Dodaj do ulubionych

Wędzidełko wargi górnej-podcinać ?

30.04.13, 10:51
Witam,
Córka w styczniu skończyła 3 latka. Na ostatniej wizycie u stomatologa,p.doktor stwierdziła,że córka ma do podcięcia wędzidełko wargi górnej. Córka ma dosyć dużą diastemę. Myślę,że po części jest to uwarunkowane genetycznie(ja mam diastemę,mój ojciec,jego matka itd.) . Jednak p.doktor stwierdziła,że po podcięciu wędzidełka diastema się zmniejszy. Córka ma dosyć mocno zgrubione dziąsło pomiędzy jedynkami,więc wydaje mi się,że zupełnie tej diastemy nie da się usunąć. Nie wydaje mi się również,aby to wędzidełko w czymkolwiek Jej przeszkadzało.
Jakie są wskazania do podcinania wędzidełka? Czy w przyszłości może to córce w czymś przeszkadzać ? I czy po podcięciu faktycznie diastema może się zmniejszyć ? Jeśli trzeba ciąć to kiedy(w jakim wieku dziecka) ? Będę wdzięczna za odp.
Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • ortodonta Re: Wędzidełko wargi górnej-podcinać ? 01.05.13, 11:53
      diastema i szpary w tym wieku są fizjologią, niepokoić może ich brak.
      wskazania ortodontycznego do podcinania nie wiedzę. niepotrzebna trauma dla dziecka a diastema w uzębieniu stałym jeśli ma być to będzie.
      jakiekolwiek działania w tym kierunku jest sens robić po wyrznięciu się kłów, czyli po 11-12 rz.
      • aaneta76 Re: Wędzidełko wargi górnej-podcinać ? 03.04.14, 10:47
        Witam, wczoraj mój synek 2latka przewrócił się na rowerku i kierownicą zerwał wędzidełko górnej wargi, krew szybko przestała lecieć ale nad jedną jedynką zrobił się ciemny krwiak. Ząb się nie rusza, ale boję się, że ząb może obumierać przez to. Czy jest szansa, że wędzidełko się zrośnie lub jakoś odbuduje? czy trzeba to zszyć? Boję się, że może mieć przez to złą wymowę i brzydki dziąsłowy uśmiech. Kiedy zejdzie mu krwiak? Proszę o odpowiedź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka