mccudden Kilka prostych pytań 07.04.11, 16:35 1. Z czego ZUS będzie wypłacał hojnie obiecane przez Jana V. Rostowskiego emerytury? Pytam z czego, bo to, co teraz wpłacamy idzie zaraz na wypłaty świadczeń. 2. Skoro już każdy z nas zadał sobie to pytanie trzeba sięgnąć do statystyki i demografii. Ja wiem, że jest kłamstwo, bezczelne kłamstwo i statystyka, ale jednak liczby nie kłamią. Mamy coraz mniej dzieci. Te dzieci zarabiają coraz mniej, bo płace nie rosną. Ta tzw. średnia płaca jest windowana przez gości zarabiających około 30 - 20 tysięcy miesięcznie. "Średnią" produkujemy w ten sposób: wrzucamy do jednego wora bezrobotnych z zasiłkiem, bez zasiłku, obszary biedy, kasjerki i ochroniarzy, urzędników...wychodzi nam, że jest nieźle bo średnia płaca w Najjaśniejszej to nieco ponad 3 tysiące brutto. Pani Kazia z Biedronki widziała naraz tyle pieniędzy na pasku z wypłatą chyba tylko wtedy jak doliczono jej bony na Boże Narodzenie i zapłacono za 120 nadgodzin. Jedno pytanie testowe: ilu z Was ma znajomych zarabiających 15 tysięcy, a ilu ma znajomych z dochodem mniejszym niż 3 tysiące ? Od mniejszych poborów płaci się mniejsze podatki, wpływy są coraz mniejsze, więc będą rosły podatki. 3. OFE natomiast miały realne pieniądze. Te pieniądze inwestowano w giełdę i obligacje. Jak zachowa się giełda jak wyschnie źródełko? 4. Dlaczego nie dokończono reformy emerytalnej? OFE to tylko jej część. Miał być zreformowany KRUS (poseł Balazs, latyfundysta na wyspie Wolin też płaci KRUS, poseł Mojzesowicz, kolejny latyfundysta płaci KRUS), służby mundurowe, górnictwo....Efekt mamy taki, że nie zreformowano nic, na wszystko brakuje pieniędzy, a likwiduje się OFE. 5. Czy na koniec 2011 będzie cokolwiek mniejszy deficyt? Nie, nie będzie. Pieniądze wydarte OFE zostaną natychmiast rozchapane z okazji wyborów. Nie oszczędzimy nawet złotówki. Miłego wieczoru :) Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Kilka prostych pytań 07.04.11, 16:59 mccudden napisał: > 1. Z czego ZUS będzie wypłacał hojnie obiecane przez Jana V. Rostowskiego emery > tury? Pytam z czego, bo to, co teraz wpłacamy idzie zaraz na wypłaty świadczeń. Z pieniędzy które zbierze od pracujących gdy ty będziesz na emeryturze. ZUS nie jest do oszczędzania, od tego są banki. > 2. Skoro już każdy z nas zadał sobie to pytanie trzeba sięgnąć do statystyki i > demografii. Ja wiem, że jest kłamstwo, bezczelne kłamstwo i statystyka, ale jed > nak liczby nie kłamią. > Mamy coraz mniej dzieci. Te dzieci zarabiają coraz mniej, bo płace nie rosną. T > a tzw. średnia płaca jest windowana przez gości zarabiających około 30 - 20 tys > ięcy miesięcznie. "Średnią" produkujemy w ten sposób: wrzucamy do jednego wora > bezrobotnych z zasiłkiem, bez zasiłku, obszary biedy, kasjerki i ochroniarzy, u > rzędników...wychodzi nam, że jest nieźle bo średnia płaca w Najjaśniejszej to n > ieco ponad 3 tysiące brutto. Pani Kazia z Biedronki widziała naraz tyle pienięd > zy na pasku z wypłatą chyba tylko wtedy jak doliczono jej bony na Boże Narodzen > ie i zapłacono za 120 nadgodzin. Jedno pytanie testowe: ilu z Was ma znajomych > zarabiających 15 tysięcy, a ilu ma znajomych z dochodem mniejszym niż 3 tysiące > ? Od mniejszych poborów płaci się mniejsze podatki, wpływy są coraz mniejsze, > więc będą rosły podatki. Rozważanie słuszne, konkluzja już nie. Po prostu nie siedź cicho tylko walcz o wyższą wypłatę. To jedyny sposób aby mimo spadku pogłowia rósł fundusz emerytalny. > 3. OFE natomiast miały realne pieniądze. Te pieniądze inwestowano w giełdę i ob > ligacje. Jak zachowa się giełda jak wyschnie źródełko? Nic się nie stanie. Giełda znajdzie inne źródło kapitału do spekulacji. > 4. Dlaczego nie dokończono reformy emerytalnej? OFE to tylko jej część. Miał by > ć zreformowany KRUS (poseł Balazs, latyfundysta na wyspie Wolin też płaci KRUS, > poseł Mojzesowicz, kolejny latyfundysta płaci KRUS), służby mundurowe, górnict > wo....Efekt mamy taki, że nie zreformowano nic, na wszystko brakuje pieniędzy, > a likwiduje się OFE. Problemem nie jest KRUS ani mundurówka tylko OFE. Aby OFE dostały szmal rząd pożycza go na 6% przekazując do OFE na 3%. Gdzie tu sens i logika. > 5. Czy na koniec 2011 będzie cokolwiek mniejszy deficyt? Nie, nie będzie. Pieni > ądze wydarte OFE zostaną natychmiast rozchapane z okazji wyborów. Nie oszczędzi > my nawet złotówki. Budżet nie jest po to by oszczędzać. Budżet jest po to by starczyło. Nadwyżka budżetowa, to zły znak, świadczy że złupiono lud ponad miarę potrzeb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lajkonik Re: Kilka prostych pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 17:18 Zgadzam się z tobą, choć w szczegółach bym to widział inaczej. Np mądra polityka prorodzinna. Bez tego nic nie pomoże. Dodam jeszcze, że pieniądze z OFE płynące na giełdę jak płynęły tak płyną. Tej części nie obcieli. Bo mam nadzieję, że podwyższono limity inwestycji w akcje lub lada chwila podwyższą. Co do PISu w twoim podpisie to zwróć uwagę, że prezes Kaczyński za mocno przeciw temu rozwiązaniu nie protestuje. Bo wie, że jest dobre na dziś. I dla niego gdyby wygrał wybory. Co ciekawe najbardziej przeciw jest SLD, które było przeciw całej reformie. I słusznie. A teraz powrót do źródeł jest be ? Ciekawostka. Protestów PJN nie liczę, bo oni chwycą sie każdej okazji by zaistnieć w mediach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnago Re: Kilka prostych pytań IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.04.11, 17:20 'Z pieniędzy które zbierze od pracujących gdy ty będziesz na emeryturze. ZUS nie jest do oszczędzania, od tego są banki." Breszesz glupoty, zwyczajnie jak sie pisze o tym o czym sie nie wie. Zapoznaj sie historia zusu i jego firmami za II RP , przy prywatyzacji zapomniano. A gdyby faktycznie zrefunfowano lub oddano . Jego sytuacja wygladalaby dzis inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lajkonik Re: Kilka prostych pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 17:25 Zwrot majątku IIRP. A przekierowane składki za komuny i tuż po na inne cele ? Ale co do zasady ubezpieczeń społecznych ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
mccudden Re: Kilka prostych pytań 07.04.11, 17:42 makova ma rację i nie ma racji. System jest bismarckowski, czyli, zakłądając uproszczenie i wulgaryzm im lepiej się rozmnażamy, tym lepsze emerytury. Stary Otto dawał jakieś pieniądze mężczyznom zatrudnionym w wielkim przemyśle za dożycie wieku emerytalnego, 65 lat. Ponieważ niewielu tego wieku dożywało, a przemysł ówczesny rozwijał się gracko, stale było zapotrzebowanie na ręce do pracy. Ci młodzi opłacali tych starych i pewnie jeszcze trochę zostawało. Teraz pierwszą redukcją kosztów jest redukcja kosztów personalnych, w efekcie nie ma miejsc pracy dla ludzi o średnich i niskich kwalifikacjach. Nie chce mi się o tym pisać, ale mechanizm już chyba opisałem. W związku z tym następuje rozwarstwienie płac, spadek dochodów do ZUS, i kulka spadająca z ośnieżonego dachu rośnie. Państwo musi coraz więcej dopłacać do ubezpieczeń społecznych. OFE miały to zmniejszyć, ale też OFE to tylko część systemu. I tak, jak to opisałem, niewydolnego. Gość portalu: lajkonik napisał(a): > Zwrot majątku IIRP. A przekierowane składki za komuny i tuż po na inne cele ? > Ale co do zasady ubezpieczeń społecznych ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lajkonik Re: Kilka prostych pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 20:35 Mi chodziło tylko o zasadę. O tym, że ta zasada zmusza do rozmnażania skoro żyjemy dłużej to inna sprawa. System funduszy inwestycyjnych ma swoje dobre i złe strony. Akurat w istniejących ograniczeniach system był chory i dokonana zmiana - obcięcie wpłat - jest na dziś OK. Ale to malutkie a. Teraz trzeba zmian limitów, możlwości inwestowania w świecie, a po stronie rządu refrom, reform i jeszcze raz reform. W ciągu maks 5 lat pozwoli to do powrotu do bieżącego poziomu wpłat. O ile przyjmujemy, że system zdefiniowanej składki jest docelowym. Ten bismarckowski też miał swoje zalety :) Odpowiedz Link Zgłoś
mccudden Re: Kilka prostych pytań 07.04.11, 17:27 ZUS nie zbierze pieniędzy inaczej jak od pracujących - napisałem o tym. Jeżeli będzie mniej pracujących, zażąda pieniędzy od rządu. Rząd, żeby te pieniądze ZUS-owi dać, podniesie podatki, wydłuży wiek emerytalny, zacznie znosić złote jaja, dodrukuje pieniędzy, może od razu zlikwiduje przywileje...nie wiem, co zrobi. Nie jestem prorokiem. Napisałem o tym, że zabraknie pieniędzy i że ZUS wypłaca z tego co zgarnie od pracujących. Od oszczędzania jak widać są wszyscy, tylko nie ZUS....:) Banki zaś są od zarabiania, jak każda firma - jeśli ten zarobek bierze się także z redukcji kosztów, to tym lepiej. ZUS, powiedzmy, mógłby racjonalizować wydatki, ale jako instytucja państwowa organicznie nie jest do tego zdolny :). Tak się składa, że mam do czynienia z pieniędzmi w życiu zawodowym - generalnie ludzie zawsze mają ważniejsze wydatki niż, te 100 zł "na czarną godzinę". Mogę sobie mówić, rysować wykresy...generalnie stówka wydana teraz, ma dwukrotnie większą wartość niż otrzymana na emeryturze. Bo przecież ZUS rulez :) Tak, więc, te apele nie do mnie, dbam o swoją emeryturę. OFE jest problemem...tak mówisz. Zaproszę Cię na dobrą kolację, jak deficyt będzie niższy o tę kwotę, jaką od maja zaoszczędzimy na dopłatach do OFE. Bo przecież taki jest sens tzw. "reformy"? Jan Vincent mówił o 22 miliardach ? I na koniec: nie pisałem o nadwyżce. Pisałem tylko, żeby był mniejszy deficyt. Jeżeli już analizujesz mój post, rób to dokładnie :) Ale bardzo dziękuję za rozbudowaną, merytoryczną i mądrą odpowiedź. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pan_abrahadabra ustawa? OK. Teraz niech rząd płaci odszkodowania. 07.04.11, 16:37 Za co? Za utracone korzyści. Podpiszę pozew zbiorowy. Niech się złodzieje na cudze nie łaszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lajkonik Re: ustawa? OK. Teraz niech rząd płaci odszkodowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 17:20 Ja bym wolał, żeby zapłacili Ci co mnie z emerytury okradli w 99 zapłacili, a teraz tak płaczą. Odpowiedz Link Zgłoś
jerr-y Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele nie ... 07.04.11, 16:37 A moje doswiadczenie jest takie, ze otware fundusze przyrastaja bardzo zle przynajmniej w Szwecji gdzie znam sytuacje. Jedynie drobna czesc funduszy (ponizej 10%) wykazala w ciagu ostatnich 10 lat przyrost cala reszta stracila a niektore nawet bardzo duzo. Z kim nie rozmawiam kazdy jest do tylu! Oczywiscie oplaty sa brane zawsze i to czasem nawet od kazdej wplaty a bankowcy/firmy zarzadzajace funduszami wyplacaja pracownikom tluste pensje i premie. A wiec jakie sa widoki dla wiekszosci normalnych ludzi ktorzy nie siedza przy komputerach i kazdego dnia sprawdzja kursy i sprzedaja kupuja, sprzedaja, kupuja ...- z duzym prawdopodobienstwem straca swoje pieniadza. Summa sumarum to nie ma zadnej gwarancji, ze OFE dadza pieniadze na starosc. Jest za to duzo pustej reklamy i zupelnie niepotrzebnych emocji. I na zakonczenie - brawo Panie Prezydencie, bo ja jezeli juz mam byc okradany to wole, zeby to zrobilo Panstwo (ZUS) a nie prywatne banki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Krzysztof rybiński to oszołom IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.11, 16:38 ... na garnuszku złodziei Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ashton Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele nie ... IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 07.04.11, 16:41 pewnie, on juz ma swoja przyszlosc ustawiona, jego dzieci tez... Pozostaje nam myslec samemu co tu zrobic zeby w wieku emerytalnym miec Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l Rząd III RP właśnie zbankrutował. 07.04.11, 16:43 Wyszastał cały budżet na 100 000 nowych urzędników, na podwyzki dla posłów, na większe budżety sejmu, senatu i prezydenta, na KRUS, na Fundusz Kościelny, na kapelanów, na młodych emerytów mundurowych, na wojnę w Afganistanie, na zakup somalijskich pomidorów, hiszpańskich pomarańczy oraz greckich młodych ziemniaków do supermarketów aby "dobrobyt" był, nie tak jak w tej przebrzydłej PRL. Gdy zabrakło kasy pożyczonej na ten "dobrobyt", rząd podrapał się po głowie i zaczął kombinować. Kogo by tu najlepiej spłukać z kasy aby nadal utrzymywać 100 000 nowych urzędników, dać podwyzki dla posłów, dać na większe budżety sejmu, senatu i prezydenta, na KRUS, na Fundusz Kościelny, na kapelanów, na młodych emerytów mundurowych, na wojnę w Afganistanie, na zakup somalijskich pomidorów, hiszpańskich pomarańczy oraz greckich młodych ziemniaków do supermarketów aby "dobrobyt" był, nie tak jak w tej przebrzydłej PRL? Ależ, tak, przecież ludzie odkładają spore, konkretne pieniądze na emerytury do OFE! Można więc te konkretne emerytury im zabrać, wlać do budżetu a frajerom obiecać, że się je "zrewaloryzuje"! Gdy przyjdzie do tej "rewaloryzacji" aktualnie rządzący będą już na Seszelach, Florydzie albo będą urzędnikami UE, tak jak ich kolega Buzek. Pisz na Berdyczów! A wystarczy tylko obiecać PSL, że KRUS pozostanie i ustawę się uchwali! Jak Tusk pomyśłał - tak zrobił. Ale w tym momencie dobrze ustawieni w swoim czasie przez Buzka zagraniczni monopolistyczni złodzieje pasożytujący na OFE (duże dochody, zero ryzyka) podnieśli gwałt. Co jest, my rząd popieramy jak okrada Polaków wspólnie z nami a nie gdy kradnie tylko dla siebie, by się utrzymać przy korycie! Chcą zmniejszyć naszą działkę z rabunku społeczeństwa! Tak nie można! Balcerowicz - bierz go! Wrr, wrr! I oto zaczęła się debata Rostowskiego z Balcerowiczem, bankruta ze złodziejem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Rząd III RP właśnie zbankrutował. IP: *.myslenice.net.pl 07.04.11, 16:53 Kasy nie zabrakło, ale zabrakłoby, gdyby nie powiedziano idiotycznemu pomysłowi OFE dość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele nie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 16:47 Wczesniej wszyscy walczyli o stare przepisy aby iśc na emeryture po przepracowaniu 35/40 lat składkowych, i wszystko w nosie mieli, nic nie wskórano,mysle ze te OFE to jeden wielki przekret ,tylko nabijanie kabzy niektórym,wszystkie składki powinny być z ZUS-e Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix-kiddo Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele nie ... 07.04.11, 16:47 Złodzieje, oddajcie moją emeryturę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele ni IP: *.myslenice.net.pl 07.04.11, 16:52 Poczekaj do emerytury. Na razie nikt ci niczego nie ukradł. Odpowiedz Link Zgłoś
misiak1983 Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele nie ... 07.04.11, 16:47 chu i ci w dóę cfelu z wonsami Odpowiedz Link Zgłoś
pieniadzezrobsam Zabrali nam emerytury, trzeba oszczędzać samemu 07.04.11, 16:50 pieniadzezrobsam.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Zabrali nam emerytury, trzeba oszczędzać same IP: *.myslenice.net.pl 07.04.11, 16:51 Chłopczyno zadbaj o wysokość wypłaty. To działa daleko lepiej niż twoje brednie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele nie ... IP: *.globalconnect.pl 07.04.11, 17:02 A czego spodziewaliście się po nauczycielu historii w niższym seminarium duchownym. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrojak Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele nie ... 07.04.11, 17:03 Jestem przeciwko OFE, ale zadziwia mnie różnica zdań w kwestii konstytucyjności zmian (chociaż dawno już w polskiej polityce, czyli bagnie gówna nic dziwić nie powinno!)! Jeżeli były Przewodniczący Trybunału Konstytucyjnego wyraża zdecydowaną opinię, że zmiany są NIEkonstytucyjne to taki powinienem być werdykt tegoż sądu na 99,99...%. Dowiadujemy się jednak, że Prezydent dysponuje opiniami przeciwnymi, a nawet słyszę teraz że PO jest "spokojna" o werdykt korzystny dla niej i rządu! Czyli taki były szef Trybunału wyraża opinie które nie są jednoznaczne w świetle polskiego prawa i wyrok ma zależeć od "punktu siedzenia"?? Wiadomo bowiem, że Pan Stępień zaangażował się politycznie w grupie Balcerowicza! Co to za prawo i co za prawnicy??!! (teraz słyszę też że P.Stępień jest tylko magistrem prawa -audycja w Polsatnews??) Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele ni 07.04.11, 20:03 zdrojak napisał: > Jestem przeciwko OFE, ale zadziwia mnie różnica zdań w kwestii konstytucyjności > zmian..... ...... > Czyli taki były szef Trybunału wyraża opinie które nie są jednoznaczne w świetl > e polskiego prawa i wyrok ma zależeć od "punktu siedzenia"?? Oj naiwny jesteś. W wyborach prezydenta USA przed 10 laty były jak wiadomo niejasności z liczeniem głosów. Sprawę rozstrzygał Sąd Najwyższy. Było 5:4 dla Busha. Tak się złożyło, że tych pięciu to byli nominaci w przeszłości prezydentów republikańskich, a ci 4 demokratycznych. Punkt widzenia zależał WYŁĄCZNIE (w 9 przypadkach na 9) od punktu siedzenia. Dlaczego u nas miałoby być lepiej??? Ja to się cieszę, gdy nie jest dużo gorzej. Ale naród naiwny! Niestety! Oczekują od władzy Bóg wi czego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbe Nie będę głosował na drugą kadencję IP: 31.63.233.* 07.04.11, 17:04 Z bulem przyznaję że głosowałem na Komorowskiego. Bardzo szybki i służalczy swojej partii prezydent. Zawiódł moje nadzieje już po kilku miesiącach. Na drugą kadencję nie otrzyma mojego głosu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wyborca Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele nie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 17:08 Więc jednak Pan Praezydent ulega presji Premiera i w oparciu o anonimowe ekspertyzy, wbrew opiniom autorytetów podpisuje niekonstytucyjną ustawę!!!!! Przewiduję nieciekawy ciąg dalszy - Trybunał Konstytucyjny, wielki wstyd, proces zbiorowy i dpoiero bezie dzióra budżetowa!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wejsunek11 OFE nic nie mnoży... jeden wielki kit 07.04.11, 17:09 zbieram tam od 10 lat ( jestem i w ZUS i w OFE).. zarabiam mniej więcej 3x średnia krajowa... do emerytury mam 7 lat... i z wyliczeń na podstawie kwitu co mi OFE z wielką pompą podsyła wynika że do emerytury z ZUS dojdzie mi 25 zł miesięcznie z OFE.... Mam wrażenie ,że ta forsa jest tylko po to żeby zarządy OFE pławiły sie w luksusie z pensjami około 30 tys miesięcznie... Oni tylko bawia sie w potrącanie swojej doli a jakieś formy mnożenia tej kasy na rzecz przyszłych emerytów maja głęboko gdzieś.... tak na dobra sprawę )FE należałoby całkowicie zlkwidować a wprowadzić w bankach jakieś przymusowe konta na 5-10% dochodów miesięcznych bez prawa ruszenia przed wiekiem emerytalnym... policzyłem sobie ,że przez 30 lat pracy miałbymgrubo ponad milion i wtedy żaden ZUS ani OFE nie jest mi potrzebny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lajkonik Re: OFE nic nie mnoży... jeden wielki kit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 17:23 Z ciekawości: skąd to wyliczenie ? Mimo wszystko, jeżeli przez te 10 lat była 3x krajowa to powinno być nieco więcej :). Wiem, że żadne kokosy, ale ponad 100 zł to więcej niż kilkanaście zł. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: OFE nic nie mnoży... jeden wielki kit 07.04.11, 20:10 wejsunek11 napisał: > zbieram tam od 10 lat ( jestem i w ZUS i w OFE).. zarabiam mniej więcej 3x śr > ednia krajowa... do emerytury mam 7 lat... i z wyliczeń na podstawie kwitu co > mi OFE z wielką pompą podsyła wynika że do emerytury z ZUS dojdzie mi 25 zł > miesięcznie z OFE.... Trochę mi się nie chce wierzyć w te 25 zł. Prędzej 250pln. Ale to by było też strasznie mało. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Gajowy pojechał was w kakao - czy było miło?? 07.04.11, 17:10 Z drugiej strony nie ma co się dziwić; prosty człowiek o wykształceniu "tumanistycznym" zrobił co kazał mu jego rudy Mesjasz. Wasza wszawa ojczyzna powiedziała wam wprost - jesteście gromadą tresowanych błaznów - zrobimy z wami co chcemy, a wy będziecie się jeszcze dziwić. Czego wymagać - naród debili, npo przecież gdyby było inaczej to obecnie poł Europy powinno tu przyjeżdżać na saksy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty życie w polsce to niczym nieuzasadniony heroizm IP: *.adsl.inetia.pl 07.04.11, 17:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mozart wstyd IP: *.75-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 07.04.11, 17:12 w głowie się nie mieści, że PO podjeła się tej ustawy i ją przeprowadziła w tak nie demokratycznym tempie przez parlament. Nie zagłosuję już na was! Odpowiedz Link Zgłoś
kaszalotpik Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele nie ... 07.04.11, 17:12 No i mamy klops, teraz to dopiero dostaniemy emerytury. Wiem że do ustawy o OFE można mieć dużo zastrzeżeń, ale i tak uważam że w układzie który będziemy mieli do końca kwietnia było to lepsze rozwiązanie niż sam ZUS. Ci co nie pamiętają to im przypomnę na jakich zasadach działa ZUS. To co my im wpłacamy to ZUS teoretycznie wypłaca dla tych co już są na emeryturze. Ponieważ analitycy twierdzą że spada nam ilość pracujących w stosunku do emerytów więc będzie tych pieniędzy coraz mniej i z tego powodu państwo musi dokładać do ZUS-u coraz to więcej kasy. A państwo(patrz politycy) żeby nie zabierać sobie zabierają nam. ZUS dostanie zastrzyk gotówki tylko że to wystarczy na chwilę i co dalej? Popatrzmy ile zarabiają prezesi, dyrektorzy firm państwowych, ile zarabiają posłowie i senatorowie, jakimi jeżdżą samochodami, utrzymanie urządów często wynajmowanych w starych kamienicach w centrum miasta gdzie czynsze są drogie, paliwo do samochodów które zdarza się że są wykorzystywane nie z godnie z ich przeznaczeniem. Uważam że gdyby zredukować płace w górnych segmentach naszego rządu oraz firm i instytucji państwowych to nasza dziura budżetowa uległaby znacznemu zmniejszeniu. W końcu Za te wszystkie lub prawie wszystkie płace płacimy my podatnicy, a mimo to jeszcze nam się zabiera. Może w końcu niech zaczną zabierać sobie. Nam z tego powodu na pewno będzie lżej. Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele ni 07.04.11, 17:19 Twoje majaczenia demograficzne miały by sens tylko wtedy gdyby w Polsce było pełne zatrudnienie. W sytuacji gdy aktywność zawodowa w Polsce jest na poziomie 52% zdolnych do pracy mamy jeszcze ogromne rezerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszalotpik Re: Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele ni 07.04.11, 17:54 tylko zauważ że ci bezrobotni nie stoją w miejscu wiekowo ale także się starzeją, więc za jakiś czas też będą w wieku emerytalnym, tak samo jak ci co pracują. Emerytury pewnie nie dostaną, skończy się na zapomogach ale także z naszych podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dydu Mam nadzieje ze to ostatni rzecz jaka IP: 195.212.79.* 07.04.11, 17:12 zniszczylo PO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fucc Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele nie ... IP: 212.244.218.* 07.04.11, 17:12 Tak oto ch.jki z partii Pałuj Obywatela mające się za patriotów zniewoliły rodaków. To co teraz te skur.wiele zrobiły to już gorsza rzecz dla narodu niż Oświęcim. Ludzie obudźcie się pora spałować ten rząd, każdego polityka z osobna. Walczmy o swoje po kiego tym debilom dajemy robić się w wała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele ni IP: *.internetia.net.pl 07.04.11, 17:16 i ja na niego glosowalem ;-( ale na kogo mialem zaglosowac, na kaczynskiego? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele nie ... IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.11, 17:16 Czy dalej idioci będą głosować na PO? Zobaczcie jak pajace z tej partii zamiatają wszystko co nie wygodne pod dywan, opowiadają bajki, kłamią i kradną. Ja na nich już nigdy nie zagłosuję. A sondaże niech dalej robią i tak wyborcy im podziękują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Prezydent podpisał ustawę tnącą OFE. Apele nie ... IP: *.inig.pl 07.04.11, 17:19 Złodziejska mafia Odpowiedz Link Zgłoś
bez_owijania Oto lekarstwo na emerytalny problem w Polsce! 07.04.11, 17:23 Oto lekarstwo na emerytalny problem w Polsce , polecam przeczytać - www.pb.pl/a/2011/02/02/Centrum_im__Adama_Smitha_rowne_emerytury_od_panstwa_dl Odpowiedz Link Zgłoś