Gość: ech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 14:39 Ciekawe że KNF zdał sobie sprawę z ryzyka walutowego przy franku na poziomie 3zł. Czas na taką rekomendację był w 2008. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Magda I droższe kredyty i im ich mniej, tym tańsze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 14:47 I droższe kredyty i im ich mniej, tym tańsze mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m-kow Re: I droższe kredyty i im ich mniej, tym tańsze. IP: *.128.62.130.static.crowley.pl 29.07.10, 16:54 Świetna diagnoza na pierwszy rzut oka, tylko do tej pory jakoś ten mechanizm nie zadziałał. Developerzy niechętnie oddają kilkudziesięcioprocentowe marże, a dodatkowo zawsze przecież może zaistnieć "paląca społeczna potrzeba" rozbudowy programu "Rodzina na swoim", czyli transferu moich podatków do kieszeni developera... Odpowiedz Link Zgłoś
zjadaczkartofli Re: I droższe kredyty i im ich mniej, tym tańsze. 29.07.10, 19:53 Jasne że niezbyt chętnie schodzą z cen, skoro są na to klienci. Zgodnie z tezą postawioną w poście powyżej, pod którą się podpisuję, im mniej dostępne kredyty, tym tańsze mieszkania. Tak po prostu działa rynek. 'Akcje kredytowe' (wspaniały termin) banków zostały przyhamowane przez ostatnie dwa lata, dlatego też ceny mieszkań nie szybują dalej w niebo a z wolna spadają. I oby tak dalej i szybciej, nawet z pomocą KNF. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus To już działa IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.10, 06:56 W Krakowie mieszkania już poniżej 5 tys./m2 w stanie deweloperskim. Nowe inwestycje na tej samej ulicy, na której niedawno sprzedawano po 9 tys. i drożej. W Hucie jeszcze tańsze, ale piszę o Krakowie. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
affogato10 Wolny rynek ??? 29.07.10, 23:18 Zastanówmy się czy to jest wolny rynek i liberalizm w gospodarce ? A może chodzi o zysk Skarbu Państwa bowiem NBP ma wielkie rezerwy w PLN - walutę tą może pożyczać bankom komercyjnym z odpowiednię marżą - więc już chyba mamy odpowiedź.....why - for money ! Nie bądźcie głupi-rząd tego kraju nie troszczy się o kredytobiorców lecz o zyski dla budżetu - może brakuje na nowe samoloty po upadku TU 154. A tak na poważnie to takie regulacje to retoryka rodem spod znaku sierpa i młota ! Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Nadzór chce ciąć równo z trawą 29.07.10, 14:53 Ryzyko dotyczy też banków - przecież one pożyczają walutę na krótszy okres niż 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Analejski Re: Nadzór chce ciąć równo z trawą IP: 95.108.5.* 29.07.10, 14:54 Nic nie kumam z tego artykułu. Ale spokojnie, 6000zł na miesiąc jest :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek70s Re: Nadzór chce ciąć równo z trawą 29.07.10, 18:40 Spokojnie Andrzej; nieszkodzi że nic nie kumasz, kup mieszkanie w Warszawie i zostanie ci z tych sześciu....tysiąc :) Teraz kumasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieznajacy_sie Nadzór chce ciąć równo z trawą IP: *.ghnet.pl 29.07.10, 14:58 nie znam się na terminach finansowych, mało rozumiem z bełkotu jaki wydobywają z siebie specjaliści od tzw. finansów, ale ten Pan-Autor, to chyba się urwał z choinki jeśli chodzi o język! porównania, słownictwo po prostu z przedszkola! "...chce ciąć równo z trawą" - co to za tytuł?! "Od znajomego bankowca wiem, że jak w środę po południu przeczytał ten zapis, o mało z krzesła nie spadł." - czy Gazeta.pl to miejsce na takie teksty? to Pan-Autor nie zna się na tematyce o której pisze?! musi podpytywać "znajomych bankowców"? "(...)najbardziej po uszach dostałyby banki(...)" - redakcjo! ratunku! "(...)napisała mi koleżanka z jednego z banków." - znowu tajemnicza koleżanka z "jednego(...)banku" radząca Panu-Autorowi-Specjaliście. "(...) oznacza mało wysublimowane koszenie kredytów walutowych równo z trawą." - cóż za ekwilibrystyka językowa! tak to można na NK albo na FB pisać a nie na Wyborcza.biz - o ile ktoś wogóle zwraca uwagę na jakość językową artykułów. rozumiem luzik, ale nie w tym miejscu! Odpowiedz Link Zgłoś
mickey_mouse_click Re: Nadzór chce ciąć równo z trawą 29.07.10, 14:59 Który bank ma więcej kredytów ten lepszy - wyścig trwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pazdzioch Re: Nadzór chce ciąć równo z trawą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 15:15 I bardzo dobrze - lichwe trzeba ciac. Gdyby nie bylo kredytow mieszkania bylyby tanie. Ludzie kupowaliby je za oszczednosci z kilku lat, a nie polowe tego co zarobia przez 30 lat. Kredyty hipoteczne to nowy rodzaj niewolnictwa, bo czymze jest kilkadziesiat lat na łasce i niełasce banku? Przeciez te skur*wysyny w bialych kolniezykach robia co chca. Dzwigaja oprocentowanie, spready walutowe jak i kiedy chca, wymuszaja jakies z d* wziete ubezpieczenia czy trefne aneksy itd itp. A jak kto sie stawia to komornik i licytacja. Odpowiedz Link Zgłoś
pminko Re: Nadzór chce ciąć równo z trawą 29.07.10, 16:16 to spróbuj wybudować za kilka oszczędności z kilku lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mulok Re: Nadzór chce ciąć równo z trawą IP: *.171.143.162.static.crowley.pl 29.07.10, 18:09 przecież napisał, że mieszkania byłyby po normalnych cenach a nie dzisiejszych ja odłożyłem 100 tys w 2 lata, więc w 5 odłożyłbym 250 - czyli tyle ile kosztowałoby po normalnych cenach z 2005 roku luksusowe mieszkanie, ale niestety przez tę bankstersko-dewelopersko-rządową sitwę kupiłem działkę i będę się budował a te ku... na mnie nie zarobią :) Odpowiedz Link Zgłoś
wymiatator1 Re: Nadzór chce ciąć równo z trawą 29.07.10, 19:23 Bez trudu. Popytaj wśród ludzi (nie developerów) ile kosztuje budowa domu o powierzchni 100 m^2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: admin Re: Nadzór chce ciąć równo z trawą IP: *.29.broadband2.iol.cz 29.07.10, 17:19 Gość portalu: pazdzioch napisał(a): > I bardzo dobrze - lichwe trzeba ciac. Gdyby nie bylo kredytow mieszkania bylyby > tanie. Ludzie kupowaliby je za oszczednosci z kilku lat, a nie polowe tego co > zarobia przez 30 lat. Kredyty hipoteczne to nowy rodzaj niewolnictwa, bo czymze > jest kilkadziesiat lat na łasce i niełasce banku? Przeciez te skur*wysyny w bi > alych kolniezykach robia co chca. Dzwigaja oprocentowanie, spready walutowe jak > i kiedy chca, wymuszaja jakies z d* wziete ubezpieczenia czy trefne aneksy itd > itp. A jak kto sie stawia to komornik i licytacja. doklanie ale to system miedzynarodowy,wymyslony wiadomo przez kogo i w jakim celu ale wole to niz komune albo faszyzm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Nadzór chce ciąć równo z trawą IP: 195.116.30.* 29.07.10, 16:18 Zaraz wpadnie ZastepcaKierownika i napisze że od dzisiaj cenki 1% w góre co minutę. Albo nie - lepiej co sekundę :) Idzie rzeź ynwestory :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gugcia0 to sie swietnie komponuje z podwyzka VATu IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.07.10, 17:11 i innymi planami rzadowymi - mlodzi,tolerancyjni,liberalni,zadowoleni z siebie,wyborcy PO maja same powody do radosci, wreszcie nie ma juz tego okropnego,dawnego prezydenta i otwarta jest droga do samego szczescia.KNF dobrze kombinuje,gdy odetnie ludzi od kredytow w walucie to obciazenie ludzi w zlotych bedzie jeszcze wieksze ( pewnie RPP za kilka miesiecy podniesie stopy procentowe)i beda jeszcze wiekszymi niewolnikami, z kredytem na 40 lat zycia na 60 metrowe mieszkanko, a niewolnik, jak wiadomo, nic nie krzyczy,nie protestuje,grzecznie wykonuje polecenia wladzy i moze pracowac nawet po 16 godzin na dobe.To wrecz ideal obywatela.Orwell niekoniecznie musi realizowany w wersji zamordyzmu komunistycznego, moze tez byc jego nowa odmiana w ustroju kapitalistycznym, ciekawe, moze ktos napisze taka ksiazke, tym razem o zniewoleniu ekonomicznym, i potem politycznym, w kapitalizmie. U nas jest do tego swietny poligon, najpierw cwiczylismy eksperyment PRL, czyli jak obywatel zyje za 40 dolarow pensji w srodku Europy, majac w epoce komputerow, w latach 80, kartki na jedzenie i brak papieru do tylka, teraz inni, mlodzi obywatele beda testowani na inny sposob- jak zyje obywatel z pensja netto 500 euro w srodku Europy majac ceny prawie jak na Zachodzie, kredyt na 40 lat i najwyzsze podatki w UE, ten nowy VAT to juz pierwszy etap eksperymentu naukowego. Ja jestem osoba nietypowa, bo w PRL nie bralem udzialu w eksperymencie jedzac co chce z czarnego rynku, nie pracujac w kraju, pracowalem latem za granica. Jedynie problem papieru do tylka mnie dotyczyl, bo nie dalo sie Fiatem 126p przywiezc zapasu na 12 miesiecy,miejsce potrzebne bylo na inne artykuly:25 kg proszku Ariel,olej,konserwy,itd. Obecnie tez nie bede bral udzialu w pelni w eksperymencie,bo mam juz gdzie mieszkac, bez kredytu i siedze sobie na wsi, a tam nie obowiazuja zasady eksperymentu prowadzonego w miescie, do tego nadal pracuje za granica i nie nadaje sie w ogole do badan socjologicznych, nie mam konta w banku, nie mam kredytow,nie pracuje na stale,nie wezme juz nigdy kredytu, jestem znow, jak w PRL,poza systemem.Kroliki do badan to mlodzi, my troche starsi,weterani PRLu, nie dajemy sie juz nabrac na zadne nowe bajery,jestesmy juz nieprzemakalni na zadna propagande sukcesu, na nic, cos jak ten aktor Himmilsbach w Rejsie i innych filmach,olewamy rowno wszystko, byle boczek wedzony i flaszka piwa byla. Ja na wsi drewnem zapale,doplat nie biore, to o mnie urzednicy od stanu wojennego zapomnieli, nawet smieci u mnie nie odbieraja, bo jestem za gleboko w dolinie i zadna ciezarowka nie dojedzie, taka jedna, co to za odwazna byla, to ja 2 traktory wyciagaly. Tak wiec bede sie spokojnie przygladal co to sie bedzie dzialo w tym naszym teatrzyku bankowo-kredytowo-rzadowym. Czekam juz na nowa premiere o nazwie wielki plan 4 letni, nazwa skads mi znana, zapaszek tez taki dosc swojski, stare melodie, wierszyki o planie 6 letnim sie przypominaja, jednak czasy sie zmieniaja, a wielkie plany 6 letnie, czy 4 letnie zostaja.Ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: to sie swietnie komponuje z podwyzka VATu IP: 192.176.5.* 30.07.10, 08:46 popieram i gratuluje zdrowego spojrzenia, ja mam takie bedac duzo pewnie mlodszym. Mi tez duzo swiezego spojrzenia dalo dluzsze mieszkanie za granica, tylko wciaz mnie zastanawia dlaczego my jestesmy tacy "dobrzy" dla naszych rzadzacych w Polsce...pozdrawiam i smacznej kawy na wsi, ja wlasnie popijam taka wsrod zieleni... Odpowiedz Link Zgłoś
mirkrup Re: to sie swietnie komponuje z podwyzka VATu 30.07.10, 12:01 Gratuluję pięknego opisu walk o rolkę ;) Od listopada swoje centrum życiowe przeniosłem na zachód ;). W kraju przebywam ww weekendy i na urlopie. Biorąc pod uwagę to co dzieje się w kraju, moje przypuszczenia dotyczące kolejek na granicy 30 kwietnia 2011 stają się niestety smutną rzeczywistością. Pozdrawiam Mirek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kain Wywieszą, że nie dają kredytów we franku? IP: 109.243.71.* 29.07.10, 16:46 Rozłożyła mnie pani opowiadająca, że zawieszą na drzwiach tabliczkę, że nie dają kredytów we franku przez KNF. Przecież teraz żaden bank nie daje nikomu kredytów we franku, nawet przy wkładzie własnym 40-50%. Komu szanowny autor bajki opowiada?? Odpowiedz Link Zgłoś
agami1981 Re: Wywieszą, że nie dają kredytów we franku? 29.07.10, 17:37 Mi kredyt we franku dał miesiąc temu bank BPH(20 proc wkładu własnego),więc nie pisz,że żaden bank nie daje. Nie wszędzie i nie dla wszystkich frank jest dostępny,zresztą teraz nachalnie promowany jest kredyt w euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nakredycie Re: Wywieszą, że nie dają kredytów we franku? IP: 83.143.161.* 29.07.10, 18:44 chyba zle szukales jest przynajmniej kilka banków, które udzielają kredyty we frankach i to bez kapitału własnego Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Wywieszą, że nie dają kredytów we franku? 29.07.10, 21:38 ale tylko jeden, w którym można się zastanawiać nad kredytem w teorii CHF z marżami i 7 % miało choćby PKO BP, pytanie, czy chodzi o wzięcie kredytu w CHF dla idei Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Badewanne Nie mam dlugow,nie mam kredytow IP: *.adsl.alicedsl.de 29.07.10, 16:55 a osiagnolem naprawde wiele,wiec na wszystkie banki i tych zlodzieji cieplym moczem. ALLLELUJA I DO PRZODU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nakredycie Kredyty: Nadzór chce ciąć równo z trawą IP: 83.143.161.* 29.07.10, 17:36 co za bzdura!! czy to oznacza, że bank może zmusic do przewalutowania na złotówki żeby wykonać tę rekomendację?? idiotyczne!! Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Kredyty: Nadzór chce ciąć równo z trawą 29.07.10, 17:55 Tak dla ustalenia uwagi to co otrzymujesz to nie jest kredyt walutowy, ale kredyt denominowany w walucie. A to bardzo duża różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo budujcie !!! sprzedacie po kosztach - im więcej ta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 17:48 budujcie !!! sprzedacie po kosztach - im więcej tanich mieszkań tym lepiej dla przyszlości kraju. Kto zarobi na wasze emerytury gdy wszyscy stąd uciekną? Ale mają być niewolnikami banków przez 30 lat??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wert Kredyty: Nadzór chce ciąć równo z trawą IP: *.home.aster.pl 29.07.10, 18:09 I bardzo dobrze. Skończy się branie kredytu którego spłata po podniesieniu ceny za walutę zabiera 60% dochodów. Chcesz mieć mieszkanie - najpierw odłóż połowę a dopiero na drugą połowę weź kredyt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SamcikLobbysta Poczytaj se Samcik IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.10, 18:35 Moze Samcik zamiast lobbowac najpierw sie czegos nauczy www.ecb.europa.eu/pub/pdf/scpwps/ecbwp1187.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
jacek70s Kredyty: Nadzór chce ciąć równo z trawą 29.07.10, 18:33 Spokojnie Andrzej, kup mieszkanie w Warszawie i zostanie ci tysiąc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kononowicz Zabronić kredytów w Polsce ! IP: *.ists.pl 29.07.10, 18:48 I spokój. I bedzie. I nic nie bedzie. Bo ja to taki już szczery żem chłopak jest. Się pijaczków pogoni, papierosów też się zabroni, na ulice wyjdzie policja a kredyty będo zabronione. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek70s Kredyty: Nadzór chce ciąć równo z trawą 29.07.10, 18:50 KNF i ta cała reszta (banków) to kolesie; dlaczego w większości krajów EU kredyty hipoteczne są na poziomie 1,5-2,5 %, nawet w Szwecji która jest poza strefą EUR oprocentowanie jest max. 1,5 % w SEK, a u nas ta bandycka sitwa trzyma to od 5% w góre (w PLN). Zabrać się za nich !!! PO lenie; do roboty !!! Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Kredyty: Nadzór chce ciąć równo z trawą 29.07.10, 21:36 Bo, widzisz, WIBOR 3M nie jest na poziomie 0,14 % (jak LIBOR 3M), czy 0,90 % (jak EURIBOR 3M), ale ok. 3,82 %. Odpowiedz Link Zgłoś
zjadaczkartofli Kredyty: Nadzór chce ciąć równo z trawą 29.07.10, 19:58 Jeśli dany bank ma kapitał, który pozwoli mu się czuć bezpiecznie z kredytami walutowymi w portfelu i jego strategia zakłada obsługiwanie głównie zamożnych klientów, dla których kredyty w walucie obcej nie są tak dużym zagrożeniem, jak dla uboższych kredytobiorców, zadłużających się "pod korek", to dlaczego takiemu bankowi tego całkiem zabronić? Ano dlatego, że bankowcy wiele razy, w wielu krajach udowodnili, że rozdają bez opamiętania kredyty byle komu. Może nie teraz, ale za parę lat powróci praktyka wyrabiania na siłę norm sprzedaży poprzez rozdawania kredytów każdemu. I wszyscy będą zadowoleni: prezesi, bo bank się rozwija; dyrektorzy, bo dostaną premię za wyniki; pracownicy, bo mają prowizję od udzielanych kredytów. I to wszystko zupełnie bez ryzyka, bo w razie czego rząd poratuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TakiJeden z KRK Sz redaktorze - male wylicznenia! IP: *.chello.pl 29.07.10, 20:05 "Takie kredyty powinny być dostępne tylko dla zamożniejszych klientów, mających oszczędności, których budżetów nie zmasakruje wzrost kursu franka lub euro o kilkadziesiąt groszy." Zalozenia wyliczanki: -Wartosc nieruchomosci 300000 -Kwota Kredytu 250000 -okres 30 lat Szacunkowa rata dla PLN (stala) - 1500 msc Szacunkowa rata dla EUR (stala) - 1250 msc Przy zalozeniu, iz kurs 1EUR=4PLN, dopiero kurs 4,80 da nam wysokosc 1500 msc!!! Przestancie "pierniczyc" ze kredyt walutowy winien byc tylko dla zamoznych... Moim zdaniem, nalezy informowac klientow, by roznice miedzy PLN a EUR (250 PLN msc) klient nauczyl sie odkladac na bezpieczne lokaty/obligacje itp. Nadwyzka, ktora mu ise utworzy winna byc wystarczajacym buforem na pokrycie wyzszych rat - jezeli te by sie pojawily. Natomiast, jesli kurs usredniony bedzie relatywnie stabilny, nadwyzka jest niczym innych tylko suma oszczednosci klienta. Kwota, ktora nigdy by nie dysponowal, gdyby zaciagnal haracz w PLN. Uczcie ludzi myslec! Wstyd, iz nadworny wyborczej zamiast tlumaczyc jak mozna bilnasowac kredyt, woli straszyc problemami ze splata... No chyba, ze ma Pan jakis cel by biedniejsi nie mogli miec tych samych produktow co zamozni. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zjadaczkartofli Re: Sz redaktorze - male wylicznenia! 29.07.10, 20:28 To może wylicz jak zbuforować takie coś: - wartość nieruchomości w danym momencie 500k PLN - kurs 1.00 CHF = 2.00 PLN - wartość kredytu w CHF 250k ... Mijają trzy lata ... - wartość nieruchomości w danym momencie 400k PLN - kurs 1.00 CHF = 3.00 PLN - wartość kredytu w PLN: 250k CHF * 3 = 750k PLN - różnica w wartości kredytu a nieruchomości: -350k PLN I co pan na to? Kredyt w walutach to nie tylko sama rata. To też swoisty zakład z losem/bankiem o kurs waluty za parę lat. Przy czym bank jest stroną, która nigdy nie traci, bo choć raty płacisz w złotówkach, zawsze są równe danej wartości we frankach. Zyskać albo stracić moze klient, a chwilowo wygląda na to, że raczej się na tym straciło. Pamiętać też trzeba, że nie tylko u nas RPP będzie podnosić w perspektywie roku stopy, to samo może się przytrafić w Szwajcarii czy Eurolandzie - tam stopy są wyjątkowo niskie. Niższe już nie będą. Odpowiedz Link Zgłoś
steamtrain Re: Sz redaktorze - male wylicznenia! 29.07.10, 20:51 Nie tlumacz lemimngowi On widzi tylko miesieczna rate. Od 1 do 1. Byle na pasztet z biedronki bylo. Nie zastanawia sie skad wzialby (po sprzedazy nieruchomosci przy poslizgu w zyciu) dodatkowe kilkaset tysiecy. Pewnie mysli ze bank by mu to na dogodne raty rozlozyl... Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Sz redaktorze - male wylicznenia! 29.07.10, 21:34 jasne, pytanie o cel kredytu jeśli ktoś zakładał, że to docelowe miejsce zamieszkania, to - mimo wszystko - i tak zapłaci sporo mniej niż w PLN zgadzajac się oczywiście z tym, co napisałeś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ten z KRK Re: Sz redaktorze - male wylicznenia! IP: *.chello.pl 29.07.10, 22:55 W pelni sie z Toba zgadzam. Nie mialem czasu rozwijac szerzej wyliczen, gdyz moja Wisla wlasnie co rozpoczynala mecz ;-) (nomen omen wracja demony przeszlosci z brakiem zaangazowania i zerowa gra taktyczna... no nic i tak jest to moj klub!) A wracajac do tematu, mowisz o zestawieniu rzeczywistej wartosci nieruchomosci kontra calkowita splata kredytu. Aczkolwiek, wzmiankuje tylko, iz ma to dwa konce. In minus - jak w Twoim przykladzie - jak i in plus - kiedy to wartosc kredytu spada w zwiazku z wzmocnieniem sie PLN wzgledem waluty kredytu. Kredyty nominowane waluta - bo o takich mowimy - charakteryzuja sie duza plynnoscia rzeczywistej kwoty do splaty. A tym samym duzym RYZYKIEM! Rada? Jedna, bank musi miec obowiazek rzetelnego przedstawiania oferty kredytowej uwzgledniajac (zawsze) zestawienie z PLN. Natomiast ponownie twierdze, ze oba rodzaje winny byc dostepne niezaleznie od zamoznosci klienta. Bank i nadzor powinien skupic sie sposobie wyliczenia zdolnosci kredytowej, bo tu nadal jest najwiecej do zrobienia. Nizsza rata kredytu walutowego nie powinna nigdy powodowac zwiekszenia zdolnosci klienta. Zdolnosc imo winna byc wyliczana jak dla PLN. PS. Side note: Drodzy czytelnicy - jesli waluta, w ktorej masz zaciagniety kredyt mocno pikowala w dol, zamiast cieszyc sie z niskiej raty pomysl o wachnieciu w druga strone! Zabezpiecz sie zmieniajac BANK i kredyt na PLN! To jest wlasnie przyklad, kiedy Ty masz karty w swoim reku. Prosta zasada, nie sprzedawaj podczas bessy. Przeczekaj burze. PS2. Dla rozwiania watpliwosci, nie jestem zaslepiony idea kredytu nominowanego. Sam zdecydowalem sie na walutowy, aczkolwiek ciotce doradzalem PLN - inne podejscie do ryzyka. Z tym jest troche jak z inwestowaniem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
c64 Re: Sz redaktorze - male wylicznenia! 29.07.10, 21:20 Rata w CHF fajna i Cię nie boli, ale o wysokości zadłużenia wyrażonego w PLN jakoś dziwnie nie wspomniałeś. Zapomniałeś też, że najpierw rata pokrywa głównie odsetki, a dopiero później oddajesz pożyczkę, więc spróbuj sprzedać teraz mieszkanie przy kredycie frankowym wziętym przy CHF po 2 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Re: Sz redaktorze - male wylicznenia! IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.10, 07:04 > Rata w CHF fajna i Cię nie boli, ale o wysokości zadłużenia > wyrażonego w PLN jakoś dziwnie nie wspomniałeś. Zapomniałeś też, że > najpierw rata pokrywa głównie odsetki, a dopiero później oddajesz > pożyczkę, więc spróbuj sprzedać teraz mieszkanie przy kredycie > frankowym wziętym przy CHF po 2 zł. W Krakowie deweloperzy nie są solidarni z hipotecznymi inwestorami. Najpierw przy tanim franku sprzedawali mieszkania po 9 tys./m2.Teraz na tej samej ulicy przy franku po 3 zł sprzedają mieszania z nowych inwestycji poniżej 5 tys. zł/m2. Odpowiedz Link Zgłoś
stoje_i_patrze Prawda i apel, tylko tutaj! 29.07.10, 21:40 Witam serdecznie, proszę o wyrażenia poparcia dla nowej modyfikacji Rekomendacji S, sprawę szerzej opisałem tutaj: stojeipatrze.blogspot.com/2010/07/nieruchomosci-w-polsce-odcinek-1.html gdzie na końcu umieściłem mail, to wspólna sprawa, a wysłanie maila nic nie kosztuje. Proszę rozpropagować info. Dziękuję. pzdr, SiP Odpowiedz Link Zgłoś