menk.a 22.08.07, 09:27 Wiem, że pytanie intymne, prywatne. Że może wpycham kij w mrowisko. Ale tak mnie ciekawi, czy mimo bycia samemu planujecie, chcecie czy może przeciwnie. Uważacie, że tylko stały (może formalny) związek daje prawo do posiadania malucha. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
felerynka Re: Chcecie mieć dzieci? 22.08.07, 09:39 samo stwierdzenie"posiadania malucha" jest mało trafne, wzbudza złe emocje. Z punktu widzenia przekazania dobrego wzorca modelu życia Rodzinnego - samotni nie powinni decydować sie na dziecko, ale z punktu widzenia miłości ludzkiej, jeśli pragną je mieć i kochać to czemu nie. Miłość przekazać można w różny sposób.Aby tylko kochać , kochać mądrze bez sztucznych ograniczeń. Odpowiedz Link
levanto Re: Chcecie mieć dzieci? 22.08.07, 09:43 menk.a napisała: > Wiem, że pytanie intymne, prywatne. Że może wpycham kij w mrowisko. > Ale tak mnie ciekawi, czy mimo bycia samemu planujecie, chcecie czy > może przeciwnie. Uważacie, że tylko stały (może formalny) związek > daje prawo do posiadania malucha. > kiedys tak, ale nie desperacko i nie wyobrazam sobie inaczej jak tylko w rodzinie (stalym zwiazku) z milosci moja p doktor ostrzega zeby nie czekac za dlugo (łatwo mowic), ma ponoc pacjentki ktore celowo decyduja sie na samotne macierzynstwo, mając pełną świadomość że nie będa w związku z ojcem... nie chcą być same... nie rozumiem tego Odpowiedz Link
anula36 Re: Chcecie mieć dzieci? 22.08.07, 09:52 samotne macierzynstwo jest ok pod warunkiem ze ma sie sily terminatora, zalecze rodzinne ( rodziny wlasnej)i swiadomosc na co sie czlowiek decyduje. Odpowiedz Link
levanto Re: Chcecie mieć dzieci? 22.08.07, 10:09 mówię na podstawie swoich obserwacji: chłopcy na tym cierpią, znam mężczyzn wychowanych przez samotne matki, półsieroty lub z "nieobecnym emocjonalnie" ojcem izolującym się od rodziny i uważam że trzeba niezwykle mądrej kobiety aby umiała wychować dziecko w takich warunkach... i jest to czesto smutna konieczność z którą nie każda kobieta sobie radzi moim zdaniem ryzyko błedów jest szczególnie wysokie i trzeba miec tego świadomość planując celowo taka przyszłości dla siebie i dziecka widzę że cierpia na tym nie tylko te dzieci ale także później ich rodziny, sprawa ma się inazej gdy nastapil faktyczny rozpad związku z ktorego jest dziecko, wtedy czasem samotne macierzynstwo jest lepszym wyjściem Odpowiedz Link
menk.a Re: Chcecie mieć dzieci? 22.08.07, 10:21 Ale, ale , ale.... kalekę społeczną, emocjonalną czy inną można wychować też w pełnej rodzinie, tzn gdzie matka i ojciec mieszkają pod jednym dachem. Odpowiedz Link
levanto Re: Chcecie mieć dzieci? 22.08.07, 10:36 ofkors niewykluczone, mnóstwo przykladów wokół, dlatego piszę o prawdopodobiestwie choc widziałam rodzine w której mieszkali pod jednym dachem - i tylko tyle... czasem strach patrzeć jak matki świruja )) Odpowiedz Link
menk.a Re: Chcecie mieć dzieci? 22.08.07, 10:41 levanto napisała: > ofkors niewykluczone, mnóstwo przykladów wokół, dlatego piszę o > prawdopodobiestwie > choc widziałam rodzine w której mieszkali pod jednym dachem - i > tylko tyle... > czasem strach patrzeć jak matki świruja )) No. Świrusków ci u nas dostatek) Odpowiedz Link
9b9 Re: Chcecie mieć dzieci? 22.08.07, 09:56 Dziecko potrzebuje ojca, a nie dawcy nasienia. Odpowiedz Link
anula36 Re: Chcecie mieć dzieci? 22.08.07, 10:07 no wlasnie - jeszcze jakas fajna legenda o tatusiu dla dziecka - zeby nie trzeba bylo podsumowywac - "bzyknal i zniknal". Odpowiedz Link
menk.a Re: Chcecie mieć dzieci? 22.08.07, 10:17 9b9 napisał: > Dziecko potrzebuje ojca, a nie dawcy nasienia. Zgoda. Dziecko potzrebuje obojga rodziców. Ale koleje życia pokazują, że nawet jeśli dziecko rodzi się w zwiazku to niekoniecznie wyrusza samodzielnie w świat również z pełnej rodziny. Ojciec czy matka, choć rzadziej, nie mieszka w jednym domu czy nawet w jednym mieście. A czasem nawet zapomina, że jt rodzicem. Tak czy owak ja chcę mieć dzieci Odpowiedz Link
metaxxa1 Re: Chcecie mieć dzieci? 22.08.07, 17:48 9b9 napisał: > Dziecko potrzebuje ojca, a nie dawcy nasienia. ................... szkoda,że tego miliony mężczyzn opuszczających dzieci (często jeszcze przed narodzinami )nie rozumieją Odpowiedz Link
9b9 Re: Chcecie mieć dzieci? 23.08.07, 08:42 Szkoda. Szkoda również, że miliony matek postanawiają po pewnym czasie zmnienić dzieciom tatusia, bo ten drugi może będzie lepszy. Szkoda również, że miliony matek w pewnym momencie dochodzą do wniosku, że dadzą sobie radę same. Oczywiście są różne skrajne przypadki, ale na końcu zawsze cierpi dziecko. Widzę to na co dzień. pzdr. Odpowiedz Link
czandri Re: Chcecie mieć dzieci? 22.08.07, 10:35 Ja nie chcę mieć dzieci. Przynajmniej własnych. Kiedyś może mogłabym adoptować jakieś dziecko. Ale nie jestem pewna. Odpowiedz Link
czandri Re: Chcecie mieć dzieci? 22.08.07, 10:36 Zapomniałam dopisać, że nawet jeśli byłabym w stałym związku, to też nie chciałabym mieć dzieci. Odpowiedz Link
nikusia85 Re: Chcecie mieć dzieci? 22.08.07, 10:49 a ja uwielbiam dzieci i nie wyobrażam sobie życia bez nich, tyle, że kandydata brak, a wolałabym nie wychowywać sama... Odpowiedz Link
menk.a Re: Chcecie mieć dzieci? 22.08.07, 10:51 nikusia85 napisała: > a ja uwielbiam dzieci i nie wyobrażam sobie życia bez nich, tyle, że kandydata brak, a wolałabym nie wychowywać sama... Tak samo)) Odpowiedz Link
samotnosci_kres Re: Chcecie mieć dzieci? 22.08.07, 11:27 A ja prawde mowiac nie jestem pewien. Na pewno nie chcialbym zostac samotnym ojcem (o ile to w ogole mozliwe . Fajnie byloby jednak zyc ze swiadomoscia, ze ktos bedzie kontynuowal cos co zaczalem, ze komus najblizszemu uda sie zrealizowac to co mi sie nie udalo... Samotne matki to zdecydowanie blad systemu. Pamietam, ze ja sam nie bylem wzorowym dzieckiem Odpowiedz Link
anula36 Re: Chcecie mieć dzieci? 22.08.07, 19:54 uda sie zrealizowac to co mi sie nie udalo... nie mozna zrobic dziecku wiekszej krzywdy niz ulozenie takiej odpowiedzialnosci na ramionach. Odpowiedz Link
mojave777 Re: Chcecie mieć dzieci? 22.08.07, 12:14 Albom przewrażliwion, albo w niektórych postach można wyczuć jakąś chęć "posiadania" dziecka jako recepty na samotność. Nigdy też jakoś nie przekonywały mnie recepty entuzjastów rozmnażania, że "przecież coś chciałbyś po sobie zostawić?". Przy połączeniu tych dwóch pomysłów na macierzyństwo ( tudzież - tacierzyństwo) może przecież powstać taki koszmarek jak 40 letnia kobieta, która z powodu szybkiego zajścia w ciąże nigdy nie mogła zrealizować swojego marzenia zostania tancerką baletową i teraz katuje tym pomysłem swoją ( niewinną zupełnie) pociechę... eM. _____ Najnowsze badania wykazują, że trzech na dziesięciu Polaków żyje w stresie... Pozostałych siedmiu - w Londynie. Odpowiedz Link
niemoge Re: Chcecie mieć dzieci? 22.08.07, 12:25 mojave777 napisał: > Albom przewrażliwion, albo w niektórych postach można wyczuć jakąś > chęć "posiadania" dziecka jako recepty na samotność. > Nigdy też jakoś nie przekonywały mnie recepty entuzjastów > rozmnażania, że "przecież coś chciałbyś po sobie zostawić?". > Przy połączeniu tych dwóch pomysłów na macierzyństwo ( tudzież - > tacierzyństwo) może przecież powstać taki koszmarek jak 40 letnia > kobieta, która z powodu szybkiego zajścia w ciąże nigdy nie mogła > zrealizować swojego marzenia zostania tancerką baletową i teraz > katuje tym pomysłem swoją ( niewinną zupełnie) pociechę... > > eM. Misiek coś Ci się pomieszało, 40-letnia kobieta już dawno zrealizowała marzenie o byciu tancerką baletową, a jeżeli nie, to sobie może pofikać w domu przed lustrem, bo na publiczne fikanie to trochę za późno Odpowiedz Link
dobrotka06 Re: Chcecie mieć dzieci? 22.08.07, 12:58 Hej, mojave a nie spotkałeś się z tym w pełnych rozinach? Bo ja tak. I to wcale nie rzadko. Wydaje mi się, że akurat na to nie ma wpływu ilość rodziców... W samotnym rodzicielstwie nie ma nic złego, pod warunkiem, że jest przemyślane i naprawdę wynika z potrzeby posiadania potomka, kształtowania nowej istoty a nie tylko zapełnienia dziury czy też zorganizowania sobie kogoś do pomocy na starość. Zresztą samotne czy nie, rodzicielstwo to poważna sprawa i z tego co widzę powinno zacząć podlegać reglamentacji. Coraz więcej osób, które nigdy nie powinny zbliżać się do dzieci robi je i "wychowuje". Efekt widać .... Ja chcę mieć dzieci. Pod warunkiem, że uda mi się to w niezbyt długim czasie bo nie chcę być starą mamą. Swoje, adoptowane.... Fascynuje mnie po prostu procech wychowywania. Wszystko co można dziecku dać i od niego otrzymać. To jest dopiero Sztuka przez duuuuże S... ukształtować prawdziwego Człowieka. Odpowiedz Link
nikusia85 Re: Chcecie mieć dzieci? 22.08.07, 13:06 dziecko nie jest dla mnie lekiem na samotność - jest promykiem, które rozwesela, istotą, która zastanawia, a najpiękniej jest usłyszeć z ust takiego Maleństwa najszczersze w świecie ,,kocham Cię mamusiu" (wiem to niestety tylko od siostry) Odpowiedz Link
ola_dom Re: Chcecie mieć dzieci? 22.08.07, 14:06 mojave777 napisał: > Albom przewrażliwion, albo w niektórych postach można wyczuć jakąś > chęć "posiadania" dziecka jako recepty na samotność. > Nigdy też jakoś nie przekonywały mnie recepty entuzjastów > rozmnażania, że "przecież coś chciałbyś po sobie zostawić?". > Bo chyba tak jest - niestety. Spotkałam się z tłumaczeniem, że "chcę mieć dziecko, bo wreszcie będę miała coś (!) swojego, bo wreszcie ktoś będzie mnie kochał, etc." Nie wiem jak ma się do tego instynkt, który zapewne trudno zrozumieć i wytłumaczyć. A także jak powyższe tłumaczenie ma się do faktycznej przyczyny pragnienia posiadania dziecka. Chodzi mi o to, że ludzie często nie zdają sobie sprawy z własnych uczuć, nie umieją ich nazwać, a jak się ich pyta "dlaczego chcecie mieć dziecko" czują się w obowiązku coś "mądrego" odpowiedzieć, a tak naprawdę to chcą je mieć i już. Bo tak. Bo instynkt, czy cokolwiek bądź. A wcale nie wiedzą dlaczego. Kiedyś kolega przekonywał mnie do konieczności posiadania dziecka, bo właśnie "trzeba coś po sobie zostawić". Ja mu na to, że nie czuję takiej potrzeby. A on mi wtedy, że to EGOIZM! To ciekawe. Dla mnie egoizmem/egocentryzmem jest potrzeba pozostawienia śladu po SOBIE. Ja jej nie mam. Wiele osób, które nie chcą mieć dzieci kieruje się egoizmem, to prawda. Ale wiele tych, którzy chcą - też. Ale, przy okazji - nie uważacie, że publiczne przyznanie się, że "nie chcę mieć dzieci" jest traktowane jak jakieś obrazoburstwo? Ja na wszelki wypadek mówię, że "nie marzę o dzieciach". Normalnie się boję przyznać, że wcale nie chcę ich mieć. Pewnie, że gdyby się zdarzyło, to też byłoby fajnie, a nie żadne nieszczęście, ale jak mam wybierać, to wolę nie mieć dzieci. Skandal, prawda? Odpowiedz Link
nikusia85 Re: Chcecie mieć dzieci? 22.08.07, 16:26 nie-po prostu świadoma decyzja i odpowiedzialna Odpowiedz Link
ola_dom Re: Chcecie mieć dzieci? 22.08.07, 16:41 nikusia85 napisała: > nie-po prostu świadoma decyzja i odpowiedzialna )) Dzięki. Ale w innym gronie tak łatwo o tym nie mówię/piszę. Zwłaszcza w realu. No chyba, że wprost zapytają. I żeby nie było - lubię dzieci. A one lubią mnie. Ostatnio zauważam, że mnie "zaczepiają" - wzrokiem, albo bardziej wprost. A w mojej sytuacji chyba lepiej, że nie marzę o nich. Zegar biologiczny już tyka jak szalony, na odpowiedzialnego ojca widoków żadnych, a wspomnienia z własnego dzieciństwa nie zachęcają do powielania wzorca. Nie, żeby było trudne. Ale chłodne. Otaczano mnie ogromną troską, teraz wiem, że i miłością, ale ja to WIEM, a nie czuję. I nie czułam dawniej tym bardziej. Strasznie się boję, że moje dziecko mogłoby dostać to samo. Lepiej nie. Całe szczęście, że chociaż instynkt mnie oszczędza Odpowiedz Link
nikusia85 Re: Chcecie mieć dzieci? 22.08.07, 18:23 nie rozumiem ludzi, którzy potępiają takie osoby jak Ty... to Twoja i tylko Twoja decyzja, a takie Matki Teresy niech sobie mają własne pragnienia i chęci, ale niech nie dyktują innym, co mają robić Odpowiedz Link
niebo34 Re: Chcecie mieć dzieci? 22.08.07, 20:18 Jeśli się zdarzy dziecko to będzie chciane . A facet? ... niektórzy pojawiają sie i znikają przy pierwszych większych problemach, nie ma gwarancji w dzisiejszej obyczajowosci na "stały związek" i obecnosc obu rodziców przy dziecku przez 20 lat jego życia . Odpowiedz Link
glos_z_offu Re: Chcecie mieć dzieci? 23.08.07, 23:12 Tak. Ale co drugi dzień. W związku. Odpowiedz Link
rosa_portogallo Re: Chcecie mieć dzieci? 24.08.07, 13:37 Glosie - lubie twoje teksty Czy jestes w Wawy? Jakos nigdy Cie nie widzialam na spotkaniach forumowiczow? A propos glownej kwestii: - nie wyobrazam sobie zycia bez dzieci, samej do konca. Czulabym sie jakas taka...ubozsza. Lubie dzieci i mam nadzieje kiedys je miec. Jesli nie bede miala partnera - planuje adopcje. Wpadka kontrolowana, tylko po to by miec dziecko - u mnie nie wchodzi w gre. Swiadomie nie chcialabym odbierac dziecku ojca. Ale rozumiem osoby, ktore w pewnej desperacji, lub po przemysleniu na to sie decyduja. Jesli bede miala klopot z adopcja...kto wie? W kazdym razie: mam dziecko(ci) w planach. Odpowiedz Link
effi23 Re: Chcecie mieć dzieci? 24.08.07, 13:55 Kiedys nie chcialam, teraz bym chciala. Ale dla mnie to dziecko jest owocem szczesliwej milosci a nie jakiejs zimnej kalkulacji, ze to juz czas. Powinno miec mame i tate i jeszcze patrzac na nie chcialabym widziec w nim czesc siebie i kawalek mezczyzny, ktorego kocham. Mam kolezanke, ktora zostala bardzo skrzywdzona przez bylego meża, ma synka. Kocha go oczywiscie ale gdy na niego patrzy widzi tyle podobienstw i to ja mimowolnie denerwuje... Dziecko jest podobne do ojca, ktorego ona nie akceptuje i w jakiejs czesci nie akceptuje tez tego dzieciaka. Ma w zwiazku z tym straszne wyrzuty sumienia.. Odpowiedz Link
glos_z_offu Re: Chcecie mieć dzieci? 24.08.07, 14:16 dziękuję, to miłe. niemal z Warszawy. nie chodzę na forumowe spotkania, hm, tak jakoś. a w sprawie dzieci. mam ochotę powiesić właśnie moją siostrzenicę do góry nogami na lampie, aby ochłonęła. bije. mocno. nie oddam, ale mam ogromną ochotę. stąd to "co drugi dzień" Odpowiedz Link
glos_z_offu Re: Chcecie mieć dzieci? 24.08.07, 14:20 Teraz dała pić komputerowi. Czysta woda. Może przeżyje. Mały złośliwiec. Odpowiedz Link