Dodaj do ulubionych

Aparat ceramiczny

14.09.10, 17:54
Witam wszystkich! po dzisiejszej konsultacji jestem zrozpaczona i bardzo prosiłabym o odpowiedź na moje pytania. Bylam dziś pierwszy raz u ortodonty w Czechach(ceny są tam o wiele niższe). Dowiedziałam się, że muszę nosić aparat na obu łukach (mimo, że dół mam całkiem prosty, ale podobno i tak jest to niezbędne) . Spytałam Panią doktor o aparat ceramiczny, ponieważ taki chciałabym mieć. A ona mi na to, że ten aparat niszczy szkliwo, że nie jest dla mnie odpowiedni i będę miała ten metalowy. I to mnie załamało, bo nie chcę nosić tyle "żelastwa" (oczywiscie bez urazysad) na obu łukach sad Jak wróciłam do domu to od razu zajrzałam do internetu, gdzie wszedzie zresztą pisze, że aparat ceramiczny ma skutki identyczne jak aparat metalowy. Teraz nie wiem co mam zrobić sad naprawdę zależy mi na ceramicznym, chciałam iść jeszcze do innego ortodonty w Polsce, ale niestety ceny mi na to raczej nie pozwalają sad czy mam prawo domagac się założenia aparatu ceramicznego?

z góry dziekuję wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • ortodonta Re: Aparat ceramiczny 14.09.10, 18:45
      Witam. Jakie są ceny w Czechach?
      Praw do domagania się tych czy innych zamków nie masz, ale zastanów się, czy warto, skoro na dzień dobry słyszysz bzdury.
      Żadne zamki nie niszczą szkliwa. Mam fatalne doświadczenia z pacjentami leczonymi za południową granicą. To leczenie jest prowadzone tragicznie a skutki opłakane.
      Oczywiscie, nie oznacza to że nie ma tam dobrych lekarzy, z pewnością są ale oni mają ceny zbliżone do naszych.
      Warto brać pod uwagę ewentualną konieczność skarżenia lekarza. Wyobrażasz sobie iść do Czeskie sądu i tam domagać się swoich praw? Koszty adwokatów, będą wyższe jak najdroższe leczenia w Polsce.

Jeśli nie masz kasy na kosmetyczny aparat w Polsce, to załóż tu aparat metalowy u dobrego orto. Efekt jest ważny, a nie rodzaj zamków.
      • konsta_77 Re: Aparat ceramiczny 14.09.10, 19:18
        Za konsultacje zapłaciłam 200 koron czeskich. Za aparat stały (metalowy) zapłaciłabym 10 000 koron czeskich. W przeliczeniu na złoty to w sumie wszystko jest tam połowę tańsze. Chyba rzeczywiscie masz rację, spróbuję skonsultować się z ortodontą w Polsce, o którym słyszałam już wiele dobrego i założę aparat metalowy. Dziękuję za odpowiedź - dała mi dużo do myślenia i być może uratowała moje zęby wink)
        • wiedzma30 Re: Aparat ceramiczny 20.09.10, 16:41
          Wiesz, mam gore ceramiczna, a dol metalowy. Jezeli mialabym zakaldac aparat jeszcze raz (nigdy wiecejwink, to wzielabym caly metal.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka