Dodaj do ulubionych

Fundusze Inwestycyjne

IP: 213.31.220.* 11.02.04, 13:36
Czy ktos wie, gdzie mozna dowiedziec sie o nich wiecej. Nie chodzi mi jednak
o ich strony ale wlasnie roznego rodzaju niezalezne forum. Chcialbym sie
podpytac ludzi w co zainwestowac.
Obserwuj wątek
    • slomag Re: Fundusze Inwestycyjne 14.02.04, 01:43
      Troche o tym wiem, i nie jestem "przedstawicielem" zadnego funduszu. Jesli na
      prawde chcesz się dowiedziec co jest napisane "dobnym drukiem" w prospektach -
      zapraszam do rozmowy indywidualnej - na tak ogolnie zadane pytanie nie mozna
      odpowiedzialnie odpowiedziec - Siedze w tym od kilku lat,zajmuje sie
      doradztwem ... ale nie musze niczego wciskac...
      Jesli jestes zainteresowany - napisz.
      Pozdrawiam
      Magda Simpson
      • co_dzienna Re: Fundusze Inwestycyjne 15.02.04, 21:27
        > Troche o tym wiem, i nie jestem "przedstawicielem" zadnego funduszu. Jesli na
        > prawde chcesz się dowiedziec co jest napisane "dobnym drukiem" w prospektach -
        > zapraszam do rozmowy indywidualnej - na tak ogolnie zadane pytanie nie mozna
        > odpowiedzialnie odpowiedziec - Siedze w tym od kilku lat,zajmuje sie
        > doradztwem ... ale nie musze niczego wciskac...
        > Jesli jestes zainteresowany - napisz.
        > Pozdrawiam
        > Magda Simpson

Przepraszam za pytanie, ale jakiego rodzaju doradztwem się zajmujesz?
        Masz licencję doradcy inwestycyjnego?
    • Gość: Janusz Re: Fundusze Inwestycyjne IP: *.net.pulawy.pl / *.net.pulawy.pl 15.02.04, 16:57
      Także na www.fundi.pl
    • Gość: Pankracy Re: Fundusze Inwestycyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.04, 19:52
      Tez kiedys szukalem polskich stron na ten temat i nic nie znalazlem. U nas nie
      oferuje sie praktycznie funduszy inwestycyjnych, ma to sie ponoc zmienic po
      przystapieniu do unii.
      Polecam Ci dwie strony: www.fondsweb.de & www.diba.de. Znajdziesz tam ponad
      3000 roznych funduszy wraz z niezaleznami ocenami i ratingami, mozesz je tez od
      razu kupic. Sa takich stron setki (zaleznie od Twoich preferencji jezykowych)
      ale z innymi nie mam doswiadczen
      • franzmaurer Re: Fundusze Inwestycyjne 20.02.04, 22:59
        Gość portalu: Pankracy napisał(a):

> Tez kiedys szukalem polskich stron na ten temat i nic nie znalazlem.U nas nie
        > oferuje sie praktycznie funduszy inwestycyjnych, ma to sie ponoc zmienic po
        > przystapieniu do unii.

No bez przesady... jest przynajmniej 150 funduszy dostepnych dla przecietnego
        śmiertelnika. Oczywsicie ze w Niemczech czy Anglii jest ok 5000 funduszy ale
        tam rynek kapitalowy jest zupelnie inny. A inne są przede wszystkim tradycje i
        poziom edukacji ekonomicznej przeciętnego obywatela, a po pierwsze oni w
        większości mają jednak z czego odkładać.
        U nas przy 20% bezrobociu duzy procent ludzi odpowiada że 2000 pln to są dla
        nich DUŻE PIENIĄDZE.... co z tego że będziemy mieć dostęp do 2000 funduszy
        inwestujących w apartamety na Gibraltarze, kopalnie złota i chińskie spółki
        technologiczne jak przeciętny obywatel nie będzie w stanie odłożyć ani grosza,
        a lekko ponadprzeciętny 100 czy 200$ miesięcznie...

Już teraz możesz sobie pojechać na dzień do Lichtensteinu czy Luxemburga i
        załatwić sobie private banking czy inny wealth management dający 40% procent
        rocznie... oczywiście jeśli masz 2-3 miliony dolarów...
        • Gość: Pankracy Re: Fundusze Inwestycyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.04, 23:51
          Nawet nie chodzi mi o to, ze liczba funduszy oferowanych u nas to kilka procent
          z liczby oferowanych w Europie. Chodzi mi glownie o to, w co te fundusze
          inwestuja. Te kilka akcji notowanych na naszej gieldzie i obligacje jednego
          panstwa... Obstaje przy swoim: na naszym rynku fundusze nie sa jeszcze
          oferowane. Przy liberalizacji rynku funduszy pies z kulawa noga nie kupilby
          udzialow w PZU Krakowiak i tym podobnych.
          • franzmaurer Re: Fundusze Inwestycyjne 21.02.04, 18:14
            Gość portalu: Pankracy napisał(a):

> Chodzi mi glownie o to, w co te fundusze
            > inwestuja. Te kilka akcji notowanych na naszej gieldzie i obligacje jednego
            > panstwa... Obstaje przy swoim: na naszym rynku fundusze nie sa jeszcze
            > oferowane.

To chyba masz niewielkie pojecie o polskim rynku funduszy.
            Mozesz paroma kliknieciami kupic jednostki funduszu ktory inwestuje w obligacje
            europejskie albo amerykanskie, tak samo łatwo możesz zainwestować w fundusze
            akcyjne albo hybrydowe inwestujące w USA, Europie i Azji.
            Inną sprawą jest efektywność tych inwestycji w porównaniu z takimi graczami jak
            Vanguard, Fidelity czy Templeton. Zresztą np. Fidelity nie daje możliwości
            inwestowania Polakom - możesz zadzwonić pod +(352) 251 351 2230 to się sam
            przekonasz ;))
            Fundusze prowadzone przez Merrill Lynch czy Franklin Templeton możesz kupić od
            ręki przelewają pieniądze na rachunki w Londynie czy Lozannie - ale czasami
            sama prowizja od zakupu to 1% wartosci transakcji ale nie mniej niż
            75-100 dolarow czyli musisz na dzień dobry wpłacić ok 10k USD.
          • wartownik_007 Re: Fundusze Inwestycyjne 27.02.04, 10:36
            rynek funduszy inwestycyjnych w Polsce jest jednym z najszybszybciej
            rozwijających się w Europie.Mamy tu wiele ciekawych produktów, które mogą
            przynieść ewemtualnym klientom spore zyski. Nie mozna powiedziec,ze funduszy w
            Polsce nie ma,a swiadczy o tym suma zebranych na koniec stycznia aktywow
            rownych 33,8mld pln,co w polskich warunkach jest powazna wartoscia.
            inne gospodarki rozwijaja swoje fundusze przez n*10 lat, a nasze zaczely
            praktycznie dzialac od 1997 roku,wiec prosze o pewne wyrozumienie co do
            polskiego rynku.
    • Gość: adi Re: Fundusze Inwestycyjne IP: *.acn.pl 21.02.04, 00:27
      www.borven.pl/inwestycje_fun.php
      • Gość: aston Re: Fundusze Inwestycyjne IP: *.zab.citynet.pl 24.02.04, 01:39
        Szukasz forum, hmm. pewnie najwięcej dzieje się na forum mBanku pod tym
        względem.
        www.cafe.mbank.com.pl/php/list.php3?f=1
        Ze swojej strony polecam poczytać o tematyce funduszy tutaj:
        www.fundi.pl/index.php
        Podejmowanie decyzji inwestycyjnych to sprawa dla każdego indywidaualna - w
        zależności od kwot, przewidywanego czasu, skłonności do ryzyka. Nie ma recepty
        takiej samej dla wszystkich. Ważne jest jednak, aby decycje podejmować raczej
        samemu - to zawsze lepiej niż jakby się miało stracić i mieć do kogoś
        pretensje. A w co ludzie inwestują możesz zobaczyć zaznaczając opcję
        wyszukiwania "procent aktywów klientów" na
        www.fundusze.mbank.com.pl/szukaj.html
        W to ludzie zainwestowali przez SFI mBanku, gdzie jest dostepnych ogółem 47
        funduszy za free.

pozdrawiam
        • karol-cia15 Re: Fundusze Inwestycyjne 25.02.14, 21:57
          Wiele funduszy inwestycyjnych, może wszystkie mają swoją stronę internetową. Jak ja korzystam z IDEA TFI to bardzo wiele informacji było na ich stronie.
    • Gość: Rafał Re: Fundusze Inwestycyjne IP: 91.240.68.* 17.03.14, 14:13
      Najlepiej inwestować samemu i dywersyfikować inwestycje.
      Polecam klub-inwestorow.pl
      Trzeba zacząć od kilku pożyczek i przetestować system.
      Pozdrawiam,
      Rafał

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka