Dodaj do ulubionych

Nie zrzucajmy kłopotu na dzieci

09.09.09, 23:31
Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • marek.lipski To nie sa populistyczne apele.Bravo GW.Popieram 10.09.09, 00:40
      Nie jestem podrobionym kapitalistycznym komunista ani socjalista.
      Ten logiczny apel GW popieram.Rezerwy FRD musza wzrastac.
      Juz dzisiaj polskie dzieci od 20 lat sa szykanowane przez wladze,
      ktora odrzuca gratisowa medycyne i leki dla dzieci.
      Ten apel w GW jest wyjatkowo pro europejski.
      Dzialania politykow w Polsce sa przeciw Europie.
      Podejmujac takie decyzje jak z FRD de facto politycy w Polsce
      chca podobnych modeli w Europie.Niestety.To sie skonczy
      demonstrancjami i zmianymi systemow politycznych.
      Europejczycy sa przeciw takim dzialaniom w Polsce.
      • adamp_314 Też popieram 10.09.09, 20:49
        FRD to tylko jeden z wielu przykładów zrzucania problemów na tych, którzy nie
        mają głosu - czyli dzieci. Jest cała masa przywilejów, które są finansowane
        deficytem budżetu - czyli na koszt dzieci. Moim zdaniem wszelkie przywileje
        powinny być co 10 lat anulowane i uchwalane od nowa - gdy kolejne pokolenie
        dojdzie do głosu i ma szanse powiedzieć "dość".

Ja sam mam 42 lata, ale nie cierpię złodziei - zwłaszcza tych okradających dzieci.
        • Gość: wredula Re: Też popieram IP: *.mofnet.gov.pl 11.09.09, 14:16
          Prawda. Ale oszczędności lezą w samych posłach. Po co nam i 460 i do
          tego jeszcze 100 senatorów. Mamy 560 darmozjadów do utrzymania
          miesięcznie. Ich przywileje. Żaden z nich nie pracowałby na
          stanowisku urzędnika, ponieważ uznałby że za taką pensję to on nawet
          żonie wacików nie kupi. Ci ludzie są bez wykształcenia, ogłady i
          majątku. Idą do Sejmu aby się dorobić. Zlikwidujmy nic nie warty
          Sentat, a liczbę posłów zmniejszmy do 100. USAma mniejszą liczbę
          senatorów i kongresmenów. Aaaa wprowadźmy również cenzus
          wykształcenia i majątkowy. Niech krajem rządzą mądrzy i bogaci
          luidze, wtedy będą myśleć o innych a nie o sobie.
      • Gość: jazmig NIby dobry kierunek, ale nie do końca IP: *.gl.digi.pl 11.09.09, 11:40
        Jeżli rząd pompuje pieniądze w nierentowny przemysł: górnictwo,
        stocznie itp., funduje pracownikom kopalń mocno przedwczesne
        emerytury i chce za pieniądze podatnika budować nowe kopalnie oraz
        inwestować w kopalniach, to ten rząd marnuje nasze pieniądze.

Jeżeli kopalnia jest rentowna, to dostanie kredyt z banku, podobnie
        jak chodzi o różne pomysły tej branży w stylu zgazowywanie węgla,
        produkcja benzyny z węgla itp. Tego nie powinien finansować rząd,
        tylko zainteresowane firmy.

Dopiero gdy skończą się przywileje emerytalne różnych zawodów (kto
        każe pracować górnikowi, pilotowi, kolejarzowi, w swoim zawodzie do
        emerytury? Jeżeli stan zdrowia nie pozwala na dotychczasową pracę,
        to należy ją zmienić na inną, a nie fundować takiemu człowiekowi
        wcześniejsze emerytury.

W Czechach pracuje wielu polskim emerytów górniczych. Nie mają
        zdrowia w Polsce, a w Czechach je cudownie odzyskują.
    • Gość: eko To nie sa pieniądze PO-łapy precz IP: *.gdynia.mm.pl 10.09.09, 08:08
      to nie PO uzbierała te peiniadze. To oszczędności POlaków na czrną
      godzinę.Po zamaist reformaować kraj i finanse wyjada konfitury i
      wyprzedaje zakałdy.
      Co za pech PIS był do du..y a PO także nic nie robi.
      • wobo1704 Re: To nie sa pieniądze PO-łapy precz 10.09.09, 08:29
        Za 2 - 3 lata przyjdzie koniunktura; wtedy można zwrócić do funduszu
        pożyczone pieniądze.
        • sokolasty Re: To nie sa pieniądze PO-łapy precz 10.09.09, 08:49
          I ja już widzę, jak zwrócą, jasne, żeby nie czasem,
        • Gość: kibuc Re: To nie sa pieniądze PO-łapy precz IP: 80.68.236.* 10.09.09, 09:20
          Okiej, niech Fundusz jako instytucja udzieli oprocentowanej pożyczki Skarbowi
          Państwa. Kwota, termin spłaty z karami za przekroczenie, oprocentowanie -
          przelać na papier i podpisać.
      • Gość: kellss Re: To nie sa pieniądze PO-łapy precz IP: 94.72.127.* 10.09.09, 08:30
        a moze przyciac pobory w spolkach skrbu panstwa? wrobelki na plocie cwierkaja,
        ze to sporo hajsu......moze by prezesy zarabialy tyle, co lwia czesc
        spoleczenstwa - do 1500 zl? hehe, i tak jestem laskawy....
      • zdzisiek66 A ja popieram !!! 10.09.09, 12:01
        Te pieniądze trzeba wydać natychmiast, tylko nie na jakieś głupoty
        typu renty i emerytury, tylko na poważne potrzeby. Np. benzynkę do
        limuzyny służbowej ministra Grada. Za nikłą część tego funduszu
        będzie mógł wysyłać auto po dokumenty prawie codziennie, nie tylko
        do Tarnowa ale nawet do Turynu.
    • Gość: Jacek Głosowałem na nierobów z po, wstyd mi. IP: *.19.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 10.09.09, 08:30
      Nigdy więcej nie zagłosuję na PO, BANDĘ NIEROBÓW ! Gdzie te wszystkie zapowiadane reformy ?!, gdzie JEDNOMANDATOWE OKRĘGI WYBORCZE ?! Następna banda T-K-M, która się dorwała do władzy.
      Czy w Polsce nie ma odpowiedzialnych ludzi, tylko i wyłącznie PRYWATA ???!
      • Gość: marcin Re: Głosowałem na nierobów z po, wstyd mi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.09, 08:50
        mi tez wstyd nie oddam juz na PO głosu... nic nie robia !!!a mi zyje sie coraz
        cieżej...
        • uniwr Re: Głosowałem na nierobów z po, wstyd mi. 10.09.09, 20:15
          Zgadza się że to problem że nic nie robią i nie warto na nich głosować...
          problem w tym że wszystkie inne wyjścia są jeszcze gorsze. Już lepiej żeby ktoś
          nic nie robił niż żeby wprowadzał absurdy. Pisowskie poglądy na gospodarkę
          sytuują ich bardzo niedaleko od SLD.
    • Gość: a łamanie prawa? IP: 212.160.172.* 10.09.09, 08:47
      ciekawe czym złamał prawo powyższy wpis, tam było tylko
      przekierowanie na bloga osoby, która ma inne zdanie .
      Oj, Panowie redaktorzy...
    • Gość: lady jak grochem o sciane IP: 193.53.238.* 10.09.09, 08:49
      Sama reforma KRUS dalaby te 7 mld ktore dzisiaj nam brakuje ale
      nie, rzad sie boi narazic rolnikom o innych grupach nie
      wspominajac. Dodajmy, ze pominieto tu opodatkowanie kosciola, ktore
      zapewne zalataloby nawet dziure budzetowa u nas i u wszystkich
      sasiadow. Co do wieku emerytalnego to zasadniczo popieram ale nie
      wyobrazam sobie, ze czlowiek majacy 60 lat, pracujac fizycznie
      dalej robi to samo. Powinna byc jakas mozliwosc przekwalifikowania.
      • sokolasty Re: jak grochem o sciane 10.09.09, 08:52
        Przepraszam, a ktoś zabrania się przekwalifikować?
        • Gość: lady Re: jak grochem o sciane IP: 193.53.238.* 10.09.09, 10:10
          Czlowieku, nie wiesz o czym mowisz. Wyobraz sobie 60letniego
          faceta, ktory skonczyl zawodowke 40 lat temu i przez cale zycie
          murowal ale w wieku 60 lat siada mu kregoslup wiec do fizycznej sie
          nie nadaje. Gdzie i jak sie ma ten czlowiek przekwalifikowac?
          Panstwo razem z reforma emerytur powinno zorganizowac wszystko tak,
          zeby te 67 lat to nie bylo tylko na papierze. Bo bedziemy wydawac
          na zasilki i pomoc spoleczna i zadnych wiekszych pieniedzy ZUS nie
          dostanie bo niby jak od bezrobotnych. To niepopularna decyzja ale
          trzeba ja podjac i jednoczesnie odpowiedzialne zrobic tak zeby to
          sie wszystkim oplacalo. Moze panie po 60 roku zycia moglyby sie
          zajac opieka nad wnukami a dzieci oplacalyby tylko skladke
          emerytalna? Jakas zacheta do tego musi byc.
    • Gość: antyoszołom Nie zrzucajmy kłopotu na dzieci IP: 94.254.133.* 10.09.09, 09:16
      Czyżby to był tylko zbieg przypadków, że w tym samym czasie nagłaśnia się korupcję w ZUS-ie, która była znana od kilku miesięcy ?
    • Gość: gość PO - be, a pamiętacie jak Kaczyński sięgną do FRD. IP: 193.111.166.* 10.09.09, 09:37
      ... żeby dotować budowę Świątyni Opatrzności Bożej! Nie... o tym się
      nie pamięta, to było ok?
    • Gość: Maciej kłamliwy artykuł, PO wali ścieme a głupcy imwierzą IP: *.cdma.centertel.pl 10.09.09, 09:39
      kłamliwy artykuł, otórz rządy belki,kaczynskeiego,marcinkiewicza sa winne temu
      ze jest 7,5mld zl na FRD? 40% srodków z prywatyzacji i sprzedaży innym
      Państwom(czyli pseudo prywatyzjacji) cały czas zasilało FRD. czyli
      konsekwencjom mniejszej prywatyzacji w latach wczesniejszych są mniejsze
      wpływy do FRD.
      Ale dzięki tej mniejszej prywatyzacji PO,ma teraz jeszcze co prywatyzować i
      łatać deficyt z którym nie umie sobie poradzić.
      Teraz dzięki PO na FRD będzie 0 zł rezerwy-podziękujmy cudotwórcy
      Tuskowi,Rostkowskiemu,Michnikowi
      Tauron bedzie sprzedany Niemieckiej panstwowej spółce eNERGETYCZNEJ - CZY TO
      JEST PRYWATYZACJA ?!?!?!
      i wątpie czy Grad poradzi sobie z pozyskaniem 36mld zl z prywatyzacji skoro ma
      problem z 12mld
      • Gość: m Re: kłamliwy artykuł, PO wali ścieme a głupcy imw IP: *.cdma.centertel.pl 10.09.09, 10:21
        po co nam komisja do spraw nacisków, skoro przez dwa lata nie wskazała żadnych
        nacisków pisu, za to tych ktorzy byli oskarżeni "przez pis"są skazywani przez
        niezawisłe precież sądy.
        po pisie śmialiśmy się, po PO przyjdzie nam płakać .........
    • romaniewskipiotr Nie zrzucajmy kłopotu na dzieci 10.09.09, 09:44
      "Dojutrkowcy" atakują. Ale co można wymagać od chłopaków z podwórka?
    • malgoska_k ----Tusk to zwykly karierowicz-------- 10.09.09, 09:46
      dla niego liczy sie tylko zostanie prezydentem, a po nim nawet potop, inni
      beda sie martwic; dla mnie tacy krotkowzroczni politycy to zera, niestety w
      Polsce takich wiekszosc
      • Gość: Maciej 52 mld zł-koszt kampanii wyborczej D.Tuska IP: *.cdma.centertel.pl 10.09.09, 10:30

zostanie prezydentem-bezcenne
        za całą reszte zapłacą Polacy ......
        (płacący podatki w Pl, wiec nie ci co zarabiają najwięcej np R.KUBICA,KULCZYK
        płacą podatki zagranicą....)
    • Gość: Jonek Ech wy ludziki - przyszli emeryci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.09, 09:51
      Jak sobie człowiek sam nie odłoży=zaoszczędzi to gó... będzie miał na starość.
      Mam 35 lat, odkąd skończyłem szkołę pracuję i ZUS odkłada kasę na moją
      emeryturę. Odkąd jest taka możliwość oszczędzam w drugim filarze. Niedawno
      skontaktowałem się z moim funduszem emerytalnym i poprosiłem aby wyliczyli ile
      będę miał emerytury jak skończę 65 lat. Okazało się, że w sumie z obu filarów
      dostanę tyle ile teraz dostaje emerytka po całym życiu pracy w sklepie za
      ladą. To ja inżynier informatyk, specjalista dostane taka emeryturę jaka
      obecnie dostaje podrzędny pracownik handlu. Ludziska jak chcecie mieć godne
      życie na emeryturze to sami sobie odłóżcie.
      • Gość: gugcia0 Jonek,swiete slowa,ja tak robie od 25 lat, tylko, IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.09.09, 12:01
        ze ja w ogole nie wplacam na ZUS,pozostaje ,jak sie to ladnie mowi "poza
        systemem", pracuje troche za granica, troche w kraju ale nie na etacie.I co
        zarobie to laduje w zakup domu pod Krakowem i mieszkania (malego) w Krakowie -
        obie nieruchomosci na wynajem, teraz jestem na etapie remontu domu a mieszkanie
        juz od dawna wynajmuje. Dom wejdzie do eksploatacji za jakies 2 do 3 lat, ok. 3
        lat bede placil dlugi za jego remont, a potem od ok. 54 roku zycia czysty zysk z
        wynajmu do konca zycia oraz wszystko zostaje dla dziecka. ZUS takich mozliwosci
        raczej nie zapewnia - emerytury od 54 roku zycia oraz tego,ze dzieci wszystko
        dalej maja. Raczej odwrotnie - ZUS i nasz rzad milosci chca abym robil do 67
        roku zycia, a potem juz bede mial tak rozwalone zdrowie,ze pozyje moze 5 lat i
        do sw. Piotra. Ze mna sie im ten plan nie uda, ja sobie porobie dalej ile chce i
        gdzie chce, glownie w Reichu, dokad bede chcial, czynsz z domu i mieszkanka
        bedzie lecial.Ubezpieczenie zdrowotne kosztuje mnie ok. 100 zl na miesiac,
        emerytury mi od nich nie potrzeba, w Krakowie i kolo niego,14 km, w parku
        Ojcowskim, zawsze sie znajdzie chetny na wynajmowanie. Od mlodosci nie wierzylem
        w zaden ZUS ani panstwo - dziadek i ojciec mnie tak wychowali, mowili abym
        pamietal przedwojenna zasade :RWD - ratuj wlasna du....!I Ty piszesz to samo
        Jonek - jak sobie ludzie sami czegos nie wymysla aby na starosc nie glodowac to
        niech na kokosy z ZUS nie licza. Do tego wszyscy zapominaja, ze kiedys
        przejdziemy na to zasr... euro, ceny beda jak w Reichu a emeryturki po 300 euro,
        gorzej niz zasilek Harz IV w Reichu.O tym to juz w ogole nikt nie mowi jaki u
        nas bedzie "raj" jak ceny beda w euro, taki jak w Reichu od czasow wejscia euro.
        Pmietam RFN od 1981, po ile co bylo w DM,ile sie zarabialo, jak Niemcy rzadzili
        w cieplych krajach majac DM,po ile byly tu uslugi,pizza, piwo, kawa przy
        autostradzie,chleb,bulki,zarcie,paliwo. To se ne vrati- sami Niemcy jak z nimi
        gadam mowia ,ze stracili na tym min. 30% poziomu zycia ogolem, a jak pomysla o
        dzieciach i dlugach RFN - teraz to ok. 1,6 biliona euro (1600 miliardow euro,
        jakby ktos zapomnial ile to bilion). U nas tez niezly dlug sie szykuje , jak na
        nasze skromne mozliwosci, jest juz ok. 600 mld zl, bedzie wiecej.Za pare lat to
        bedzie ogolnie b. wesolo. Dolar walnie w dol, w RFN mowia,ze euro bedzie po 2
        dolary i stanie im eksport. Sa juz tu tacy ,ktorzy mowia o upadku Unii jako
        calosci i euro. Ci, ktorycg znam w Reichu i ja to juz od jutra ,8 rano,
        chcielibysmy miec znow D Mark, ale jakie to beda jaja dla nowych panstw UE, jak
        Polska, gdyby ta cala Unia padla. Nie dostalibysmy juz od nikogo ani grosza,
        samodzielne panstwa, typu RFN z D Mark,Francja z frankiem, itd , bez czlonkostwa
        w zadnej Unii nie dadza nam nic. Jest taki projekt,ze jakby sie wszystko na
        Zachodzie walilo, to rozwala Unie w starej formie, zrobia znow cos na wzor d.
        EWG wegla i stali, czyli 6 do 8 panstw o najmocniejszej gospodarce, reszte
        polacza w jakims nic nie znaczacym "Sojuszu Europejskim" na wzor przedwojennej
        Ligi Narodow, czyli klub towarzyski z siedziba np. w Pradze. Nie mowie, ze tak
        bedzie ale istnieje taka mozliwosc i juz niektorzy o tym mowia, np. doradca
        rzadu Francji, jest z nim wywiad w Dzeinniku.pl. I wtedy , wracajac do tematu
        ZUS u - jak wygladalyby nasze finanse krajowe, bez UE?
      • Gość: merek górnik 3k od 42 roku życia! IP: 193.179.215.* 10.09.09, 12:05
        To powiem ci jeszcze, że górnik dostaje 3k i więcej emerytury of 42 roku życia.
        Pan dzielny policjant zza biurka 2.2k emerytury od 39roku życia... Tak, panie.
        Żyć nie umierać a ty, młodzieży, zap....dalać na młodych emerytów. Dobrze wam tak!
    • Gość: Tanpa Nie zrzucajmy kłopotu na dzieci IP: 89.174.178.* 10.09.09, 09:51
      Zacząć trzeba od zrównania wieku emerytalnego pracowników sektora
      prywatnego i państwowego(służby mundurowe,górnicy,PKP,nauczyciele,
      rolnicy).Potem dopiero wydłużać czas pracy osobom, które i tak najdłużej pracują
    • Gość: kicia a może jakis dziennikarz zainteresuje sie... IP: *.chello.pl 10.09.09, 10:14
      Gdzie i na jakich zasadach zostali przyjęci do pracy radni PO!!?? Chodzi o srodmiescie i nowa hute. I co najwazniejsze kto i jakie stanowiska im sztucznie utworzono
    • Gość: politolog z Łomży Poparcie dla PO wzrośnie IP: 213.17.225.* 10.09.09, 10:52
      do grudnia bedzie to 87%. PIS 7%, SLD 2% i PSL 1%
      • Gość: beznazwy wstyd mi za nasz rzad!! IP: 212.144.101.* 10.09.09, 12:16
        Gratuluje swietnego artykulu!!!
    • reality_show Jawne mataczenie 10.09.09, 12:23
      Widać wyraźnie, że przemyca się się treści antyPiSowskie. Do 2005 roku
      zgromadzono tylko 1,5 mld zł na funduszu. Obecna kwota jest wynikiem zbiórki w
      latach 2005 - 2007 czyli za rządów PiSu. Brak danych o wpływach w roku 2008,
      oprócz wpłaty 1 mld zł ze składek ZUSowskich, oraz 300 mln zł z inwestycji
      własnych funduszu. Niech POpaprańcy pochwalą się ile wpłacili w 2009 roku,
      skoro cały dorobek funduszu chcą teraz zabrać.
    • Gość: Beata Nie zrzucajmy kłopotu na dzieci IP: *.as.kn.pl 10.09.09, 13:08
      I jak ja mam przyjąć takie wiadomości?Widzę ,że czeka mnie świetlana
      przyszłość.Mam 45 lat,pracuję 30 ,za swoje wykształcenie i
      podwyższenie swoich kwalifikacji płaciłam z własnej kieszeni,bo w
      latach 80-tych naraziłam się za swje poglądyi dużo zrobiono aby mi
      utrudnić życie.W wieku 60 lat będę miała 45 lat pracy,czy to mało?
      Wychowałam trójkę dzieci bez chodzenia na urlopy wychowawcze,a teraz
      tworzy mi się taką perspektywę ?Dziękuje bardzo elitom rządzącym,bo
      takim postępowanie odbierają sens temu ,co przez tyle lat robiłam.
      • Gość: abit Re: Nie zrzucajmy kłopotu na dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.09, 13:27
        Prezydentura Tuska będzie nas dużo kosztowała.
        A po niej choćby potop.
        Żadnej refleksji byle tylko się utrzymać przy korycie za wszelką cenę i byle
        swoim koryt nie poucinać.
        Bo jak to jest u nas jest ponad 2000 tyś samochodów w służbie publicznej
        (słuzbowych) którymi dupy wożą notable a w szwecji ponad 100.
        I tak jest wszędzie, koryta, synekury, ładowanie rodzin do spółek itd.
        Tam gdzie można ciąć nie tną by nie ruszyć swojego matecznika partyjnego.
        KRUS nie ruszony, emerytury mudnurowe nie ruszone, karta nauczyciela nie ruszona
        itd.
        Za to z mojej emerytury łatwo się rozdaje na to co powyżej.
        • b_e_l_f_e_r Re: Nie zrzucajmy kłopotu na dzieci 10.09.09, 18:58
          a czytałes kartę nauczyciela? Wydaje Ci się, że nauczyciel ma jakieś finansowe
          przywileje? Jedyne, co w niej zostało, że nie można nauczyciela wywalić z pracy
          ot tak sobie. O płacy nie wspomnę,bi większość i tak wie "swoje". "Przywileje"
          emerytalne nam już (mimo, że prawo nie działa wstecz - dla innych, np. służb
          mundurowych )zabrano, dołożono pracy (2 godziny bez zaplaty za nie), okrzyczaną
          podwyżkę wypłaca się na raty (10 % dostaniemy tylko za 4 miesiące)albo zmniejsza
          i przenosi w czasie. W czasie koniunktury nie pomyślano o naszych niskich
          pensjach a teraz mamy kryzys wię nadal musimy czekać. A inni i tak nam
          zazdroszczą. Nie wrzucaj nas do tego samego worka co rolnicy i policjanci. My
          placimy normalne skladki na ZUS i musimy pracować do 60 roku życia!
    • Gość: jet Daremne apele IP: *.centertel.pl 10.09.09, 15:22
      ...i tak nie przemówią do rozsądku Donaldowi. On własnie gra w piłkę
      z Szatyną na lewym skrzydle. Ostatnio jazda po lewej bandzie dobrze
      im wychodzi, podobnie jak PISowi i SLD. I tak cały lud pomrocznej
      jedzie po pochylni ma szafot.
      Będzie bolało ale roszczeniowa wiara, od lat żerująca na koszt
      przyszłych pokoleń, musi odpokutować. "Wsi spokojna, wsi wesoła"
      nadciaga kres twej sielanki.
      • toberson PO niszczy Polske,a gdzie sa cuda???? 10.09.09, 17:49
    • tredve Nie zrzucajmy kłopotu na dzieci 11.09.09, 06:35
      10 lat temu, kiedy wchodziła w życie reforma emerytalna, mówiono o tym, że II
      filar musi być obowiązkowy, bo obywatele nie poradzą sobie z oszczędzaniem i
      po kilku dziesięcioleciach przyjdą do państwa po zasiłek z pomocy społecznej.
      Zaledwie po 10 latach widać, że nieudolne jest państwo, pobierające haracz od
      zwykłych ludzi. Ten quasi-podatek nie jest żadną składką, jest na bieżąco
      wydawany, a przyszli emeryci dostaną.... no właściwie nic nie dostaną. To tak
      jak z rodzicami, którzy wrzucają dziecku pieniądze do skarbonki, a potem
      podbierają z niej na swoje wydatki.
      Chyba lepiej byłoby dla wszystkich, może z wyjątkiem polityków dla których
      zabraknie synekur do rozdawania, zlikwidować ten cały chory aparat i dać
      obywatelom prawo do wyboru i odpowiedzialności. Będą mogli wybrać kiedy i
      gdzie zaoszczędzą lub wydadzą swoje zarobki na bieżąco. To ich pieniądze i ich
      wybór.
    • pacodegen Nie zrzucajmy kłopotu na dzieci 11.09.09, 08:52
      Za takie dcyzje sie płaci i PO zapłaci. Są pewne dziedziny życia
      publicznego jak i finansów, które są niepodważalne i nienaruszalne.
      Jeśli tak się zdarzy, że rząd ruszy tę rezerwę, to świadczyć będzie
      tylko, że się nieporadnie miota, ze nie ma koncepcji na dalsze
      działania, a tylko dlatego,zeby nie stracić na
      popularności/notowaniach. Beeeeee!!!!!
    • Gość: 30latek Bezmyślność... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.09, 18:39
      To jest jawne okradanie przyszłych pokoleń.

Zresztą dzisiejszy system emerytalny, w którym kilka % od każdej składki idzie
      do prywatnej kieszeni (prowizje OFE) jest złodziejski i reżimowy.

Zreformować KRUS i pieniądze same się znajdą, ale nie po co podpadać wyborcom...

ZŁODZIEJE!
    • perun_the_thunderer Zlikwidować ZUS! 12.09.09, 09:37
      Tym co trzeba zrobić, żeby załatwić za jednym razem dwie sprawy (emerytury i
      demografia) jest likwidacja ZUSu i obowiązkowych ubezpieczeń społecznych.

Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego że nie da się tego zrobić z dnia na
      dzień, ale trzeba z tego stopniowo zacząć wychodzić i to jak najszybciej.

Każdy powinien sam oszczędzać i inwestować w swoją przyszłość i starość.
      Dlaczego każdy ma przechodzić na emeryturę w wieku np 67 lat? Przecież każdy
      ma inne zdrowie, charakter itd.

Niech ten który chce do 80 pracować to pracuje, a ten któremu się odechciewa
      po 40 to niech wtedy też przestaje pracować (i np żyje ze swoich
      oszczędności). Czemu ktoś kto w wyniku stanu zdrowia nie ma praktycznie szans
      dożyć wieku emerytalnego ma płacić składki? Niech każdy sam sobie odkłada kasę.

Mało tego ZUS jako państwowy moloch jest skrajnie niegospodarny. Można wpłacać
      na niego po 1000zł miesięcznie przez 45 lat, a na emeryturze dostać po 1200zł
      przez 7 lat. Czyli wpłacono (mowa o samym kapitale) 540 000 zł, a otrzymano
      100 800 zł...

Nawet na najgorszej lokacie nie ma takich rzeczy (lokata - dość prosty sposób
      inwestowania kapitału na przyszłość), obligacje, nieruchomości, akcje -
      wszystko da nam nieporównywalnie większą stopę zwrotu (w przypadku ZUSu nie
      mia nawet takiego pojęcia, nawet nie wypłacą połowy nominalnego kapitału...).

Prosty przykład - pan X postanawia zainwestować 24 000 zł w 10-letnie
      obligacje skarbu państwa (w powyższym przykładzie jest to równowartość
      2-letniej składki na ZUS), których obecne oprocentowanie wynosi 6,75% z roczną
      kapitalizacją, po 10 latach otrzymuje 46120.08 zł, ale pan X nie jest głupi i
      nie wydaje tych pieniędzy, w końcu to ma być jego emerytura.

W związku z tym 32-letni już pan X, wpłaca całość swojej emerytury ( 46 120
      zł) znowu na obligacje 10-letnie i w wieku 42 lat ma już 88627.42. Ponownie
      postanawia na 10-lat wykupić obligacje za 88 627 zł. Teraz 52-letni już pan X
      ma na koncie 170311.84 zł. Jeszcze raz wykupuje obligacje 10-letnie i tym
      razem na koncie emerytalnym zostaje mu 327281.55.

W wieku 62 lat pan X otrzymuje emeryturę w wysokości 327 281zł!

Godzien uwagi jest fakt iż pan X wybrał najbezpieczniejszą i jedną z najmniej
      rentownych formę inwestycji kapitału, a mimo to za równowartość 2-letnich
      składek na ZUS (w porównaniu do 45 lat składek na ZUS) po 40 latach otrzymał
      kwotę ponad 3-krotnie wyższą niż gdyby pieniądze wypłacał mu ZUS. Mało
      tego nie dostaje pieniędzy w transzach, a jeżeli by umarł to pozostałość jego
      majątku przejdzie na jego spadkobierców, a nie zniknie w bezkresie ZUSu.

Każdy może sam policzyć jak skrajnie niegospodarny jest ZUS, skoro 2 lata
      składek prywatnych dają 3 razy więcej niż 45 lat składek na ZUS.
      Na służbę zdrowia pan X mógłby założyć zapewne podobne konto, bo ZUS też i na
      to jednak wydaje, co nie zmienia faktu, że jeżeli ten stwór dalej będzie
      istniał, to przekręty będą codziennością, tak jak siedziby za 180 mln zł...

Co zaś się tyczy demografii, to brak państwowego wsparcia skłania do
      inwestowania w dzieci (tak jak kiedyś), które są najpewniejszym oparciem dla
      emerytów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka