teaforme I jeszcze...mapi 24.04.11, 07:58 Autor tego artykulu ukrywajacy sie pod enigmatycznym pseudonimem "map"i, zapomnial wymienic na tej liscie samego siebie, tym bardziej ze tak bardzo sie staral "naciagac" prawde do swojej koncepcji. Odpowiedz Link Zgłoś
sewa1 Klub nienawidzących euro. 'Obiecali dobrobyt, j... 24.04.11, 08:36 Populiści byli, są i będą nieodłącznym elementem demokracji, podobnie jak wirusy w organizmie. Nie sadze aby europejski biznes chcial upadku wspolnej waluty. Dla niemieckiego eksportu bylby to powazny cios. Problemem nie jest wspolna waluta ale banki ktore coraz częściej zachowuja sie jak bezkarne państwowe molochy funkcjonujące na zasadzie 'jak wtopimy to podatnicy i tak pokryją straty'. Zmieniają reorykę z liberalnej na socjalistyczną (wyciągając ręke do państwa) w zależności od koniunktury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyPoda Ludzie zwyciężą ! IP: *.satfilm.net.pl 24.04.11, 08:54 FRONT NARODOWY zwycięża. W Polsce FN też zwycięży, a imię jego PIS. POtwory do gazu !!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldi_46 Klub nienawidzących euro. 'Obiecali dobrobyt, j... IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.04.11, 08:59 Niemcy czekają na ruch Francji i będzie koniec euro . tak myśli większość państw członkowskich i robią przygotowania do powrotu swoich walut . polska jak zwykle obudzi się z ręką w nocniku . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ftghjj Nieprawda, Kaczyński powiedział: IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.11, 09:50 "Euro powinno w Polsce trwać 20 lat." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dariada Donald pakuj walizki bo nikt niechce Cie w Polsce! IP: *.11-2.cable.virginmedia.com 24.04.11, 23:46 Odpowiedz Link Zgłoś
tuhanka Klub nienawidzących euro. 'Obiecali dobrobyt, j... 24.04.11, 09:52 Kiedy słyszę/czytam głosy przeciwko euro, chce mi się wyć. A dlaczego? Dlatego, że jeśli nawet popełniono pewne błędy, pozytywy ze wspólnej waluty przewyższają wielokrotnie pewne niedogodności związane z usztywnieniem waluty w różniących się nieco gospodarkach. Nie wyobrażam sobie już Europy bez euro. Wielu przeciwników euro w krajach, które są w tej strefie od początku skarży się, że "wszystko zdrożało". Doprawdy? A czy ich rodzime waluty nie doświadczały inflacji? Czy ceny nie podniosłyby się niezależnie od tego, czy była to marka, gulden czy frank belgijski bądź francuski? Inflacja była i jest. A korzyści? Chociażby ułatwiona obrót gospodarczy zarówno między przedsiębiorcami, jak i osobami prywatnymi w strefie euro. Z mojego belgijskiego banku mogę robić przelewy w całej strefie euro bezpłatnie, bez żadnych prowizji, są traktowane jak przelewy krajowe. Już przelewałam te pieniądze na Cypr, do Irlandii, do Polski (na konto eurowe), do Wielkiej Brytanii (na konto funtowe, ale bank potraktował ten przelew bez prowizji i przeliczał tylko kurs z euro na funty); nigdy nie zapłaciłam ani eurocenta prowizji. Ten sam bank, gdybym chciała zrobić przelew w obcej walucie, wziąłby ode mnie jakieś 7 euro prowizji (marża za przewalutowanie, spread walutowy, podatek VAT). Korzyści oczywiste. Dalej: płatności kartą - na terenie strefy euro bez prowizji, wypłaty z bankomatów poza Belgią mój bank obciąża wprawdzie prowizją... 0.10 euro za wypłatę - w przeliczeniu mniej niż 40 groszy! Polskie banki za wypłatę w obcych bankomatach (w złotówkach) potrafią sobie policzyć nawet 5 zł i więcej. Dla porównania: płatność kartą debetową denominowaną w euro w Norwegii (a wiec w koronach) kosztowała mnie znów marżę, spread wymiany walut i VAT - a nie była to wypłata z bankomatu, tylko normalne płacenie bezgotówkowe w sklepie. W tym wypadku straciłam na braku wspólnej waluty (nie wiem, ile bym straciła w Polsce, ale cały czas utrzymuję polskie konto, tylko po to, żeby nie biegać i wymieniać pieniędzy; też tracę na kursie przeliczeń bankowych). W Polsce osoby zarabiające w złotówkach jeszcze tego komfortu odczuć nie mogły, ale dla mnie jest całkiem normalne, że jadę do krajów ościennych (czyli w przypadku Belgii - Francji, Niemiec, Holandii, Luksemburga - wszystkie są w strefie euro) i płacę w tej samej walucie nie martwiąc się o wymianę. Co więcej, mogę szybko porównać ceny i zobaczyć, czy coś mi się opłaca kupić u sąsiadów czy nie. Belgia jest drogim krajem, więc przykładowo w przygranicznym niemieckim Aachen (po polsku Akwizgran) w każdy weekend połowa rejestracji w centrum handlowym przy autostradzie (jakieś 3-4 km od granicy) to rejestracje belgijskie: jest taniej, lepsza jakość, większy wybór. Na większe zakupy jeżdżą ludzie nawet z Brukseli (140 km), bo to się wciąż opłaca. Nie opłacałoby się tak, gdyby wciąż trzeba było wymieniać walutę, ewentualnie płacić słone prowizje od transakcji kartą w innej walucie. Rozumiem, że większość Polaków nie zna tych korzyści i prędko ich nie doświadczy, bo waluta euro, jak dobrze pójdzie, będzie wprowadzona najwcześniej w 2015 roku, może nawet później, ale możecie mi wierzyć, korzyści przewyższają negatywy, a jeśli dyscyplina budżetowa w krajach strefy będzie lepiej pilnowana niż do tej pory (a na to się zanosi), to i te negatywy będą znacznie mniejsze niż do tej pory. Inflacja? Przed nią nikt się nie obronił, niezależnie od waluty, ale większy zasięg tej waluty daje też większy wybór. Życzę wszystkim Wesołych Świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ku'm`@ni+czn.y Bardzo wazna wiadomosc +++++++++++++++++++++++++++ IP: *.dsl.bell.ca 24.04.11, 10:24 Mam bardzo wazna nie cierpiaca zwloki wiadomosc dla pana Grosssa. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,9489983,Izraelczyk_zabity___atak_kolo_Grobowca_Jozefa.html Panie grossssss ale wam dal Bog BOMBOWYCH sasiadow ;-) Nareszcie dostaliscie takich sasiadow na jakich zaslugujecie ;-) Panski rodak z cenzury z "demokratycznych" pobudek, z ktorych to wasz narod slynie, nie pozwala pisac pod powyzszym artykulem, wiec postanowilem ze ta wazna wiadomosc przekaze panu tutaj. Cenzor sie boi ze ludzie napisza prawde o tym co caly swiat o was sadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Śmiech na sali. IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.11, 10:48 Każdy kto wierzy w zaklęcia lewaków i ich nowomowę jest cacy. Każdy kto trzyma się faktów i potrafi wypunktować słabości tego utopijnego ZSRR nazwany zostaje populistą. Dziwne, że niby racjonalna lewica tak zawzięcie wierzy w swoje czary mary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stasiakwaldek1975 Klub nienawidzących euro. 'Obiecali dobrobyt, j... IP: *.play-internet.pl 24.04.11, 15:35 KRYZYS (teoria)niekorzystne zdarzenia ekonomiczne oddziałujące na społeczeństwo i firmy. można kryzys rozłożyć na czynniki pierwsze,rozczłonkować i przeciwdziałać od początku do końca instrumentami marketingowymi,finansowymi,pr itd. Z powazaniem Stasiak Waldemar-ekonomista,obywatel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio Re: Klub nienawidzących euro. 'Obiecali dobrobyt, IP: *.dip.t-dialin.net 24.04.11, 16:47 zapomniales o Polsce tez nie piwinna byc w UE. Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Klub nienawidzących euro. 'Obiecali dobrobyt, j... 24.04.11, 18:50 No i w ten prosty sposób rozsypuje się Związek Socjalistycznych Republik Europejskich a to dlatego,że był podobnie jak ZSRR budowany na idiotycznej ideologii.Po wojnie utworzono EWG na bazie współpracy gospodarczej co przyczyniło się do rozwoju gospodarczego Europy ale z czasem na europejskie salony wdarli się "fachoffcy" od prostowania bananów,wspierania pederastów,zwalczania/ośmieszania idei narodowych i rządzą do dzisiaj doprowadzając do upadku to co wymyślili twórcy EWG. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tirinti Przez brak Euro mamy drożyznę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.11, 21:52 Kiedy Ropa była po 147$ u nas benzyna była po 4PLN. Dzis ropa jest po 115$ a u nas benzyna po 5PLN. A to dlatego, że nasza załosna złotówczyna straciła na wartości. W Niemczech benzyna jest tańsza niz była 3 lata temu. Ceny w przeliczeniu na Euro mamy takie same jak 3 lata temu, ale pensje znacznie niższe dlatego odczuwamy to jako znaczne podwyzki, podczas gdy tak naprawde to nasze pensje spadły. Im szybciej przyjmiemy Euro tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Euro Re: Klub nienawidzących euro. 'Obiecali dobrobyt, IP: *.cust.tele2.se 25.04.11, 04:10 Roznica jest psychologiczna. jak masz wlasna walute to ja dewaluujesz. Jak masz Euro to zeby osiagnac taki sam efekt musisz obnizyc place, ale nikt nie lubi aby mu cokolwiek obnizano. Dlatego wlasna waluta ulatwia ten proces poprzez dewaluacje, plebs mysli ze nic mu sie nie obniza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro Toż Ci nowina... JKM już dawno to mówił i każdy IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.11, 08:36 się pukał w głowę, co za głupoty on mówi, bo przecież jak wprowadzi się EURO to będzie cudownie w "eurolandzie". Niestety bajka się skończyła... Odpowiedz Link Zgłoś
a.ba To nie EURO jest przyczyną kryzysu tylko eukomuna 25.04.11, 09:44 i chciwi bankierzy. To bankierzy dawali kredyty dla skorumpowanej Grecji - podobnie jak w USA kredyty dla bezrobotnych na zakup domów - niezależnie w jakiej walucie te kredyty już w chwili ich udzielania były niespłacalne. Także nie jest winą czy zasługą waluty komunistyczne rozdawnictwo unijne - dotacje i super biurokracja. Za to do "zasług" naszej narodowej mocnej waluty należy zaliczyć upadek eksporterów (realnych miejsc pracy zastępowanych etatami w administracji) i dorabianie się bankierów na wymianie walut i spekulacji kursem złotówki. Ile firm zbankrutowało na 'zabezpieczeniach walutowych' a ile zabuliło cichaczem /np.KGHM parę miliardów/. Czesi którzy pracują a nie kombinują w strefie euro na pewno nie staliby się Grecją ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Klub nienawidzących euro. 'Obiecali dobrobyt, j... IP: *.INTELINK.pl 25.04.11, 09:47 Znając POLSKICH ekonomistów, myslicieli wykształconych na lewackich uniwerkach, sponsorowanych przez JP Morgany, S&P, itp. mega biznesowe korporacje POLSKA wprowadzi wpsolna walute jak juz Europa sama bedzie z niej rezygnowac. I wojna, II wojna i lata okupacji zrobily swoje: zniszczona infrastrukture mozna odbudowac, ale zasobow ludzkich wymordowanych przez NIEMCOW i ZSRR uzupelnic sie nie da z dnia na dzien. Kto uczyl naszych dziadkow/rodzicow/nas/nasze dzieci/wnuki??? Niedobitki wybitych w wojnach naszych przodkow - i teraz mamy problemy z budowaniem prostych drog, budynkow ktore sie nie beda rozwalaly, mosty ktore maja za mala nosnosc, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DRYJA Klub nienawidzących euro. 'Obiecali dobrobyt, j... IP: *.jeleniagora.hypnet.pl 25.04.11, 19:16 Euro-teuro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz powinniśmy uważać na Jacka Rostowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.12, 12:04 powinniśmy uważać na Jacka Rostowskiego bo to zdrajca narodu taki cichy bandyta w rzędzie Tuska ! Trzeba mu patrzeć na łapy bo jest nie wiarygodny ! Odpowiedz Link Zgłoś