Dodaj do ulubionych

System Damona-co sadzicie?

15.05.07, 21:59
rzeczywiscie lepsze?ile kosztuje?
Obserwuj wątek
    • sisigma Re: System Damona-co sadzicie? 15.05.07, 22:26
      Moja orto jest dość sceptyczna, twierdzi, że efekty można uzyskać takie same
      zarówno tradycyjnym aparatem jak i damonem. Ja mam zwykły ale czasem bardzo
      żałuję że nie zaryzykowałam damona. Jak masz pieniądze to może warto spróbować?
      Ja trochę się obawiałam, że wyłożę o 3 tys. więcej a w końcu i tak nie uratuję
      zębów więc noszę zwykły i czekam na zniknięcie luk.......Damon jest prawie dwa
      razy droższy.
      • ortodonta Re: System Damona-co sadzicie? 15.05.07, 22:58
        gratuluję wyboru orto. zgadzam się z nią. nie leczy aparat a lekarz. damon czy inny nie ma większego znaczenia. wszelkie argumenty o niskim tarciu, leczeniu bezekstrakcyjnym to pic na wodę i nieznajomość rzeczy, albo ślepa wiara w marketing co też nie najlepiej świadczy o powtarzających bezkrytycznie hasła reklamowe.
        • sisigma Re: System Damona-co sadzicie? 17.05.07, 09:22
          To mnie Pan znowu podniósł na duchu smile Byłam na nią trochę zła że taka
          "konserwatywna". Z drugiej strony mogła mnie bez mrugnięcia okiem naciągnąć na
          ten aparat... byłam mocno "napalona" na damona...
          • anka7911 Re: System Damona-co sadzicie? 17.05.07, 11:04
            konserwatyzm konserwatyzmem a wygoda wygodą.
            Ja miałam podane dwa sposoby leczenia - zwykły aparat-metal,na 4-6
            pirścieniach, hyrax, zawias herbsta oraz TPA.
            Czyli sporo róznych mało przyjemnych aparatów.
            Teoraz damona3 całego metalowego - mam go już 10mś- owszem zapłaciłam więcej
            ale mam tylko aparat bez pierścieni oraz TFBC na ostatnie kilka miesięcy (może
            okazać się ze nie będzie potrzebny - bo mi się ładnie odblokowała szczęka i dół
            się już wysunął do przodu). Ząbki "ustawiły" mi się już bardzo ładnie i widać
            fajne efekty tego 10mś leczenia.
            Trudno ocenić co lepsze - zostało mi jeszcze 8mś leczenia i wtedy napiszę czy
            ten damon to taka przereklamowana sprawa.
            • ortodonta Re: System Damona-co sadzicie? 17.05.07, 15:06
              "zwykły" aparat też mozna wyposażyć w rurki na szóstki zamiast pierścieni.
              nie ma różnicy w kosztach.
              TFBC to taki wygodniejszy Herbst, można go założyć na "zwykłym" aparacie również.
              niższe tarcie w Damonie ma swoje zalety, ale IMHO jest mocno przereklamowane.
              Wszystko zalezy od lekarza, bo jak ten przyklei krzywo zamki albo pomyli się w planie leczenia to i damon nie pomoże
              (beztalencie i pozłacanym pędzlem dzieła nie namaluje).

reasumując, zamki damona to bardzo dobre, wysokiej jakości zamki, jednak "cuda" które się nimi osiąga możliwe są do
              uzyskania kazdymi innymi zamkami, wystarczy ruszyć głową.
              • sisigma Re: System Damona-co sadzicie? 17.05.07, 17:07
                Ja właśnie mam rurki - są rzeczywiście świetne, nie wyobrażam sobie pierścieni.
                Ligatury (metalowe) drapią ale silikon jednak tańszy. Nie da się tego porównać
                bo jednak każdy nosi tylko jeden aparat, więc nie wie jak by było gdyby miał ten
                drugi. Swoją drogą mogłoby to być trochę tańsze to może ortodonci zarabialiby na
                obrocie a nie jak teraz na marży...
    • mawerita Re: System Damona-co sadzicie? 18.06.07, 15:53
      ja płaciłam w sumie 4000 zł, o 1000 zł więcej niz normalny i jestem zadwolona
      (wizyty są rzadsze więc w ogólnej kwocie wychodzi na to samo)
      Cięzko jest mi ocenic czy jest lepszy, ale porównując z koleżanka (ona ma
      zwykły) lepiej mi się nosi, wygląda ładniej, tez nie mam pierścieni, nie ma też
      problemy z kolorowymi czy barwiącymi się gumkami, bo poprosu ich nie ma
      Moja orto (z własnych obserwcaji) powiedziała że damon daje lepsze rezulaty jak
      pacjent jest "wiekowy" -może prawda może nie, ale finansowo na to samo wyszlo
    • heca5 Re: System Damona-co sadzicie? 20.06.07, 15:44
      Ja też mam damona (3 czyli plastikowo-metalowy) smile. Jestem jak najbardziej zadowolona. Zalety takie jak pisza poprzednicy. Estetyka, wygoda, nie obciera, latwo sie czysci, nie potrzeba dodatkowych "bajerow", gumek, separatorow, pierscieni, wizyty rzadsze. Ten aparat zasugerowal moj orto mowiac ze jest to najlepszy wybor dla mnie. Dlatego go mam. Ale dokladnie pelna opinie napisze po zdjeciu aparatu i zakonczeniu leczenia. Czyli juz za ok. 4 miesiace!!! Nie moge sie doczekac smile
      • daisy90 Re: System Damona-co sadzicie? 20.06.07, 19:55
        Do heca5, z tego co piszesz, aparat będziesz w sumie nosic 22 miesiące. Czy
        miałaś dużą wadę? Bo ja np. mam lekko schowane 2, które już ,,wyciągam" jakimiś
        specjalnymi gumkami. Juz jest prawie dobrze. Niech mnie ktoś pocieszy i
        oszacuje, kiedy mi sciągną aparat;-(.
      • beyers do heca5 20.06.07, 22:08
        próbowałam Cię wcześniej złapać na forum, ale nie udało mi się....
        zanim załozyłam aparat, chciałam sie Ciebie poradzić bo wiem że leczysz się u
        orto w 3mieście. Ale to było jakiś czas temu....Decyzje musiałam podjąć sama i
        jestem zadowolona. MAM DAMONKA i na nic innego bym go nie wymieniła!

p.s.U którego orto się leczysz?
        • heca5 Re: do heca5 20.06.07, 23:04
          @daisy90 >> Aparat bede nosic prawdopodobnie 21 m. jesli bede miala zdjety w pazdzierniku smile Mialam nosic niby 24, wiec bedzie nieco krocej. wade mialam tak srednio duzą. Czyli wampirze kły, dwojki schowane, krzywe jedynki. Mysle ze podobnie opisujesz swoje ząbki. Choc nie mialam specjalnie wyciaganych dwojek. Wszystko normalnym drutem. W razie czego pisz, moze cos jeszcze doradze.

@beyers >> Tak, odwiedzam lotnię na zaspie i milego orto, ktorego nazwiska nigdy nie moge sobie przypomniec wink w razie czego poszukam wizytowke. Damonka zaklada niewiele osob w tricity jak na razie, wiec moze tez chodzisz do niego smile. Forum odwiedzam w sumie sporadycznie, najczesciej z okazji wizyt u orto wink. A teraz kiedy nic sie u mnie z zebami nie zmienia od kilku miesiecy to nawet nie mam o czym pisac wink. Hehehe...
          Daj znac kogo wybralas i jak Ci idzie leczenie smile.
          • beyers Re: do heca5 25.06.07, 21:37
            no to na pewno chodzimy do tego samego orto!
            dr Czajkowski tak ??? smile))

• zorro301 Re: System Damona-co sadzicie? 26.06.07, 20:41
      Wlasnie na YOUTUBE ogladalem filmik gdzie pokazany byl proces leczenia tym
      aparatem, szkoda ze moja ortodontka nie powiedziala mi o nim takto nie
      musialbym wyrywac zebow,
      • modestaxd Re: System Damona-co sadzicie? 11.08.07, 01:15
        zorro301 mam to samo
        wczoraj wyrwali mi zęba i niedługo mają mi wyrwać drughiego porażka sad
        myślałam że to konieczne a widać że jednak nie crying kompletnie się przez to
        poryczałam buuuuu
        • andrzejwawa1 Re: System Damona-co sadzicie? 11.08.07, 12:11
          Nie płacz. Nic nie straciłeś. Poczytaj historię damonowca i opinie lekarzy tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23692&w=42006960&v=2&s=0
          • katelol Re: System Damona-co sadzicie? 27.02.08, 23:59
            beyers i heca5 > równiez chodze do dr Czajkowskiego i bed emeic
            damonka 19 maca na gore narazie ;DD
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka