Gość: Mariusz IP: 213.31.220.* 11.02.04, 13:36 Czy ktos wie, gdzie mozna dowiedziec sie o nich wiecej. Nie chodzi mi jednak o ich strony ale wlasnie roznego rodzaju niezalezne forum. Chcialbym sie podpytac ludzi w co zainwestowac. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slomag Re: Fundusze Inwestycyjne 14.02.04, 01:43 Troche o tym wiem, i nie jestem "przedstawicielem" zadnego funduszu. Jesli na prawde chcesz się dowiedziec co jest napisane "dobnym drukiem" w prospektach - zapraszam do rozmowy indywidualnej - na tak ogolnie zadane pytanie nie mozna odpowiedzialnie odpowiedziec - Siedze w tym od kilku lat,zajmuje sie doradztwem ... ale nie musze niczego wciskac... Jesli jestes zainteresowany - napisz. Pozdrawiam Magda Simpson Odpowiedz Link Zgłoś
co_dzienna Re: Fundusze Inwestycyjne 15.02.04, 21:27 > Troche o tym wiem, i nie jestem "przedstawicielem" zadnego funduszu. Jesli na > prawde chcesz się dowiedziec co jest napisane "dobnym drukiem" w prospektach - > zapraszam do rozmowy indywidualnej - na tak ogolnie zadane pytanie nie mozna > odpowiedzialnie odpowiedziec - Siedze w tym od kilku lat,zajmuje sie > doradztwem ... ale nie musze niczego wciskac... > Jesli jestes zainteresowany - napisz. > Pozdrawiam > Magda Simpson Przepraszam za pytanie, ale jakiego rodzaju doradztwem się zajmujesz? Masz licencję doradcy inwestycyjnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Fundusze Inwestycyjne IP: *.net.pulawy.pl / *.net.pulawy.pl 15.02.04, 16:57 Także na www.fundi.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pankracy Re: Fundusze Inwestycyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.04, 19:52 Tez kiedys szukalem polskich stron na ten temat i nic nie znalazlem. U nas nie oferuje sie praktycznie funduszy inwestycyjnych, ma to sie ponoc zmienic po przystapieniu do unii. Polecam Ci dwie strony: www.fondsweb.de & www.diba.de. Znajdziesz tam ponad 3000 roznych funduszy wraz z niezaleznami ocenami i ratingami, mozesz je tez od razu kupic. Sa takich stron setki (zaleznie od Twoich preferencji jezykowych) ale z innymi nie mam doswiadczen Odpowiedz Link Zgłoś
franzmaurer Re: Fundusze Inwestycyjne 20.02.04, 22:59 Gość portalu: Pankracy napisał(a): > Tez kiedys szukalem polskich stron na ten temat i nic nie znalazlem.U nas nie > oferuje sie praktycznie funduszy inwestycyjnych, ma to sie ponoc zmienic po > przystapieniu do unii. No bez przesady... jest przynajmniej 150 funduszy dostepnych dla przecietnego śmiertelnika. Oczywsicie ze w Niemczech czy Anglii jest ok 5000 funduszy ale tam rynek kapitalowy jest zupelnie inny. A inne są przede wszystkim tradycje i poziom edukacji ekonomicznej przeciętnego obywatela, a po pierwsze oni w większości mają jednak z czego odkładać. U nas przy 20% bezrobociu duzy procent ludzi odpowiada że 2000 pln to są dla nich DUŻE PIENIĄDZE.... co z tego że będziemy mieć dostęp do 2000 funduszy inwestujących w apartamety na Gibraltarze, kopalnie złota i chińskie spółki technologiczne jak przeciętny obywatel nie będzie w stanie odłożyć ani grosza, a lekko ponadprzeciętny 100 czy 200$ miesięcznie... Już teraz możesz sobie pojechać na dzień do Lichtensteinu czy Luxemburga i załatwić sobie private banking czy inny wealth management dający 40% procent rocznie... oczywiście jeśli masz 2-3 miliony dolarów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pankracy Re: Fundusze Inwestycyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.04, 23:51 Nawet nie chodzi mi o to, ze liczba funduszy oferowanych u nas to kilka procent z liczby oferowanych w Europie. Chodzi mi glownie o to, w co te fundusze inwestuja. Te kilka akcji notowanych na naszej gieldzie i obligacje jednego panstwa... Obstaje przy swoim: na naszym rynku fundusze nie sa jeszcze oferowane. Przy liberalizacji rynku funduszy pies z kulawa noga nie kupilby udzialow w PZU Krakowiak i tym podobnych. Odpowiedz Link Zgłoś
franzmaurer Re: Fundusze Inwestycyjne 21.02.04, 18:14 Gość portalu: Pankracy napisał(a): > Chodzi mi glownie o to, w co te fundusze > inwestuja. Te kilka akcji notowanych na naszej gieldzie i obligacje jednego > panstwa... Obstaje przy swoim: na naszym rynku fundusze nie sa jeszcze > oferowane. To chyba masz niewielkie pojecie o polskim rynku funduszy. Mozesz paroma kliknieciami kupic jednostki funduszu ktory inwestuje w obligacje europejskie albo amerykanskie, tak samo łatwo możesz zainwestować w fundusze akcyjne albo hybrydowe inwestujące w USA, Europie i Azji. Inną sprawą jest efektywność tych inwestycji w porównaniu z takimi graczami jak Vanguard, Fidelity czy Templeton. Zresztą np. Fidelity nie daje możliwości inwestowania Polakom - możesz zadzwonić pod +(352) 251 351 2230 to się sam przekonasz ;)) Fundusze prowadzone przez Merrill Lynch czy Franklin Templeton możesz kupić od ręki przelewają pieniądze na rachunki w Londynie czy Lozannie - ale czasami sama prowizja od zakupu to 1% wartosci transakcji ale nie mniej niż 75-100 dolarow czyli musisz na dzień dobry wpłacić ok 10k USD. Odpowiedz Link Zgłoś
wartownik_007 Re: Fundusze Inwestycyjne 27.02.04, 10:36 rynek funduszy inwestycyjnych w Polsce jest jednym z najszybszybciej rozwijających się w Europie.Mamy tu wiele ciekawych produktów, które mogą przynieść ewemtualnym klientom spore zyski. Nie mozna powiedziec,ze funduszy w Polsce nie ma,a swiadczy o tym suma zebranych na koniec stycznia aktywow rownych 33,8mld pln,co w polskich warunkach jest powazna wartoscia. inne gospodarki rozwijaja swoje fundusze przez n*10 lat, a nasze zaczely praktycznie dzialac od 1997 roku,wiec prosze o pewne wyrozumienie co do polskiego rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adi Re: Fundusze Inwestycyjne IP: *.acn.pl 21.02.04, 00:27 www.borven.pl/inwestycje_fun.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aston Re: Fundusze Inwestycyjne IP: *.zab.citynet.pl 24.02.04, 01:39 Szukasz forum, hmm. pewnie najwięcej dzieje się na forum mBanku pod tym względem. www.cafe.mbank.com.pl/php/list.php3?f=1 Ze swojej strony polecam poczytać o tematyce funduszy tutaj: www.fundi.pl/index.php Podejmowanie decyzji inwestycyjnych to sprawa dla każdego indywidaualna - w zależności od kwot, przewidywanego czasu, skłonności do ryzyka. Nie ma recepty takiej samej dla wszystkich. Ważne jest jednak, aby decycje podejmować raczej samemu - to zawsze lepiej niż jakby się miało stracić i mieć do kogoś pretensje. A w co ludzie inwestują możesz zobaczyć zaznaczając opcję wyszukiwania "procent aktywów klientów" na www.fundusze.mbank.com.pl/szukaj.html W to ludzie zainwestowali przez SFI mBanku, gdzie jest dostepnych ogółem 47 funduszy za free. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
karol-cia15 Re: Fundusze Inwestycyjne 25.02.14, 21:57 Wiele funduszy inwestycyjnych, może wszystkie mają swoją stronę internetową. Jak ja korzystam z IDEA TFI to bardzo wiele informacji było na ich stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Fundusze Inwestycyjne IP: 91.240.68.* 17.03.14, 14:13 Najlepiej inwestować samemu i dywersyfikować inwestycje. Polecam klub-inwestorow.pl Trzeba zacząć od kilku pożyczek i przetestować system. Pozdrawiam, Rafał Odpowiedz Link Zgłoś