Dodaj do ulubionych

Akustyka mieszkan

28.11.05, 13:29
Czy mi sie tak tylko wydaje, czy sasiada 'gornego' w 'dolnym' mieszkaniu
dobrze slychac ? A moze to ja tylko mam pecha, albo moj sasiad ma jakis
wrednie polozony parkiet ? Wygluszenie chyba zainstaluje jakies na suficie ;)
Obserwuj wątek
    • grabowscy Re: Akustyka mieszkan 29.11.05, 09:01
      Nawet jak bedziesz mial tak SUPER sasiadow jak my, to przez kiepski wykonanie i
      tak doswiadczysz wzajemnej "obecnosci". Wzajemnej, bo Ciebie tez z pewnoscia
      slychac.
      Zle wykonana lub brak dylatacji, zbyt cienka warstwa wylewki, zla pod nia
      izolacja i kiepski strop.
      To jakosc, a nie sasiedzi.

Jerzy
      • piotrt75 Re: Akustyka mieszkan 29.11.05, 11:05
        Moj sasiad jest raczej cichy i spokojny (w sumie to mieszka 2 dzien), wlasnie
        dziwi mnie to, ze slysze nawet jak przechodzi. Co jak co, ale chyba dzwiek nie
        powinien sie, az tak rozchodzic. Moje obserwacje zwiazane sa raczej z pobytem
        ekipy remontowej, to ze slychac wiertarke itp. to rozumiem, ale to ze slychac
        jak stawiaja plastikowe wiadro na podlodze :O ? Moze jak sasiad juz polozy
        dywany itp. to sie troche zniweluje "nosnosc" mieszkan, moje mieszkanie w sumie
        tez jest jednym wielkim pudlem rezonansowym bo nie mam drzwi.
        • diveliusz Re: Akustyka mieszkan 29.11.05, 12:37
          Wytsarczy żeby zamiast parkietu miał panele a będziesz słyszał każdy krok.
          Niestety...

Olek
          • piotrt75 Re: Akustyka mieszkan 29.11.05, 12:38
            ma parkiet - ja mam panele i pod panelami wygluszenie, subiektywnie sluchajac z
            salonu jak ktos chodzi na gorze, mam wrazenie, ze lepiej tlumia niz drewniany
            parkiet na sztywno przyklejony do podlogi.
      • kulka85 Re: Akustyka mieszkan 04.12.05, 18:53
        > Zle wykonana lub brak dylatacji, zbyt cienka warstwa wylewki, zla pod nia
        > izolacja i kiepski strop.

Mowcie ze siebie Iszoetapowcy :))

Na II dylatacje sa OK. Ale fakt ze dobrze wyciszone mieszkanie to mielismy
        kiedys w bloku na Goclawiu ... styropian pod wylewka mial z 10-12cm. I tak sie
        pewnie powinno robic. Tu nie jest za rewelacyjnie, ale bywa znacznie gorzej
        takze najlepsza metoda na zapewnienie sobie nieslyszenia sasiadow jest budowa
        domu wolnostojacego ....

POzdrawiam
        Michal

> To jakosc, a nie sasiedzi.
        >
        > Jerzy
    • leef Re: Akustyka mieszkan 02.12.05, 23:52
      Witam
      Ja jeszcze w kwestii akustyki - czy macie podobne dosiwadczenia z
      kaloryferami,ktore przy 'mocy' powyzej 3 zaczynaja szumiec niczym Niagara???
      Przyznam ze szczegolnie wieczorem jest to strasznie wkurzajace;-(((
      • grabowscy Re: Akustyka mieszkan 03.12.05, 19:37
        Szumia - jak te wierzby placzace....
        :-)

Jerzy
      • piotrt75 Re: Akustyka mieszkan 04.12.05, 12:04
        niagara to moze nie jest, ale faktycznie szumi - na to jednak raczej nic nie
        poradzisz, chyba ze jest mozliwosc zminiejszenia szybkosci pracy pompy w piecu.
        IMO akurat to nie jest tak wkurzajace jak wypadniecie komus o 1 w nocy czegos
        ciezkiego z reki jak ten ktos jest akurat nad Twoja sypialnia ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka