Dodaj do ulubionych

NLPZ a ChAD

02.02.09, 10:48
To już się kiedyś przewinęło przez forum: silne leki przeciwzapalne i
wywoływanie przez nie epizodów ChADu. Jeśli pamiętam to chyba po odstawieniu
wystepowały objawy maniakalne. Ja od dwóch dni biorę ketoprofen, bo mi
kręgosłup strzelił i biorę w dużych dawkach i wieczorami mam paskudne
jazdy.Raczej to jak depresja wygląda lub coś mieszanego. Ketoprofen ma w
ulotce depresję. Do tego jeszcze było Relanium jako miorelaksant, a ono też
sprzyja depresji. Od dziś zmieniam leczenie. Mam dosyć. Bolącego kręgosłupa
też mam dosyć.
Obserwuj wątek
    • mari-anne Re: NLPZ a ChAD 02.02.09, 12:04
      Ja tez mam potworne bole kregoslupa (dyskopatia i zwyrodnienia) i chyba przejde do historii bo cierpie bez przeciwbolowych - tak sie boje wywolujacych przez nie jazd uncertain
    • lolinka2 Re: NLPZ a ChAD 02.02.09, 12:40
      jako namiętna spożywaczka ketoprofenu (potworne bóle głowy,
      pochodzenia zatokowego... na szczęście już odliczam dni do operacji)
      stwierdzam, że zmian nastroju po zażyciu nie stwierdzono. Jadę na 3
      tabletkach ketonalu forte na dobę od tygodnia (wcześniej żarłam
      ibuprofen, ale mi rodzinna zmieniła bo a) cena i b) morfologia się
      krzaczy po ibuprofenie, tak twierdziła, a ja krew mam mieć jak koń smile
      w dniu zabiegu)
      • mari-anne Re: NLPZ a ChAD 02.02.09, 14:30
        Ze krew sie chrzani po ketronalu bardziej niz po ibupromie? Pierwsze slysze. Jakis wybryk natury jestes wink
        • mari-anne Re: NLPZ a ChAD 02.02.09, 14:31
          Ketonalu*
        • mari-anne Re: NLPZ a ChAD 02.02.09, 14:33
          ...w sensie ze ketonal mocniejszy i bardziej chrzaniacy ogolnie wszystko. No ale widac zalezy, jak wszystko, od osoby.
          • lolinka2 Re: NLPZ a ChAD 02.02.09, 15:23
            wiesz, mnie zasadniczo wsio rawno, jak to ma na imię: fakt jednakże
            iż za ibuprofen a 400 mg płaciłam 13 PLN (za 12 tabl) a za 30 szt
            porównywalnego Ketonalu Forte płacę 4,65 smile

Co do obrazu krwi: zakładam, że jutro jak odbiorę morfo i żelazo to i
            tak z tardyferonem wyjdę...
            • mari-anne Re: NLPZ a ChAD 02.02.09, 15:47
              Fakt, ketonal tanszy, jeszcze chyba znizki jakies.
              Oby morfologia Ci sie poprawila. Napisalam tylko ze mnie to dziwi, bo z tego co wiem ketonal jest bardziej "psujacy", ja np ibuprom toleruje dobrze, a ketonal "niekoniecznie", i nie tylko ja z mojego otoczenia. A krew... ketonal z tego co wiem ogolnie tez gorzej na nia dziala. Ale moze sie myle i oczywiscie wszystko zalezy od czlowieka.
              Zycze dobrych wynikow.
              • dr.zabba Re: NLPZ a ChAD 02.02.09, 16:51
                Tylko na Ketonal to receptę trzeba mieć. Ale książkowo silniejszy powinien byc.
                Ja wczoraj dałam go sobie najpierw domięśniowo, potem dożylnie, a potem (bo mi
                się ampułki skończyły) doustnie dawkę forte. I dziś znowu od rana forte.
                A jazdy naprawdę mi przypomniały, co to depresja jest i że lepiej, że by jej już
                nie było... Ryczałam tu mężowi. Zatraciłam wszelkie perspektywy. nie miałam
                pojęcia, jak zająć się domem. MIAŁAM CHORENDALNE POCZUCIE WINY Z POWODU SEKSU!
                (nie wiem jak się pisze "horendalne") Cholera, jak można mieć poczucie winy z
                powodu seksu małżeńskiego?!!!
                Wysłałam małżonka do apteki z receptami na Movalis i Sirdalut - kupił. Ulotki
                wyglądają przyjaźniej.
                Mi bardzo zależy żeby się wykurowac do środy, bo idę wtedy do pracy.
                • mari-anne Re: NLPZ a ChAD 02.02.09, 18:19
                  Ja po ketonalu (i to zwyklym, nie forte) dostalam takiego odrealnienia i lekow ze nigdy wiecej. Ibuprom biore czasem doraznie i nie mam praktycznie (oprocz pokarmowych) zadnych drastycznych objawow ubocznych.
                  Z ketonalem ode mnie z daleka.
                • mari-anne Re: NLPZ a ChAD 02.02.09, 18:22
                  Zaba, a tak w ogole to co Ci w ten kreagoslup jest? Bo sorry, ale w kregoslupowych sprawach zdanie "musze sie wykurowac do srody" troche jak z filmu s-f brzmi wink
                  (nie to ze Ci nie zycze wykurowania sie do srody, ja tak tylko)
                  • dr.zabba Re: NLPZ a ChAD 02.02.09, 21:25
                    Co mi w kręgosłup jest to nie wiem. Głupio brzmi, ale nie wiem. Ostatnie takie
                    "chrupnięcie" miałam, gdy karmiłam pierwszą córkę -badał mnie wtedy neurolog,
                    zdjęcia nie zlecił, leków nie było jakich dać, bo ja wtedy jeszcze idealistka,
                    nie chciałam odstawić małej od piersi. Poleżałam trochę w domu i potem się to
                    rozeszło po kościach. Czasem bolało troche w lędźwiach i tyle.
                    Straszne boleści chwyciły mnie po porodzie ostatniej córki - w końcu
                    zdiagnozowano zapalenie stawów miednicy - że niby po porodzie z rozciągnięcia.
                    Ale to bolało!
                    Teraz mi chrupnęło przy schylaniu i sobotę nie mogłam się ruszać, ale ten
                    Ketonal to skuteczny jest zwłaszcza, że go sobie aplikowałam dożylnie (lekarz na
                    wakacjach wink) Brałam jeszcze Relanium, na rozluźnienie mięśni, nie miałam nic
                    innego pod ręką. Teraz mam już bezpieczniejsze dla melancholika leki.
                    Grunt, to żebym nie musiała nosić małej Żaby, bo ona już z 12 kg ma. Nie mogę
                    też za długo siedzieć przy kompie... tongue_out

A co w kręgosłup jest? Muszę się przejść do ortopedy, już dawno o tym myślę,
                    tylko ciągle nie ma czasu, nie ma czasu, nie ma czasu...
                    Lub fotkę jakąś zrobić. A najlepiej jedno i drugie.
                    Czas nas uczy pogody.
                    • mari-anne Re: NLPZ a ChAD 04.02.09, 01:08
                      Czym predzej zrob RTG albo cus lepszego (ja mialam rezonans). Jak cos chrupnelo, to byc moze to dyskopatia. Wiem co to znaczy, sama jestem kaleka z tego powodu, bol niemilosierny, do tego zaburzenia czucia w nogach i takie tam. Grunt to nie zwlekac z diagnoza, bo jak Ci chrupnie jeszcze raz to sie juz nie podniesiesz (nie chce straszyc...). Jak bedziesz wiedziec ktory to dysk to przynajmniej jakos o to zadbasz.
                      Pozdrawiam
                      Kaleka
                      • dr.zabba Re: NLPZ a ChAD 04.02.09, 21:05
                        Zrobiłam rtg, są cechy dyskopatii L4-L5, ale niedużej. Mam też zapalenie stawu
                        biodrowo-krzyżowego, co miałam także półtorej roku temu, więc zostałam z tym
                        wysłana do reumatologa. Wizyta za tydzień.
                        • mari-anne Re: NLPZ a ChAD 04.02.09, 21:25
                          Powodzenia i zdrowka
      • drugikoniecswiata ketonal!!! 14.02.09, 21:04
        dziewczyny, przy ketonalu uważajcie na żołądek. ja neistety sobie go nim
        rozwaliłam, a nie brałam megadawek - raz w miesiącu z powodów wiadomo jakich,
        przez rok-dwa? może jakąś osłonę trzeba z tym brać? ostrożnie w każdym razie.
        • dr.zabba Re: ketonal!!! 14.02.09, 21:14
          Na osłonę Ranigast przynajmniej, a lepiej, tylko że na receptę, blokery pompy
          protonowej, czyli omeprazol, pantoprazol i.t.p
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka