16.09.05, 22:23
ku ku!?
Obserwuj wątek
    • emzecik Re: a 17.09.05, 12:30
      na móniu? ;-PP
      • anisua Re: a 17.09.05, 12:42
        a raczej na muniu;DDDD

sprawdziłam, bo żle mi wygladało to ó zamknietewink
        i proszę, co można znależć w necie na ten temat ;D
        --------------------------------------------------------------------------------

kuku na muniu

Chciałbym dowiedzieć się czegoś na temat słowa munio, pochodzącego oczywiście z
        powiedzenia mieć kuku na muniu. Czy pochodzi ono od słowa mózg? Jeśli tak jest,
        to dziwi mnie fakt, że nie jest pisane przez o z kreską, jak to jest w
        przypadku zdrobnienia nózia, pochodzącego od wyrazu nóżka. I jeszcze coś: o z
        kreską, u kreskowane – jakie jest poprawne określenie dla litery ó?
        Dziękuję.

Frazeologizm (ktoś ma) kuku na muniu jest powszechnie znany i używany.
        Funkcjonuje jako całość – oznacza kogoś głupiego, niedorozwiniętego, czyli –
        jak mawiano w dawnej Polsce – niedokołysanego. Znaczenie jasne, ale objaśnienie
        poszczególnych słów tego frazeologizmu nie jest proste. Zacznijmy od kuku:
        jedno kuku to wyraz onomatopeiczny, nazwa głosu wydawanego przez kukułkę,
        natomiast drugie kuku pochodzi z języka dziecięcego i oznacza małe uszkodzenie
        ciała, niewielkie skaleczenie, zadrapanie. Trudno tu dostrzec związek między
        tymi wyrazami (znaczeniami). Być może to drugie kuku pozostaje w związku ze
        staropolskim, niezachowanym do dziś, kukać lamentować, narzekać.
        Niejasne jest też wyrażenie na muniu. Zwykle rekonstruuje się formę
        mianownikową w r.n. munio, choć równie zasadną byłaby postać r.m. muń, którą
        podają dawne słowniki, przy czym najczęściej spotykaną formą tego rzeczownika
        jest r.ż. munia i muńka (dobrze zachowane w gwarach). Wszystkie formy miały też
        warianty z nagłosowym ń-, tzn. niunio, niuń, niunia, niuńka. Pochodzenie słowa
        nie zostało dotąd objaśnione. Przyjmuje się m.in., że 1) pochodzi z języka
        dzieci (Słownik warszawski); 2) pochodzi od gwarowego munia – podgardle wołowe
        (A. Brückner); 3) jest to zniekształcona forma gwarowa zamiast munia 'bałwan,
        posąg bożka', a stąd 'niedołęga, gamoń, głupiec' (A. Bańkowski); 4) jest to
        formacja ekspresywna od mózg z formantem -unio (por. palunio, brzunio) i
        pominięciem (tzw. dezintegracją) części wyrazu. I tym właśnie można by
        tłumaczyć pisownię przez u.
        I ostatnia sprawa: literę ó nazywamy o z kreską albo o kreskowane (natomiast
        głoskę u oznaczamy w piśmie przez o z kreską, o kreskowane lub przez u
        otwarte).
        — Krystyna Długosz-Kurczabowa, Uniwersytet Warszawski
        • emzecik Re: a 17.09.05, 12:50
          no właśnie pewien nie byłem tego ó smile ale od mózgu sobie przyjąłem big_grin
          • anisua niedokołysany 17.09.05, 12:54
            to dopiero słowo;DDDDDDDD
            dziwię sie, że wyszło z użyciawink))

a ja jestem wzrokowcem i czasem mi coś nie pasi w wyraziewink)
            • bangabanga Re: niedokołysany 19.09.05, 01:03
              jak ktos nie ma nic do powiedzenia to wywyzsza sie znajomoscia ortografii...

lepiej miec móniu niz nie miec mózgu!!!

• diabel-tasmanski Re: niedokołysany 19.09.05, 10:57
                bangabanga napisała:

> jak ktos nie ma nic do powiedzenia to wywyzsza sie znajomoscia ortografii...
                >
                > lepiej miec móniu niz nie miec mózgu!!!
                Dobrze prawisz. Dam ci wudki smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka