Dodaj do ulubionych

Mieszkanie zaczadzone dymem. Ubezpieczyciel: a ...

• zap1957 Mieszkanie zaczadzone dymem. SOS? Nie w Hestii 08.06.11, 06:20
      Wniosek?
      Ubezpieczyć tylko minimum. Tyle pewnie uda się wyrwać od zło... ubezpieczyciela.
      Resztę ewentualnej składki mądrze zainwestować. Przyda się na taką okazję. Jeżeli nie to będziemy mieli odłożony "grosz".
      I będą to nasze pieniądze. Zrobimy z nimi co zechcemy.
      • Gość: Jurek Re: Mieszkanie zaczadzone dymem. SOS? Nie w Hesti IP: *.axa.pl 08.06.11, 08:01
        Zap 1957 - Ty chyba nie masz pojęcia ile wynosi składka za takie ubezpieczenie. Gratuluje inwestycji za zaoszczędzone pieniądze - Karaiby czekają
        • zap1957 Re: Mieszkanie zaczadzone dymem. SOS? Nie w Hesti 24.06.11, 18:50
          Nawet złotówka wyrwana złodziejowi jest zyskiem.
    • Gość: Potencjalny klient Jak najdalej od Ergo Hestii. IP: *.play-internet.pl 08.06.11, 06:43
      Pragnę serdecznie poinformować Hestię, że nigdy nie wykupię od nich ubezpieczenia od niczego.
      Takie postępowanie (i nieważne czyj to błąd ) dyskwalifikuje ubezpieczyciela raz na zawsze.

Ergo: spadać z takim ubezpieczycielem.
    • Gość: Average Pozostaje zaskarżyć ubezpieczyciala na piardyliard IP: *.torservers.net 08.06.11, 07:45
      Pozostaje zaskarżyć ubezpieczyciala na piardyliard milionów po czem wyjechać z całą rodziną w rejs lususowym statkiem wycieczkowym "dookoła świata".
    • Gość: Alek Mieszkanie zaczadzone dymem. SOS? Nie w Hestii IP: *.tvk.torun.pl 08.06.11, 09:15
      Nie wiem czemu takie zdziwienie. Ja tez bym nie zapłacił na miejscu Hestii, bo fizycznie żadnej szkody nie było. Jak będzie się palił smietnik u sąsiada to tez wynajmie się pokój w hotelu, bo dym przeszkadza mu spac???
      Ludzie tu nie jest Ameryka, a Wy wszyscy chcecie za 100 zł składki rocznie mieć wynajętego Hiltona na pół roku, Rolls-Royca na auto zastepcze i opiekunke do dzieci na miesiąc.
      Firmy ubezpieczeniowe tną etaty w terenie, tworza call-center / infolinie, zatrudniają studentów ktorym nie chce się czytac owu, a pozniej wychodzą cuda wianki. Taka jest rzeczywistosc a profesjonalizm jest tylko w reklamach. Niestety tak jest w kazdej branzy w Polsce - ale i tak branza finansowo-ubezpieczeniowa działa o 1000% lepiej niz PKP, niż urzedy, niz wymiar sprawiedliwosci czy służba zdrowia.
      Firmy ubezpieczeniowe przez redukcje, organizacje pracy jw same tworzą sobie szkołe przyszłych złodziei, oszustów, wyłudzaczy.
      A Pan mógł zgłosic szkodę z OC kompleksu handlowego - szkodliwa immisja jest równiez szkodą w rozumieniu art. 415 kc.
    • Gość: anko Mieszkanie zaczadzone dymem. SOS? Nie w Hestii IP: *.171.34.131.static.crowley.pl 08.06.11, 10:24
      sam mam ubezpieczenie w hestii właśnie ze względu na assiatnce kontynuuję tam umowę. z mojego doświadczenie wynika, że żadne ubezpieczyciel nie oferuje mieszkania zastepczego - lae nie sparwdzałem wszystkich oferta bo to niemozliwe. ale tez jestem zaskocozny, ze niemoznośc zamieszkania musi wynikac z pożaru lub zalania, które nastapiło w mieszkaniu /domu; a co jak bedzie wybuch gazu w piwnicy, lub bedzie sie plaić sąsiad na górze lub na dole. troche to niekonsekwentne az musze sprawdzić - ale fakt - jest jeszcze OC sprawcy szkody no i według mojej wiedzy nikt tego nie ma więc....
    • Gość: jml13060 Nie w Hestii IP: *.ite.waw.pl 08.06.11, 10:27
      STU Ergo Hestia S.A. to fatalny "ubezpieczyciel".!!!!!!!!!!

Mam bardzo (!!!) złe doświadczenia z tą firmą i postanowiłem na każdy sposób jej szkodzić. Czuję się oszukany (ok. 50 tysiecy złotych) i przestrzegam wszystkich z rodziny, znajomych i nieznajomych przed przedstawicielami tej firmy. Ktoś na innym forum (www.money.pl) słusznie napisał, że firmy ubezpieczeniowe dzielą się na dwa departamenty : departament wyłudzania składek i departament odmowy wypłaty odszkodowania. W STU Ergo Hestia S.A. drugi departament jest bardzo mocny.

Problem jest chyba generalny - chyba istnieje zmowa (kartel) firm zajmujących się ubezpieczeniami (vide rozdmuchana przez pracę sprawa ustalania cen przez flisaków na Dunajcu). Firmy "ubezpieczeniowe" nie konkurują ze sobą o pozyskanie klientów przez uczciwe płacenie należnych odszkodowań. Nie konkurują lepszymi warunkami OWU. Reklamy telewizyjne dot. zaniżania składek to tylko "ściema". Jak przychodzi co-do-czego i trzeba klientowi zapłacić ubezpieczenie, to znajdują się tysiące sposobów, zeby zaniżyć kwotę (lub w ogóle odmówić zapłaty) a przynajmniej maksymalnie opóźnić ten moment. Najchętniej te firmy widzałyby obowiązkowe ubezpieczenia wszystkich i wszystkiego. Na szczęście są jeszcze dziedziny, w których klient nie musi się ubezpieczać. No to ... zrezygnowałem z ubezpieczania. Policzyłem sobie, że taniej jest mi podjąć ryzyko, niż miec pewność, że zapłacę składki i w razie szkody nie dostanę odszkodowania.

W ogóle zrezygnowałem z ubezpieczania. To w obecnych (polskich) warunkach nie ma sensu. Lepiej podjąć ryzyko szkody. W sądach też ubezpieczyciele korzystają z nienależnego uprzywilejowanego traktowania. Zresztą korzystają z usług najlepszych kancelarii prawnych, więc prosty obywatel stoi na gorszej pozycji. Jak ów prosty obywatel wynajmie swojego adwokata, to też nie będzie miał pewności co do solidności i uczciwości. Może się tak skończyć, że zapłaci wpisowe, koszty procesu i za własnego adwokata, a i tak nie uzyska należnego odszkodowania.

Przestrzegam wszystkich forumowiczów - trzymajcie się z dala od STU Ergo Hestia S.A., nie dajcie sobie wciskać bajeczek. Te szklano-marmurowe siedziby firmy, samochody służbowe i gabinety, kolorowe stoiska w centrach handlowych, wygórowane pensje prezesów i pracowników .... to wszystko pochodzi z niezapłaconych odszkodowań.
    • Gość: panbramkarz Mieszkanie zaczadzone dymem. SOS? Nie w Hestii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.11, 10:46
      Dlaczego ludzie zawsze obwiniaja firmy i ich pracownikow? firmy istnieja nie po to zeby "sluzyc" klientowi ale zarabiac kase dla wlasciciela. Wyplacenie odszkodowania w przypadku kiedy mozna sie od tego wymigac byloby jawnym dzialaniem na szkode firmy. Zasada jest jedna nie wyplacac robic trudnosci a jak juz jakis upierdliwy klient sie uprze to zawsze mozna przeprosic zrzucic wine na niekompetentnego pracownika itp.
      Tak sie dzieje we wszystkich firmach naciagani jestesmy na kazdym kroku ........ dlaczego? bo polskie prawo na to pozwala bo pozwalaja na to kolejne rzady juz nie wspomne o polskim sadownictwie gdzie sprawy ciagna sie latami i nawet jezeli wygra "klient" to odszkodowania "za straty" sa symboliczne, wliczone przez firmy w cene ryzyka. Dlaczego w polskim sadzie nie ma prawa "precedensu" dlaczego orzeczenie w "danej sprawie" nie jest automatycznie uznawane w sprawie analogicznej ?
      Nie mniejmy pretensji do "firm" ktore nas oszukuja, mniejmy pretensje do tych ktorzy im to umozliwiaja i to toleruja.
      Dlaczego polskie prawo pozwala na takie konstrowanie umow ze doswiadczony prawnik ma problem z ich zrozumieniem a co dopiero przecietny "kowalski" a potem to "prawo" twierdzi ..... wiedziales co podpisujesz.
      Dlaczego w Polsce jak ktos zgubi dokumenty a ktos inny na te dokumenty podpisze jakas umowe to nie zaczyna sie "dochodzenia" od sprawdzenia grafologicznie prawdziwosci podpisu tylko najpierw dochodzi sie obowiazkow wynikajacych z umowy od wlasciciela dokumentow, czyzby dlatego ze jest on "pod reka" a oszusta ciezko zlapac?
      • Gość: jml13060 Re: Mieszkanie zaczadzone dymem. SOS? Nie w Hesti IP: *.ite.waw.pl 08.06.11, 10:56
        panbramkarz : "... Nie mniejmy pretensji do "firm" ktore nas oszukuja, ..." -
    • szoferek1 Mieszkanie zaczadzone dymem. SOS? Nie w Hestii 08.06.11, 10:57
      I to powinno dać do myślenia wszystkim potencjalnym klientom tzw.tanich ubezpieczycieli.Bo jeśli kupujesz polisę w firmie "kogucik" to nie możesz się dziwić że realizacja odszkodowania może okazać się drogą krzyżową.Przykładem mogą być tzw.pakiety OC+AC na samochód,w cenie 50% tańsze niż u solidnych ubezpieczycieli.Po pierwszej stłuczce dowiadujemy się że w umowie jest tyle kruczków że w zasadzie nie należy się nam żadne odszkodowanie.I to jest dopiero przykre,ale po fakcie! Wniosek jest jeden,dokładnie czytać umowy i zasięgać opini o danym biurze ,bo po zdarzeniu jest już za późno na myślenie.
      • Gość: jml13060 Re: Mieszkanie zaczadzone dymem. SOS? Nie w Hesti IP: *.ite.waw.pl 08.06.11, 11:23
        szoferek1 napisał: "dokładnie czytać umowy i zasięgać opini o danym biurze"

To nic nie da. OWU wszystkich firm jest niemal identyczne (zmowa ?). Zadałem sobie trud przeczytania OWU głównych polskich firm zajmujących się "ubezpieczeniami" i ich analizą. Różnice, jeśli są to dotyczą nieistotnych drobiazgów.

Opinie o biurze ... No cóż, każdy klient ma wyrywkowe, jednostkowe doświadczenia. Ja sparzyłem się (bardzo) na STU Ergo Hestia S.A., ale ... nie moge ocenić, jak w mojej konkretnej sytuacji zachowaliby się inni - PZU, Compensa, .... ??? Zapewne podobnie, bo zapewne ten sektor już tak ma. Dlatego teraz już się nie ubezpieczam. Policzyłem sobie, że w tych warunkach (OWU) ubezpieczanie się i swego mienia ... nie ma sensu. Po prostu. Lepiej podjąć ryzyko i wziąć "na klatę" konsekwencje takiej decyzji, niż płacić składki i łudzić się bezpieczeństwem "gwarantowanym" przez "ubezpieczyciela". W pierwszym przypadku, jak trafi mnie szkoda, to nie muszę szukać likwidatora, telefonować po infoliniach, czekać na wyceny, pisać dziesiątki pism, odwołań, uzasadnień, ponownie wczytywać się w OWU, walczyć w sądach, ....

Poza tym, sektory ubezpieczeń komunikacyjnych i ubezpieczeń nieruchomości, to dwa różne tematy.
    • Gość: anonim Mieszkanie zaczadzone dymem. SOS? Nie w Hestii IP: *.multimo.pl 08.06.11, 20:20
      tez je**e ta firmę. mam poliske do września,. poszukam innej firemki!
    • Gość: Juger Mieszkanie zaczadzone dymem - NIE w Allinzie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.11, 14:58
      W pakiecie rozszerzonym mają opcję :"dym i sadza" Typowa zmyła ! bo OWU wykluczają ubezpieczenie od szkód tego rodzaju ! (w tzw.aneksie OWU) Klient jak wykupuje polisę to patrzy na zakres ubezpieczenia w danym pakiecie, a nie na to co jest w aneksie do OWU. Przysłali mi cwaniaki nową ofertę ubezpieczenia, ale TEŻ bez aneksu do OWU ! A tam właśnie napisali czego nie ubezpieczają ! Odradzam tę firmę-stosują nieuczciwe kruczki, zresztą ich agent też nie informował o aneksach do OWU. Zanim napisałem ten post, poszedłem do innego agenta że niby chcę wykupić polisę.. i to samo ! Zero informacji o zakresie ubezp. i o aneksach !!! Wniosek nasuwa się sam - firma nieuczciwa -omijać !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka