz mniejsza wartość jest tego forum i coraz więcej ogłoszeń tolerują moderatorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
lamia34 Re: 20 000 postów! 16.05.07, 11:35 maciek19792 napisał: Chociaż te forum (gazeta.pl) to typowa tablica ogłoszeń, tak więc zaraz > "nastukają" samych ogłoszeń. Coraz mniejsza wartość jest tego forum i coraz > więcej ogłoszeń tolerują moderatorzy. Fakt.Ale zauważyłam że na tej tablicy ogłoszeń jest więcej ludzi , niż na normalnym forum np. u mnie czy u Marcina Borkowskiego.I to jest ciekawostka. Ludzie na takim forum nie muszą się angażować i chyba na tym to polega. Zresztą jak wielokrotnie tu zauważono większość forumowiczów odwiedza to forum będąc w pracy ,więc na szybko.A w domu mało kto chce poświęcić czas na życie w necie. Jak masz chęć na odmianę to zapraszam na swoje forum ,adres poniżej , ode mnie do Marcina na stronę też przejdziesz :). Odpowiedz Link Zgłoś
jacekglm Re: 20 000 postów! 16.05.07, 12:38 jak na każdym forum-są ludzie którzy wpadają tu poszukać kogoś na niańkę,chcą sprzedać samochód czy działkę ale też są ludzie którzy szukają tu osób o wspólnych zainteresowaniach czy wreszcie aby "z kimś popisać" i tego się nie zmieni dając ogłoszenie tu trafia się do większej liczby osób niż by się trafiło z forum Sikorskiego czy Marcina Borkowskiego oczywiście nie jesteśmy w stanie wyłapać wszystkich ogłoszeń zamieszczanych poza wyznaczonymi tematami stąd czasami robi się bałągan no ale nie o tym ten temat przecie.... trzeba pomyśleć nad jakimś chwytliwym tematem co by te 20 tysięcy szybko osiągnąć :D Odpowiedz Link Zgłoś
maciek19792 Re: 20 000 postów! 16.05.07, 13:26 Ująłeś ten termin Jacku bardzo ogólnie. Forum na gazeta.pl odwiedzają głównie czytelnicy portalu gazeta.pl i stąd ta popularność. Wystarczy mieć konto na gazeta.pl i można do woli pisać i wypisywać na każdym podforum reklamy, ogłoszenia itd. Bo tutaj nie ma praktycznie moderacji. Nie zbanujesz Jacku usera, bo nie masz takich uprawnień ;) Na normalnych forach dyskusyjnych, gdzie są rangi userów, moderatorów i administratorów np. wspomniane forum sikorskiego: www.sikorskiego.xad.pl czy prywatne forum powiatu piaseczyńskiego (Marcina Borkowskiego): forum.powiat-piaseczynski.info Spamowanie ogłoszeniami jest utrudnione, bo można od razu dostać bana od Admina i na tym kończy się przygoda osób które za darmo szukają tablic ogłoszeń. Forum na gazeta.pl nadaje się do spamowania idealnie i ludzie to robią. Łażę po różnych forach i te na gazeta.pl to istnie spamowiska i tablice ogłoszeń. jacekglm napisał: > dając ogłoszenie tu trafia się do większej liczby osób niż by się trafiło z > forum Sikorskiego czy Marcina Borkowskiego To ujecie jest błędne. Potencjalny user internetu wyszukuje informacje w wyszukiwarkach internetowych np.: www.google.pl i tak naprawdę szukając ostatnio informacje związane ze sprawami powiatu piaseczyńskiego to głównie widzi się linki do informacji w serwisie: www.powiat-piaseczynski.info Ten serwis informacyjny jest bardzo młody w porównaniu z oficjalnymi (nudnymi) serwisami gmin, ale widać że z dnia na dzień robi się coraz ciekawszy i przyciągający coraz więcej osób. Poszukajcie rożnych rzeczy z powiatu piaseczyńskiego w Google.pl i zobaczycie jakie serwisy pojawiają się w czołówce. Forum na gazeta.pl słabo indeksuje w Google. Odpowiedz Link Zgłoś
richo Re: 20 000 postów! 16.05.07, 13:45 jacekglm napisał: > trzeba pomyśleć nad jakimś chwytliwym tematem co by te 20 tysięcy szybko osiągnąć :D Masz jakieś możliwości, żeby wskazać ten konkretny 20-tysięczny post? A może jakaś statystyka? Ilu jest użytkowników, kto najwięcej pisze itd.? Odpowiedz Link Zgłoś
maciek19792 Re: 20 000 postów! 16.05.07, 13:56 richo napisał: > A może jakaś statystyka? Ilu jest użytkowników, kto najwięcej pisze itd.? Na forum gazeta.pl moderatorzy tacy jak Jacek nie mają wielu możliwości. Statystyki bez problemu tworzy się na normalnych forach, a na takim to tylko admini gazety.pl mogą coś takiego wygenerować. Odpowiedz Link Zgłoś
jacekglm Re: 20 000 postów! 16.05.07, 14:26 no więc jak widzicie "ja tu tylko sprzątam " :( Odpowiedz Link Zgłoś
teqilaa Re: 20 000 postów! 17.05.07, 16:32 richo napisał: > Masz jakieś możliwości, żeby wskazać ten konkretny 20-tysięczny post? a to jakaś nagroda będzie? ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
richo Re: 20 000 postów! 17.05.07, 16:46 teqilaa napisała: > a to jakaś nagroda będzie? ;)) Noo... tak jakby trzeba o czymś pomyśleć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
teqilaa Re: 20 000 postów! 17.05.07, 17:12 no to pospiesz się bo niewiadomo czy jest o co się "bić" ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-borkowski Re: 20 000 postów! 17.05.07, 16:55 20 000 postów na forum gazeta.pl to średni wynik jak na inne fora miast, które znajdują się na gazeta.pl: forum.gazeta.pl/forum/71,46581,1892241.html?x=1270804 Spójrzcie na inne fora miast i zobaczycie, że mieszkańcy naszego miasta raczej nie są chętni do rozmów na forach dyskusyjnych. Nie mówię tutaj tylko o forum Piaseczna na gazeta.pl, ale również innych forach dyskusyjnych. Udzielam się na kilku dziesięciu forach dyskusyjnych + administruję 2 swoimi forami i piszę to z pełną odpowiedzialnością, że mieszkańcy naszego miasta są "zamknięci w sobie". Zdecydowanie więcej osób czyta fora dyskusyjne. Dla przykładu moje prywatne forum powiatu piaseczyńskiego: forum.powiat-piaseczynski.info odwiedza dziennie ~ 500-600 osób (dane ze statystyk serwera i stat.pl), a udziela się na forum tylko kilkanaście osób. Dane mówią same za siebie. Ludzie chętniej czytają niż się udzielają. Działam w internecie od kilku lat i takie zjawisko zaobserwowałem dopiero w powiecie piaseczyńskim. Dlaczego ludzie wolą czytać, a nie przyłączają się do rozmów? Znajomi z Warszawy, którzy udzielają się na moim forum powiatu piaseczyńskiego forum.powiat-piaseczynski.info również stwierdzili, że mieszkańcy Piaseczna i okolic są mało otwarci do rozmów w internecie. Piaseczno to noclegownia dla Warszawiaków i tak naprawdę wiele osób przyjeżdża do Piaseczna dopiero późnym wieczorem, żeby się tylko wyspać. W ciągu dnia pracują w Warszawie i interesują ich przede wszystkim sprawy związane z Warszawą i rozrywką w Warszawie. Sprawy Piaseczna ich nie interesują. Sami możecie na palcach policzyć osoby, które stale udzielają się na tym forum. Pozostałe osoby to tak zwani "jednopostowcy" (piszący jeden post), lub "spamerzy" (piszący tylko ogłoszenia). Łatwo z tego wyciągnąć wnioski, że większość czyta, mało kto udziela się na forach. Już kilka razy rozmawiałem nawet o tym z Lamią (admin na forum osiedlowym Sikorskiego), która również to zauważyła. Pozdrawiam M@rtin www.powiat-piaseczynski.info Odpowiedz Link Zgłoś
richo Re: 20 000 postów! 17.05.07, 17:02 marcin-borkowski napisał: > 20 000 postów na forum gazeta.pl to średni wynik jak na inne fora miast, które > znajdują się na gazeta.pl... A może odniósłbyś się do meritum? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-borkowski Re: 20 000 postów! 17.05.07, 17:11 Wystarczająco dużo napisałem na ten temat w poprzednim poście: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=234&w=62476627&a=62617665 Wszystko co tam napisałem dotyczy bardzo małej aktywności mieszkańców Piaseczna i okolic w Internecie. Jesteś richo jednym z kilku osób, które stale udzielają się na tym forum, a zerknij na innych? Napiszą jeden post, ogłoszenie (sprzedam, kupię) i tyle ich widzisz... Czy podbijając posty, tylko po to, żeby zwiększyć ich liczbę ma jakąś wartość? Nie! Liczy się naturalny przyrost postów, zawierających interesujące informacje. Pozdrawiam M@rtin www.powiat-piaseczynski.info Odpowiedz Link Zgłoś
teqilaa Re: 20 000 postów! 17.05.07, 17:14 Być może maja kilka nicków i tyle. Ja tam udzielam się na kilku innych forach ale nie na gazecie akurat. A nawet jeśli juz to sporadycznie. Na dłużej zatrzymałam sie właśnie tutaj na naszym piaseczyńskim forum, byc może z czasem bedzie tutaj bardziej towarzysko niz ogłoszeniowo :) Odpowiedz Link Zgłoś
richo Re: 20 000 postów! 17.05.07, 17:24 Mistrzu! Skup się! Do meritum, a nie do tematu ;-) Uczcisz z nami te 20k postów? Potrzebujemy kogoś na lewą obronę ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-borkowski Re: 20 000 postów! 17.05.07, 17:39 richo napisał: > Uczcisz z nami te 20k postów? Potrzebujemy kogoś na lewą obronę ;-) Oczywiście, że jak stuknie 20k postów to chętnie spotkam się ludźmi z tego forum. Warto poznać swoich sąsiadów osobiście. ;)) Co do koszykówki, to śledzę od czasu do czasu temat koszykówki i nie pisałem nic na razie, bo wypadło mi kilka projektów w związku z czym nie mam jak na razie pojawić się na boisku. Mam to na uwadze i bardzo chętnie pobiegam z Wami pod koszem. Odezwę się w temacie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=234&w=61232264 jak tylko zakończę zlecone mi projekty stron. Na tym forum też ostatnio nie miałem czasu pisać, ale dzisiaj jak widać nadrabiam zaległości i kilka postów poleciało na moje konto ;) Pozdrawiam M@rtin www.powiat-piaseczynski.info Odpowiedz Link Zgłoś
alienxxx Re: 20 000 postów! 17.05.07, 20:41 marcin --> masz 100 % racje wiekszosc czyta, malo pisze z checia pogadalbym z ludzmi z Piaseczna, ale malo kto tu zaglada - jest kilka osob, ktore pojawiaja sie tu czesto - ale tak jak zauwazyles - jest to stala, nieliczna grupa tych samych osob Odpowiedz Link Zgłoś
lamia34 Re: 20 000 postów! 17.05.07, 23:33 Cześć wszystkim:) podbijam do tych 20 000 :) alien to forum jest jak nasze niebo , pełno na nim gwiazd, lecz każda miliony lat od siebie .I niewiele ich leży na tyle blisko aby stworzyć jakiś mały świat. Mojemu synowi zdjeli gips więc już za tydzień jak trochę rozrusza nogę dołączy do zespołu koszykarzy :)(zamiast mnie :D -nie umiem grać :D) ale będę mu towarzyszyć :).Muszę was wreszcie poznać no nie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
richo Re: 20 000 postów! 18.05.07, 00:40 lamia34 napisała: > (zamiast mnie > :D -nie umiem grać :D) ale będę mu towarzyszyć :).Muszę was wreszcie poznać no > nie? :) Etam! Ja też nie umiem, ale chodzi o to, żeby się poruszać! Szkoda tylko, że po meczu nie ma gdzie pójść na piwko. Na trzepaku nie będziemy przecież siedzieć ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
teqilaa Re: 20 000 postów! 18.05.07, 11:24 Richo a czemu nie? jak za starych szczenięcych czasów ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
richo Re: 20 000 postów! 18.05.07, 19:31 teqilaa napisała: > Richo a czemu nie? jak za starych szczenięcych czasów ;))) Tylko z piwem było trudniej ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tm51 Re: 20 000 postów! -234 24.05.07, 19:06 60 jeszcze, jutro pewnie osiągniemy cel Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-borkowski Re: -77 23.05.07, 20:39 Odliczanie masz richo opanowane do perfekcji. ;)) Dopisałem 3 posty i zostało jeszcze 74. Pozdrawiam www.powiat-piaseczynski.info Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-borkowski - 58 24.05.07, 19:41 richo trwa odliczanie - 58 ;) p.s. bardzo miło mnie zaskoczyłeś, poznając mnie przy placu zabaw ;) Pozdrawiam M@rtin www.powiat-piaseczynski.info Odpowiedz Link Zgłoś
richo - 35 25.05.07, 00:41 marcin-borkowski napisał: > p.s. bardzo miło mnie zaskoczyłeś, poznając mnie przy placu zabaw ;) Trochę zgadywałem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-borkowski Re: - 35 25.05.07, 08:47 richo napisał: > Trochę zgadywałem ;-) No to nieźle zgadujesz ;) Może warto, żebyś odgadł 6 liczb w dużym lotku. Życzę ci tego :) Pozdrawiam M@rtin www.powiat-piaseczynski.info Odpowiedz Link Zgłoś
stentonik Dycha:))) 25.05.07, 22:14 No to końcowe odliczanie...Szampany zmrożone??? Swoją drogą, ciężko to idzie, oj ciężko. Chyba muszę częściej się tu logować:) Odpowiedz Link Zgłoś
3fx Re: 20 000 postów! 26.05.07, 01:00 Post numer 20000 został wysłany 26.05.07 o godzinie 00:43. Jego autorem jest jacekglm. Odpowiedz Link Zgłoś
gabryella Re: 20 000 postów! 29.05.07, 10:53 Czyli mam rozumieć, piątek - rowery, spalona i coś na meszki Odpowiedz Link Zgłoś
teqilaa Re: 20 000 postów! 29.05.07, 11:00 doby pomysł, może dzisiaj na koszu dogadamy szczegóły? :) jakas integracja forumowa by sie przydała :) Odpowiedz Link Zgłoś
teqilaa Re: 20 000 postów! 29.05.07, 11:15 ups! zapomniałam że dzisiaj byc może nie dotre na kosza a jesli juz to dopiero ok 20 zeby dziecie odebrac . Jesli cos ustalicie dajcie info na forum albo na maila :) Odpowiedz Link Zgłoś
richo 1.06 Spalona? 31.05.07, 17:07 To na czym w końcu stanęło? Mamy parę rzeczy do uczczenia: - Dzień Dziecka, - 20k postów, - cudowne ocalenie (podwójne) ;-), - plac zabaw, - metro, - Euro 2012, - ... (można dopisać) Poproszę o jakieś deklaracje, bo nie wiem co czynić! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
teqilaa Re: 1.06 Spalona? 31.05.07, 17:37 pogoda lekko kijowa zeby siedziec na spalonej, może za tydzień? powiem szczerze że jutrzejszy dzien mi nie pasuje, za dużo dzieci do "obskoczenia". Odpowiedz Link Zgłoś
jacekglm przełóżmy na zadwatygodnie... 31.05.07, 21:31 mi też za bardzo nie pasuje:/ dla rowerowych mających jutro czas około 18 propozycja:przejechać trasę niedzielnej wycieczki pędziwiatrowej... muszę wziąć maczetę i trochę przeciąć trasę bo zarośnięta niemiłosiernie... jak ktoś chętny to zapraszam na priv myślę Richo że by Ci się spodobało...spory kawałek prowadził będzie niebieskim szlakiem od Łosia do Głoskowa wzdłuż Jeziorki... Odpowiedz Link Zgłoś
richo Re: przełóżmy na zadwatygodnie... 31.05.07, 21:56 jacekglm napisał: > myślę Richo że by Ci się spodobało...spory kawałek prowadził będzie niebieskim > szlakiem od Łosia do Głoskowa wzdłuż Jeziorki... Znam go! Zgubiłem na tych łąkach bumerang. Szlak zarośnięty był już dwa lata temu od strony mostu w Głoskowie. Ciekawe jak teraz wygląda. Jak Ci pomóc? Siekierka wystarczy? Bo mam też trochę innych przyrządów ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jacekglm Re: przełóżmy na zadwatygodnie... 31.05.07, 22:19 no mi się udało dojechać tylko do tej drewnianej kładki na Jeziorce a potem odbiłem na Bogatki... dalej podobno jakieś pokrzywy są więc nie chciałem ryzykować... możemy w piątek się tam przejechać :D a jak pomóc? piwa nawarzyli podobno w Łosiu... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
richo Re: przełóżmy na zadwatygodnie... 31.05.07, 22:46 jacekglm napisał: > dalej podobno jakieś pokrzywy są więc nie chciałem ryzykować... Ja jechałem w drugą stronę, ale musiałem się przedzierać właśnie koło mostu. Pamiętam, że potem prowadziłem większą grupę, ale ostatecznie zrezygnowaliśmy. > możemy w piątek się tam przejechać :D > a jak pomóc? > piwa nawarzyli podobno w Łosiu... ;) Pod Łosiem koło 18:00? Tam słaby zasieg jest ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jacekglm Re: przełóżmy na zadwatygodnie... 31.05.07, 22:58 no jak masz jechać ze Smoczyska to możemy się w Łosiu ustawić a jak z Piaseczna to gdzieś bliżej można by... Odpowiedz Link Zgłoś
richo Re: przełóżmy na zadwatygodnie... 31.05.07, 23:05 Ze Smo, ale 20 czy 24 to rybka ;-) Właśnie! To łowisko koło mostu już czynne? Tam też jest piwo. A jak tam reszta świata? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gabryella Re: przełóżmy na zadwatygodnie... 01.06.07, 08:22 Reszta świata by pojechała ale jakby zgarnął ktoś po drodze z Piaseczna - mła Odpowiedz Link Zgłoś
richo Re: przełóżmy na zadwatygodnie... 01.06.07, 08:39 Ale ja właśnie ze Smoczyska będę jechał. To może Amo? Wszystkim będzie bliżej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jacekglm Re: przełóżmy na zadwatygodnie... 01.06.07, 09:03 plan jest taki:Ty Richo startujesz se Smo,My z Piaseczna punkt zborny w gospodzie pod Łosiem w Łosiu czyli tam na rozwidleniu dróg... stamtąd już razem w stronę Piaseczna,resztę sie obmyśli po trasie... aha myślę że z Piaseczna moglibyśmy wyjechać około 17.30... więc Łoś coś koło 18.15-18.30:D Odpowiedz Link Zgłoś
richo Re: przełóżmy na zadwatygodnie... 01.06.07, 09:09 jacekglm napisał: > plan jest taki... OK. Wreszcie ktoś zrobił porządek ;-) Siekierkę brać? Odpowiedz Link Zgłoś
woy Re: przełóżmy na zadwatygodnie... 01.06.07, 11:58 Przez Gołków jedziecie w stronę Łosia? w. Odpowiedz Link Zgłoś
gabryella Re: przełóżmy na zadwatygodnie... 01.06.07, 14:50 nom ulicom masz fona to dryndaj do JACENTEGO Odpowiedz Link Zgłoś
richo Ujarzmić łosia! 01.06.07, 15:04 Stanęło na Pod Łosiem w Łosiu ~18:30 Grupa z Pna zderzy się z grupą ze Smo :-))) Jakby co mój tel jest w mojej gazwizytówce - chyba ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
woy Re: Ujarzmić łosia! 01.06.07, 15:50 ok jadem na tego łosia ino siekiery nie biere. w. Odpowiedz Link Zgłoś
jacekglm Re: Ujarzmić łosia! 01.06.07, 22:22 dla zainteresowanych:Łoś został ujarzmiony... był też kot bez ogona o iście sportowym wyglądzie ;) dziękować wszystkim serdecznie i do następnego raza :) a kto nie był niech żałuje... Odpowiedz Link Zgłoś
richo Re: Ujarzmić łosia! 04.06.07, 12:49 Widzę, że wszyscy szczęśliwie wrócili do domu (a przynajmniej paluszki całe ;-)). Uff! Ja ostatecznie skończyłem na 50-tce! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jacekglm Re: Ujarzmić łosia! 04.06.07, 13:21 richo napisał: > Widzę, że wszyscy szczęśliwie wrócili do domu (a przynajmniej paluszki całe ;-) > ). Uff! > Ja ostatecznie skończyłem na 50-tce! ;-) > no wrócili,wrócili... tylko Gabryjelka milczy ale pewnie zaszyła się na swojej działce.... Odpowiedz Link Zgłoś
richo Re: Ujarzmić łosia! 04.06.07, 13:38 jacekglm napisał: > tylko Gabryjelka milczy ale pewnie zaszyła się na swojej działce.... Gabryjelka? Toć walczy na pierwszej linii :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
gabryella Re: Ujarzmić łosia! 04.06.07, 14:08 A dziękować za uznanie ;P i za wspólne rowerowanie, w łosiu bytowanie, łąk przemierzanie, bociana oglądanie, a na końcu w gospodzie "Zalesie" wylądowanie i przy zacnej oranżadzie opowiadanie :) chcem jeszcze :) Odpowiedz Link Zgłoś
richo Re: Ujarzmić łosia! 04.06.07, 14:20 gabryella napisała: > chcem jeszcze :) A psze bardzo! Muszę koty nakarmić jutro ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jacekglm Re: Ujarzmić łosia! 04.06.07, 14:48 przebradzo chętnie ale byłem niegrzeczny i do środy jestem na zesłaniu we Płocku odpoczywam od stolicznego miasta i od internetu Odpowiedz Link Zgłoś
gabryella Re: Ujarzmić łosia! 05.06.07, 09:20 ooo nieee Richo sama z Tobą nie jadę :P wyzione ducha i tyle będzie ze mnie Odpowiedz Link Zgłoś
richo Re: Ujarzmić łosia! 05.06.07, 10:00 gabryella napisała: > ooo nieee Richo sama z Tobą nie jadę :P wyzione ducha i tyle będzie ze mnie Przecież ja się często zatrzymuję! Odpowiedz Link Zgłoś
gabryella traska z Richem :) 05.06.07, 10:38 > Przecież ja się często zatrzymuję! jasne za potrzebą tak, jak nie ma potrzeby to nie :P :d Odpowiedz Link Zgłoś