Dodaj do ulubionych

skuteczność aparatu twin block

26.02.11, 20:30
Zastanawiam się, jaka jest skuteczność tego aparatu w przypadku 8-letniego dziecka?
Nasz ortodonta twierdzi, że co prawda tyłozgryz najlepiej korygować dopiero od ok. 9 roku życia, ale ponieważ córka ma skrajnie wąską szczękę, to ten aparat już teraz będzie pracował nad jej rozszerzaniem i być może uda się uniknąć usuwania wielu zębów (chociaż czwórki na 100% będą usuwane), a przy okazji będzie korygował tyłozgryz. Uprzedził nas, że aparat córka będzie nosić długo, na pewno ponad 2 lata, a może nawet i do 4 lat, następnie aparat stały w celu ustawienia zębów. Aby aparat był skuteczny, córka powinna go nosić praktycznie całą dobę. I tak się zastanawiam: czego mogę oczekiwać po tym aparacie? Jakiej poprawy?
Ponadto, czego w tym aparacie robić nie wolno? Nasz ortodonta twierdzi, że wszystko wolno - biegać, skakać, pływać, etc. Zapomniałam tylko zapytać, jak jest z żuciem gumy? Na ile ten aparat powoduje dyskomfort? Nasz ortodonta twierdzi, że jest komfortowy, że wszystko jest kwestią przyzwyczajenia, a mnie jakoś trudno w to uwierzyć patrząc na niego.
Obserwuj wątek
    • ortodonta Re: skuteczność aparatu twin block 27.02.11, 09:02
      czy to nie są pytania do lekarza prowadzącego? w końcu za to mu płacisz. pytaj go, bo on wie najlepiej.

z mojej strony podpowiem, że nie leczy aparat tylko lekarz i współpracujący pacjent.
      typ aparatu to sprawa drugorzędna. to tylko narzędzie, które w dobrych rękach uczyni cuda.
      najlepsze pióro w rękach analfabety poezji nie stworzy.
      • jagoda2 Re: skuteczność aparatu twin block 27.02.11, 13:24
        Wszystko to, co napisałam wyżej, wiem od ortodonty mojej córki. Chciałam raczej potwierdzić jego słowa, bo wiem, że opinie są podzielone, a wiadomo, że on będzie trzymał się swojej wersji. Poza tym, byłoby miło usłyszeć, że przy dobrej współpracy i rzetelnym noszeniu aparatu, efekty są bardzo dobre smile.
        • ortodonta Re: skuteczność aparatu twin block 27.02.11, 17:30
          brak zaufania do lekarza nie jest dobrym prognostykiem.
          na pytanie o skuteczność danego aparatu nie da się odpowiedzieć. nie ma złych aparatów. są złe plany leczenia i niewspółpracujący pacjenci.
          skoro opinie są podzielone, to znaczy, że jednym leczenie idzie innym nie. rzadko przyczyną jest aparat. częściej jego złe wykonanie, brak dyscypliny w noszeniu, niezbyt trafiona koncepcja leczenia.
          nie da się odpowiedzieć na pytanie czy twin block jest skuteczny, tak jak nie da się jednoznacznie odpowiedzieć, czy wiecznym piórem da się napisać piękny wiersz, bo wiesz dobrze, że uroda poezji zależy od autora, nie od pióra.

twin block to narzędzie a w zasadzie koncepcja aparatu i leczenia, dostosowywana do konkretnego przypadku. nie ma dwóch identycznych TB, stąd nie ma dwóch identycznych opinii.
          jak wykonany jest aparat i jak planowane leczenie nie wiemy.

to co wiemy, to to, że żuć gumy się raczej nie da.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka