grenka1 25.08.05, 11:45 jak Wam się podoba w tej reklamie gdzie "usuwa piędziesiąt (sic) rodzajów plam" ??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
herezja Re: MAKŁOWICZ 25.08.05, 12:04 Reklamy nie widziałam, ale Makłowicz mi się nie podoba Odpowiedz Link
anisua Re: MAKŁOWICZ 25.08.05, 14:15 nie lubię programów o gotowaniu tego pana tez nie za bardzo, a reklamy nie widziałam Odpowiedz Link
tamara_t Re: MAKŁOWICZ 25.08.05, 14:27 A ja się wyrwę - hihi - bardzo Makłowicza lubię i patrząc na innych gotujących na ekranie oblechów z wielkimi brzuchami, to myślę sobie, że gdyby był wyższy, to nawet by mi się podobał No i to jego francuskie "rrrr" ))) Facet z takim talentem kulinarnym to skarb dla zmysłów, morderca dla figury ))) Odpowiedz Link
bogulo Re: MAKŁOWICZ 25.08.05, 15:17 wcale sie tak bardzo nie wyrwalas, bo tez lubie jego programy, a reklamy nie widzialem, ale dziecka sie zapytam, to bede znal fabule Odpowiedz Link
grenka1 W/G MNIE 25.08.05, 22:02 byłoby wszystko ok, gdyby jeszcze powiedział skąd wziąć pieniążki na przysmaki przez niego przyrządzane. A co do reklamy to ciągle się wsłuchuję i zamiast "pięćdziesiąt" slyszę ciągle "piędziesiąt". Odpowiedz Link
grenka1 Re: MAKŁOWICZ 25.08.05, 22:05 Chodzi mi o treść reklamy proszku "E". Wsłuchuję się i ciągle słyszę "piędziesiąt" zamiast "pięćdziesiąt". Mógłby też powiedzieć skąd wziąć pieniążki na te przez niego przyrządzane przysmaki. Odpowiedz Link
tamara_t Re: MAKŁOWICZ 26.08.05, 09:15 A mówisz "sześćset", czy "szejset"? Z tego co mi wiadomo pierwsza - pisana - wersja w języku mówionym jest nieprawidłowa. Nie jestem pewna jak to jest z pięćdziesiąt Odpowiedz Link
grenka1 SZEJSET !!! ??? 26.08.05, 10:50 Cóż znów za dziwolągi wymyślasz? Tak mówię sześćset, sześćdziesiąt, pięćset, pięćdziesiąt. Jeżeli uważasz, że te wersje są nieprawidłowe, to zajrzyj proszę do "Słownika ortograficznego". Odpowiedz Link
tamara_t Re: SZEJSET !!! ??? 26.08.05, 10:54 Hiperpoprawność uważana jest za równy błąd niepoprawności w stylu "poszłem". Z tego co mi wiadomo, ale ja się tam spierać nie będę - niech każdy mówi jak chce. > Jeżeli uważasz, że te wersje są nieprawidłowe, to zajrzyj proszę do "Słownika > ortograficznego". Ale mówimy o WYMOWIE nie pisowni. Odpowiedz Link
zoskaanka Re: SZEJSET !!! ??? 26.08.05, 11:21 „Nowy słownik poprawnej polszczyzny PWN” pod red. A. Markowskiego zaleca wymowę (staranną) „pieńdziesiont”, podobnie jak „sześdziesiont”. Ten sam autor w swym „Poradniku językowym...” zwraca uwagę, że wymowa „pieńćdziesiont” (tzw. ortograficzna) jest niepoprawna i jest odbierana jako pretensjonalna." Odpowiedz Link
tamara_t Re: SZEJSET !!! ??? 26.08.05, 11:23 thx zuza - o to własnie mi chodziło, a nie chciało mi się szukać Odpowiedz Link
tamara_t Re: SZEJSET !!! ??? 26.08.05, 11:24 <skąd mi się ta zuza wzięła? przecież to nie jest zdrobnienie zośki... wszystko mi się dziś merda - ja chcę do dooomuuu> Odpowiedz Link
zapalniczka Re: MAKŁOWICZ 25.08.05, 22:18 nie wiem ale program ma nienudnawy, troche sie paprze w tym co robi, jego dzieciom w pewnym odcinku nie smakowalo co upitrasil... ale w porzadku facet... chyba Odpowiedz Link