Dodaj do ulubionych

In-ovation "podróba" DAMONA- Opinie

14.09.07, 21:49
Ortodonta polecił mi ten system jako działąjący na zasadzie damona.
Proszę o opinie. Przy mojej wadzie zgryzu wchodzi w grę tylko system
działajacy małymi siłami a damon nie ma opcji kosmetycznej tylko
zamki pół na pól metalowe.
Obserwuj wątek
    • ortodonta Re: In-ovation "podróba" DAMONA- Opinie 15.09.07, 07:33
      nie ma żadnego znaczenia jakie zamki zastosuje orto. samoligaturujące, tradycyjne, metalowe, kryształowe, itd.

działanie małymi siłami nie zależy od zamków a stosowanych łuków.

poczytaj wątek Ortosmile - Wrocława, tam była dyskusja ntt.
      • kkkkk4 Re: In-ovation "podróba" DAMONA- Opinie 15.09.07, 09:23
        Przeczytałam wątek ...o żesz! NIeźle najeżdżasz na tego damona wink
        Szczerze to trochę mnie zbiłeś z tropu. Zastanawiam się czy wogóle
        nie odpuścić sobie leczenia- u mnie to raczej nie jest niedzowna
        potrzeba (w czasach studenckich nawet coś tam na tym uśmiechu
        zarabiałam wink ale dążenie do mega ideału-taka aktualna obsesja czyli
        aspiration to prefection.
        • ortodonta Re: In-ovation "podróba" DAMONA- Opinie 15.09.07, 10:34
          nie najeżdzam na damona, tylko na mieszanie ludziom w głowach.

Największe autorytety w ortodoncji powtarzają, "nie ma cudownych zamków"!!!

efekt leczenia zależy od mądrego lekarza, tylko i wyłącznie (są więc cudowni lekarzesmile).

reklamowanie pacjentom konkretnego produktu, to trochę chowanie się za sprzętem, by ukryć swoją niekompetencję.

badania porównawcze pokazują, że nie ma większego znaczenia jakie zamki się stosuje.

kolosalne znaczenie ma jakie stosuje się łuki. a ponieważ łuk typu NiTi od łuku CuNiTi ,HANT, nie różni się dla pacjenta niczym (to drucik i to drucik) to nikt o łukach nie mówi, bo to marketingowo trudno sprzedać (za dużo fizyki i mechaniki).

stąd łatwiej przmówić do wyobrażni zamkiem z "klapką" za pomocą kosmicznych spotów.

dla pacjenta najważniejszy jest efekt leczniczy. koncentrowanie się na cudownych zamkach, to asekuracja na wypadek gdy się nie uda. wtedy łatwo wytłumaczyć, że takiej wady lepiej wyleczyć się nie da, skoro najlepsze zamki nie pomogły.
          • kkkkk4 Re: In-ovation "podróba" DAMONA- Opinie 15.09.07, 11:14
            Fakt...mi akurat łatwo namieszać w głowie - jestem
            typowym "łykaczem" reklam, ale mio to dosć rozważnie podchodzę do
            tego co mówią lekarze i dbam o zdrowie. Tak sie złożyło, że
            dodatkowo po zdrowotnych zawirowaniach w moim życiu zostanie mi
            obsesja aby wszystko było idealnie więc stąd konsultacja
            ortodontyczna- wada, która wydawała mi się niewielka czyli
            przesunięcie dolnych zębów o ułamki mm i lekkie zrotowanie 5-tek jak
            się okazało ma dość poważne podłoże i chcę to wyleczyć. Do tego mam
            już 30-tkę na karku i pracę na poważnym stanowisku więc nie mogę
            błyskać srebrnymi zamkami w ustach- stąd wybór systemu (konieczne
            siły niskiego nacisku+ mało widoczne zamki). Kolejna rzecz- jestem w
            stanie dopłacić te 2tys za większy komfort noszenia aparatu nawet
            jeśli to tylko ten punkt przewagi-chyba warto. Cóż... znaleźć
            cudownego lekarza nie jest łatwo-mam nadzieję że trafiłam dobrze. Do
            Zakopanego mam trochę za daleko- chociaż wizja jeżdżenia na nartach
            raz w miesiącu byłaby kusząca wink)
            Póki co ważę decyzję i planuję godzinę "zero". Co do łuków te nazwy,
            które wymieniłeś nic mi nie mówią - jak zauważyłeś z pozycji
            pacjenta to tylko obco brzmiące słowa - wydaje mi się, że na mojej
            wizycie padły określenia drut krawężny (??) ale na pewno dopytam o
            szczegóły i Ciebie jeszcze pomęczę, okismile) ?
            • ortodonta Re: In-ovation "podróba" DAMONA- Opinie 15.09.07, 13:31
              jak ma być dyskretnie, to może INCOGNITO? 100% niewidoczny.

każdy doświadczony ortodonta stosuje małe, przerywane siły i łuki krawężne (od 100 lat co najmniej)
              - to standard. jak pisałem nie zależy to od zamków a łuków.
              • kkkkk4 Re: In-ovation "podróba" DAMONA- Opinie 15.09.07, 17:30
                nieeee sad( jakoś sobie nie wyobrażam mieć blaszek wewnątrz ust.
                Ponadto aż tak bardzo dyskretnie nie musi być- przeźroczyste zamki
                są dosyć sexi jak ktoś kiedyś powiedział wink i nie wiem czy mój
                ortodonta taki aparat zakłada, po prostu wymagluję z tych drutów
                dokładniej. A swoją drogą ciekawe czy Ty się w końcu przekonasz do
                damona (??)
                • ortodonta Re: In-ovation "podróba" DAMONA- Opinie 15.09.07, 18:36
                  zamek jak zamek. jest ich tyle na rynku, bo żaden nie jest idealny. w USA bardzo popularny, szczególnie wśród nieortodontów. system jest prosty, nie wymaga finezji, jedynie istotny jest odpowiedni dobór przypadku. to system do leczenia JEDNEJ wady zgryzu!!!

jest prosty, by każdy dentysta mógł nim pracować.

to co jest niby zaletą, czyli niskie tarcie jest często wadą.

w praktycznie każdym przypadku, konieczne jest zastosowanie niskiego tarcia na jednym zębie a na zębie obok tarcia maksymalnego a do zamknięcia luki tarcia zerowego.

lubię ortodoncję full wypas, wtedy jest skuteczna. damon to taka uboga wersja prawdziwej ortodoncji. to taki aparat fotograficzny z jednym przyciskiem, do zdjęć u cioci na imieninach. artystycznej fotografii z tego raczej nie będzie.
                  • kkkkk4 Re: In-ovation "podróba" DAMONA- Opinie 15.09.07, 20:58
                    A czy jest możliwośc użycia takiego systemu, który na każdy ząb
                    uzywa innej siły? Skoro damon jest jak idiot kamera dla
                    nieortodontów to czemu tak niewielka grupa lekarzy pracuje na tym
                    systemie, wszakże nie można chyba powiedzieć, ze 99% Twoich kolegów
                    po fachu to superspecjaliści, którzy wybierają trudniejsze
                    rozwiazania. Najpierw piszesz że zamki to zamki i najważniejszy jest
                    profesjonalizm lekarza a teraz że cały ten system skazuje leczenie
                    na niepowodzenie. Dla mnie damon to po prostu wiekszy komfort i
                    mniej bólu. Poza tym damon daje trwalszy efekt. Dla mojego lekarza,
                    który pracuje na różnych systemach istotne jest ze damon działa
                    bardziej niz tylko na same zęby (ale nie umiem opisać dokładnie) a
                    to w moim wypadku ponoć istotne. Podsumowując- niestety mimo wg mnie
                    Twoich ogromnych kompetencji i wiedzy nie jestem i nie mam szans byc
                    Twoja pacjentką-musze zaufać mojemu lekarzowi- jedyne co mogę zrobić
                    to wybrać po konsultacji z lekarzem sposób leczenia. W zwiazku z tym
                    czy raczej odradzasz damona (w moim wypadku in-ovation-c) na korzysć
                    tradycyjnej metody czy sądzisz, że są sytuacje gdzie jednak damon ma
                    zastosowanie. Porównanie go do aparatu z jednym przyciskiem mnie
                    odstrasza a póki co mogę jeszcze zmienić decyzję. Oczywiscie nie
                    chciałabym nadużywać Twojej uprzejmosci i zadje sobie sprawę, że być
                    może przesadnie naciągam Cię na darmowe internetowe konsultacje wiec
                    jeśli przekraczam granicę proszę mnie sprowadzic do pionu. Zdaje
                    również sobie sprawę z tego, że możemy tu tylko teortyzować, bo ja
                    jestem dla Ciebie tylko internetowym anonimowym przypadkiem, o
                    którym wiesz tyle co nic.
                    • ortodonta Re: In-ovation "podróba" DAMONA- Opinie 16.09.07, 08:13
                      -zamki ligaturowane tradycyjnie, to takie, gdzie można wpłynąć na poziom tarcia na każdym z osobna
                      -pisałem, że damon jest najbardziej popularny w usa wśród stomatologów bez specjalizacji z orto. połowa tematów na amerykańskim forum dentystycznym w dziale ortodoncja, to tematy dot. damona. prawie każdy dentysta w usa wchodzący w ortodoncje zaczyna od damona - głównie z powodu prostoty systemu.
                      -poziom uprawianej ortodoncji nie zależy od stosowanych zamków. nie ma związku przyczynowo skutkowego. damonem też mozna leczyć i wyleczyć, ich stosowanie nie skazuje pacjenta na niepowodzenie- nie upraszaj. zamki są sprawą 3 rzędną. to że nie są zbyt popularne u nas wynikać może z ich ceny
                      -ból zależy od rodzaju łuku, nie zamków. jest wiele zamków o mniejszych wymiarach niż damona, gdzie komfort może być większy.
                      -trwałosć efektu leczenia nie zależy od zamków. - poprzednie 2 pkty to odpowiedź na marketingową wodę z móżgu, którą robi firma Ormco - producent damona.
                      -każdy aparat działa w niewielkim stopniu na podstawy kostne, najmniejszy wpływ mają tu zamki, w zasadzie żaden. większy łuki i dodatkowe aparaty.
                      -jest wielu świetnych lekarzy, nie ma potrzeby jeżdżenia na koniec Polskismile
                      -nie odradzam damona, masz kasę, podoba ci się, bierz. ważne jest aby być świadomość, że jakość leczenia nie zależy od zamków.
                      -forum jest po to by pytać, pytaj śmiało.
                      • kkkkk4 Re: In-ovation "podróba" DAMONA- Opinie 16.09.07, 17:05
                        Dzięki Twoim cennym wskazówkom widzę sprawe trochę inaczej-wiele
                        rzeczy mi się rozjaśniło. Jeszcze raz przedyskutuję z lekarzem
                        sprawę doboru systemu leczenia przed podjeciem ostatecznej decyzji.
                        Dziękuję bardzo za pomoc. Pozdrawiam wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka