Gość: franko IP: *.chello.pl 10.08.10, 08:04 No to co. Przecież bank i tak odpowiada za nasze oszczędności. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
awax69 "Rz": Złodzieje mają nowy sposób okradania kont 10.08.10, 09:07 Zetknąłem się z tą metodą kradzieży już 6 lat temu. Wtedy pisali o najgroźniejszym gangsterze w Warszawie... w białym kołnierzyku. W BPHu ukradli w samej Warszawie kilka milionów złotych w ciągu kilku miesięcy. Nic z tym do tej pory nie zrobili. Jedno wiem...żeby w taki sposób okradać konta klientów trzeba mieć ludzi w środku banku. Ktoś wystawia klientów do tego stopnia, że podaje przestępcom nie tylko numer konta, wzór podpisu klienta, ale nawet ile waży i ile ma wzrostu!! Następnie w kilku transzach kasę wypłacają... Banki się nie chwalą, że tyle lat nagminnie są czyszczone tą metodą... I co ważne... dowody osobiste są kopiowane... nie podrabiane... Wiem, że stare dowody nie były trudne do skopiowania...ale te nowe?? nie wiem jak to robią... ale stać już ich na to :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgx4 Re: "Rz": Złodzieje mają nowy sposób okradania ko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.10, 10:33 Wzór podpisu i numer konta niekoniecznie musi pochodzić od nieuczciwego pracownika banku. Na ogół każdy podpisuje się tym samym podpisem na różnych dokumentach a numer konta zna np. urząd skarbowy albo nabywca z Allegro itp. Wypłacane duże kwoty pokryją półroczne przygotownia do 'skoku'. A bank. Wcale nie musi odpowiadać za brak pioeniędzy na koncie. Bo jak im udowodnić, że ja to nie on. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nkab Re: "Rz": Złodzieje mają nowy sposób okradania ko IP: *.toya.net.pl 10.08.10, 10:41 A ja myślę, że nawet podróbka dowodu nie jest potrzebna. Taki dyrektor oddziału zatrudnia swojego kasjera, który wprawdzie się wystawia ale wie, że ryzyko jest wiele warte, robi przelewy na konta bananowych republik i już. Prosta szybka łatwa kasa. Andrzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borys Re: "Rz": Złodzieje mają nowy sposób okradania ko IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.08.10, 10:59 Nigdy nie spotkałem się, aby bank ważył i mierzył klientów, przy zakładaniu konta. Numer konta to też nie jest żadne tabu, przecież przy każdej operacji np. przelewu jest podawany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awax69 Re: "Rz": Złodzieje mają nowy sposób okradania ko IP: *.181.17.255.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.08.10, 12:47 no tak... nigdzie nie warzą, anie wzrostu nie sprawdzają... ale jak okradli klienta 210cm wzrostu i chyba ze 140 kilo wagi... to na filmie z monitoringu widać było złodzieja o podobnej posturze... kolego... a prawdziwy klient był w tym czasie w samolocie... Rozumiesz już w czym rzecz?? Podstawili gościa o podobnych - niestandardowych - gabarytach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: "Rz": Złodzieje mają nowy sposób okradania ko IP: 217.153.60.* 10.08.10, 12:32 Nie podrabiają dowodu tylko wyrabiają nowy dowód na podstawioną osobę-przeczytaj uważnie. Czyli robią w balona urząd wydający dowód osobisty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sioux Re: "Rz": Złodzieje mają nowy sposób okradania ko IP: *.evdo.leapwireless.net 10.08.10, 15:59 Ciekawe, co robia wtedy banki? pare lat temu, gdy mojemu znajomemu wyczyszczono" konto bank rozlozyl rece i pieniadzy nie ma ,nikt nie odda gorsze bylo to ,ze wyczyszczono konto kredytowe i prosze sobie wyobrazic ,ze musial z wlasnej kieszeni splacic...w ratach, zgodzili sie ,laskawie, na to Ja,bedac w stanach,postanowilam splacic karte kredytowa,z odsetkami od2006 i dzwoniac do banku, jakas panienka powiedziala, gdy chcialam prosic o rozlozenie na raty,badz umozenie czesci odsetek,ze MY Z KLIENTAMI NIE NEGOCJUJEMY taka jest rzeczywistosc w polsce nadal, my istniejemy dla bankow nie one dla nas... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: min Dokladnie tak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.10, 09:07 To nie nas okradaja jako klientow tylko banki - w czym problem ? To znaczy czemu ja mam sie przejmowac jezeli bank wyplacil kase komus kto poslugiwal sie lewym dowodem ? Najwazniejsze dla mnie ze jestem w stanie szybko udowodnic ze to nie ja pobieralem kase i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
awax69 Re: Dokladnie tak 10.08.10, 09:21 kolego :-) to nie do końca tak jak myślisz... jeśli buchną np. w ciągu roku 40 mln złotych... to jak myślisz... jak bank pokryje straty??? :-) będziesz się wściekał, że podnoszą prowizje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Oczywiście się mylisz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.10, 09:48 Banki są ubezpieczone na wszelkie ewentualności. Nawet jak by spłonął skarbiec i nic by w nim nie zostało to ubezpieczyciel pokryłby straty. Odpowiedz Link Zgłoś
awax69 Re: Oczywiście się mylisz 10.08.10, 09:53 oczywiście Ty się mylisz :-) bo po wykorzystaniu pieniędzy z ubezpieczenia... co następnym razem robi ubezpieczyciel?? podnosi stawkę :-) a stawka, to nie opłata ca OC... to cholernie duże pieniądze... A gdzie odbije sobie bank poniesienie stawki?? nic w przyrodzie nie ginie :-) nic... a w finansach zawsze musi się wszystko bilansować :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pyerdolisz Re: Oczywiście się mylisz 10.08.10, 15:48 oczywiscie ze sie znowu mylisz :)) myslac ze milosierny bank tych stawek nie podniesie, przeciez kazdy wie ze stawki podwyzsza sie zeby bylo siana jak najwiency. Odpowiedz Link Zgłoś
radon13 Problem jest 10.08.10, 10:04 Procedury bankowe powinny uniemozliwiac taki numer. Wiadomo że wymagana jest pomoc pracowników , sytuacja zmiany danych klienta powinna być starannie sprawdzana ( trzeba zadzwonić pod stary numer) . Odpowiedz Link Zgłoś
pyerdolisz Re: Problem jest 10.08.10, 15:50 tylko ze wtedy trudniej byloby rabnac te kase. Podobny numer byl juz przerabiany w pewnym kraju tylko nikt raczej o tym juz nie pamieta ale to sa pewnie potomkowie tych samych facetow ktorzy zawsze laduja w handlu obwoznym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Dokladnie tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.10, 11:38 Przed laty pracownik banku zaslugiwal na szacunek wypracowujac sobie mir uczciwosci. Dzisiejsza drapiezna polityka bankow prowadzi do zatrudnianiamlodych szakali ktorzy moga wchodzic w kontakt z grupami przestepczymi. Posiadacz depozytu kilka set tysiec w porzadnym banku ma swojego opiekuna a ten winien rozpoznac falszywke, chyba ze ma - 10 driopli i patrzy bez winokli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak Re: "Rz": Złodzieje mają nowy sposób okradania ko IP: 62.29.174.* 10.08.10, 09:09 Ewidentnie bank dał d... Żeby cokolwiek zmienić musiał złożyć podpis zgodny z tym na umowie. Dlatego w takich przypadkach warto używać wzoru podpisu z imieniem i nazwiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm "Rz": Złodzieje mają nowy sposób okradania kont IP: *.iung.pulawy.pl 10.08.10, 10:13 a w lukasbanku taki numer by nie przeszedł, bo tam zeby zrobić cokolwiek trzeba podac PIN do terminala - wiec jak go ktos nie zna to na nic mu sie zdadza podrobione dokumenty Odpowiedz Link Zgłoś
olewus.1 Za to odpowiada bank, nie jego klient !?? 10.08.10, 10:40 To sprawa banku, kiepskie zabezpieczenia, niech bulą ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: "Rz": Złodzieje mają nowy sposób okradania ko IP: 57.66.197.* 10.08.10, 12:52 a pomyslales co sie stanie jak zapomniesz PINu w lukasie? stracisz dostep do konta? Nie - beda cie autentykowac po dowodzie. sam kiedys przez to przeszedlem.. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: "Rz": Złodzieje mają nowy sposób okradania ko 10.08.10, 17:24 Gość portalu: mm napisał(a): > a w lukasbanku taki numer by nie przeszedł, bo tam zeby zrobić cokolwiek > trzeba podac PIN do terminala - wiec jak go ktos nie zna to na nic mu sie > zdadza podrobione dokumenty A to ciekawe, bo jakoś przeszedł. Na dodatek podpis był dramatycznie niezgodny z wzorcem podpisu. Pracownik banku który to akceptował chyba zdawał sobie sprawę z tego że coś jest nie tak, bo w magiczny sposób zniknęło z systemu jego nazwisko (znaczy pracownika). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: "Rz": Złodzieje mają nowy sposób okradania ko IP: *.acn.waw.pl 10.08.10, 18:58 w pewnym banku, kiedy odbieralem nowa karte (zostala wyslana do banku) + jeszcze chcialem zmienic jakis pin na potw. operacjia wykonywanych w banku, to gdy przyszlo podpisac prosbe o zmiana hasla, to pani pokazala mi oryginal podpisu zebym sobie przypomnial ktorym warientem wtedy sie podpisalem... z jednej strony, mila pani, ale roznie moze byc, kiedys moge to nie byc ja a ktos podstawiony... a pani pomoze... Odpowiedz Link Zgłoś
alek1949 Re: "Rz": Złodzieje mają nowy sposób okradania ko 12.08.10, 12:52 teraz banki próbują na siłę wprowadzić usługę która wcale pin nie wymaga i jeszcze ułatwi czyszczenie konta: www.alertfinansowy.pl/alerty/news/2879-ciekawe-historie-z-paypassem-.html. mi się to wcale nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciowa "Rz": Złodzieje mają nowy sposób okradania kont IP: 195.200.115.* 10.08.10, 14:23 W naglowku "Jak sie bronic?" a w tekscie nie ma nic o sposobach obrony. Oj pisarzyny, pisarzyny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cv Re: "Rz": Złodzieje mają nowy sposób okradania ko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.10, 14:42 dokładnie, już cały dzień ten nagłowek wisi i nic, zero konkretów jak się bronić. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: "Rz": Złodzieje mają nowy sposób okradania ko 10.08.10, 17:27 Gość portalu: gosciowa napisał(a): > W naglowku "Jak sie bronic?" a w tekscie nie ma nic o sposobach obrony. Oj > pisarzyny, pisarzyny... No właśnie - a jak się bronić? Dawniej banki ostrzegały żeby nie podawać nikomu danych identyfikacyjnych. A teraz czasy się zmieniły i mnóstwo banków dzwoni z numeru zastrzeżonego i pierwsze co robi to "w celu identyfikacji proszę podać...". Ludzie są przyzwyczajeni że jak ktoś dzwoni i mówi że jest z banku to należy mu podać wszystkie dane. Jaki problem obdzwonić paru klientów podając się za pracownika banku i wypytać o dane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lepar Re: "Rz": Złodzieje mają nowy sposób okradania ko IP: 81.219.208.* 10.08.10, 14:32 No to co. Przecież bank i tak odpowiada za nasze oszczędności. Poczytaj na tych stronach www.stracilem-z-bph.pl i na www.poszkodowani przez bph.pl W tym banku znikają pieniądze, kradną pracownicy a BPH ma klienta w d...e i nie ma zamiaru oddać pieniądze nawet gdy zasądzi to Sąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g "Rz": Złodzieje mają nowy sposób okradania kont IP: *.lsanca.fios.verizon.net 10.08.10, 18:46 Gdy ja chce wyplacic pieniadze w moim banku musze miec dwa dokumenty, karte bankowa i prawo jazdy, przez kazdym okienkiem jest czytnik elektroniczny ktory czyta informacje z prawa jazdy i karty bankowej po tym jak przeslizniesz karte przez czytnik.Nastepnie wpisujesz swoj PIN i na koncu podpisujesz na ekraie odbior sumy >podpis jest rowniez porownywany przez urzednika z podpisem z paskow tych dwoch dokumentow.Zlodziej nie ma szans zeby podrobic te dwa dokumenty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lepar Tak kradzioną w BPH od lat IP: 81.219.208.* 11.08.10, 09:45 Źródło posta INTERWENCJA Pracowałem w BPHu na stanowisku dyrektorskim. Odszedłem, gdy centrala banku postanowiła zmienić filozofię podejścia do klientów! Z takiej, w której liczy się klient, jakość obsługi przy jednoczesnym maksymalnym zarobku na kliencie, na filozofię maksymalnego drenażu kieszeni klienta, bez zachowania jakości obsługi. Co w tej chwili ma miejsce. Co doprowadziło do sytuacji, gdy okradzionym klientom proponuje się partycypację w kosztach poniesionych w wyniku niedopilnowania, aby pracownicy nie kradli. A kradną na potęgę!!!! Centrala BPHu ukrywa fakt, że średnio rocznie pracownicy banku okradają go i jego klientów na setki tysięcy złotych!! Współpracują z grupami przestępczymi, podając dane osobowe majętnych klientów i wystawiając ich na "odstrzał"... W 2003 roku dyrektorka jednego z warszawskich oddziałów pocztą wewnętrzną banku prosiła, aby wypłaty klientów jej oddziału, realizowane w innych oddziałach, sprawdzane były wielokrotnie i bardzo dokładnie, bo w samym 2003 roku, przy pomocy podrobionych dowodów osobistych - nie tyle podrobionych, co skopiowanych!!! - skradziono w jej oddziale ponad 2 000 000 złotych!!!! Wancer wszystko ukrywa. Departament bezpieczeństwa banku nie jest w stanie zabezpieczyć klientów. Departament audytu wewnętrznego większości oddziałów banku nie sprawdził od 8 lat!!! Podsumowując... kradzieże będą miały miejsce - w każdym razie w BPHu - dopóki system kontroli wewnętrznej nie zacznie tam działać... A Wancer oszczędza na audycie, bo według jego kalkulacji nakłady na audyt są niepotrzebne, bo pieniądze są ubezpieczone. Tylko, dlaczego ich nie oddaje okradzionym?? Odpowiedz Link Zgłoś