czarny.onyks 06.11.07, 15:35 takie w słoiczku....... czym doprawiać? jakiś przepis? z makaronem i ?? znawców sztuki kulinarnej proszę o rady Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aleola1 Re: Pesto 06.11.07, 15:41 czerwone czy zielone? to chyba sie je z samym makaronem rozrabia sie troche pesto z woda w ktorej gotowal sie makraon (dwie duze lyzki wody) i miesza sie z makaronem, dziwne no nie? ale tak sie podbobno to je. jezeli czerwone pesto to ja dodaje posiekana bazyle, jezeli zielone to troche suszonych pomidorow, zawsze dodaje czarne oliwki. albo uzywam tego jako przyprawy do sosu bo sos robie z pomidorow w puszce gotuje je az troche odparuje woda i dodaje troche pesto tak az sam bedzie jaki chce. Odpowiedz Link
condziu Re: Pesto 06.11.07, 15:41 ... i zjeść mniam! Najważniejsze to ładnie podać, talerz, ewentualnie listki bazylii lub innego zielska. Szklaneczka czerwonego/białego wina. Usiąść wygodnie, wziąć sztućce w dłoń i wiosłować po bezkresnych kubkach smakowych. Odpowiedz Link
ta_ann Re: Pesto 06.11.07, 16:18 ze mnie żaden znawca, proszę przepis uproszczony. makaron Lubella, nie trzeba umieć czytać, to takie niebiesko-żółte chyba opakowanko makaron jest żółty - jak barwy klubowe IKEA. bierzesz takie lekko pofalowane wstążki. jeśli nie chcesz mieć spaghetti, łamiesz je na pół. gotujesz. mieszasz ze słoiczkiem, na 2 osoby? a to tak pół małego słoiczka. po ugotowaniu mieszasz dwoma widelcami z makaronem, jak uczył mnie No Ten, nie pamiętam imienia dobre będzie z białym winem, wybrałabym półsłodkie, ale to trochę herezja kulinarna. masz randkę? też chcę Odpowiedz Link
ta_ann wiem! 06.11.07, 16:20 dziś podałabym do niego niego białą herbatę 360 zł za kg (sic!!!) pyszna, delikatna, lekka, a potem seks, dużo seksu. napalona ale nie trawy forumowiczka. Odpowiedz Link
cytrynka123 Re: wiem! 06.11.07, 17:32 tez kocham biala herbate i czesto pijam. ale z tym seksem.. jak sie ma ilosc wypitej bialej do mocy witalnych ???? u mnie jakos slabo. Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Pesto 07.11.07, 12:58 na randce nie podaję nie sprawdzonych przepisów mam za to słoiczek pesto i postanowiłam coś z nim zrobić na razie moje kubki smakowe nie są oszołomione... ta_ann ..ja wiem, ze mieszam z makaronem..... i wiem, jak sie miesza;P chodziło mi o dodatki, przyprawy, tak by powaliło smakiem Odpowiedz Link
ta_ann Re: Pesto 07.11.07, 13:23 Powalić? Hm... Trzeba zrobić samemu. Z orzeszkami pinii, ze świeżej bazyli. Z serem kozim. Wtedy schowają się wszystkie słoiczki. Dania ze słoiczka zawsze będą daniami ze słoiczka I nigdy nie będą mieć w składzie regulatora kwasowości E270, E330, E575. Taka prawdziwa pizza prosto z pieca - to jest dopiero coś. Pieprzyć fast-food, niech żyje slow-food Odpowiedz Link
alo_ha Re: Pesto 06.11.07, 18:44 Ja pesto nie rozrabiam, czasem dodaję czarne oliwki, zawsze posypuję tartym serem (mozna kupić starty parmezan) no i listki bazylii. A i moje podniebienie po wieloletnich doświadczeniach z makaronem i pesto mówi tylko Barilla Odpowiedz Link
mariolka99 Re: Pesto 06.11.07, 19:00 Z Lubelli robia się kluski, a makaron musi byc al dente Pesto z niczym, czyli sam makaron i tyle. A z szybkich makaronów: kilka pokrojonych plastrów chodego boczku na patelnię, potem do tego śmietana i duuuuużo zielonej pietruszki (może byc mrożona). No i pieprz i takie tam. 10 min i gotowe Odpowiedz Link
pomysl.po.wypiciu Re: Pesto 06.11.07, 19:01 o tak barilla robi swietne makarony a co do pesto, jezeli zostaje w sloiczku to dolewam oliwy tak aby nie wyschlo Odpowiedz Link
ta_ann Re: Pesto 06.11.07, 19:46 Ten makaron z Lubelli trzeba wyciagnąć w odpowiednim momencie Próbowałam innego, kupionego w delikatesach, tego czerwonego pesto też, może być, ale oliwki wyrzucam przez okna i patrzę, kto dostał kwestia gustu, nie toleruję Odpowiedz Link
9b9 Re: Pesto 06.11.07, 21:21 Wam kaman o makaron z krojonymi parówkami? Bo nie kumam... Odpowiedz Link
alo_ha Re: Pesto 06.11.07, 21:42 9b9 napisał: > Wam kaman o makaron z krojonymi parówkami? Bo nie kumam... > Nie bluźnij!! Odpowiedz Link
9b9 Re: Pesto 06.11.07, 21:55 Od bluźnienia jest inny watek. Tu się pytam, nawet dość grzecznie... Odpowiedz Link
ta_ann Re: Pesto 07.11.07, 13:01 Biorąc pod uwagę rozmaite czynniki to pewnie tak co 9...nie, co 12 miesięcy Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Pesto 07.11.07, 13:02 a myślałam, że przez żoładek to droga do serca...MĘŻCZYZNY;DDDDDDDD a kiedy chcesz? Odpowiedz Link
mumuja Re: Pesto 07.11.07, 13:53 do mojego serca - jak najbardziej! jestem z rodzaju wino-kobiety-śpiew w odpowiednim przełożeniu Kraków to grudzień i śnieg Odpowiedz Link
effi23 Re: Pesto 07.11.07, 15:38 A nie lepiej zrobic swieze? peczek bazylii, garsc parmezanu, troche oliwy, pol zabka czosnku i opcjonalnie orzechy piniowe ale nie ma przymusu. Alles zusammen zmiksowac i zajadac. swego czasu bylam od tego uzalezniona Odpowiedz Link