Dodaj do ulubionych

Zebranie wspólnoty

25.10.07, 21:33
Na stronie internetowej www.horowa.pl/ znajduje się plan zebrania (wg
treści jaką do skrzynek dostarczyła firma Ankra-MR) pełnomocnictwo dla osób
niebędących na zebraniu oaz projekty uchwał które będą przedstawione i
głosowane podczas zebrania.
Warto się zapoznać by przygotować pytania, rozwiać niejasności itp.

Do zobaczenia w sobotę
Jacek Orych
Obserwuj wątek
    • bukieto Re: Zebranie wspólnoty 28.10.07, 01:00
      Czy udało się ustalić coś konstruktywnego czy po moim wyjściu dalej każdy chciał
      coś wtrącić i do niczego nie dało rady dojść? I o której się skończyło?
    • kabaty33 Re: Zebranie wspólnoty 29.10.07, 13:13
      Witam serdecznie,
      mam pytanie - niestety w sobotę pracuję, a na historycznym pierwszym zebraniu
      Wpólnoty mogłem być "tylko" 2 godziny - w czasie których nic nie ustalono.
      A pytanie jest następujące: ciekawość mnie zżera jakie decyzje zapadły, czy była
      odpowiednia większość, gdzie można zapoznać się z uchwałami.
      z góry dzięki za odp.
      pozdrawiam
      Krzychu
      • rumbba9 Re: Zebranie wspólnoty 29.10.07, 15:18
        Zebranie zakończyło sie około godziny 17. Podpisywaliśmy głosowania dotyczące
        rozwiązania i powołania nowego zarządu oraz ekspertyzy dotyczącej
        wentylacji,wstrzymaliśmy się z podpisaniem planu rocznego na 2008 ze względu na
        bardzo duże koszty. Dowiedzieliśmy się też, że nasza kochana ochrona pomimo
        spania w nocy i braku interwencji w niektórych sprawach chce podwyżki od
        stycznia 2008 roku, na co wszyscy entuzjastycznie zareagowali.Była też poruszana
        sprawa zadaszeń balkonów oraz wprowadzenie nowego operatora.
        • kabaty33 Re: Zebranie wspólnoty 29.10.07, 15:54
          Dzięki z informacje smile
          A jakim stosunkiem głosów przeszły uchwały (bo prezio miał przecież 19%)
          • jarez138176301059 Re: Zebranie wspólnoty 29.10.07, 19:01
            Witam!
            Na razie nie można mówić o podjęciu uchwał, a jedynie o ich projektach, gdyż z
            uwagi na brak wymaganej większości udziałów jakimi dysponowali właściciele na
            zebraniu, podjęto decyzję o tzw. indywidualnym zbieraniu głosów przez
            dotychczasowy Zarząd (upoważnionego przez firmę zarządzającą administratora
            osiedla Pana Osmelaka).
            W tym trybie mogą być podejmowane uchwały, po zebraniu wymaganej większości
            udziałów, a następnie zostaną upublicznione.
            Projekty uchwał dotyczą:
            1. Odwołania dotychczasowego Zarządu;
            2. Wyboru nowego Zarządu w składzie proponowanym na zebraniu;
            3. Ekspertyzy dotyczącej niesprawnej wentylacji grawitacyjnej mieszkań przez
            niezależny instytut badawczy z limitem do wartości
            10 000 zł.
            Niezależnie od powyższego, podjęto decyzję, że w przypadku wyboru nowego Zarządu
            - podejmie on negocjacje w sprawie zmian w umowie z firmą zarządzającą oraz
            zmian w Statucie Wspólnoty.
            Uchwałę w sprawie Planu gospodarczego na 2008 rok, nie poddano pod głosowanie,
            gdyż projekt ten wymaga wyjaśnienia w jego poszczególnych składnikach kosztów
            oraz z uwagi na proponowane zwiększenie stawki z 0,85 do 0,95 zł/m2 powierzchni
            użytkowej (wzrost o 10 gr tj. o około 11%), dla firmy ochraniarskiej, co
            wzbudziło emocję i oburzenie.
            Reasumując, wszystko jest teraz w rękach właścicieli, którzy będą głosować w
            trybie indywidualnego zbierania głosów przez Pana Osmelaka, jako upoważnionego
            przedstawiciela dotychczasowego Zarządu
            Jednocześnie zachęcam wszystkich, którzy deklarowali pomoc merytoryczną, w
            sprawach istotnych o przedstawienie swoich propozycji. Nadmieniam ponadto, że
            ustalono również upublicznienie na Naszej stronie internetowej "Horowej"
            wszystkich zawartych dotychczas umów w celu zapoznania się z ich treścią i
            wniesienia konstruktywnych zmian.
            Uwagi istotne mające wpływ na zmniejszenie składników kosztów, zostałyby
            uwzględnione w wyniku konsultacji do Planu Gospodarczego na 2008 rok.
            Pozdrawiam wszystkich
            • webadmin3 Pytania dot. głosowania 29.10.07, 23:01
              Na adres mailowy administratora strony www.horowa.pl wpłynęły
              następujące zapytania:

cytuję
              "... nie uczestniczyłam w zebraniu do końca. Czy również mam prawo
              do głosowania w trybie indywidualnym, o którym ktoś wspomniał na
              forum."

"Nie jestem zarejestrowany na forum, dlatego zwracam się do Pana z
              pytaniem. Podpisałem już akt notarialny (III etap), ale nie byłem na
              zebraniu wspólnoty, ponieważ... Proszę o informację, czy jestem
              uprawniony do głosowania w sprawie wyboru zarządu. Jeżeli tak, to do
              kogo mam się zgłosić i kto może udzielić mi informacji o osobach
              kandydujących do zarządu."

Ponieważ nie jestem biegły w tym temacie, proszę osoby kompetentne o
              udzielenie odpowiedzi.
              Pozdrawiam.
              admin www.horowa.pl
              Zbigniew Bochenek
              • neuron8 Re: Pytania dot. głosowania 30.10.07, 07:42

W obu przypadkach jeśli chodzi o głosowanie, odpowiedź brzmi TAK - mają państwo
                prawo głosowania indywidualnego.

Osoby z III etapu posiadające akt notarialny mają prawo głosu.
                Głosy będą zbierane indywidualnie, przez Administratora, Pana Osmelaka - kiedy i
                w jakich godzinach to już pytanie do niego.

Co do kandydatów do zarządu - z zebrania był spisany protokół, ale czy w nim sa
                zawarte wzmianki o tych osobach - na pewno personalnie tak - kwalfikacyjnie nie
                wiem, należało by sprawdzić. Zapewne protokołem dysponować będzie zarządca.

Z tego co pamiętam - mamy wśród kandydatów dwoje prawników (Pani i Pan), dwóch
                Panów wojskowych, którzy zajmowali sie bądź zajmują sie nieruchomościami i
                jednego Pana, co do którego pamięć mnie już zawiodła, emerytowany policjant.
                Jest 5 kandydatów i 5 miejsc. Może ktoś rozwinie.

Jacek Orych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka