Dodaj do ulubionych

aparat a korony

30.12.04, 16:19
czy aparat przyklei się do koron porcelanowych czy też będę musiała je zdjąć
przed założeniem aparatu? kwestia ta ma dla mnie zasadnicze znaczenie bo jeśli
usuną mi 4 (a jak słyszałam te najczęściej się usuwa przed założeniem drutów)
i jeszcze zdejmą mi korony z 6 to będę miała straszne nieestetyczne luki...
sad w pracy cały czas rozmawiam z ludzmi i boję się że będzie to dla mnie
bardzo krępujące (bardziej niż krzywe zęby)
Obserwuj wątek
    • iga311 Re: aparat a korony 31.12.04, 08:25
      Koron sie nie zdejmuje, ale po odklejeniu aparatu raczej trzeba bedzie je
      wymienic bo beda uszkodzone pod zamkami. Przyznajesz, ze oszpecenie po wyrwaniu
      czwórek może byc klopotliwe... Musisz to przemysleć. Kieruj sie zdrowym
      rozsądkiem, a nie reklama ortodonty. To Ty sama najlepiej wiesz, czy tak
      oszpecona bedziesz mogła normalnie pracowac.. Niestety zdarza sie ze
      pracodawcom aparat przeszkadza. Tymbardziej, ze tu w gre wchodzi i estetyka i
      ewentualna wada wymowy. Leczenie jest zas długotrwałe i wymagające od pacjenta
      poswiecania wiele czasu na higiene. Dla czynnych zawodowo dorosłych ludzi,
      takie leczenie jest bardziej kłopotliwe niz dla nastolatek.. Przemysl to. Byc
      moze warto pokochac siebie sama taka jaka jestessmile
      • ja.sara aparatka 31.12.04, 10:18
        dziękuję bardzo za odpowiedź. decyzję o aparacie podjęłam już bardzo bardzo
        dawno temu. czekałam tylko na dogodny moment finansowy wink proste zęby to jedno
        z moich nastoletnich marzeń. niestety moich rodziców nie było stać na tak spory
        wydatek, a zęby zaczęły mi sie krzywić stosunkowo późno... jako wcześniak miałam
        problemy z zębami od najmłodszych lat ,a piątki na dole mi w ogóle nie wyrosły
        (stąd te korony). właściwie jestem już całkowicie zdecydowana. mam jednak
        nadzieję, że szybko się przyzwyczaję do aparatu i mówienia w nim no... i moi
        uczniowie też.

pozdrawiam
        • mango-123 Re: aparatka 23.01.05, 18:28
          Jeżeli masz usunięte szóstki, prawdopodobnie czwórek nie trzeba będzie usuwać. Mam troszkę podobną sytuację, gdyz kiedyś pewien zdolny dentysta pozbawił mnie górnej szóstki ( nie wypełnił kanału). Przed założeniem aparatu usunięto mi tylko czwórkę z drugiej strony. Myślę, że powinnaś być spokojna. Pozdrawiam!
          • mango-123 Re: aparatka 23.01.05, 18:33
            O, przepraszam, nieuważnie przeczytałam Twój post. Tak czy inaczej chodzi o szpary na miejscu szóstek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka