altu 30.07.07, 13:09 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4350320.html Bergman przeszedł do historii kina jeszcze za życia.. a tera.. kino będzie musiało obejść się bez niego.. wielka strata Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
glos_z_offu Re: FILM bez Bergmana 30.07.07, 13:16 Mówisz poważnie? Nie przygnębiały Cię jego ciężkie obrazy? Jesli leciały w tv włączałam sobie weselszy podkład muz. Znam ledwie kilka. Więcej przeczytałam scenariuszy. Wszycy umrzemy. Ale chapeau bax jeśli kochałaś jego filmy. Odpowiedz Link
glos_z_offu Re: [*] 30.07.07, 13:48 Hm. Przypomniałam sobie, że ktoś mi pożyczył jego "Laternę Magicę". Trzeba przeczytać. Podobno był cholernym despotą. I skandalistą. Ktoś coś wie? Odpowiedz Link
pink.freud Re: FILM bez Bergmana 30.07.07, 13:58 Wierzę na słowo, bo był wyjątkowym nudziarzem i nie udało mi się niczego jego obejrzeć do końca. Biorąc pod uwagę jego popularność wśród krytyków musiał być lewakiem lub zboczeńcem Odpowiedz Link
glos_z_offu byłabym ostrożniejsza... 30.07.07, 14:06 to taki James Joyce kina. Mało kto widział, wszyscy wypowiadają się w ochach. A zresztą Pinku, czytałeś "Ulissesa"? Nie? Tak z ciekawości: czy widzieliście "Wiarołomnych"? Nakręcony przez aktorkę występującą w jego filmach. Liv Ullmann. Film ma ******, oglądałam myśląc resztką przytomności: albo zlecę z fotela, albo zasnę, albo wyjdę. Chyba dotrwałam. Film żenujący i bzdurny. Byłoby fajnie, gdyby ktoś napisał, dlaczego Ingmar wielki był. Stawiam, że trudny lub nudny. Odpowiedz Link
aleola1 Re: byłabym ostrożniejsza... 30.07.07, 14:29 a ja czytalam ulissesa...jednym tchem bo inaczej sie nie da. i widzialam filmy bergmana, i nie bede sie wdawac w dyskusje bo to jest kopletnie kwestia osobista, np jak wbil mnie w fotel nastroj "tam gdzie rosnal poziomki" ale ja jestem dziwna np nie lubie jak juz sie przyznalam almodovara wiec... co ja tu mogie Odpowiedz Link
condziu Re: FILM bez Bergmana 30.07.07, 15:00 Po obejrzeniu jego pierwszego dzieła musiałem zobaczeń inne ... niesamowicie aktualne filmy ma jak na XXI wiek: "Źródło", "Goście Wieczerzy Pańskiej", "Tam, gdzie rosną poziomki", "Siódma pieczęć". Polecam też www.bergman.republika.pl Odpowiedz Link