Dodaj do ulubionych

Nawiewniki okienne

25.09.12, 20:58
Mam pytanie do osób, które w zeszłym roku zdecydowały się na montaż nawiewników okiennych (zarówno tych higrosterowanych jak i manualnych). Czy po ich zainstalowaniu jest poprawa w wentylacji mieszkań? Mieszkanie się nie wychładza?
Ogólnie warto w to inwestować czy raczej to nic nie wnosi i wentylacji jak nie działała tak nie działa dalej?

Pozdro
Obserwuj wątek
    • ponurus Re: Nawiewniki okienne 02.10.12, 03:27
      Ja również jestem zainteresowany odpowiedzią na to pytanie
      Dowiadywałem się i koszt takich nawiewników z montażem to 150 zł jeśli nie automatyczne od jednego okna i 250 jeśli mają być automatyczne
      Jestem tym zainteresowany ale czekam i może ktoś odpowie na wyżej zamieszczone pytanie sąsiada bo wydatek jest dosyć duży
      • mati9957 Re: Nawiewniki okienne 02.10.12, 10:15
        Ja załozylem rok temu, zwykle dostalem je gra5tis i sam zamontowałem. Koszt ok 50 zl za szt. Wentylacja poprawila sie znacznie, kominów juz nie zaslanialem na zime i nie wialo.
        • ponurus Re: Nawiewniki okienne 05.10.12, 16:50
          Dzięki

Nie mam frezarki niestety więc chyba skorzystam z oferty jakiejś firmy ale dzięki za info smile.
          Chyba że da się bez frezarki to ogarnąć .... ?
          • mati9957 Re: Nawiewniki okienne 05.10.12, 23:47
            Wystarczy Ci wiertarka, robisz nawiert i tak 25 razy wiertłem ok 8 10mm i nie potrzeba frezarki
            • ponurus Re: Nawiewniki okienne 07.10.12, 10:28
              Ok Dzięki
              W takim razie zamontuje sobie samemu te nawiewniki
        • cucciolo Re: Nawiewniki okienne 09.10.12, 12:37
          Czy ktoś mógłby wytłumaczyć w jaki sposób działają te nawiewniki w przypadku naszej odwrotnej wentylacji? bo czytam sobie na stronie nawiewniki.pl, że one dostarczają powietrze z zewnątrz, kiedy wilgotność w pomieszczeniach rośnie (w wyniku nadmiernej szczelności okien) a u nas przecież powietrze z zewnątrz dostarczane jest przez wentylację...
          Chętnie dowiem się więcej. Czy można takie nawiewniki kupić w marketach budowlanych?
          • ponurus Re: Nawiewniki okienne 12.10.12, 13:56
            Masz racje ale nie we wszystkich mieszkaniach jest problem z wentylacją.
            Nie wiem jak u mati ale u mnie wentylacja jest ok pod warunkiem ze powietrze ma jak sie dostac do mieszkania.
            Przy otwarciu okna wyciąg pracuje u mnie prawidłowo tzn. wyciaga powierze z mieszkania.
            Mieszkam w bloku 5c na parterze

Mam nadzieje ze montaz nawiewnikow pomoze w utrzymaniu odpowiedniej cyrkulacji powietrza.
            Koszt nawiewników na alledrogo nie jest wysoki.
            Kupilem 4 z atestem za 140 zł

Jak zamontuje to dam znac jak to dziala.

PS. Apropo ceny to dowiadywalem sie o montaz nawiewnikow w 2 firmach zlokalizowanych w zabkach i cena jest z kosmosu. Montaz 1 nawiewnika zwyklego (koszt allegro 28 zł) u nich kosztuje 150 zł
            Montaz nawiewnika higrosterowalnego to koszt 250 zł - allegro 80-110 zł
            Przeginaja ostro z cena szczegolnie ze proces montazu nie różni się dla zwykłych i higrosterowalnych nawiewników a poza tym jest prosty.
            Dziure w oknie kardzy chyba potrafi zrobić smile i nie bardzo jest co popsuć chyba że szybe ktoś przewierci he he
            • tomeek112 Re: Nawiewniki okienne 02.12.13, 11:40
              Witam,
              Naiwewniki okienne to bardzo fajna sprawa, założyłem 2 sezony temu i od ego czasu nie mam problemu z wilgocią na oknie. Mam możliwość regulacji więc, jak nie chcę to nic mi po nogach nie wieje. Jest duż ciekawych artykułów w internecie na ten temat instalszop.pl/do/instalszop/buyingGuides?page=poradnik16
              Ja właśnie zakupiłem takie jakie są opisane powyżej. Cena jest niska, a rozwiązał to moje problemy. instalszop.pl/do/item/po400/Nawiewnik-okienny-seria-PO-400
              Oczywiście z tego co czytam, to u mnie ewidentnie występował problem z wentylacją.
              • hor5xyz Re: Nawiewniki okienne 03.01.14, 23:01
                Szanowny Sąsiedzie, dzieki za dobry link. Zamówiłem, za 3 dni otrzymałem. Montaż łatwy (chociaż po 22 dziury w oknie wywiercić trzeba). I już skutkuje, wilgotność w mieszkaniu (mam 2 higrometry) zmniejszyła się, wilgoci na oknach w zasadzie nie ma, zobaczymy co będzie przy mrozach (daj Panie Boże, dopiero następnej zimy) ale już jestem zadowolony.
                Pozdrawiam
              • 63agata Re: Nawiewniki okienne 10.01.14, 15:31
                Dzięki za ciekawy wpis, artykuł przeczytany instalszop.pl/do/instalszop/buyingGuides?page=poradnik16 i decyzja podjęta. Polecam kontakt zamówiłam 5 nawiewników oraz poradzili mi jeszcze wentylator do lazienki, żeby wywołać lepsza cyrkulację powietrza. Pochwalę się instalszop.pl/do/item/ENSO/Wentylator-lazienkowy-osiowy-ENSO wentylator troche kosztował, ale ma wyświetlacz podający mi poziom wilgotności w łazience, włącza się i wyłącza sam no poprostu Ameryka smile Pozdrawiam

tomeek112 napisał(a):

> Witam,
                > Naiwewniki okienne to bardzo fajna sprawa, założyłem 2 sezony temu i od ego czasu nie mam problemu z wilgocią na oknie. Mam możliwość regulacji więc, jak nie chcę to nic mi po nogach nie wieje. Jest duż ciekawych artykułów w internecie na ten temat instalszop.pl/do/instalszop/buyingGuides?page=poradnik16
                > Ja właśnie zakupiłem takie jakie są opisane powyżej. Cena jest niska, a rozwiązał to moje problemy. instalszop.pl/do/item/po400/Nawiewnik-okienny-seria-PO-400
                > Oczywiście z tego co czytam, to u mnie ewidentnie występował problem z wentylac
                > ją.
                • tomir45 Re: Nawiewniki okienne 28.09.14, 16:02
                  Nawiewnik sam w sobie nic nie zmienia, jest to urządzenie dostarczające świeże powietrze do pomieszczeń czystych, wyciągane powinno być z pomieszczeń tzw. mokrych (łazienk, kuchnia). Sklep, który polecacie okazał się ok, mają bardzo szeroką ofertę w dobrych cenach.
                  instalszop.pl/do/cat/nawiewniki_okienne/Nawiewniki-okienne

63agata napisał(a):

> Dzięki za ciekawy wpis, artykuł przeczytany instalszop.pl/do/instalszop/buyingGuides?page=poradnik16 i decyzja podjęta. Polecam kontakt zamówiłam 5 nawiewników oraz poradzili mi jeszcze wentylator do lazienki, żeby wywołać lepsza cyrkulację powietrza. Pochwalę się instalszop.pl/do/item/ENSO/Wentylator-lazienkowy-osiowy-ENSO wentylator troche kosztował, ale ma wyświetlacz podający mi poziom wilgotności w łazience, włącza się i wyłącza sam no poprostu Ameryka smile Pozdrawiam
                  >
                  > tomeek112 napisał(a):
                  >
                  > > Witam,
                  > > Naiwewniki okienne to bardzo fajna sprawa, założyłem 2 sezony temu i od ego czasu nie mam problemu z wilgocią na oknie. Mam możliwość regulacji więc, jak nie chcę to nic mi po nogach nie wieje. Jest duż ciekawych artykułów w internecie na ten temat instalszop.pl/do/instalszop/buyingGuides?page=poradnik16
                  > > Ja właśnie zakupiłem takie jakie są opisane powyżej. Cena jest niska, a rozwiązał to moje problemy. instalszop.pl/do/item/po400/Nawiewnik-okienny-seria-PO-400
                  > > Oczywiście z tego co czytam, to u mnie ewidentnie występował problem z we
                  > ntylac
                  > > ją.
            • domariusza Re: Nawiewniki okienne 08.11.14, 19:38
              Ponurus,
              I jak? Zamontowałeś? Nie wieje za bardzo?
              Martwi mnie, że przewiercamy się przez ramy okien i tym samym wychłodzi się cała rama, w której do tej pory zamknięte jest szczelnie powietrze... słyszał ktoś o nawiewnikach montowanych w ścianie?
              Pozdr,
              Mariusz
    • hor5xyz Re: Nawiewniki okienne 28.09.14, 21:18
      zamontowałem w zeszłym roku nawiewniki manualne (bo higrosterowalne otwierają się przy ok.30% wilgotności a w naszych lasach rzadko spada poniżej 40%) i bardzo jestem zadowolony.
      Wychłodzenia nie ma a szyby nie roszą się na dole jak to było przez lata.
      Polecam.
      • 68darek Re: Nawiewniki okienne 19.10.14, 14:58
        Witam,

Zbieram sie aby w tym roku zamontowac sobie wywiewniki, tylko jak sobie dzisiaj obejżałem okna w mieszkaniu to pojawiła się u mnie pewna wątpliwość, jeśłi chodzi o sam montaż, który generalnie wydaje się niezbyt skomplikowany.
        Otóż w moich oknach 5D, profile zarówno na skrzydle jak i na ramie od wewnątrz mają coś w rodzaju wypukłego przetłoczenia. Domyślam się, że jest to wzmocninie okna. Chcąc zatem nawiercić np. ramę nie ma możliwości aby to zrobić na wprost, tj. wiertarka w stosunku do okna pod kątem 90st. Trzeba to robic pod kątem. Czy Ty też w ten sposób robiłeś nawierty?

Dla mnie to o tyle istotna informacja, że większośc moich okien posiada rolety a co za tym idzie mam bardzo mało miejsca w ramie okiennej (zabudowana częsciowo podkonstrukcją pod roletę) na otwory.

Pozdrawiam
        Darek

hor5xyz napisał:

> zamontowałem w zeszłym roku nawiewniki manualne (bo higrosterowalne otwierają s
        > ię przy ok.30% wilgotności a w naszych lasach rzadko spada poniżej 40%) i bardz
        > o jestem zadowolony.
        > Wychłodzenia nie ma a szyby nie roszą się na dole jak to było przez lata.
        > Polecam.
        • hor5xyz Re: Nawiewniki okienne 19.10.14, 21:24
          Witam,
          u mnie wszystkie ramy są płaskie, więc było prościej- normalnie wiertarka prostopadle do płaszczyzny ramy.
          Ciężko tylko było wywiercić te kilkanaście otworów we wzmocnieniu ramy.
          Może ktoś produkuje takie nawiewniki na wypukłe ramy, ale się z tym nie spotkałem.
          Pozdrawiam
          Andrzej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka