kasiunia.3 10.12.09, 19:06 Witam mam pytanie może ktoś wie co trzeba zabrać ze sobą do szpitala dla noworodka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
serenee Mała ściągawka 11.12.09, 10:42 Niezbędne dokumenty dla Ciebie: • dowód tożsamości • ubezpieczenie (karta chipowa – np. na Śląsku) • NIP pracodawcy lub NIP własny (w przypadku prowadzenia własnej działalności gospodarczej) • karta przebiegu ciąży • oryginały wyników badań z okresu ciąży (grupa krwi i Rh, morfologia i badanie moczu, HBS, WR, wyniki badań USG, inne istotne wyniki badań czy konsultacji) Rzeczy dla MAMY Na czas porodu: • koszula nocna, której nie będzie ci żal ubrudzić • pomadka ochronna do ust (wysuszają się podczas oddychania) • woda mineralna niegazowana • zegarek do określania czasu skurczów Na okres poporodowy • jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek (paczka) • podpaski (przydatne od około czwartego dnia po porodzie) • majtki jednorazowe (ok. sześć sztuk) lub siateczkowe • trzy koszule nocne do karmienia • szlafrok • kapcie (ewentualnie klapki pod prysznic) • dwa biustonosze do karmienia • herbatka ułatwiająca rozwój laktacji, np. Hipp Natal (zwłaszcza dla pierworódek; na początku brakuje pokarmu, dopiero w trzeciej dobie jest nawał mleka) • maść na obolałe brodawki, np. Bepanthen • przybory toaletowe, ręczniki • papier toaletowy • termometr • sztućce, kubek • telefon i ładowarka • książka do czytania, gdy dziecko śpi, a ty akurat nie odpoczywasz • pieniądze na nieprzewidziane wydatki Rzeczy dla DZIECKA • paczka pieluszek jednorazowych, chusteczki jednorazowe do pupy, krem do pupy • kilka pieluszek tetrowych • trzy cienkie bawełniane kaftaniki lub body rozpinane na całej długości i trzy pary śpioszków (lub zamiast poprzedniego – trzy pajacyki) • dwie bawełniane czapeczki (zwróć uwagę na szycia; szwy nie powinny uciskać delikatnej główki dziecka) • dwie pary skarpetek • rożek lub kocyk • ręcznik, łagodne mydełko np. Bambino Odpowiedz Link Zgłoś
cafe_tee hahaha 15.12.09, 16:29 to ja może skrócę tę ściągawkę, bo co jak co, ale książka po porodzie, to jej się na pewno nie przyda :D będzie odsypać w wolnej chwili - a nie czytać :D koszula, majtki, podpaski, kapcie, szlafrok - najważniejsze dla ciebie - spakuj pierwsze. pampersy, chusteczki i krem do pupy, 2x kaftaniki i śpioszki - najważniejsze dla dziecka- spakuj pierwsze. Potem: papier toaletowy, termometr, kubek i sztućce. Resztę jeżeli zapomnisz, albo sie nie zmieści do torby - doniosą Ci.. Najważniejsze, to artykuły 1-szej potrzeby czyli podpaski i pampersy, ubranka dla dziecka i ubrania dla ciebie. Musisz mieć w co ubrać i przewinąć dziecko, i musisz mieć w co ubrać siebie. Poza tym musisz mieć z czego jeść i pić. To najważniejsze. Nie bierz dużo ubranek - bo za 3 dni wyjdziesz. W razie czego - doniesie ci rodzina. Reszta...książki, biustonosze, skarpety, herbatki laktacyjne...to bzdury. A ostatnią rzeczą, o której myslałam jadąc rodzić - była mineralna :)) zegarek lub ładowarka - w ogóle mi do głowy nie przyszły. Telefon gdzieś miałam - ale nie był mi w głowie. Dokumenty miałam włożone do torebki - leżały tam od tygodnia. Dowód osobisty, książeczka zdrowia i karta ciąży. Usg i wyniki badań - doniósł mi mąż - aczkolwiek nikt ich ode mnie nie chciał :) Nie stresuj się, jeżeli czegoś nie weźmiesz - nikt ci głowy nie urwie. Zawsze ktoś ci doniesie. spakuj najważniejsze rzeczy- pieluchy, podpaski, ubranka i koszulę. Odpowiedz Link Zgłoś
first-woman Re: Wyprawka dla noworodka 15.12.09, 19:00 badania,karta ciąży,ubezpieczenie - to musisz miec. ubranie dla siebie i maluszka - koniecznie. ja o mineralnej nie pomyslałam a szkoda....zalowałam bardzo o spakowaniu sie wczesniej też nie a szkoda bo maluszek sie pospieszył i pakowalam sie jak pogotowie przyjechało. chusteczki zwykle i nawilzane miałam jednak kolo siebie na sali porodowej - przydały sie. o gazetkach i kasiazkach zapomnij - nie bedziesz mieć sily ,czasu ani ochoty.maluszek nawet jak bedzie spac to będziesz wpatrywac sie w niego bez konca. i życze powodzenia:)bedzie dobrze:) Odpowiedz Link Zgłoś