Gość: tppsp Rząd tnie składkę do OFE IP: *.gemini.net.pl 08.03.11, 21:14 ZA prawde powiadam wam nie bedziecie co mieli do garnka włożyć Odpowiedz Link Zgłoś
komucholep Rząd tnie składkę do OFE 08.03.11, 21:14 Tusk powinien zacząć cięcia od świętych krów. Nie wiem czy pamiętacie jego banana na gębie jak wnosił kartony z podpisami dotycżacymi zmiany konstytucji (chodziło o okręgi jednomandatowe oraz zmniejszenie liczby posłów i senatorów). Głosowałem na PO bo liczyłem na zmiany. Zawiodłem się. Teraz nie pójdę na wybory. Politycy to są lepsi niż prostytutki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to Re: Rząd tnie składkę do OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 21:20 jest najlepsze co zrobił rząd Tuska przez 4 lata. Tak trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
renifer77 Rząd tnie składkę do OFE 08.03.11, 21:20 Pseudo reforma pod publiczkę. Pomijając zamiatanie problemów pod dywan na następne lata, jaki jest sens tworzenia „ulgi” podatkowej dla dodatkowo oszczędzających na emeryturę, skoro po przejściu na nią i tak będą musieli zapłacić podatek wypłacając zaoszczędzone środki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ERGOT Rząd tnie składkę do OFE IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.11, 21:21 No to żegnaj Platformo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po Re: Rząd tnie składkę do OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 21:31 takich jak ty platforma nie będzie płakać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: you&me Re: Rząd tnie składkę do OFE IP: *.static.kompus.3s.pl 08.03.11, 21:30 Do Trybunału, zdecydowanie. Ograniczać deficyt na inne sposoby. Jestem za propozycją Boniego. Fedak na Madagaskar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bodzio Rząd tnie składkę do OFE IP: *.joynet.3s.pl 08.03.11, 21:30 Niech mi ktoś wytłumaczy, dlaczego to nie ja sam mam decydować, gdzie chcę inwestować w przyszłą emeryturę? ZUS czy OFE, oto jest pytanie. Jakoś nikt nie zmusza mnie do dawania kasy funduszom inwestycyjnym. Każdy rząd zawsze lepiej wie, co jest dobre dla obywatela. Jak sobie przypomnę te spoty reklamowe z 1999 r., to mnie qrwica bierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie Re: Rząd tnie składkę do OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 21:33 możesz sam decydować bo żyjesz w takim czymś jak państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Czekam na 0% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 21:35 Sądzę że w ciągu 5 lat rząd i społeczeństwo uzna że 0% na taki niewypał w zupełności starczy. Wnioskuję też aby Sejm powołał komisję śledczą w celu wyjaśnienia w jaki sposób doszło do powołania OFE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popieram Re: Czekam na 0% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 21:44 i twórców OFE do kamieniołomów. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Czekam na 0% 08.03.11, 21:57 Jest to opisane (z nazwiskami) w książce amerykańskiego ekonomisty prof. Mitchella Orensteina pt. "Prywatyzacja emerytur". Była to akcja obejmująca Amerykę Południową i Europę Środkowo Wschodnią zorganizowana pod auspicjami, także FINANSOWYMI Banku Światowego. Amerykańskim komisarzem na Polskę był niejaki Michał Rutkowski, który pod koniec roku 1998 wrócił do Waszyngtonu. A Polacy z jakimi współpracował to: Góra, Bratkowski (Andrzej), Mazur, Pater, Petru, Starzec, Topińska, Wiktorow, Chłoń (jeszcze nie Domińczak), Kwiek, Piętka, Pońsko, Weretka. Pisze Orenstein: "Uzyskanie poparcia ze strony Unii Wolności było mniej problematyczne, ponieważ jej działącze zostali ekspertami afiliowanymi przy, finansowanym przez Bank Światowy, zespole biura pełnomocnika (owego polonusa Rutkowskiego)" Trudniej było z AWS , ale ich udało się przekonać poprzez Kamiśką i Lewicką (jak widać przekupioną obietnicą LUKRATYWNEGO stanowiska prezesa Izby Gospodarczej Towarzystw Emerytalnych. Włos się jeży na głowie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
baalsaack Re: Czekam na 0% 09.03.11, 12:30 A kto w parlemencie zająłby się tym wyjaśnianiem? Prawie wszyscy mieli w tym jakiś udział. Dlatego nikt teraz nie powie głośno, że OFE to był błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Rząd tnie składkę do OFE 08.03.11, 21:39 "Nawet jeśli ustawa przejdzie przez parlament i podpisze ją prezydent, może być zaskarżona do Trybunału Konstytucyjnego. Przed takim zagrożeniem ostrzega Rządowe Centrum Legislacji. Według niego zapisane w ustawie 14-dniowe vacatio legis jest zbyt krótkie. Przy tak poważnych zmianach powinien to być co najmniej jeden miesiąc." Przecież Centrum Legislacyjne skrytykowało 14-to dniowe vacatio legis podpowiadając 30-to dniowe. I takie dzisiaj Rząd przyjął! Dziennikarz nie odrobił lekcji! Nie słuchał chyba konferencji prasowej Premiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek ty jerdolony tuskowy ćwolu!Odpier*** się od mojej IP: 109.95.27.* 08.03.11, 21:42 kasy złodzieju wehrmachtowski! Ty gnido! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: ty jerdolony tuskowy ćwolu!Odpier*** się od m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 21:50 ty niedouczony chamciuchu do szkół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zofia z PO Re: ty jerdolony tuskowy ćwolu!Odpier*** się od m IP: *.dynamic.chello.pl 08.03.11, 22:06 Chańba !! Odpowiedz Link Zgłoś
stefan-50 Rząd tnie składkę do OFE 08.03.11, 21:45 Pod rozwagę wszystkim entuzjastom OFE. Moja żona zainwestowała w DOBROWOLNE ubezpieczenie emerytalne Commercial Union w bodaj 1995 roku. W roku odejścia na emeryturę po 10 latach uzbierało się trochę ponad 10 000 zł. Można było zdecydować się na miesięczne dopłaty do emerytury w wysokości kilkadziesiąt zł / m-c. Było to bez sensu w związku z tym zdecydowała na przekształcenie udziałów w fundusze inwestycyjne (4 opcje z bardzo ryzykownym i bardzo ostrożnym włącznie). Po 2 latach w 2008 roku ich łączna wartość wyniosła ponad 12 000 więc 20 % w ciągu 2 lat. Niestety przyszła bessa na giełdzie i na koniec stycznia 2011 ich wartość spadła do trochę ponad 9 000. Uważam fundusze za oszustwo bo prowizje pobierają niezależnie od tego czy zarobią czy stracą a żadnej gwarancji że zarobią nie ma. Jeśli gospodarka się szybko rozwija jest O. K. ale jeśli budżet państwa padnie, padnie gospodarka i gdzie wtedy szukać pieniędzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lump z brzeskiej T.U.S.K czyli IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.03.11, 21:46 Teraz Usłyszycie Same Kłamstwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Pozdrawiam idiotów, którzy głosowali na PO!!! IP: 91.194.240.* 08.03.11, 21:51 skoro są same zalety to czemu składka do 0% nie spada i czemu 3,5roku na to czekaliście, ściemniacze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żeby Re: Pozdrawiam idiotów, którzy głosowali na PO!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 21:53 takich idiotów jak ty nie drażnić. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Pozdrawiam idiotów, którzy głosowali na PO!!! 08.03.11, 22:09 Gość portalu: Michal napisał(a): > skoro są same zalety to czemu składka do 0% nie spada i czemu 3,5roku na to cze > kaliście, ściemniacze. Jak obrazowo opisywał Rostowski w Faktach po faktach reforma w 1998 roku składa się w: 60% ZUS i tam zmiany są słuszne i bardzo dobre, w 40% w OFE z CZEGO 20% inwestowane (dotąd) w akcje to rzecz może dobra, może mniej dobra, ale warta ryzyka i 20% "inwestowane" w obligacje, co jest rakiem na finansach publicznych i te 20% trzeba przenieść do ZUS. Likwidacja tej składki co poszła na akcje zaburzyło by bardzo giełdę powodując ewidentnie niekorzystne procesy paniki, być może bankructwa niektórych firm, a gra nie jest warta świeczki bo inwestowanie zmniejszonych składek w akcje nie jest ani w sposób oczywisty złe, ani w oczywisty sposób dobre. Ci, którzy twierdzili i nadal twierdzą, że OFE jest potrzebne by dać "godziwe emerytury" kłamali. Chodziło o zamydlenie sensu całkowitego reformy jaką było obniżenie wydatków na emerytury. Ustalenia (rządów solidarnościowych w latach 90 ) zasad przyznawania "starych"emerytur były ZBYT SZCZODRE i nie do utrzymania na dalszą metę Odpowiedz Link Zgłoś
asr1 Re: Pozdrawiam idiotów, którzy głosowali na PO!!! 09.03.11, 00:23 Mea culpa !!!. Nie wiemy co by zrobili inni :))) bo SLD na 100% nie ruszy mundurowych, PSL KRUS a PIS ??? nastawiałby pomników !!!. Do rzeczy: nie bierzesz jednego aspektu pod uwagę OFE: tam jest kasa bo za nią stoją międzynarodowe korporacje finansowe i spółki giełdowe. Rząd który odmówiłby wykupienia obligacji od OFE ogłosiłby bankructwo kraju a na to nikt się nie odważy a ZUS ?? a kto tam jest prezesem ??? nominat rządu !! a co tam jest ??? kartka, papieru śmieciowy zapis, że przeżarte moje pieniądze tu i teraz zwrócą mi moje wnuki albo i nie !!! To ja wolę mieć kasę w OFE !!! bo pomimo całego kryzysu na giełdzie i tak OFE dały wyższy zwrot niż śmieciowy zapis z ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś
macine123 Kiedy będę móg wypłacić składki z OFE 08.03.11, 21:53 Dlaczego zmusza się mnie do oszczędzania w OFE ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olaf Re: Kiedy będę móg wypłacić składki z OFE IP: *.dynamic.chello.pl 08.03.11, 22:44 Kiedy? Po osiągnięciu wieku emerytalnego (jak na razie 67 lat, potem się zobaczy, moim zdaniem na 7o latach się nie skończy). Dlaczego? Aby żyło się lepiej (niektórym). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igor Rząd tnie składkę do OFE IP: *.dynamic.chello.pl 08.03.11, 21:56 Niezależnie, czy nasze składki trafią do ZUS, czy do OFE, i ich już nigdy nie zobaczymy. Jedyne zabezpieczenie emerytalne to: 1. urodzić dzieci i dobrze je wychować, żeby głodującym starym rodzicom (z tzw. emeryturą w wysokości 30 % ostatniej pensji, i to jak dobrze pójdzie) kupiły chociaż ziemniaki i wodę mineralną, 2. odłożyć w czasie pracy zawodowej lokując w czymś, co nie traci wartości (sam nie wiem, może ziemia, może złoto ??). Reszta to ułuda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PO i PSL Rząd tnie składkę do OFE IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.11, 21:57 podpisalo juz na siebie wyrok - precz na smietnik historii Rece precz od MOICH pieniedzy realnie przenoszonych do OFE a nie na jakies wirtualne zapisy subkonta w ZUS PRECZ PRECZ PRECZ niech oddadza pieniadze z prywatyzacji (jak planowano) na zapelnienie roznicy, zmnieszaja PIT na koszt VAT i innych posrednich Amatorzy sliwek w krotkich spodenach a nie WLADZA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;x Re: Rząd tnie składkę do OFE IP: *.lokis.net.pl 08.03.11, 23:37 realnie to OFE przenosi Twoją kasę na własne inwestycje, z których całkowity zysk idzie na ich konto. A ty masz z tych zysków równe, okrągłe zero. czego nadal brakuje - dziedziczenie składek zusowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: Rząd tnie składkę do OFE IP: *.dynamic.chello.pl 08.03.11, 22:00 Od roku 1999 odpowiednia część mojej składki trafia do OFE (zarabiam plus minus średnią krajową). W lecie 2010 otrzymałem pismo z mojego OFE (litościwie przemilczę nazwę, ale jeden z 3 najlepszych w Polsce, i to stale od 12 lat), informujące mnie o aktualnej wycenie jednostek i o wartości zgromadzonych przeze mnie jednostek. Kwota ta to 13 000 zł. Wszelkie komentarze uważam za zbyteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scripta Manent Rząd tnie składkę do OFE IP: *.dynamic.chello.pl 08.03.11, 22:14 "Każdy prowokator czy szaleniec, który odważy się podnieść rękę przeciw OFE, niech będzie pewny, że mu tę rękę OFE odrąbią w interesie finansjery światowej, w interesie banków i spekulantów, w interesie walki o podwyższenie stopy życiowej pracowników OFE, w interesie dalszej demokratyzacji naszego życia, w interesie naszej Ojczyzny". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwo Re: Rząd tnie składkę do OFE IP: *.dynamic.chello.pl 08.03.11, 22:37 Cyrankiewicz, Poznań, 1956. Polska nie zmieniła się zatem tak bardzo, jak myślałem. Dziękuję za materiał do refleksji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mada Rząd tnie składkę do OFE IP: *.dynamic.chello.pl 08.03.11, 22:15 no to po emeryturach. a wszystko wskazywało na to, że chociaż projekt Boniego przejdzie, był jednak minimalnie korzystniejszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Rząd tnie składkę do OFE IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.11, 22:15 Po prostu news roku. Czy to już ostateczna kompromitacja ciepłego donalda? Jeb.ni eksperci gospodarczy, k.rwa, przyjmują projekt chyba najgłupszej osoby w tym całym zgromadzeniu zwanym rządem. Idioci! Zycie Gilowskiej powinniście buty czyścić złodzieje! Odpowiedz Link Zgłoś
macine123 Kiedy będe mógł wypłacić moje składki z OFE ? 08.03.11, 22:17 Dlaczego zmusza się mnie do oszczędzania w OFE ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ModernChef Tusk niedługo skończy jak Kadafi IP: *.aster.pl 08.03.11, 22:17 ludzie już dość mają takiego okradania. Co oni myślą, że my jesteśmy czarna masa i liczyć nie potrafimy!? Uważają, że samymi tumanami rządzą!!?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to Re: Tusk niedługo skończy jak Kadafi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 22:22 tobie się tak wydaje . Zresztą masz rację zawsze zadymy wywoływały ciemne masy. Odpowiedz Link Zgłoś
macine123 Kiedy będe mógł moje składki z OFE wypłacić ? 08.03.11, 22:19 Dlaczego zmusza się mnie do oszczędzania w OFE ? Jakiś przymus oszczędzania w OFE, żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
anda555 Rząd tnie składkę do OFE 08.03.11, 22:22 No to PO - popłynęliście. Byłam waszym "żelaznym elektoratem". Myślę, że nie tylko ja uznam, że tak się nie robi. Przy tym nie chodzi nawet o pieniądze, a o zasadę. Szkoda, ale kto inny będzie rządził od jesieni. Chociażby dla zasady zagłosuję na innych. Myślę, że nie tylko ja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takich Re: Rząd tnie składkę do OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 22:24 ograniczonych PO nie potrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: john Re: Rząd tnie składkę do OFE IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.11, 22:31 Mnie fascynuje coś innego - jak w rządzie fachowców i ekspertów od gospodarki może przejść projekt finansowy autorstwa Fedak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Rząd tnie składkę do OFE IP: *.dynamic.chello.pl 08.03.11, 22:35 Jakich fachowców? Jakich ekspertów? Widzę, że żegnamy karnawał w dobrym humorze ... To dobrze. Dobry humor będzie nam wszystkich coraz bardziej POtrzebny, z każdym miesiącem coraz baaaaaaaaaaardziej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Rząd tnie składkę do OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 00:28 Widocznie baba dobrze gada. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Rząd tnie składkę do OFE 09.03.11, 21:22 Najwidoczniej Fedakowa ma najmocniejszą głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smutny POmślmy !! IP: *.dynamic.chello.pl 08.03.11, 22:32 Jeżeli emerytura łącznie z obu filarów , tzn. ZUS oraz OFE, zapewni nam dochód w wysokości 30-35 % ostatniej pensji (i to przy bardzo optymistycznych założeniach co do przyrostu PKB, wzrostu indeksów giełdowych, zwiększenia imigracji do Polski etc.), to o co się właściwie kłócić? Poza tym kto dożyje 67 lat przy dzisiejszym stanie służby zdrowia? Proponuję lekturę nekrologów: średnia wieku zmarłych dość szybko obniża się i wysoki ok. 60 lat. Jeszcze 10 lat temu często widywałem 85-90 lat, teraz coraz rzadziej. Dla porównania polecam nekrologii w gazetach np. szwajcarskich ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jantos51 Rząd tnie składkę do OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 22:43 Są to zwykli złodzieje pieniędzy polskiego społeczeństwa, gdzie te pieniądze zostaną przeznaczone i czy wrócą do ludzi którzy na kontach OFE zbierali. Bliski koniec Tuska nadchodzi i ten rząd należy rozliczyć z obiecanek i za kłamstwo wyborcze za które PO wygrało wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lajkonik Re: Rząd tnie składkę do OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 01:35 Podzielając twój sąd w drugiej części, chcę Ci zwrócić uwagę, że część pieniędzy, która trafia do OFE też nie jest bezpieczna. To naprawdę nie są niewinne dziewice z kółka różańcowego. Myślą najpierw o sobie, a o nas przy okazji. Odpowiedz Link Zgłoś